logo

Fakta

BMI
Ifølge WHO er man sultramt, hvis man har en BMI på under 15, mens grænsen for underernæring går ved et BMI-tal på 18,5. For at komme over BMI-grænsen på 18 skal man eksempelvis veje mindst 56 kg, hvis man er 175 centimeter høj.

Slankemidler
• FN's Internationale Narkotikaråd advarer mod slankemedicin af den type, som virker hæmmende på appetitten. Det er såkaldte anoreksika - medicin med appetitdæmpende, amfetaminbeslægtede stoffer.

• De mest solgte typer er: Phentermine, Fenproporex, Amfepramone, Mazindol og Phendimetrazine.

• Medicinen påvirker centralnervesystemet. De kan virke opkvikkende, er vanedannende og bør kun tages ved behandling af livstruende overvægt i samråd med en læge.

• I Danmark er der skrappe begrænsninger på den type medicin, men den kan let skaffes på nettet.
;

Det er de færreste kvinder, der kan leve op til idealmålene: 80 (barm) – 60 (talje) – 86 (hofter). Alligevel er det kravet til de kvinder, der tager turen ned ad catwalken og det smitter af på almindelige kvinders forhold til deres krop og skønhed. Både modeller og kvinder må ty til rabiate metoder for at holde målene. De sulter de sig, ofte kombineret med brug af slankepiller.

Lopez gør op med kravene
Jennifer Lopez har udtalt til Elle, at hun aldrig vil være så tynd, som modebranchen kræver af sine modeller i dag.
- Jeg vil savne mine bryster og røv, siger Jennifer Lopez, der ikke kan se, hvordan hun skulle kunne komme ned i en størrelse zero og stadig være sund. Det ville ikke fungere, siger hun.

Mannequin eller menneske?
Og det er da netop også de kvindelige former, som pigerne mister, når de er ultratynde. Som model er det ikke særligt attraktivt at have former – tøjet sidder simpelthen bedre på en model, hvor formerne ikke distraherer designet. Men netop derfor bør ansvaret i højere grad ligge på designernes skuldre. Måske skulle de overveje at designe tøj til mennesker og ikke mannequiner. Og hvorfor ser modellerne altid så trætte og syge ud? Ikke nok med at de er tynde, de er også ofte sminket med mørke farver, der får dem til at se endnu mere udhungrede ud. Hvornår gik der mode i at se død ud? - Der er piger derude, som falder døde om på catwalken, fordi det hele handler om at være tynd. Det er vanvittigt, siger Jennifer Lopez.

Madrid kræver en BMI over 18
Hver tredje af de modeller, der i slutningen af januar 2006 viste sig på podiet ved Madrids modeuge, fik besked om, at de ikke skulle vise sig til præsentationen af de spanske designeres bud på forårs- og sommermoden - året efter. De var simpelthen for tynde. Madrid har meldt ud, at de vil stå frem med et sundt og naturligt image og dermed distancere sig fra de ligblege anorektiske modeller. Modellerne måles på deres BMI, som er verdenssundhedsorganisationens formel og tabel for kropsmasseindekset. Kravet for BMI er over 18, og det er da også netop her, grænsen er sat mellem normalvægtig og undervægtig. Målet er, at man på denne måde undgår, at der sættes lighedstegn mellem skønhed og ekstrem undervægt.

Danske modeller har et naturligt look?
I Danmark mener informationschefen ved Dansk Tekstil og Beklædning og arrangør af Copenhagen International Fashion Fair, Jens Bloch, dog ikke, at der er behov for sammen vægtkrav.
- Modeller er tyndere end de fleste og har været det i umindelige tider. Så nej, der har ikke været talt om, at vi skulle sætte grænser for det, siger han til politiken.dk. Heller ikke Trice Tomsen, der er direktør for Elite/Scandinavian Models, mener der er behov for at indføre samme regler i Danmark, selvom mange af modellerne er hysterisk tynde.

Ingen problemer i Danmark?
- Det er på tide, at man gør op med, at de skal være så stanghamrende tynde. Men vi har ikke problemet herhjemme, og det findes heller ikke i London og Tyskland. Nordeuropas modeller har et meget mere naturligt look, forklarer Trice Thomsen. Anne Minor Christensen, formand for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser, mener dog, at de danske modeller er for tynde, og at Danmark bør følge Madrids eksempel, og indføre en mindstevægt i modebranchen.
- Vi skal alle hjælpes ad med at cleare de signaler, vi sender til unge mennesker. Og det er da en glimrende ide, hvis modeverdenen endelig har fået øjnene op for, at de også har en del af ansvaret for forekomsten af spiseforstyrrelser. Det synes vi også, man skulle begynde at tænke på i Danmark, udtaler hun til politiken.dk

Designere tager afstand til size zero
Interessant er det, at Stefano Gabbana (den ene halvdel af Dolce & Gabbana) har udtalt, at hvis han havde en datter, ville hun få forbud mod at blive catwalkmodel. Catwalkmodellen Carolina Reston havde et BMI-tal på 13,21, da hun blev indlagt, og kort tid efter døde af underernæring. Alexandre Torchia , der bookede Carolina Reston er enig i, at det er for meget at kræve et hoftemål på 87-88 centimeter. - Ingen af os har så smalle hofter. Man laver ikke tøj i den størrelse. Men stylisterne foretrækker små, smalle hofter. Og det er stylisterne, vi lever af. Det er dem, der ringer og booker modellerne. Det er svært at indføre retningslinjer, siger han. Giorgio Armani bryder sig til gengæld ikke om tynde piger.
- Jeg har aldrig tilladt dem at gå på catwalken, har han udtalt.

Dødeligt misbrug af slankemidler
Skønhedsidealet om at være ultratynd får misbruget af slankepiller til at eksplodere, og det kan få fatale konsekvenser. Slankemedicin, der virker appetitdæmpende, såsom midlet anoreksika påvirker centralnervesystemet. Ved overdosering kan medicinen fremkalde hallucinationer, kramper, koma og være livstruende. Den supertynde 21-årige brasilianske model Carolina Reston, som sidste år døde, menes at have taget slankemedicin af den type. B.T. kunne tirsdag d. 10. april 2007 afsløre, at det norske firma White Swan, har solgt en slankepille, der indeholder stoffet synefrin, som er forbudt i Danmark og en række andre lande. Synefrin har alvorlige bivirkninger som forhøjet blodtryk, hjertekramper og hjertestop. Og kopimedicin solgt over internettet er en udbredt fare.

Vi glæder os til at modeskaberne tager et ansvar for modellernes sundhed, så de kan fungere som rollemodeller for alle kvinder, der så endelig kan få bekræftet, at skønhed ikke er målt i vægt, men i udstråling, personlighed og power. Imens håber vi, at kvinderne vil være fornuftige nok til at undgå ekstreme slankemetoder.
Læs også

Få 20 - 40 siders personligt horoskop sendt direkte til din email om 2 minutter - 200 kr.TEST DIG SELV
Hvad siger din sovestilling om dig?

Hvad vejer du om 5- 10 år?

Hvilken motionstype er du? 

Er du overvægtig?

Hvilken sport passer til dig?

Hvor sunde er dine kostvaner?

Hvad holder dig tilbage?

Hvilken kropsfacon har du?

Passer du godt på din hud?

Er du stresset?

Er du A- eller B-menneske?

Lider du af vinterdepressioner?

1. chakra: Test dit rodchakra 

2. chakra: Test dit harachakra

3. chakra: Test dit solar plexus chakra

4. chakra: Test dit hjertechakra

5. chakra: Test dit halschakra

6. chakra: Test dit pandechakra

7. chakra: Test dit kronechakra

Hvor meget betyder dit image for dig?

Hvor god er du til at lytte?

Hvordan ser mænd dig?

Hvad er dit kærlighedssprog?

Hvilken farvepersonlighed har du?

Passer du til dit stjernetegn?

Er din hjerne maskulin eller feminin?

Hvor meget ved du om den alternative verden?

Hvor meget ved du om kalorier?

Hvad siger din hånd om din personlighed?

Hvilken type krystaller bliver du tiltrukket af?

Hvor meget ved du om drømmetydning?

Får du det bedste ud af dine skyggesider?

Er du shopaholic?

Er du rengøringsbesat eller sjuskedorte?

Er du i det rigtige job?

Overtænker du?

Er du storbykvinde eller landsbypige?Bliv slank på 2 minutter med slankedragterne i Oestrogen.dks shopGUIDES

Sådan får du tynde lår

5 genveje til en fast bagdel

Sådan får du en stressfri mave

Her er nøglen til et effektivt vægttab

Sådan undgår dit barn overvægt

Her er de 10 mest fedende madvarer

Sådan holder du din kostomlægning

Sådan måler du dit kondital

Sådan snyder du dig til en høj forbrænding

Sådan undgår du oppustet mave

Sådan får du en god fordøjelse

Her er din genvej til flad mave

Så let sparer du 100 kalorier

Sådan træner du dig fri for 25 sygdomme

Sådan bekæmper du 4 alderstegn
Hvem var du i et tidligere liv? Få svaret fra clairvoyantenARTIKLER

Nordisk mad giver vægttab

Singlelivet gør dig slank

Slankekure kan give hårtab

Derfor tager du på om vinteren

Derfor overspiser du hver dag

Derfor virker din slankekur ikke

5 spisevaner der gør dig tyk

8 myter om mad

Mindre træning giver en bedre slankekur
Få en smækker figur med Slankedoktor.dk
Aller Media A/S © 2015 - www.aller.dk