Brevkasse
Bookmark and Share

Spørg gynækologen

fredag  05.12.2008 - Af Redaktion

Gynækolog Christine Felding svarer på spørgsmål om kvindens underliv

Kvindens krop ændrer sig drastisk, når hun nærmer sig overgangsalderen. Hvad er de første tegn, hvordan takler man klimakteriet, og hvad sker der bagefter? Christine Felding er speciallæge i gynækologi og har i mange år beskæftiget sig meget med kvinders tilstand før, under og efter overgangsalderen. Spørg og bliv klogere på din kvindelige krop!

Dit spørgsmål

.



 
.
Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-12-09 12:00:00

Hej!
Jeg skal ha fjernet den ene æggestok på grund af en vandcyste. Da jeg i selvsagt 30 år (jeg er 45) har døjet med stærke smerter i forbindelse med blødningerne - har de tilbudt at fjerne livmoderen også! Det er jeg vældig fristet af men savner MEGET noget reel information - primært om hvilke konsekvenser det f.eks har på seksualiteten! F.eks lystfølelsen!
Det må da f.eks gøre noget ved forbindelsen mellem brystvorter og livmoderen - som vel indgår i en seksualitet?


Svar:
Jeg kan godt forstå, at du overvejer at få livmoderen fjernet, når du har et smerte/blødningsproblem, men det gør jo operationen ikke så lidt større. En vandcyste kan man jo tit klare med en kikkertoperation, det er ikke altid tilfældet med en livmoder. Smerteproblemet kunne måske klares med en hormonspiral indtil du går i overgangsalderen!
Men, til dit spørgsmål. Livmoderen har ikke nogen funktion i seksuallivet og jeg har aldrig hørt om nogen forbindelse mellem brystvorter og livmoder.
Man kan jo i givet fald lade livmoderhalsen sidde - den fejler vel ikke noget, der er nogle der mener at den har en vis funktion i sex-livet, men næppe noget med lystfølelse.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
CA-125 værdier for høje, men svingende.

CA-125 værdier for høje, men svingende.

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-11-09 12:19:47

Du kan berolige mig meget, hvis du kan svare bekræftende på følgende spørgsmål: "Tyder de svingende CA-125 værdier (se nedenfor) mere i retning af endometriose (har aldrig haft smerter i forb. m. mens.) end i retning af kræft?" Jeg er en kvinde på 48 år, selvstændig erhvervsdrivende, og alene mor. Har de sidste 2 år følt mig on/off syg. Men med et så rodet symptombillede at jeg også til tider har tænkt - "stress" - "og tag dig nu sammen kvinde...". Men nu er jeg altså blevet alvorligt bange for at have kræft. Efter møde med min læge i går er det nu aftalt, at jeg i næste uge vil få foretaget laporoskopi af underlivet, samt hurtigst muligt få bortopereret venstre skjoldbruskkirtel med voksende knuder samt foretaget mammografi. Historik: Forår 2007 får hormonspiral Lenonov p.g.a. for kraftige blødninger (blodprocent 6.5). November 2007 CA-125=33. Målt fordi jeg begynder a føle mig syg med alt muligt.. Fokuserer på et konstateret for højt blodtryk/stress. Og måske hormonelle påvirkninger fra Gestagenspiralen. Januar 2009 CA-125 = 94 og ingen infektion. Dette blodprøveresultat blev desværre dengang overset af min læge, og først opdaget af mig i går. Dengang blev jeg sendt til neurolog og videre til MR af hoved og nakke - sclerose?. Mine symptomer træthed, nedsat kraft i arme, føleforstyrelse i arme ben kortvarig inkontinens... Juli 2009 indlagt akut under ferie i Italien, med stærke konstante smerter udstrålende fra punkt ca 10 cm. under venstre ribben. Lægerne tilbød bortoperation af venstre æggestok med cyster. Væske, morfin og antibiotikum i drop gjorde mig smertefri efter to dage. Lod mig derefter udskrive uden operation. Udskrevet med antibotikum samt besked om at få chekket mine æggestokke i Danmark. September CA-125 = 59. Cyster på begge æggestokke. Oktober CA-125 = 56. Alle cyster væk. November CA-125 = 94. Ingen infektion, leversygdom, ascites, menstraution......MEN FORHÅBENTLIG ENDOMETRIOSE......Kan intet sted på nettet finde svar på hvordan CA-125 værdier evt. opfører sig i forbindelse med endometriose. På forhånd tak.
Svar:
Hej
Jeg synes aldrig det er fjollet at blive vaccineret og specielt ikke da du har fået foretaget keglesnit. Alle vi opererer i min klinik bliver anbefalet vaccination. Og ingen kan jo spå om fremtiden!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

kondylomer

Stillet af:  Mie   28-10-09 05:10:39

Kære Christine.. jeg er en 20årig pige/kvinde, som for 6 måneder siden erhvervede mig en ny dejlig kæreste. Min kæreste har tidligere pådraget sig kønsvorter/kondylomer som dog er væk nu. Velvidende at virusen selvfølgelig stadig er i hans blodbaner, frygter jeg nu for to små knopper henholdvist på mine indre skamlæber og den anden på klitoris. Jeg var for 3 dage siden hos lægen, som ikke mente han kunne se noget, og bare sagde at der somme tider kunne være ureglmæssigheder i huden omkring skeden. Jeg betvivler på ingen måde det med ureglmæssighederne.. dog har jeg aldrig haft hverken en bums eller et indgroet hår som føles sådan. Hvad kan jeg gøre?jeg har aldrig tidligere fejlet noget, og jeg føler mig derfor helt magtesløs og desperat? mvh. Den søvnløse.
Svar:
Kære søvnløse
Hvis ikke din læge mener du har kondylomer, så må du prøve at tænke på noget andet. Hvis din kærestes kondylomer er helt væk, smitter han dig næppe.
Til gengæld var det måske en idé, hvis du lod dig vaccinere, så behøver du ikke ligge søvnløs.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
nødprævention

nødprævention

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-10-09 03:49:21

Hej. I går tog jeg en fortrydelsespille efter ubeskyttet samleje (indenfor de anviste 72timer). Jeg har dog alligevel haft min tvivl om jeg virkelig kan være gravid for min menstruation er i forvejen en uges tid forsinket (dog plejer jeg at have en ret uregelmæssig menstruation) - men jeg havde kunnet mærke at den ville komme én af de her dage. Nu har jeg været inde og læse på nettet om at unge piger, som jeg der er 18år, oftest har ægløsning lige omkring sin menstruation. Så det betyder jo at jeg er ekstra meget i farefeltet for at blive gravid. Udover det har min udflåd også ændret sig meget. Før i tiden var det i få mængder, helt farveløs og havde en lidt limet konsistens, men nu er jeg begyndt at producere meget, flydende og gulligt udflåd. Hvilken betydning kan det have i forhold til om en mulig graviditet? På forhånd tak!
Svar:
Hej
Selv om du har taget fortrydelsespille, skal du tage en graviditetstest, hvis ikke menstruationen kommer som den skal - fortrydelsespiller er jo ikke 100% effektive.
Ægløsningen indtræffer 14 dage før menstruationen, så det du har læst på nettet er noget vrøvl. Du må gå til lægen og diskutere sikker prævention og samtidig blive podet for chlamydia p.g.a. dit udflåd.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Kondylomer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-10-09 10:38:39

Kære Christine Jeg fik konstaterede kondylomer for ca. 6 mdr siden. Har løbende gået til læge og fået det smurt. Det er hver gang gået væk, men blot efter en 2 ugers tid, så er de der igen. Jeg er simpelthen ved at være så træt af at gå til lægen, når det er det samme igen og igen. Jeg ved der er mulighed for at få det fryst eller laset væk, men er det sikkert at de forsvinder efter sådan en opration ? og bliver væk ! ? Skal jeg leve med kondylomer resten af mit liv ? Vh Louise
Svar:
Hej Louise
Har din læge tilbudet dig vaccinen mod livmoderhalskræft (og kondylomer)?
Vi oplever, at kondylomerne nærmest falder af, medens vi vaccinerer. Hvis der er gået ½ år, bør du henvises til gynækolog.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
ned-/udtrapning af Livial 2,5 mg fra d.d. til operation 5.11.2009

ned-/udtrapning af Livial 2,5 mg fra d.d. til operation 5.11.2009

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-10-09 06:15:57

Hos mig er der lige konstateret kræft i højre bryst, samtale med overlæge amtssygehuset, åÅhus g.d. meddelte mig, at Livial 2,5 mg, skulle helt væk inden operation i nov. 2009 .Fik livial ordineret for mange år (på psykiske plan) idet min mor og hendes 2 søstre nærmest blev mere eller mindre sindsyge i de følgende mange år, og da jeg mærkede det på samme måde, søgte jeg hjælp hos en kvindelig gynokolog og fik livial 2,5 mg som har fungeret helt så alt ubehag har siden været væk hos mig. Idag er jeg imidlertid blevet 74 år, og skal som fortalt i behandling for min kræft i højre bryst, enten en brystbevarende operation efterfulgt af 25 strålebehandlinger eller fjernelse af hele brystet, og ingen strålebehandling hvis alt gå som det skal i forløbet med operationen, Men, men jeg er så bange for at jeg psysisk går helt ned når Livial bliver frataget mig eller rettere nedtrappet og helt væk inden 5.1..og så i forbindelse med den forestående operation som jeg endnu ikke ved hvordan bliver eller går for mig. har du fortælle mig, hvordan jeg kan nedtrappe livial inden operationen og om der er mulighed for at få et eller andet, så jeg kan komme væk fra generne med den tilbage vendende overgangsalder. med venlig hilsen Kirsten M
Svar:
Kære Kirsten
Jeg synes det lyder som en rigtig dårlig idé, at trappe helt ud af Livial med den historie du fortæller. Har de overhovedet fortalt, om svulsten er hormonfølsom eller ej, det ser ikke ud som om de har talt om antihormonbehandling, så det opfatter jeg som om den ikke er østrogenfølsom og så kan det jo være ligemeget med de hormoner.
MEN, selv om den skulle være hormonfølsom, så er der noget som hedder LIVSKVALITET og det skulle du måske tale med overlægen om (er det en mand??). Du har jo lov at tage ansvaret for dit eget liv - selv om du selvfølgelig helst skal helbredes for din brystkræft.

Håber du kan bruge disse argumenter til noget - og husk at tage din mand eller en veninde med til samtalen, det gør det nemmere at argumentere.

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Celleforandinger / kegleoperation

Celleforandinger / kegleoperation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-10-09 10:15:36

Hej Christine Felding Jeg er en 25årig kvinde/pige, der fik konstateret lette/moderate celleforandinger som 20årig i forbindelse m. en abortering. Har siden da, haft de celleforandringer... Jeg blev gravid igen som 21årig og fik derefter min datter, og i den forbindelse fik jeg til 8. ugers undersøgelsen en spiral. Når jeg "tænker tilbage" har jeg siden jeg var omk. de der 18-19år sommetider blødt i forbindelse med sex,ikke meget - og har fået af vide af min læge en gang, det nok bare skyldtes slimhinderne var lidt sarte. Efter min fødsel har jeg døjet MEGET med udflåd, sådan gennemsigtigt mest vil jeg sige, nogen gange med lidt farve, men ikke sådan jeg har studset videre over det, dog har lugten generet mig ofte. og har fået tjekket et par gange omk. jeg havde nogen kønssygdomme eller lign. pga jeg var irriteret over dette, men fik af vide det nok var pga spiralen som jeg fik efter fødslen der. jeg fik så her for 1½ måned siden, foretaget en kegleoperation, grundet at celleforandringerne var blevet til svære". og efterfølgende blødte jeg i 2 uger sådan lidt mindre og så ca. som en menstruation. efter de ca. 11 dage kom der noget mere grynet blod (såret tænker jeg). Jeg "burde" under normale omstændigheder også have fået min menstruation her efter de ca 14 dage efter kegleoperationen, men var ik sikker på hvad der var "hvad". men ca der yderligere 2 uger efter... var der blod ca hver 2.-3. dag, hvor jeg tænkte NU kom menstruationen... men nej, det stoppede igen... og har så igen ... ca 1½ måned efter blødt hvad der svarer til en menstruations styrke, så tænker - det nok har været menstruationen. men da jeg bløder lidt hver 3. dag ca. der - er jeg altid i tvivl... men den sidste blødning her varrede i 5-6 dage... af mens. normal styrke... Jeg har derudover en slags "tyngen" i underlivet og får kramper sommetider, men går over li så hurtigt som de er kommet. Fik af vide pr. brev efter kegleoperationen, at der var celleforandringer til kanten af den fjrnede "kegle", og derfor ikke 100% sikkert alt var fjernet, men sandsynligt. men det skulle tjekkes efter 6 måneder... Men fik så her for 1 uge siden et brev om jeg skulle ind her om 2 uger... og med det brev var der et skema der skulle udfyldes omk. tidligere graviditeter, fødselsvægten på børn, om nogen i familien har kræft, min vægt, vægttab sidste 3 måneder, og om jeg ville modtage blod hvis nødvendigt evt. har prøvet at ringe ind på sygehuset og forhøre mig, men ved ikke om det er mig der ikke formår at forklare mig, på en måde de forstår eller dem som snakker uden om - for fandt aldrig ud af hvad det skema var for det. - og hvad de oplyninger skulle bruges til. + hvad jeg skal der inde der om 2 uger - så derfor ville jeg prøve at skrive herind, hvor jeg kan skrive mine tanker ned i håb om at jeg får det hele med, for synes altid man glemmer halvdelen når man sidder der overfor lægen/gynækologen. MANGE tak for hjælpen
Svar:
Hej
Jeg synes sygehusets opførsel er under al kritik! Man kan ikke først sige til en pige, som har fået foretaget en kegleoperation for svære celleforandringer, at hun skal checkes om 6 mdr (normal procedure, hvad enten der er frie rande eller ej) og så kort efter indkalde hende uden at forklare ordentligt hvorfor. Umiddelbart virker det med skemaet og blodtranfusion osv som om de har tænkt sig, at operere dig!!!
Jeg tror det er meget vigtigt, dels at du på forhånd skriver de spørgsmål ned som trykker dig - ligesom du har gjort her - OG at du har en voksen person med til samtalen på sygehuset - husk at 4 ører hører bedre end 2.
Jeg håber du fik udleveret brochuren om celleforandringer (lavet af Kræftens Bekæmpelse) og at man har foreslået, at du bliver vaccineret mod livmoderhalskræft!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Bækkenbundsinfiltrationer

Bækkenbundsinfiltrationer

Stillet af:  Anonym   09-10-09 11:57:39

Jeg har efter 1½ år endelig fået sat ord på, hvad mit problem er, nemlig bækkenbundsinfiltrationer, og massage har en god virkning til nedsættelse af smerten, MEN jeg har også ondt i resten af sædeområdet - specielt i området mellem haleben og siddeknoglerne og har ondt når jeg sidder og når jeg ligger ned har jeg ligeledes mange smerter omkring endetarmen. Ligeledes udløses disse smerter også, når jeg ligger på siderne. Jeg kan kun falde i søvn på maven, dog langt fra uden smerter. Har fået foretaget en scanning af bækkenpartiet, og den viser ikke noget uregelmæssiget, som kunne være årsag til mine symptomer. Det jeg leder efter svar på er jo netop årsagen til mine smerter samt eventuelle øvelser, som kan afhjælpe disse? Med venlig hilsen B
Svar:
Kære B og flere andre, som har spurgt om underlivssmerter.
Bækkenbundsmyoser eller infiltrationer i bækkenbundsmuskulaturen er ret almindeligt. Nogle gange er det en følge efter en underlivsbetændelse, andre gange kan man ikke finde årsagen. De opstår, når man ubevidst går og spænder op i sin bækkenbund.
Smefrterne beskrives som noget der ofste kommer og går, nogle vågner midt om natten ved at der står en og stikker en kniv i dem, ofte har man smerter ved samleje osv.
Gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning er normal - bortset fra når man trykker på selve musklerne i bækkenbunden - så kan det nok være, at man kan få tårene frem!
Behandlingen er udspændingsøvelser, som skal laves indtil musklerne er 'overstrukne*, så holder det op med at gøre ondt. Jeg har et glimrende program - lavet af en dygtig fysioterapeut - som jeg udleverer. Er det vanskeligt at komme igennem med øvelserne, kan man bliv e henvist til en fysioterapeut med forstand på underlivssmerter.

Med venlig hilsen

Christine Felding

se også: www.gynobsklinikken.dk
.
ic og vulvodyni

ic og vulvodyni

Stillet af:  jenny clausen   05-10-09 01:30:03

hej jeg er en uheldig pige på 25 der har ic og vulvodyni. ved du om elmiron kan bestilles via en læge hvis der søges om det..har prøvet de fleste ting er bange for det ender med min blære blir fjernet og jeg blir et misfoster. er uendelig ulykkelig og kan ikke se hvordan jeg får et liv. ved du hvad andre ic patienter laver... jeg ka hverken studerer el arbejde for smerter,
Svar:
Hej
Det lyder ikke rart. IC = interstitiel cystit er en slags blærebetændelse uden bakterier (er nærmere beskrevet på min hjemmeside) og vulvodyni er smerter i ydre kønsorganer.
IC behandles eneten med blæreskylninger med forskellige midler eller med asthmamedicin, men det formoder jeg du har prøvet. Elmiron findes vist stadig kun i USA, men bør kunne bestilles over nettet - har du prøvet det? Jeg formoder, at du er i kontakt med en urologisk afdeling - har du prøvet at spørge dem? Total fjernelse af urinblæren er jo heldigvis enormt sjældent, så det håber jeg ikke bliver aktuelt.

Med venlig hilsen

Christine Felding

se også hvad andre IC-patienter laver. www.ic-foreningen.dk 
.

Vandscanning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-10-09 05:23:33

Kære Christine Felding Jeg er 40 år, og lige påbegyndt udredning af barnløshed. I den forbindelse, skal jeg ha' lavet en vandscanning. Har brug for at vide, hvor ondt det reelt gør ? Da jeg ikke er særlig god til at håndtere smerte. Hvilke smertestillende kan jeg anvende inden, så jeg er godt på den sikre side ? Og hvad er din erfaring ? Mange hilsner den bekymrede
Svar:
Hej
Det du skal have foretaget er en undersøgelse for at se, om der er passage i dine æggeledere. Man sætter et tyndt kateter op i livmoderen og sprøjter væske (jeg bruger ikke vand, men lokalbedøvelse) ind og scanner så samtidig for at se, om væsken løber ud i bughulen, som den skal. Det bør ikke gøre ondt. Du kan jo tage en Ipren og 2 Panodiler, så skulle du være på den sikre side.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Ægløsning efter spontanabort/udskrabning

Ægløsning efter spontanabort/udskrabning

Stillet af:  Frederikke   26-09-09 09:23:58

Kære Christine Den 8 September var jeg til den første scanning og var i uge 12+5, der fik jeg af vide at fosteret var gået til. På hospitalet tilbød de mig en udskrabning, som skulle foregå 3 dage efter. Dagen før udskrabningen aborterede jeg spontant, men mødte op på hospitalet som aftalt. Efter en ny scanning, blev jeg anbefalet at vente med en ud skrabning, da lægen der tilså mig, mente at det var bedst at kroppen klarede resten selv. 5 dage efter blev jeg scannet igen, og der var en forbedring, og alt vævet skulle være væk - kun slimhinderne var stadig forstørret! Sagen blev afsluttet, og jeg tog hjem. 2 dage efter fik jeg kraftige smerter i underlivet, men gjorde ikke mere ved det, og det var også ovre dagen efter. Jeg har blødt normalt siden den spontane abort, men igår begyndte jeg at bløde kraftigt igen, med store klumper, det stoppede efter en halv time, men startede så idag igen. Jeg tog på hospitalet her til aften, og blev scannet igen. Denne gang mente lægen at der stadig var noget væv i livmoderen, og sagde at de alligevel vil lave en udskrabning på mig imorgen. Hun tog nogle blodprøver for at tjekke infektionstallet. Mit spørgsmål er: Hvornår kan jeg forvente en ægløsning? regner man fra den spontane abort eller regner man på ny fra udskrabningen? Jeg har jo blødt i 14 dage nu og burde efter min gamle cyklus have ægløsning tirsdag/onsdag i næste uge. Kan ægget gå til "spilde" når man får foretaget en udskrabning efter at have blødt i 14 dage? Håber ikke mit spørgsmål er for forvirrende På forhånd tak Mange Hilsner Frederikke
Svar:
Hej Frederikke
Man plejer o at sige, at ægløsningen kommer ca 14 dage efter en spontan abort, men i dit tilfælde virker det lidt mere kompliceret. Umiddelbart ville jeg tro, at du skal tælle fra udskrabningen, hvis der var så meget graviditetsvæv tilbage.
Held og lykke med næste gang, sørg for at få en ultralydsscanning i 7-8. uge.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

TVT operation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-09-09 12:16:17

Hej ! Jeg har fået lavet en TVT operation for ca. 3 år siden - det virker bare super godt. Men der er så kommet et nyt lille problem - blærebetændelse/bakterier i urinen. Det kommer og går i tide og utide. Er der mon en løsning på dette.
Svar:
Hej
Godt du er glad for din TVT-operation (TVT = tension-free vaginal tape - en operation for stressinkontinens (utæthed ved hosten, hoppen, nysen m.v.), hvor man lægger en slynge ned under urinrøret).
Blærebetændelser skal jo bekæmpes. Drikke rigeligt, evt. spise tranebær. Nogen gange skal man have langtids antibiotikabehandling i lille dosis. Ander har glæde af Haiprex, et middel (i pilleform), som surgør urinen - og det kan bakterier ikke lide.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Tidlig overgangsalder?

Tidlig overgangsalder?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-09-09 03:09:53

Hej Jeg er 26 år. Jeg har i mange år haft meget tørre slimhinder for neden. For ca. et år siden fik jeg to blærebetændelser og begyndte at opleve værre og værre brændende smerter ved samleje - indtil at mit sexliv måtte indstilles helt. Smerterne medførte desuden at jeg begyndte at spænde i underlivet og jeg har i dag svære myoser i underlivet. Desuden oplever jeg i perioder, at jeg skal tisse meget ofte og til tider meget akut (altså det skal ske NU!). For et halvt år siden stoppede jeg på min gynækologs anbefaling med at tage p-piller, men siden da, har ikke haft en dråbe menstruation. Først for nyligt blev det så konstateret, at jeg producerer meget lidt østrogen. Min gynækolog har sat mig igang med at tage østrogentilskud (2mg Østradiol) dagligt, og at behandle skede og slimhinder med Ovestin østrogencreme. Hun har dog ikke været særlig meddelsom om, hvad østrogenmangel betyder for mig. Så jeg har et væld af spørgsmål, og ved ikke om du kan svare på dem alle her: Hvad kan min østrogenmangel skyldes? (Jeg har ikke nogen spiseforstyrrelse og er heller ikke elitesportsudøver). Er lav østrogenproduktion det samme som at gå i overgangsalder? Betyder dette, at jeg ikke kan få børn? Skal jeg overveje, at få taget nogle æg ud og få frosset ned, hvis jeg stadig har nogle? Kan jeg se frem til øget risiko for knogleskørhed, hjerte-sygdomme, hedeture, humørsvingninger, inkontinens og ældning af hud og hår? Eller kan hormontilskud forhindre alt dette? Skal jeg begynde at spise kalcium og D-vitamin tilskud? Og kan mit ret så kraftige hårtab de sidste 4 måneder skyldes østrogenmangel? Desuden har jeg nærmest hele mit liv lidt af søvnløshed, problemer med at falde i søvn, haft let til opvågnen osv i lange perioder. Jeg har ofte oplevet at min krop blev meget overophedet og rastløs om natten. Jeg kan se, at søvnforstyrrelser også forbindes med overgangsalder. Kan mine søvnforstyrrelser måske skyldes, at jeg eventuelt altid har produceret meget lidt østrogen? Kan mine mere eller mindre depressive og ængstelige perioder også skyldes østrogenmangel? Vh Ida
Svar:
Hej Ida
Det var da en værre historie. I sjældne tilfælde slipper æggene op alt for tidligt og så er man i overgangsalderen, men inden man udskriver den dom til en ung kvinde som dig, skal det jo undersøges nærmere. En ting er, at dit østrogenniveau er for lavt - hvad med de andre hormoner - de overordnede, som laves i hypofysen? De skal jo også undersøges (ved en blodprøve) idet der er andre tilstande en overgangsalderen, som giver manglende menstruation. f.eks. for meget Prolaktin. Du skal have taget FSH, LH, TSH og Prolaktin (når du nu får hormoner, må du lige holde 14 dages pause), men du kan godt fortsætte med den lokale behandling til skeden - mener du, at hun har givet dig Ovestin? Det er da noget værre gris! Der findes jo mere "renlige" præparater, f.eks. Vagifem eller Estring. (Se det nyeste nummer af Dagens Puls, ligger på apoteket).

Skulle det nu være så galt, at du rent faktisk er kommet i overgangsalderen, skal du - af de grunde du nævner (mest aht knoglene) tage hormoner indtil du er ca 51 år. Og så skal du ikke have ren østrogen, men en kombination af østrogen og gestagen - ren østrogen øger risikoen for kræft i livmoderen på længere sigt.

Jeg håber du også har fået behandling for dine myoser i underlivet - enten ved et øvelsesprogram eller ved en henvisning til en dygtig fysioterapeut.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Æggeledere

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-09-09 10:59:33

Jeg var til en scanning, da jeg var i uge 5, i forbindelse med at jeg blødte lidt. Ved scanningen kunne gynækologen se, at mine æggeledere var næsten lukkede, og han sagde derfor at det var helt vildt at jeg var blevet gravid uden hjælp. Jeg har efterfølgende hørt fra min svoger, som er læge, at æggelederne altid lukker sig, når man er gravid, og det derfor ikke vil være muligt for gynækologen, at sige noget om at mine æggeledere normalt er næsten lukkede. Jeg undrer mig meget over det. Hvad vil du mene?
Svar:
Hej
Man kan ved en almindelig ultralydsscanning ikke se, om æggelederene er lukkede eller ej (med mindre de er meget syge og står fulde af væske p.g.a. tidligere underlivsbetændelse). Og din svoger har heller ikke ret i, at de lukker sig når man er gravid, der sker intet som helst med dem.
Hvis man skal undersøge for lukkede æggeledere, kræver den en slags 'vandscanning', hvor man skyller vand igennem æggelederne og ser, at væske løber igennem - og det gør man selvfølgelig ikke hos gravide!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Smerter i forbindelse med spiral

Smerter i forbindelse med spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-09-09 01:38:57

Jeg er mor til 2, og fik i går sat en hormonspiral op for første gang. Det kom lidt bag på mig, at jeg oplevede det som meget smertefuldt. Havde endda taget lidt smertestillende en time inden. Det plejer ellers ikke at genere mig at få foretaget gynækologiske undersøgelser. Resten af dagen havde jeg ve-agtige smerter i perioder. Mit spørgsmål er, om de check jeg skal til fremover i forbindelse med spiralen kan forventes at være lige så smertefulde? Hvad sker der ved disse undersøgelser?, og når jeg en dag skal have fjernet spiralen, gør det så også ligeså ondt, som at få den sat op? Kan man evt. bede om noget bedøvelse? (jeg konsulterer egen læge, men en gynækolig er måske bedre?)
Svar:
Hej
Når man har født normalt 2 gange, burde det ikke gøre ondt at få sat en spiral. Man kan dog have nogle ve-agtige smerter bagefter. Når jeg sætter en spiral, foretager jeg en ultralydsscanning bagefter, så jeg kan se, at spiralen er korrekt placeret og jeg ser derfor ikke patienten til kontrol. Du skriver kontroller i flertal og det forstår jeg ikke.
Det eneste lægen kan gøre, er at checke at trådene kan ses - og det kan du jo strengt taget selv gøre!
Det gør ikke ondt at få fjernet en spiral, man hiver blot i snoren.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
er det tegn på missed abortion igen?

er det tegn på missed abortion igen?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-09-09 05:42:23

jeg har haft en missed abortion i marts 2009. og er nu gravid igen i uge 10+3. jeg er så bange jeg mister igen. derfor tog jeg en graviditets test igen da jeg var 10+3 uger henne og den viste stadig 2 streger den ene var lidt svagere men lyserød og ligeså bred som kontrol stregen. vil gerne spørge om det er tegn på missed abortion igen? da den ene streg er lidt svager.
Svar:
Hej
Med den historie synes jeg. du skal få en henvining til en gynækolog og blive ultralydsscsannet, så man kan se, at det hele er i orden og at din graviditet er normal.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
udskydelse af menstruation med cyklokapron

udskydelse af menstruation med cyklokapron

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-09-09 07:11:23

min næste menstuation rammer sammen med en romantisk weekendtur til københavn kan jeg udskyde den med mine cyklokapron hilsen pia skov mainz
Svar:
Kære Pia
Cyklokapron er et fremtagende middel til at mindske blødning med, men er ikke velegnet til udskydelse af menstruation - det kræver mere langsigtet planlægning desværre!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

hormonspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-09-09 05:22:48

jeg vil være glad hvis du vil svare mig på hvad forskel der er på hormonspiral og østrogener eller kompinasions østrogen gestangen
Svar:
Hej
En hormonspiral indeholder kun gestagen - altså ikke noget østrogen.
Se også www.hormonspiralen.dk

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Manglende mens efter stop med p-piller

Manglende mens efter stop med p-piller

Stillet af:  Jane S.   06-09-09 11:26:28

Hej Christine Efter ca. 8-9 år på p-piller, smed jeg dem her 1. maj, da min kæreste og jeg gerne vil være forældre. Jeg fik så den normale blødning som man får i pausen og herefter fik jeg mens efter 34 dage og igen efter 38 dage. Min sidste mens var her d. 14 juli, men denne gang er den ikke kommet. Der er nu efterhånden gået 55-60 dage siden og jeg er nu en anelse bekymret. Jeg har taget 2 graviditets tests og den sidste var for en uge siden. De var begge negative, så nu overvejer jeg at tage en ny test. Umiddelbart har jeg ingen tegn på graviditet(kvalme, træthed, brystspændinger osv.).. Er det normalt at der kan gå "kuk" i kroppen efter p-pille stoppet, selvom jeg har haft 2 normale mens siden stoppet? Eller er jeg måske gravid, men bare ikke kan teste positiv endnu?
Svar:
Hej
Det lader til, at din ægløsning ikke fungerer, så du skal bede din læge om en henvisning (på dig og din kæreste) til en gynækolog. Der vil du dels blive ultralydsscannet for at se, hvordan dine æggestokke ser ud, dels få taget nogle blodprøver for at se, om du har det der hedder PCOs (polycystisk ovariersyndrom). Det er ret almindeligt blandt kvinder med manglende menstruation (har skrevet om det gentagne gange her på sitet).
Se også: www.pco-info.dk
Men selvfølgelig skal din kæreste også undersøges!
Graviditetstestene er normalt meget sikre, i hvert fald dem, man køber på apoteket.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Inhibin B

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-08-09 05:21:34

Kære Christine, Jeg er 41 og i fertilitetsbehandling på en privat klinik. Jeg har inden for det sidste år aborteret et par gange efter både gaviditet opnået uden hjælp og ved IVF behandling. Jeg er nu i tvivl om jeg vil gå videre med flere IVF behandlinger, eller om jeg skal til at se på muligheden for ægdonation - enten i Danmark eller i udlandet. Min fertilitetslæge syntes jeg skal forsøge med yderligere et par IVF forsøg, men jeg syntes ikke at jeg er blevet udredt godt nok til at ville bruge flere penge og kræfter på yderligere forsøg. Desuden er der min alder at tage i betragtning. Mit FSH er målt flere gange på 3. dagen, men hver gang er mit østrdiol ca. 0,2 og altså ikke nødvendigvis den dag hvor mit FSH er højst. Jeg har forsøgt et par gange med prøver på 1. og 2. dagen, uden yderligere held. Den højeste måling til dato er knap 10. Jeg ved at der findes en anden måde at anskue kvaliteten af min ægreserve - med en inhibin B blodprøve - men fertilitetslægen afskriver denne metode som enormt usikker. Hvad der din mening om Inhibin B prøver? Er de virkelig så lidt brugbare? Jeg ved at man på Rigshospitalets fertilitetsafdeling bruger dem flittigt. På forhånd tak for dig svar.
Svar:
Hej
Nu er jeg jo ikke så meget fertilitetslæge, at jeg laver IVF (reagensglasbehandling), men jeg har dog par til insemination. Jeg bruger Inhibin B en gang imellem, for at vurdere æggenes kvalitet, specielt hvis de overordnede (hypofyse)hormoner FSH og LH er normale, dvs < 10.
Hvis Inhibin B så ligger under normalområdet, fortsætter jeg ikke behandlingen - i så fald må man overveje ægdonation.

Håber det er svar nok.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Klamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-08-09 09:37:34

Hej, jeg fik konstateret klamydia ved en underlivsundersøgelse for et par år tilbage. Lægen kunne ikke sige, hvor længe jeg havde haft sygdommen, og jeg ved man kan blive steril. Nu, næsten 30 år, bliver jeg mere og mere bange for jeg ikke kan få børn en dag. Er der en måde, hvorpå man kan finde ud af, om man som kvinde er steril, eller må man bare "prøve" en dag? Tusind tak for dit svar.
Svar:
Hej
Det er rigtigt at chlamydia kan forårsage ulykker, primært med at afukke æggelederne. man undersøger dog ikke noget, før du har prøvet at blive gravid i ½-1 år.
Den undersøgelse en gynækolog så ville lave hedder HSU - hystero-salpingo-ultrasonografi - hvilher er en undersøgelse af æggelederne, hvor man sprøjte noget væske (lokalbedøvelse) igennem for at se om der er passage. Men som sagt, du/I skal først prøve selv!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

ang. vaccine

Stillet af:  Anne Holmberg   28-08-09 11:53:28

Hej Christine, hvor gammel kan man max. være for at betale og få livmoderhalskræftvaccine?
Svar:
hej
De 12-15-årige for p.t. vaccinen gratis, derefter skal man selv betale de ca 3.500 kr det koster.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Frysning af celleforandringer

Frysning af celleforandringer

Stillet af:  Louise   25-08-09 05:35:00

Jeg fik konstateret celleforandringer for lidt over et år siden, og fik den forbindelse skiftet mine p-piller ud med mini-piller og blev behandlet med Vibradox. Nu har jeg så fået lavet biopsi igen og der er desværre stadig celleforandringer. Hun har tilbudt mig en frysning af livmoderhalsen, men har rigtig svært ved at finde informationer om dette. Hvordan foregår det, og hvad skal man regne med af bedøvelse/smerter?? Jeg har haft mange smerter bare fra biopsiene og jeg er lang tid om at hele, da det begynder at bløde hvis jeg laver det mindste, på trods af det er blevet brændt bagefter. Håber du kan hjælpe, så jeg kan blive lidt roligere.
Svar:
Hej
Du skriver ikke hvor meget celleforandringer du har - vi er jo stort set holdt op med at fryse - bortset fra de helt lette forand
ringer. Man behøver ikke at blive bedøvet, det gør ikke ondt, men man kan have udflåd i 3-4 uger bagefter desværre,

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
tørre slimhinder

tørre slimhinder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-08-09 05:55:02

Hej! Jeg blev opereret for brystkræft for et år siden og har siden fået Tamoxifen (anti-østrogen) findes der et naturmiddel uden hormoner som kan hjælpe mod tørre slimhinder i skeden, da jeg er ret plaget af det, f. eks. når jeg cykler? Jeg er 67 år...På forhånd tak
Svar:
Hej
Selv om man får Tamoxifen er der ikke noget til hinders for at få lokal østrogenbehandling - og det er det der virker bedst.
Hvis du ikke vil have det, kan du prøve Replens eller Femigel og evt. mandelolie ved samleje. Også Cicatridina kan hjælpe dig.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Overgangsalder som 43 årige

Overgangsalder som 43 årige

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-08-09 05:00:51

Har været ved læge, som mener jeg er begyndt at komme i overgangsalderen. Jeg er 43 år, lider af slidgigt og har en mor der har knogleskørhed. Gynækologen mener det er for tidligt jeg stopper med at have menes. Han synes jeg skal tage p-piller yasmin(er det det man får når der står homoner) Hvad er din mening og erfaring? også i forhold til sexlyst, humør og vægt
Svar:
Hej
Hvis du allerede som 43-årig er på vej i overgangsalderen, bør du tage hormoner i hvert fald indtil du er 51 år. Yasmin er et godt bud - så får du præventionen oveni, da det jo er p-piller. Det burde ikke påvirke hverken din sexlyst, humør eller vægt (andet end i positiv retning)
Når du er blevet 51, må man tage sagen op til vurdering. Har du stadig behov for hormoner, plejer man at skifte over til "almindelige" hormoner i overgangsalderen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

estradiol 1 mg

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-08-09 08:59:02

jeg fik fjernet livmoder og en æggestok for 9 år siden pga. stor vandcyste. Har siden fået Femanest 1 mg og har det fint med det. Følger de anbefalede screeninger og har i øvrigt et godt helbred. Dyrker motion og er normalvægtig. Er gift og har et velfungerende seksualliv. Min læge vil nu gerne stoppe behandling med hormon. Dette er ikke efter mit ønske. Jeg har læst på nettet, hvad jeg har kunnet finde om emnet og er ikke afskrækket ved fortsat behandling. Der er tendens til osteoporose i min familie(mor og mormor). Hvad ville du tilråde?
Svar:
Hej
Når man får fjernet sin livmoder, kan man nøjes med rent østrogen (som du jo får). Rent østrogen øger ikke risikoen for brystkræft, hvis det er derfor din læge vil fjerne dine hormoner. De er også gode for knoglerne. Jeg ved ikke hvor gammel du er - på et eller andet tidspunkt skal du vel holde op, men det haster ikke.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Keglesnit / operation

Keglesnit / operation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-08-09 12:40:49

Hej, jeg har et spørgsmål angående Keglesnit og det at ve arvelig trombofili (protein-s mangel). Når nu det er sådan jeg er blevet henvist til sygehuset, da jeg skal have lavet et keglesnit, og ikke ønsker at få det i lokal bedøvelse- er er så noget omkring evt. at skulle have blodfortyndende i den forbindelse. Jeg fik det under min graviditet, da jeg har protein-s mangel og de flese kvinder i min familie har haft blodprop (Oldemor, mormor, mor og min lillesøster da hun var 16år) de eneste som ikke har haft det er min storesøster og jeg. Synes bare ofte de glemmer så meget på sygehuset omk. sådn noget - og vil derfor gerne vide inden om det blodfortyndende, er noget der skal gives i forbindelse med operation (trods det er en lille en)
Svar:
Hej
Keglesnit foretages når der er konstateret celleforandinger i livmoderhalsen. Med en lille elektrisk slynge, skærer man det yderste stykke af livmoderhalsen væk. Indgrebet er ganske lille og derfor velegent, at få foretaget i lokalbedøvelse. Det tager kun ca 5-10 minutter.
Hvis ikke man kan eller vil medvirke, er det selvfølgelig muligt, at få det foretaget i fuld bedøvelse på sygehuset.
Selv om du har protein S-mangel og derfor større risiko for blodpropper end resten af befolkningen, skal du ikke have blodfortyndende medicin i forbindelse med indgrebet.
Du kan overveje, at lade dig vaccinere mod livmoderhalskræft bagefter.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Jeg har født for 10 uger siden og ammer

Jeg har født for 10 uger siden og ammer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-08-09 09:22:36

Jeg har været meget generet af en grim lugt og brunligt udfløj. Jeg var til gynækolog for 2 dage siden altså i mandags. Jeg var meget rød indeni og jeg fik noget medicin: Vagifem og Dalacin. Jeg er lidt bekymret for at tage det, når jeg ammer, da der står på begge medicin-vejledninger at det ikke skal bruges når jeg ammer.
Svar:
Hej
Til lykke med din baby.
Det du lider af, er noget som hedder ammekolpit - altså en irritation i slimhinderne p.g.a. dit lave hormonnivå efter fødslen. Som regel er det nok at give Vagifem (rent lokalt østrogen) indtil menstruationen kommer tilbage, nogen gange må man supplere med f.eks. Dalacin (antibiotika - også dette lokalt). Indlægssedler kan ikke bruges i den forbindelse - tror du din gynækolog ville give dig noget som var farligt for din baby? - Nej vel!
Smid sedlerne langt væk og tag medicinen som ordineret, så er dit underliv snart OK igen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

IC

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-08-09 02:12:51

I USA bruger man Elmiron til behandling af IC. Er der andet medicin der kan bruges istedet for da Elmiron ikke føres endnu i DK. Jeg vil være taknemmelig at få svar Venlig hilsen
Svar:
Hej
IC = Interstitiel cystit er en meget smertefuld kronisk lidelse, som mest giver nærmest konstante smerter i blæren. Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse - cystoskopi - hvor man tager nogle vævsprøver.
Behandlingen er i USA som du skriver, Elmiron, som ikke findes her. I DK bruger man Cystistat-indhældninger. Desværre ved jeg ikke hvor du bor, men du skal selvfølgelig henvises til den nærmeste afdeling, som behandler IC.
Du kan se en artikel om IC på min hjemmeside.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Emne :Kan jeg blive gravid

Emne :Kan jeg blive gravid

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-07-09 03:06:53

Jeg er 44 år og har et barn på 14 år. Jeg ønsker mig inderligt et barn mere. Jeg har meget regelmæssig mens hver måned. Min cyklus er på 28 dage og ifølge ægløsningsteste, så skulle jeg have ægløsning.Jeg var gravid som 40årig, men valgte abort på grund af min daværende situation. Mange venlige hilsner
Svar:
Hej
Jeg vil ikke sige, at en graviditet er helt udelukket, men det kan blive svært. Statistisk har du kun ca 5% chance for overhovedet at blive gravid og derefter stiger risikoen for et foster med kromosomsygdomme også kraftigt.
Vil foreslå, at du får målt dine hypofysehormoner under mens, mere for at se hvordan dine æg har det. His de er normale, kan man måle Inhibin B, for at checke "kvaliteten" på æggene.
Da det jo skal gå lidt hurtigt, vil jeg anbefale insemination på en fertilitetsklinik og hvis/når du bliver gravid, må du endelig få foretaget nakkefoldsscanningen selvfølgelig.

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
tørre slimhinder

tørre slimhinder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-07-09 10:23:49

Hej Jeg er stoppet med at tage hormon piller efter ca 5-6 år med disse,nu er de nok ude af systemet efter 2 md uden,men selv med div gode cremer er det faktisk umuligt at dyrke sex,er der mon kun den mulighed at starte igen NB jeg har selvfølgelig også fået alle de andre gener tilbage Hilsen Vibe
Svar:
Kære Vibe
Jeg ved ikke hvad for "gode cremer" du taler om - det du har brug for er jo lokal hormonbehandling og der findes 2-3 forskellige midler, som virker. Hvis du ovenikøbet har fået alle de andre gener tilbage - jeg formoder du mener hede-svedeturer, humørsvingninger osv - så skulle du måske overveje, at starte op på hormonerne igen, det virker som om det var lige tidligt nok, at du holdt op.
Hvis ikke du vil det, kunne du evt kombinere den lokale hormonbehandling til slimhinderne med et naturpræparat; dem er der jo også en del af i Matas f.eks.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Fjernelse af spiral

Fjernelse af spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-07-09 05:26:06

Hvis nu man gerne vil have fjernet sin hormonspiral, bløder man så bagefter?
Svar:
Hej
Som regel kommer der et par dråber, men det holder jo hurtigt op igen. Måske et enkelt bind.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Graviditets test

Graviditets test

Stillet af:  Britt Poulsen   23-07-09 05:55:32

Hej. Jeg har fået kønsvorter og er begyndt og bruge noget creme som hedder wartec. Men samtidig har min mens været forsinket så jeg har lige taget en test.og den viste positiv? Kan cremen påvirke resultatet eller hvordan? Kærlig hilsen britt..Som Håber meget :)
Svar:
Kære Britt
Wartec, som er en cellegift, bruges som creme til at behandle kondylomer - kønsvorter. Man fraråder af samme grund at bruge det under graviditet, så du må hellere tale med din læge om at få fjernet kondylomerne på anden vis (Klippe dem af, brænde dem, fryse dem eller evt laserbehandle dem).
Men, cremen påvisrker på ingen måde en graviditetstest, så den er sikkert god nok!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Bartolin cyste

Stillet af:  Malene   22-07-09 06:00:43

Hej Christine Jeg har fået en bartolin cyste, den vokser hver gang jeg har sex og svinder langsomt ind indtil næste gang. Jeg har fået at vide at behandlingen er at fjerne den helt operativt og jeg er selvfølgelig bekymret for hvilken påvirkning det evt kan have for mit sexliv - her tænker jeg på at det jo er halvdelen af min "vådhed" som det drejer sig om. Det er ret frustrende. Den læge jeg talte med sagde at jeg kunne forsøge at trykke på den da man stadigvæk kan se kirteludgangen... hvad tænker du om det og har du andre råd??
Svar:
Hej
Bartholins kirtel sidder i hver side af skedeindgangen. Nogle gange lukker udførselsgangen til og der bliver dannet en cyste og af og til kommer der betændelse i cysten, så det bliver til en byld -  Bartholinitis.
Jeg har aldrig nogensinde hørt, at det sklulle have betydning for ens sexliv, at kirtlen blev fjernet, så hvis den generer dig, synes jeg du skal få den fjernet i rolig fase, dvs. når den ikke er så stor. I så fald kan det foretages i lokalbedøvelse.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Sex i p-pille fri periode, inden mens.

Sex i p-pille fri periode, inden mens.

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-07-09 09:29:58

Hej Christine, jeg er en pige på 17 år, og har et spørgsmål ang. mit sex liv med min kæreste. Jeg har taget p-piller i et halvt år, og det går problemfrit. Mit spørgsmål er: Må jeg have sex med min kæreste ubeskyttet i den p-pille fri periode inden jeg får min mens?, Håber du kan svare.
Svar:
Hej
P-piller er jo designede til at virke hele tiden, blot man tager dem efter foreskriften, dvs. piller i 3 uger og derefter en uges pause. Hvis du spiser dem på den måde, er du sikker hele vejen igennem.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Hedeture

Stillet af:  Ritta Pedersen   14-07-09 12:11:30

Hej Christine. Håber du kan hjælpe med noget mod hedeturer i forb. med overgangsalder. Jeg er 50 år og døjer med hedeture. Sidste mens. i december. Har fået taget blodprøve som viste overgangsalder. Jeg får Catapresan 25 mikrogram gange 2 dgl. men de virker ikke længere. Jeg har prøvet: Chello, Melbrosia, Salvie, men uden effekt. Min læge mner ikke naturpræparater er dokumenteret nok for virkning, men penge op af lommen. Selv om det er sommer, kunne jeg godt ønske en snedrive at hoppe ud i. Håber du kan hjælpe. Mange venlige Hilsner Ritta.
Svar:
Kære Ritta,
Hvad er der galt med hormoner - har du talt med din læge om det? de ville jo hjælpe dig i løbet af 1-2 uger! Når det ikke er længere siden du har haft menstruation, skal du have et præparat som giver dig menstruation igen, men det er vel også det værd, at blive menneske igen!
Det er nemmere end en snedrive! Hvis ikke din læge er tryg ved at udskrive det, så må du bede om en henvisning til en gynækolog.
Find din nærmeste på gynækologer.dk .

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Gravid med streptokokker i skeden

Gravid med streptokokker i skeden

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-07-09 08:02:02

Hej Jeg har en streptokok i skeden. Jeg er gravid i 6 uge. Jeg har aborteret for 3 mdr siden, og fik afvide at jeg havde haft en streptokok. Jeg blev scannet i uge 8 (hvor fosteret var dødt).Scanningen sagde jeg var i 5 uge, men jeg var i 8 uge da jeg aborterede. Jeg er nu gravid igen. Denne gang er jeg blevet podet fordi jeg selv gerne ville, og det viste sig jeg var positiv med streptokokker. Jeg får Rocilin i 10 dage for det. Mit spørgsmål er om jeg har noget at frygte. Hænger aborten sammen med at jeg har streptokokker? Jeg er ret nervøs for at jeg sidder tilbagelænet, eller at min læge gør og jeg kan gøre noget forebygende? Jeg ved godt at barnet kan være smittet, kan smittes under graviditet eller fødsel. Det kan sågar dø. Hvad skal jeg stille op? Skal jeg ikke til en gynækolog? Kh Stina
Svar:
Kære Stina
Jeg har fået det spørgsmål nogle gange før og har forhørt mig hos de af mine kollegaer, som tager sig af gravide og fødsler. Sidst fik jeg at vide, at man kun behandler streptococcer hos gravide, hvis de findes i urinen - og da med penicillin.
Når du nu er blevet gravid, bliver du jo henvist til fødeafdelingen og så vil de tage sig af sagen.
Du kan læse mere på vores forenings hjemmeside dsog.dk under guidelines.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Østrogen (Novofem) efter brystkræft

Østrogen (Novofem) efter brystkræft

Stillet af:  Christina   13-07-09 03:21:58

Hej - Jeg er en 34 år kvinde, som blev oprereret for en ikke-hormonfølsom brystkræft i sept. 2008. Fik derefter kemo til Jan. 2009. Jeg har ikke haft menstruation siden jeg startede på beh. med Taxotere. Jeg havde ikke noget i mine lymfer, så er derfor rask nu. Jeg er så ked af muligvis at være i overgangsalderen, da jeg ikke har fået børn endnu. Jeg har talt med min gyn. om evt. at prøve Novofem i 1 mdr. for at prøve at sætte lidt gang i systemet, men onkologerne fraråder dette. Jeg tror ikke selv på det at det har nogen betydning, eftersom jeg har haften ikke-hormonfølsom brystkræft. Hvad siger du? eller har du andre gode råd til mig, som er rigtig ked af at føle sig barnløs. Jeg har også forsøgt mig med homoøpatisk medicin Ovarium D6 og Menstruasan, men de er lidt besværlige at spise. Jeg vil bare gerne gøre noget aktivt selv. Vh. Christina
Svar:
Kære Christina
Jeg har svært ved at forstå, hvorfor onkologerne fraråder hormoner, når knuden ikke var hormonfølsom, det synes jeg du skal spørge dem om.
Til gengæld er jeg enig med din gynækolog om at prøve Novofem - hvis ikke du får hormoner får du knogleskørhed og det kan man også dø af!
I bedste fald går dit system igen af sig selv. men det skader ikke, at hjælpe det lidt på vej! Prøv Novofem i en periode og se om dit system er OK bagefter - elles mener jeg du skal fortsætte med hormoner til ca 50-års-alderen. Hvorvodt du kan få børn er en anden affære - det kræver at dine æg kan komme op på mærkerne igen. Lad os håbe det!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
30 år og er i overgangsalderen.

30 år og er i overgangsalderen.

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-07-09 10:37:09

Kære Christine. Jeg er i syv sind. Jeg har lige fået at vide at jeg er igang med overgangsalderen. Har været i fertilitetsbehandling for 2 år siden, unden held. mit spørgsmål er, kan det ha været med til at påvirke at jeg så tidlig er gået i overgangsalderen?. Er nu i tvivl om jeg skal tage hormoner. Hjælp.
Svar:
Hej
Det er jo trist for sig at komme i overgangsalderen i så ung en alder. Fertilitetsbehandlingen har dog ikke noget med sagen at gøre. Til gengæld er det vigtigt, at du tager hormoner til du bliver ca 51 år, dette aht dine knogler, dit hjerte-karsystem m.v. Du bør nok tale med en gynækolog om, hvilken behandling du skal have. Find dig nærmeste gynækolog her.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
cilest p piller

cilest p piller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-07-09 05:19:20

Er Cilest monofasiske piller?
Svar:
Ja
.

strelition

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-07-09 03:46:41

Hej Christine :) Mit problem er at jeg er 28 og steriliseret, jeg blev steriliseret for 2 år siden, da min daværende mand som er far til mine 2 skønne børn, ikke ville have flere børn... siden er der sket rigtigt meget, vi er ikke sammen mere og jeg har fundet en ny mand, som jeg rigtig gerne vil have et barn sammen med på et tidspunkt. Hvor store er chancerne for at det kan lade sig gøre???
Svar:
Hej
Hvorvidt man kan blive refertiliseret som det hedder (altså få ophævet sterilisationen) er helt afhængig af, hvordan den er foretaget.
Hvis der er sat clips på dine æggeledere, er der gode muligheder, men hvis de er blevet brændt, så er mulighederne til gengæld små. Du kan rekvirere en operationsbeskrivelse fra hospitalet, så kan du se det.
Refertiliseringer hører jo ikke hjemme på de offentlige sygehuse, men kan foretages på privathospitaler, hvor man må betale for det.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
mini p-piller /amning /alm p-piller

mini p-piller /amning /alm p-piller

Stillet af:  tina   10-07-09 02:41:55

Hej Har fået foretaget Essure - og døjer nu med pletblødning af mini p-piller fra 25/6 til nu 9/7... Min læge er ikke foretaler for at jeg skal have novynette pga amning. Jeg ammer ca 50%... ca 3 gange om dagen- Resten er flasker og grød. Jeg skal bruge prævention til 24/9 - hvor jeg skal til kontrol og formodentlig er det vokset sammen. Hvad vil du anbefale ? He jfra Tina
Svar:
Hej Tina
Først om Essure (har dog skrevet om det for nylig). Sterilisation med Essure foregår ved, at man går op med en kikkert i livmoderhulen og gennem den placerer en lille dims i æggelederne. Der vokser så bindevæv omkring i løbet af nogle måneder, hvorefter der er helt lukket. Det er den fase du er i nu.
Du må gerne spise de lavdoserede p-piller (altså dem med 20 ug ethinylestradiol) medens du ammer, de giver jo en langt bedre cykluskontrol end minipiller. Hils din læge fra mig og sig det.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Gentagne aborter

Gentagne aborter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-07-09 02:07:02

Hej Christine. Tak for den bedste kvinde-brevkasse, du har altid en masse gode svar. Jeg har oplevet 3 missed abortions og har netop nu fået konstateret en kromosomfejl ved én af os(vi ved ikke hos hvem, skal først til samtale om et par uger) Jeg ved at man på Rigshospitalet, som det eneste sted i dk, behandler for gentagne aborter. Har du nogen idé om hvilken form for behandling vi kan vente os? Jeg har pco, kæresten normal sædkvalitet. Det har taget os 3 år at opnå de 3 graviditeter, der endte med aborter. En anden ting er, ved du om man har ret til noget psykolog hjælp efter aborter? Jeg synes det er rigtig hårdt psykisk og det er ikke blevet bedre af at man nu også ved at der er en grund til de aborter. De læger jeg har været i kontakt med i forbindelse med graviditeterne og aborterne, har ikke rigtig taget "hånd om mig" hvad angår det psykiske. Føler jeg har et kæmpe behov for at få snakket om det. Kæresten og jeg er gode til at snakke om det, men det er ikke nok... :( Endnu engang tak for en god brevkasse... Venlig hilsen
Svar:
Hej
Først - tak for de pæne ord!
Det er jo trist med 3 spontane aborter og det gør jo ikke sagen bedre, hvis den kromosomfejl en af Jer har fået påvist, er årsagen til aborterne - for det kam man jo ikke gøre noget ved, heller ikke på Rigshospitalet. Det du tænker på, er hvis der er noget med antistoffer mod forskellige ting (f.eks. cardiolipin, DNA m.fl) eller der er noget med Jeres vævstyper - der har de forskellige muligheder. Men, mange kromosomfejl har jo ingen indflydelse på spontane aborter, så det er vigtigt, at I får en god snak om mulighederne fremover.
M.h.t. psykologhjælp så er det jeres egen læge, som skal henvise til det, med mindre I selv opsøger en, men så bliver det nok ret dyrt.
Jeg håber du ved, at man kan gå ind på sundhed.dk med sin digitale signatur, der kan du se alle blodprøvesvar, celleprøver osv., mere hvis du/I har behov for at vide tingene lidt hurtigere.

Held og lykke!

Christine Felding
.
Bløder uregelmæssigt med spiral

Bløder uregelmæssigt med spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-07-09 01:33:34

Hej Christine Jeg har i mange år brugt P-piller som prævention. Men da jeg blev 41 gik jeg til en gynænolog for at få undersøgt om jeg havde PCO. Det havde jeg i lav grad. Men hun synes at når jeg nu var over 40 år så skulle jeg ikke spise P-piller mere for det var farligt når man var over 40 år. (jeg er sund og rask, men vejer måske lidt for meget, jeg vejer 85 kg og er 1,73 m høj, blodtryk ok osv, jeg har født 1 barn som er 10 år idag). Den "hoppede" jeg på og fik så en alm. spiral selvom hun forslog en hormon spiral. Men jeg mente at når jeg skulle væk fra hormoner så skulle det være en alm. spiral og ikke en med hormononer. Jeg fik så enormt svære blødninger og efter 1 år år blødte jeg stadig ca. 14 dage ad gangen hvoraf de 7 dage var MEGET kraftige. Jeg fandt en ny gynækolog som satte en hormonspiral op i stedet, den har jeg så haft i ca. 1 år nu. Jeg bløder ikke særlig meget nu, men er de sidste 2 måneder ca. begyndt at bløde 1 dag her og 1 dag der, nogle gange med meget voldsomme blødninger og smerter i underlivet. Jeg kan godt finde ud af at gå til læge men jeg er i tvivl om alt det her med spiral, er det den "rigtige" løsning jeg har valgt? Nu bløder jeg jo ikke nær så meget max 3 dage ad gangen, men det har aldrig været helt regelmæssigt. Gør det noget? Det gode ved at jeg har fået spiral har været at jeg har fået meget mere sex lyst, jeg kan virkelig mærke forskel så jeg vil jo nødigt tilbage til pillerne. Jeg føler ikke at jeg er blevet rigtig hørt på af de 2 gynækologer.......! Så hvad gør jeg, ud over at gå til læge og blive scannet for om den sidder rigtigt? Skal jeg bare finde mig i ureglmæssig- hederne? Det kan jeg godt, - men ville jo helst være fri). En helt anden ting er at når spiralen bliver sat op så har jeg det utrolig dårligt bagefter , - psykisk dårligt, jeg føler det som om jeg er blevet udsat for et overgreb (selvom jeg aldrig har prøvet det). Næste gang skal jeg IKKE alene derop det er helt sikkert, men er det normalt at få det sådan???? Begge gynækologer har desværre bare ignoreret mine oplevelser.....! Til slut vil jeg spørge om du kender en flink og kompetent gynækolog i Kbh´s området du vil anbefale, for jeg er ved at være lidt ked af dårlige oplevelser. På forhånd tak, Hilsen Birthe
Svar:
Kære Birthe
det er jo sjov som der selv blandt gynækologer kan være forskelligemening om tingene. jeg ville ikke have sat dig fra p-pillerne blot p.g.a. din alder - kun hvis du også er ryger.  Nå, men du valdte jo selv derefter kobberspiral og dem bløder man jo ofte kraftigere af. Vi er alle tilhængere af hormonspiralen og det er du vel egentlig også? Når den begynder at spøge efter at have fungeret godt i et år, bør man scannes for at se om der sidder en cyste, som går ind og blander sig hormonelt, det er langt den hyppigste årsag og den skal i så fald "trykkes væk" med p-piller i 6-8 uger, så skulle det være på plads igen. Du skal altså have en henvisning til en gynækolog.
Hvorfor du får det psykisk dårligt når du får sat en spiral kan jeg desværre svare dig på, har ikke hørt det fra mine patienter. Der er jo en del, som får det fysisk dårligt, besvimer og skal ind og ligge, men det går som regel hurtigt over igen.
Men tag du bare en med, det må man gerne.
Du kan finde os alle på vores fælles hjemmeside, hvor vi står listede regionsvis efter fornavne!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
livmoder slimhinden

livmoder slimhinden

Stillet af:  Annemette Lund   06-07-09 08:37:16

Hej Christine Har for 7-8 år siden fået fjernet min slimhinde i livmoderen. har ikke haft blødninger, siden. allerhøjest lidt brunligt udflod. min exmand er strelliteret, nu vil jeg så gerne vide hvor stor er sandsynligheden for mig at blive gravid, med en anden mand. er 43 år Mvh singlen
Svar:
Kære single
Som du sikkert fik at vide den gang du fik brændt slimhinden, skulle du bruge prævention. Ikke at jeg tror, at din risiko for at blive gravid er ret stor, MEN den er der. Så finder du en ny mand, bør du bruge anden form for prævention.

Til alle: Hvis man har meget voldsomme menstruationer og har prøvet blødningsstandsende piller (Cyklokapron) og hormonspiral uden held kan man fjerne hele slimhinden i livmoderen så den ikke kan bløde mere. Man må heller ikke blive gravid efter et sådant indgreb, det er sket nogle få gange rundt om i verden og det er gået skidt hver gang.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Spontan vandafladning

Spontan vandafladning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-07-09 07:56:06

Hej Christine Først vil jeg gerne sige tusinde tak for en SUPER brevkasse! Den er bare skøn. Og så til mit spørgsmål: Jeg er for nylig rundet de 30 og er begyndt at komme til at tisse lidt i bukserne. Det kan være på arbejde når sidder opslugt i noget spændende grafisk arbejde eller når jeg er på restaurant med nogle dejlige venner og vi har det sjovt. Så bliver jeg begejstret og BUM! så kommer der lige et lille strint! Eller en lille sjat tis om man vil. Er der noget jeg kan gøre? (Bruger Tena men er blevet nødt til at gå op i en bukse-størrelse W36 for at skjule det) TAK!
Svar:
Hej
Det lyder som om du lider af stressinkontinens, altså der kommer en sjat når du hopper, griner hoster el.lign. Det første du skal, e at gå til lægen som lige checker dig - kan du knibe ordentligt? Så skal du henvises til gynækolog og blive undersøgt nærmere. Nogle kan klare sig med bækkenbundstræning og evt en lille dims man sætter op i skeden (Contrelle Activguard) når man ved man skal noget, hvor det plejer at gå galt.
Hvis ikke disse tricks er nok, kan man foretage en TVT-operation (tension-free vaginal tape), hvor man lægger en slynge nedenom urinrøret. Det plejer at være godt.
Men du må altså starte hos din egen læge, i din alder skal man helst kunne holde tæt!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Kan Catapresan have den modsatte virkning?

Kan Catapresan have den modsatte virkning?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-06-09 02:48:06

Jeg er 57 år og har haft hedeture i 8 år. Det har altid generet mig og taget min nattesøvn, så jeg har prøvet al den naturmedicin, jeg har kunnet finde uden virkning. Nu har min læge ordineret Catapresan (3 x 2 mg dagligt), og jeg skal lige love for, at jeg har fået hedeture. De er voldsommere og tiere end nogensinde før. Hvad sker der? Kan præparatet have den modsatte virkning?
Svar:
Hej
Catapresan er jo egentlig et middel mod forhøjt blodtryk. Mod hedestigninger giver man det i en ret lav dosis og det hjælpe da nogle. At det skulle have den modsatte effekt, har jeg aldrig oplevet.
Det lyder som om du ville have størt glæde af regulære hormoner, hvis du har det så slemt - tal med din læge om det!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Herpes Genitalis

Herpes Genitalis

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-06-09 09:29:52

Hej Jeg er desværre blevet smittet med Herpes G. og har ca. udbrud 2-4 gange årligt. Jeg har endelig fundet en fyr jeg godt kunne tænke mig noget seriøst med, men er meget i tvivl om hvordan vi kan dyrke sikker sex, så jeg ikke smitter ham. Et af de store spørgsmål går på om han kan give mig oral sex uden at blive smittet?
Svar:
Hej
Herpes genitalis eller herpes type 2, dvs herpes på kønsorganerne kan jo være meget smertefuldt og det smitter ved kontakt, når der er udbrud, ikke ellers. Til tider er udbruddet dog ikke særligt generende, men det smitter alligevel. Hvis du kan mærke når det er der, er kondom en god idé.
Og jo, han kan sagtens blive smittet ved oralsex, man kan godt få herpes type 2 i munden. Måske ville det være en idé, at så snart du kan mærke det starter, blive sat i behandling med et antivirus-middel - jeg plejer at ordinere Zelitrex.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

homonplaster

Stillet af:  marianne   17-06-09 11:57:57

jeg vil gerne have at vide om det kan passe at jeg er dårlig det er angst rysten dårligt humør sover dårligt har fået fjernet livmoderen og en æggestok de første tre uger var der ikke noget men det er kommet nu jeg er holt op med homonplaster hilsen marianne
Svar:
Hej Marianne
Jeg har lidt svært ved at forstå, hvorfor du er holdt op med hormonplastrene! Hvis dine mange symptomer er kommet efter det, synes jeg bare du skal starte op  igen. Når du kke har din livmoder mere, kan du jo nøjes med plaster med rent østrogen, det burde fjerne de gener du skriver om.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

LS

Stillet af:  Birgitte   11-06-09 06:13:02

Jeg er 53. Tager Vagifem 2 x ugentl, humøret ikke altid det bedste og (få) hedeture. Haft problemer med smerter under/efter sex. Efter flere konsultationer hos min gynækolog og forskellige cremer fik jeg for en måned siden en seddel stukket i hånden med Lichen Sclerosus i mild grad (som jeg kunne gå hjem og slå op!) samt en recept på Dermovat. LS er skræmmende choklæsning, og nu tænker jeg "kun" på hvornår jeg ender med cancer eller deforme /forsvundne kønslæber. Skiftet gynækolog, som intensiverede Dermovat-kuren "bagtil" til 2xdagl. i en måned. Heller ikke biopsi her. Kan et trænet øje SE, at man har sygdommen? Hvordan ser man, at det ikke har udviklet sig til cancer? Hvordan kommer man overhovedet videre med sit sexliv?
Svar:
Kære Du
Lichen sclerosus  (LS) er en ret almindelig hud/slimhindelidelse, som alle gynækologer ser mange patienter med. Man ved ikke hvad det skyldes, kun hvordan det behandles - nemlig med binyrebarkhormoncreme - Dermovat.
Jeg tager heller ikke nødvendigvis biopsi meddetsamme, kun hvis behandlingen ikke hjælper, så hurtigt den plejer. Jeg bliver også nødt til, at henvise til læsning om sygdommen på nettet, da der ikke findes info om den ellers (jeg har ellers her på sitet besvaret spørgsmål om sygdommen flere gange). Det er korrekt, at der er en hvis risiko for cancerudvikling - men det er kun hvis man ikke behandler den. Den skal holdes nede, så sker der ikke noget. Hvis ikke Dermovat er nok (og diagnosen er sikker) er Elidel en anden mulighed.
Derudover skal du måske i en periode tage Vagifem (stikpiller med østrogen) 3-4 gange ugentlig, hcis du stadig har slimhindeproblemer ved samleje.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

ledsmerter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-05-09 09:30:27

Hej, For en mdr. siden fik jeg opsat en hormonspiral (Mirena) Jeg har pletblødt intermitterende siden da, og det håber jeg vil aftage. Jeg er nu begyndt at få ondt i mine knæ og en enkelt tommelfinger, kunne det være relateret til spiralen? Hvis ja..hvad gør jeg så ? Tak, Solsikken
Svar:
Hej Solsikke
Der er jo tit pletblødninger efter at man har fået en hormonspiral sat op og det fremgår også af den brochure, som du har fået hos lægen. Dine ledgener derimod tror jeg ikke har noget med spiralen at gøre, jeg har aldrig hørt om det (og jeg sætter rigtig mange hormonspiraler) og det fremgår heller ikke af teksten vedrørende spiralen i medicinfortegnelsen. Hvis ikke der forsviner, må du tale med din læge om det.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Mirena og blødning

Mirena og blødning

Stillet af:  Pernille   25-05-09 09:55:27

Kære Christine, Først og fremmest en stor ros til alle dine besvarelser, som er yderst informative. Jeg er 28 år gammel og har en datter på 7 år. Jeg har, sålænge jeg husker, haft mange problemer med udflåd og langvarige blødninger. Disse problemer er desværre tiltaget gennem de senere år, og jeg bløder pt. ml. 14-16 dage om måneden. Eftersom dette er meget generende, har jeg for nyligt gennemgået flere undersøgelser på sygehuset for at finde frem til en evt. årsag. Denne kom, til min store skuffelse, aldrig. Til gengæld blev jeg anbefalet Mirena, som efter sigende burde sætte en stopper for mine langvarige blødninger. Jeg har nu haft den en lille måned og blødt samtlige dage, siden jeg fik den sat op. Jeg føler efterhånden, at det er umuligt for mig at have et sexliv og er opgivende i forhold til at få styr på mit underliv. Det skal oplyses, at jeg ikke spiser p-piller, da østrogenindholdet desværre udløser jævnlige migræneanfald. Godt råd ønskes! Vh Pernille
Svar:
Kære Pernille
Hvis du læser brochuren om Mirena, som du vel har fået hos lægen, så står der, at der i begyndelsen kan forekomme pletblødninger. Det plejer at hjælpe efter hver menstruation, så vær bare lidt tålmodig, så går det nok. Mirena er jo fantastisk til behandling af et blødningsproblem og op imod 20-25% får jo slet ikke menstruation - så fat mod!
Desuden hjælper den jo mod migræne, så du får nok dobbelt glæde af den!

Med venlig hilsen

Christine Felding

PS Se også: www.hormonspiralen.dk
.

ubeskyttet sex

Stillet af:  simone   18-05-09 07:04:55

Spørgsmål : jeg begyndte på cilest p-piller i sidste uge på min første mens. dag, og har taget dem lige siden. jeg er sammen med en helt fantastisk dreng, som jeg har kommet sammen med i lidt over 3 måneder, vi har haft sex med kondom siden første gang vi gjorde det, men jeg vil nu høre hvornår må man begynde og ha sex uden kondom hvis jeg tager p-pillerne rigtig. min kæreste har været ved læge og blive tjekket for kønssygedomme og den var negativ. hilsen ss
Svar:
Hej ss
Hvis du passer dine p-piller og ingen af Jer har chlamydia, så skulle sagen være i orden! God fornøjelse.

Hilsen fra Christine Felding
.
Cyster/knuder på ydre skamlæbe

Cyster/knuder på ydre skamlæbe

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-05-09 12:14:44

Hej, Jeg har i 2 år haft en forstørret kirtel (må det næsten være) i ydre venstre skamlæbe. Nu har jeg opdaget en række hårde knuder nærmest på linie langs ydre venstre skamlæbe, som også generer en smule uden berøring. Vil du mene der er grund til bekymring, evt. konsultation hos læge? På forhånd tak.
Svar:
Hej
Knuder i skamlæberne er som regel talgkirtler, hvor udførselsgangen fra kirtlen er stoppet til, så talgen ikke kan komme ud. De generer vel mest kosmetisk, men er nemme at fjerne for en gynækolog. Nogle gange går der hul på dem af sig selv og det løser jo også problemet.
Hvad det små hårde knuder på række er, kan jeg ikke sige uden at se dem, men da det øjensynligt bekymrer dig, synes jeg du skal lade din læge se på det! Det lyder dog ikke som noget farligt.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
POLYP I MIN LIVMODER Operation ?

POLYP I MIN LIVMODER Operation ?

Stillet af:  Helle   03-05-09 01:10:10

Hej Christine Jeg håber inderligt du kan hjælpe mig !!! Netop fyldt 50 år. Reglemæssig menses siden jeg var 12 år, men altid blødt ret meget. I feb. i år en alm. blødn. men efterflg. en pletblødn. hver dag i 9 dg. Kontaktet lægecenter der gav mig Perlutex til beh. i 10 dage (2piller dg) fordi slimhinde i livmoder var for tyk, og jeg har en polyp der sidder iflg. journal i fundus uteri. Der står mistanke om intrakavitær proces i fundus uteri på ca. 13.3mm. Måtte stoppe beh. efter knap 6 dg. p.gr.a., at jeg rystede indv. og havde det elendigt. Mindre blødn. efterflg. Menses har været helt normal efterflg. I torsdags undersøgt lige efter endt menses og slimhinde er nu meget tynd. Jeg blev skannet, men gynækolog siger, han ikke kan se helt op i livmoder kun via kikkert. For halvandet år siden blev den fundet for første gang hos gynækolog via skanning. Den var var da 1 cm. og 2 mm. For en mdr.siden fik jeg af vide, at hvis min livmoderslimhinde blev tyndere skulle jeg ikke opereres. Nu kom jeg så uheldigvis til en anden gynækolog i det lægecenter jeg går i, og han sagde, at han syntes jeg skal lade mig operere via kikkertoperation i narkose da jeg er for nervøs til at det vil kunne gøres uden narkose. Jeg har ingen gener ellers og alt andet så fint ud. Jeg vil sige nej til den operation. Er det en meget stor risiko jeg tager her ? Jeg er rædselsslagen for operation og narkose samt smerter bagefter. Forsvinder den evt. efter overgangsalderen ? Jeg er blevet undersøgt med en mdr. mellemrum og forstår nu ikke at den ene gynækolog siger noget og en anden noget andet. Den sidstnævnte har også sagt til mig at det som læge også er noget med at dække sig ind så man ikke kan komme om 2 år og klage. Har fået taget celleskrap sam sekretprøve for halvandet år siden. Her var alt normalt. Jeg vil være dig dybt taknemmelig hvis du vil svare mig så godt du kan og helt så hurtigt som muligt, da jeg skal give besked i morgen om jeg vil opereres. Ved godt at jeg tager en chance ved at sige nej til operation men den første gynækolog som desværre ikke var der i torsdags har sagt at der er under 1% chance for at det kan være kræft og den chance tør jeg godt løbe. Venlig hilsen Helle
Svar:
Kære Helle
Polypper i livmoderen er jo ret almindeligt og grunden til at man fjener dem er, at de tit giver pletblødninger. Hvis man har taget en prøve oppe fra livmoderen (altså ikke en celleprøve fra livmoderhalsen) og desuden foretaget en kikkertundersøgelse (hysteroskopi), så behøver man ikke blive opereret.
Hvais man endelig skal opereres, behøver man heller ikke fuldbedøvelse, flere steder bliver det foretaget enten uden bedøvelse eller i lokalbedøvelse.
Der vil ikke være smerter efter indgrebet. Kræft i polypper er uhyre sjældent, så det med 1% er alt for højt sat.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-05-09 08:22:20

Hej Jeg har lidt spørgsmål vedr. livmoderen...var ved lægen den anden dag da jeg havde døjet med kløe og svien forneden og havde selv købt noget canesten og vivag på apoteket der ikke havde hjulpet helt...lægen var svær at forstå da han nævnte en masse ting i flæng imens han lavede en underlivsundersøgelse på mig hvor han synes min livmoder virkede stor og begyndte at tale om at jeg skulle til en gynækolog, at jeg kunne være gravid osv. I samme åndedrag sagde han at det måske kunne være min blære der ikke var tømt ?? Det korte og det lange er at det endte med at han ville tjekke min urin som viste noget betændelse og det har jeg så fået pencillin for og synes allerede nu det har hjulpet mig en del....men nu rumsterer det jo stadig i mit hoved ang. min livmoder - men jeg har ikke haft eller har nogensom helst symptomer af nogen art - min menstruation er rimelig regelmæssigt og ikke videre smertefuld jeg har ingen udflåd - smerter osv. - vil derfor høre om livmoderen kan være lidt forstørret under ægløsning for det var nemlig i min ægløsningsperiode han undersøgte mig?? Ligeledes har min mor altid fået at vide at hendes livmoder er lidt forstyrret - der er aldrig blevet gjort noget ved det og hun har aldrig haft nogen gener af det. Jeg har født 2 børn og er 37 år gammel. mange forvirrende hilsner susanne k
Svar:
Kære Susanne K
Hvorfor er det at kvinder ikke spørger lægen medens de er der? Det er da for dåligt med alle de forvirrende oplysninger/forslag!
Hvis din menstruation er regelmæssig og du ikke har nogen symptomer er din livmoder nok normal, men efter al den snak synes jeg han skylder dig en henvisning til en gynækolog, så du kan blive scannet - og  beroliget!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Æggestokkræft

Æggestokkræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-04-09 05:04:58

Min mor har fået konstateret æggestokkræft og er blevet opereret for ca. 2 uger siden. Hun har fået fjernet begge æggestokkene og livmoderen.. Nu har lægerne sagt at hun også skal have fjernet fedtforklædet og blindtarmen. Ved hvilke kræfttyper fjerner man blindtarmen.?? Og kender du prognosen for overlevelsen ved disse typer??
Svar:
Hej
Det var trist med din mor. Hvis man på forhånd ved, at det drejer sig om kræft i æggestokkene, plejer man at fjerne fedtforklædet (omentet) og blindtarmen allerede ved første operation. Hvorfor det ikke er sket med din mor, ved jeg ikke.
Der er meget stor forskel i overlevelsen afhængig af hvilken type kræft det er samt spredningen, så det kan jeg desværre ikke udtale mig om.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Sterilisation med Essure

Sterilisation med Essure

Stillet af:  Tina Kofod   21-04-09 11:25:58

Hej Christine Hvad er dine erfaringer med sterilisation med Essure ? Det kan jo foregå i lokalbedøvelse, og tager maks 30 min. Er den lige så sikker som "gammeldags sterilisation"?` Jeg vil om muligt gerne undgå fuld narkose, da min far og min søster har haft hhv hjertestop og anafylaktisk chok efter/under narkose. Med venlig hilsen Tina Kofod
Svar:
Hej Tina
Essure er en lille spirallignende dims, som man via en kikkert (hysteroskop) sætter ind i æggeledenes indmunding i livmoderen.
Indgrebet tager i øvede hænder ikke lang tid og kan foregå i lokalbedøvelse.
Min personlige erfaring er ikke så stor desværre, da engangsudstyret er ret dyrt og udenfor hospitalerne skulle kvinderne selv være nødt til at betale for det). Jeg sender mine patienter til Overlæge Lotte Clevin (som pr 1/5 er tilbage på Gentofte Amtssygehus). Hun er fremragende til den slags indgreb.
Sikkerheden er den samme som ved almindelig sterilisation.
Læs mere om Essure her.
Du kan bede din læge/gynækolog om at blive henvist til hende.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Nedsunken livmoder

Nedsunken livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-04-09 09:11:38

Min kæreste er helt på den anden ende efter at hun har mærket nedsunken livmoder i skede udgangen efter fødsel. Efter at have googlet kan jeg se at der har stået noget om det i din brevkasse, men kan ikke finde det, Er der noget som kan hjælpe for at få den på plads?
Svar:
Hej
Da jeg formoder, at hun dels er ret ung, dels gerne vil have flere børn, er det ikke nogen god idé at operere hende.
Man kan sætte en ring op, for at holde livmoderen på plads. Den behøver ikke at genere ved samleje.
Den kan så sidde gennem de graviditeter hun/I nu blive enige om, og når hun så har født de børn hun skal, kan hun opereres.
i mellemtiden er det meget vigtigt med knibeøvelser, evt. ved hjælp af en fysioterapeut.
Ringen skal passes til hos en gynækolog, hun skal bede sin læge om en henvisning.
Det er rigtigt, at jeg før har skrevet om det, men de gamle svar er ved at blive ført over i den nye brevkasse, så lige nu ved jeg ikke helt hvordan man finder det.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Sort blod ved menstruation

Sort blod ved menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-04-09 04:05:39

Hej, Jeg har i lang tid haft ureglmæssig mens, det er kommet efter mini piller. Ved ikke rigtig hvornår mens kommer, så har jeg det i 5 dage, og så går der 2 dage, og så kommer det igen og nogen gange er det helt sort og tykt. Havd skyldes det?
Svar:
Hej
Det er jo ikke usædvanligt med uregelmæssige blødninger når man får minipiller, det får ca 25%. At blodet så er sort ,er bare fordi det løber langsomt, så det når at blive sort på vej ud. Hvis du vil have "almindelig" menstruation, så bed din læge om p-piller i steder for minipiller.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Bivirkninger ved ren østrogen

Bivirkninger ved ren østrogen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-04-09 08:14:07

Hej Christine Jeg er 52 år og har været i overgangsalder i 4 år . Jeg har fået fjernet min livmoder p.g.a. fibromer og har kun een æggestok tilbage p.g.a en godartet cyste. Jeg har violdsomme hedestigninger /svedeture dag og nat og er begyndt at tage estrofem 1mg . Er der samme risiko for brystkræft ved et rent østrogenprodukt? Min læge siger at risikoen er den samme , men jeg synes jeg læste et sted at risikoen var betydelig mindre. Kan der være en sammenhæng mellem mine kraftige symptomer og min manglende æggestok? Min søster der er 2 år ældre end mig har ikke fået disse hedeture. Med venlig hilsen Else
Svar:
Kære Else
Deri tager din læge ganske fejl. Der er i de store amerikanske studier ikke påvist nogen som helst øget risiko for brystkræft ved ren østrogen - snarere tværtimod. Hvis du er ryger, ville det være bedre for dig hvis du fik det gennem huden, som gelé eller plaster, men ellers skal du bare finde en dosis som befrier dig for hedeturene. Det lyder som om 1 mg er for lidt til dig.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Gravid som 42 årig?

Gravid som 42 årig?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-04-09 12:31:22

Hej Kristina! Jeg er snart 42 år. Lever sammen med min kæreste og sammen har vi to små børn. Den yngste fik jeg som 40 årig. Jeg har flere børn fra et tidligere ægteskab, og synes at jeg har børn nok. Det synes min kæreste ikke. Han vil så gerne have et barn til. Han tigger og beder, og mener det virkelig. Han bliver helt ulykkelig ved tanken om, at han ikke får flere børn. Nu er jeg så kommet i tvivl. Skal jeg give mig og få et barn til, eller skal jeg stå fast? Jeg ønsker ikke flere børn, men jeg ønsker heller ikke at gøre ham ked af det. Han tager sin del af pasningen af børnene, og går også meget op i børnene. Vi har både plads og økonomi til et barn mere, men min alder forskrækker mig. Ifølge lægevidenskaben er det jo nærmest livsfarligt at blive gravid i min alder. Har jeg overhovedet nogen chancer for at blive gravid? Min mens kommer til d.d hver eneste måned. Man læser jo så meget om hvor farligt det er at blive gravid og at føde, når man er over 40. Jeg kan måske tilføje, at jeg aldrig har haft problemer med at blive gravid eller med at føde, og min nemmeste graviditet og fødsel havde jeg som 40 årig! Skal, skal ikke?
Svar:
Kære meget fertile!
Det store spørgsmål i denne sag synes jeg er om du overhovedet VIL have flere børn! Det bliver næppe det store problem at blive gravid, da du har været det fro ret nylig - selv om man almindeligvis siger, at graviditetschancen falde drastisk over de 40. Graviditet og fødsel bliver næppe heller det store problem, ved ikke hvor du har læst at det skulle være livsfarligt!
Til gengæld er risikoen for at få et mongolbarn ikke helt ringe, men det bliver man jo undersøgt for.
Men som sagt, jeg synes I skal være helt enige om det vidunderlige i endnu et barn!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Krampe

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-03-09 02:32:13

Hej Jeg vågner engang imellem op om natten med den vildeste underlivskrampe. Føles nærmest som veer. Er blevet undersøgt og der kan ikke findes noget. Men det kan heller ikke rigtig forklares. Kommer gerne i forbindelse med at jeg drømmer om sex.. Tager p.piller uden så mange pauser.. kan det være derfor? Eller hvad kan det være. Bliver så nervøs hver gang for det gør virkelig virkelig ondt. Anfaldet varer omkring 10 min.. og jeg kan ikke mærke noget dagen efter.
Svar:
Min første tanke er, at du har myoser  eller infiltrationer i din bækkenbund. Er du undersøgt for det?
I så fald kan du hjælpes ved fysioterapi.
Det har intet med p-pillene at gøre i hvert fald!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Mistanke om vulvodyni

Mistanke om vulvodyni

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-03-09 12:00:00

Hej Christine
Jeg er en pige på 16 år, som for et års tid siden pludselig fik voldsomt ondt i skeden omkring kønslæberne og ned til endetarmen. Igennem det år har jeg været til flere slags læger for at få den samme besked hver gang - jeg er RASK. Jeg er endda blevet tjekket for sygdommen vulva, men uden resultat. Nu er jeg så selv gået i gang med at undersøge mit helvede. Alt hva jeg læser lyder som var det mig selv der havde skrevet det. Jeg kan ingenting næsten uden det gør ondt. Det kan tage timer for min kæreste og jeg at få samleje, hvis vi overhovedet når så langt. Bagefter kan jeg skrige af smerte. Nogle gange kan jeg hverken cykle eller have bukser på. Mit spørgsmål er nu: Er der en bestemt ting man skal ku mærke eller have for at have Vulvodyni?? Og har jeg den sygdom. hjælp mig. Jeg kan snart ikke mere.
Med venlig hilsen L
Svar:
Kære L
Det er ikke ret almindeligt for en 16-årig pige at have vulvodyni. Umiddelbart lyder det mere som forkert samlejeteknik (I kan vel ikke være så
erfarne nogen af Jer?), eller måske har du infiltrationer i bækkenbunden. Har du været til gynækolog? Ellers få en henvisning af din læge.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

PMS

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-03-09 01:10:05

Hej Christine, Jeg har taget mini-pe i 1,5 år med mindre succes. Har lidt voldsomt af PMS og tiltagende lændesmerter. Stoppede med at tage dem, og mit humør blev hurtigt mærkbart bedre - kan det være en bivirkning fra minipillerne? Jeg er nu i tvivl om jeg tør starte op på nye piller, da det var nogle virkelig voldsomme humøsrsvingninger jeg havde, og jeg er ikke meget for spiral. Er den nye Yaz mon noget for mig? Jeg er 36 år. Mvh Lotte
Svar:
Hej Lotte
PMS - Præmenstruelt syndrom er jo nærmest en stor skraldespand, som indeholder alle de problemer der kan opstå mellem ægløsning og menstruation og lidt til. Mini-piller plejer ikke at være nogen rigtig god løsning, men den nye p-pille YAZ er rigtig god netop til PMS, så du kunne jo i hvert fald give dem en chance. Bl.a. indeholder den et helt nyt gestagen (drospirenon) som virker en lille smule vanddrivende og det tager en del af oppustetheden op til mens.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Er jeg ved at gå i overgangsalderen

Er jeg ved at gå i overgangsalderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-03-09 06:18:33

Hej jeg er 45 år og har gennem det sidste år gennemgået en del ændringer i min krop som min læge har undersøgt med masser af blodprøver osv. jeg har hedestigninger som tager til i styrke, jeg får noget mærkelig sejt udflod op til mensturation med en mørkere farve, har tit blærebetændelse og svamp og en ildelugtende udflod, som dog forsvinder i perioder bla drikker jeg tranebærr. jeg vågner hen på morgensunden med en underlig sitren og lidt angst præget tanker, jeg bliver mere og mere uligevægtig tangerende til hysterisk syntes jeg, jeg får lettere ved at blive ked af det, jeg tager på i vægt uden mulighed for at smide det igen. hvad har jeg ikke, udeblivelse af menses, men er jeg i overgangsalderen tror du? min læge siger det er jeg ikke for det viser blodprøverne ikke. jeg er for et 1/2 års tid siden begyndt at tage melrosia de røde men syntes faktisk ikke de har den store virkning kan du evt hjælpe mig lidt på vej til hvad jeg evt kunne afprøve ?med venlig hilsen jana
Svar:
Kære Jana
Jeg synes da bestemt det lyder som om du er på vej at komme i overgangsalderen - det er ikke noget man kan måle i en blodprøve, der viser det sig først langt senere. Jeg plejer at sige, at jeg behandler kvinder, ikke blodprøver.
Du ville sikkert have glæde af, at få dit østrogenspejl op i et lidt højere niveau, f.eks. ved en lille dosis østrogen-gel.
Så længe du menstruerer kan du godt tage det rent, men når dine menstruationer slipper op, skal du også have det andet kvindelige kønshormon - gestagen.
Hvis ikke din læge vil behandle dig, så bed om en henvisning til en gynækolog.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

æg donation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-03-09 06:24:33

hej. hvis man (efter netop selv at have født 3 raske børn) har lyst til at donere et æg til et bekendt barnløst par (hun har arvelige sygdomme, som i ca 50 % af tilfældende vil føre til spædbarnsdød) kan de så komme med deres "egen donor" (altså mig). eller SKAL donationen være anonym?. parret er p.t. i behandling, men venter på æg. mvh. Anne
Svar:
Kære Anne
Anonymiteten er jo til for at beskytte donor, så hvis du ikke ønsker at være anonym, så kan jeg ikke se noget som helst problem i det. Heldigvis kan man jo nu donere æg ,uden selv at være i fertilitetsbehandling. Jeg synes det er stort ,hvis man frivilligt lader sig hormonstimulere og underkaster sig ubehaget ved at få taget æg ud for et andet menneske! Respekt!
Det eneste du skal gøre dig helt klart på forhånd er, at det er hendes børn og ikke dine.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Vagifem og blodprop

Vagifem og blodprop

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-03-09 05:30:59

Hej , Jeg har ikke menustrueret i to år, har fået konstateret nedsunken livmoder og har knas med svie, kløe og brænden i underlivet . Jeg er af min læge blevet anbefalet at bruge Vagifem vag. . Det er jo en lokalbehandling, men jeg er alligevel bange for en ny blodprop i armen, som jeg fik i 2007. De fleste læger mener at det var en "mekanisk" blodprop , men jeg er bange for evt. ny blodprop. Hvad er din mening ? Jo flere læger jeg spørger - jo flere svar, så jeg er temmelig frustreret . og angst.
Svar:
Hej

Du behøver ikke at være nervøs for en ny blodprop, Vagifem som indeholder østrogen, virker kun lokalt på skede, blære og tarm og giver ingen birvirkninger i resten af kroppen. Den indlægsseddel som følger med pillerne ,er myntet på generel hormonbehandling desværre, så den skal du smide langt væk.

Vi giver for eksempel også Vagifem til kvinder, som har haft brystkræft.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Østrogen lokalt

Østrogen lokalt

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-03-09 07:38:51

Jeg har meget tørre slimhinder efter overgangsalderen. Det er et stort problem for mig. Min læge har tilbudt mig at tage østrogen lokalt, men jeg er meget nervøs for at bruge det. Hvad mener du om det.
Svar:
Hej
Tørre slimhinder efter overgangsalderen er et hyppigt problem, som normalt nemt kan løses ved lokal hormonbehandling, så jeg synes din læge har helt ret.
Der er flere gode produkter på markedet og du skal bare lade være med at læse indlægssedlen (som kun omhandler generel hormonbehandling). Vi giver også behandlingen til kvinder, som er behandlet for brystkræft f.eks.
Behandlingen hjælper på gener ved skede, blære og tildels ved tarm.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Krafig mens med "leveragtige-klumper"

Krafig mens med "leveragtige-klumper"

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-03-09 12:07:36

Jeg har desværre igennem mange år haft problemer med kraftig mens med store (ulækre) klumper, og af og til været nød til at sygemelde mig pga. jeg skal skifte bind hele tiden og nogle gange er jeg nød til at blive på toilettet i længere tid... Til at afhjælpe dette tager jeg Cyklokapron som også virker ok, dvs. jeg bløder stadig meget, men er dog ikke ved at forbløde (må dog i de værste perioder bruge de store Tena Lady natbind - også om dagen. Disse kan blødes igennem på ca. 1/2 time) Fik så sidste år i april p-piller (Jasmin) for første gang (er 37 år), men min læge havde aldrig omtalt det som en løsning på mit problem! Har herefter taget dem uden nogen former for gener OG min mens blev så lille at jeg kunne bruge trusseindlæg! MEN... det var en stakket frist har de sidste 3 gange igen blødt som tidligere og denne gang helt vildt! Har i mellemtiden skiftet læge, og han har kun disse løsninger: 1. Lær at leve med det 2. Få en hormonspiral - men har ikke født - så det ville han fraråde pga. voldsomme smerter ved opsætning 3. Blive gravid (nej tak, ingen børn her) 4. Blive "brændt" i livmoderen 5. Få fjernet "det hele" Hmmm, ikke de bedste løsninger. Har i andre forslag??? Har hørt at der skulle være et andet p-pille mærke, der skulle være godt til disse problemer de hed vist noget med No...,hørte dersværre ikke efter dengang, da jeg troede mit problem var løst - dum som man er...
Svar:
Hej

P-piller er jo som regel en god idé ved kraftige menstruationer, og de hjalp dig jo også godt i en længere periode.

At de ikke hjælper mere, kunne tyde på, at der sidder noget inde i livmoderen, som giver dig blødninger, en polyp eller et fibrom for eksempel.

Du skal have en henvisning til en gynækolog m.h.p. ultralydsscanning og eventuelt  hysteroskopi (en kikkertundersøgelse af livmoderhulen).
Her vil man kunne se, om der sidder noget derinde. Gør der det, vil du være heltbredt, når polyppen/fibromet er fjernet.
Ser det hele normalt ud, synes jeg en hormonspiral må være sagen. Det behøver ikke at gøre ondt at få den lagt op, alle gynækologer har lokalbedøvelse ved hånden!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Sterilitet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-03-09 06:48:42

Kære Christine. Jeg har netop været til læge og fået undersøgt mit underliv, alt så fint ud ifølge lægen. Testen for klamydia var desværre positiv. Jeg har haft den samme kæreste i snart 3 år, og han blev tjekket negativ lige inden vi begyndte at være sammen, altså må det være en smitte jeg har haft fra før ham. Men kan man virkelig være smittet i flere år? Jeg læste et sted på nettet at den gik væk af sig selv efter 1 års tid. Jeg er nu bare rigtig bange for at jeg er blevet steril, i og med jeg aldrig før er blevet tjekket. Jeg er bare så ked af det og frygter bare det værste for alle skriver at risikoen for at være blevet steril er forholdsvis stor. Kan man på nogen måde blive undersøgt for sterilitet? Håber du vil svare på nogle af mine mange spørgsmål, da jeg bare er så ked af det. Mange hilsner Den fortvivlede
Svar:
Kære fortvivlede.
Det er korrekt, at chlamydia er en af de bakterier som giver underlivsbetændelse og dermed risiko for lukkede æggeledere. Hvorvidt du har haft smitten før I blev kæreste ved jeg ikke, hvorfor var det kun ham ,der blev testet? Heldigvis er chlamydia jo nem at behandle; 1 g Zitromax, så skulle den være i orden (til jer begge selvfølgelig)!
Man undersøger ikke for sterilitet før du prøver på at blive gravid og har problemer med det. Til den tid vil man foretage en gennemskylning af æggelederne for at se om der er passage, dette foregår enten hos en gynækolog under ultralydsvejledning eller på en røntgenklinik/afdeling med kontrast.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
generende kønslæber

generende kønslæber

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-03-09 05:47:58

Hej Christina. Jeg er en pige på 21 år der har et problem, som jeg har svært ved at tale med min læge om. Jeg er meget aktiv og dyrker meget sport, men er generet at mine kønslæber. De er "i vejen" da de stikker langt ud i forhold til de ydre kønslæber. Det gør hammer ondt da de tit bliver generet og røde og har ofte revet hul på dem pga jeans og trusser. jeg har jordens dejligste kæreste, så det er ikke rent kosmetisk at det er et problem for mig, men det bliver ind i mellem et problem når vi er sammen seksuelt fordi de er i vejen! Vil min læge mon forstå at det ikke er kosmetisk, for jeg ved der er mange piger der gerne vil opereres pga "mode" eller hvad pokker grunden er, og kan man få tilskud til en sådan operation? I så fald hvad vil det koste at få opereret dem mindre? og er der risiko forbundet med en operation? På forhånd tak for svar.
Svar:
Hej
Man kan sagtens få opereret generende kønslæber mindre, dog ikke af kosmetiske årsager, som du selv er inde på.  Mange gynækologer , inkl. mig selv, foretager den slags indgreb. Det kræver blot en henvisning fra din egen læge (så du bliver nødt til at krybe til korset) og det koster selvfølgelig ingenting. Indgrebet foretages i lokalbedøvelse og tager 20-30 minutter.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Biokemisk abort?

Biokemisk abort?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-03-09 10:12:46

Kære Christine Jeg fandt for to dage siden ud af, at jeg er gravid, sidste mens. 1. dag var den 25. januar. Streg nr. 2 på testen var ikke til at tage fejl af, men heller ikke voldsomt kraftig. Jeg har ladet mig fortælle, at HCG skulle fordobles ca. på 2 dage, så jeg tog en test mere her til morgen, men streg nr. 2 er ikke blevet hverken svagere eller kraftigere. Skal jeg være nervøs?
Svar:
Hej

Det er korrekt, at ved en normal graviditet bliver hormonet HCG (Humant Chorion Gonadotropin) fordoblet hver anden dag - men det kan man kun se i en blodprøve, ikke i en almindelig graviditetstest, som jo laves på urin.

Forhåbentlig er du nu betydeligt længere henne og har været til lægen og så videre.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Homoner

Stillet af:  kewa   26-02-09 09:50:33

Jeg har i 3 år taget homoner ``Nuvelle`` hvor der er østrogen og gestagen, har fuldt med i dine indlæg herinde, kan jeg nøjes med østrogen alene, da jeg er mand (transsexuel). Håber du vil svare mig.
Svar:
Hej

Gestagenet gives jo for at beskytte livmoderen mod cancer, og da du ikke har en sådan, er gestagen ikke nødvendigt.

Til gengæld ville du måske have glæde af 4 mg østradiol i stedet for de 2 mg, du får fra Nuvelle.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
ophævelse af sterilisation

ophævelse af sterilisation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-02-09 12:01:26

Jeg blev for ca. 15 år siden steriliseret ved at få sat clips på mine æggeledere. Jeg var dengang sikker på at jeg var sammen med manden i mit liv og at vi ikke skulle have flere end de 2 børn vi har. Men livet er jo uforudsigeligt, og jeg har nu mødt og boet sammen med en ny mand i et par år, og ønsket om et barn er brændende. Jeg er ikke formuende, men det ser ud til at min eneste mulighed er via privathospital, eller tager jeg helt fejl? Og er jeg som 42 årig for gammel?
Svar:
Hej

Du er vel ikke FOR gammel, men chancerne for graviditet svinder jo efter at man er fyldt 40.

Prisen for en refertilisation som det hedder ligger vel omkring de 35.000 på et privathospital. Prisen skal opvejes mod at få foretaget reagensglasbehandling på en fertilitetsklinik og der kan du jo ringe og forhøre dig om prisen. Måske er chancerne lidt bedre ved denne metode.
Ved operationen klipper man det stykke af æggelederne af hvor clipsene sidder og syr derefter enderne sammen igen. Jeg mener kun den slags indgreb skal foretages på et privathospital - i forvejen har vi jo alle sammen betalt for, at du blev steriliseret, men jeg vil ikke udelukke, at det måske bliver foretaget på et offentligt sygehus nogen steder - det kan man jo også ringe rundt og spørge om.

Held og lykke

Christine Felding
.
Meget tidlig overgangsalder

Meget tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-02-09 08:30:32

Hejsa Christine Jeg er en pige på 18½ år som oplever nogle symptomer vedr. overgangsalderen. Igennem det sidste 1½ års tid har oplevet en voldsom ældning af huden, ansigt, bryst,ben og arme. Håret på hovedet er tyndet ud, men jeg har også fået flere uønskede hår bla. på kinderne og brystet. Mine menstruationer er ureglmæssige og varer i omkring 4 dage, hvor der stort set ikke er noget blod. Derudover er jeg meget meget tør i underlivet/skeden og er også meget tør i halsen, hvor jeg intet udflåd har og min sexlyst er tydeligt formindsket. Dog oplever jeg ikke nogen former for hedestigninger. Jeg har en mistanke om at jeg på et under en fysikeksamen blev udsat for radioaktiv-stråling. Kan dette evt have udløst noget? Er der en chance for at jeg er gået ind i en overgangsalder og er der mulighed for at få dette undersøgt? Evt. at få undersøgt sammenhængen mellem radioaktivitet og mine nuværende symptomer. Jeg er meget meget bange og denne frygt har påvirket mig meget psykisk. Mvh Helene
Svar:
Kære Helene
Jeg håber du går ned til din læge og bliver undersøgt. Jeg tror ikke at kortvarig radioaktiv stråling til en eksamen kan give dig de symptomer (har du spurgt på skolen?), men det er korrekt, at meget af det du skrive passer på overgangsalderen. Det er jo ret nemt at checke op på, du skal blot få målt dine hormoner under menstruation, dels kønshormonerne, men også stofskiftet ,idet for lavt stofskifte kunne give de samme symptomer. Men det ved din læge godt.
Hvis der er noget i hormonprøverne som tyder på overgangsalder, bør du henvises til gynækolog.

Med venlig hilsen

Christine Felding 

Find din gynækolog her
.
P-piller, acne og PMS

P-piller, acne og PMS

Stillet af:  Charlotte   04-02-09 11:38:10

Hej Christine Jeg har en datter på 16 år der i længere tid har lidt under meget store humørsvingninger og acne. Vi har prøvet at hjælpe hende så godt som muligt og været forskellige terapeuter uden større held. Det er tydeligt at de værste nedture er cyklusbestemt. Jeg har læst at P-piller måske kan hjælpe. Så mit spørgsmål er findes der p-piller der både kan hjælpe i forhold til PMS og acne. Min datter er endnu ikke seksuelt aktiv. På forhånd tak for hjælpen. Venlig hilsen Charlotte
Svar:
Kære Charlotte
P-piller er en rigtig god idé til en som har de gener din datter har. Den nyeste p-pille - YAZ - er netop egnet til PMS og acne og den er desuden lavdoseret. Og så er hun beskyttet når hun på et tidspunkt får en kæreste.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Vaccine mod HPV?

Vaccine mod HPV?

Stillet af:  Birgitte   02-02-09 12:32:14

Hej Christine Jeg fik konstateret celleforandringer og højrisiko HPV virus, og fik foretaget et keglesnit, for ca 1 1/2 år siden. Den sidste smear viste så at jeg ikke har højrisiko HPV virus mere, kun en lavrisiko. Sekretæren hos gynækologen synes at jeg skal overveje at lade mig vaccinere. Jeg har læst at vaccinations processen strækker sig over et halvt til et helt år med 3 vaccinationer. Mit spørgsmål er så hvad der sker hvis man bliver smittet ind imellem vaccinationerne? Jeg er 37 år og har ikke nogen fast partner.
Svar:
Hej
Det var da et fornuftigt råd!
I min klinik tilbyder vi vaccinen til alle vi foretager keglesnit på og dem som har kønsvorter også, i den mening at det hjælper kroppens immunforsvar med at fjene viruset.
Det er rigtigt at man  skal have 3 sprøjter til tiden 0-2-6 måneder, men det spiller ingen rolle om du får ny smitte i mellemtiden, allerede efter den første sprøjte er du godt hjulpet.
Husk, at sygeforsikringen "danmark" giver tilskud til vaccinen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
fjernelse af æggeledere og æggestokke v. kikkertop.

fjernelse af æggeledere og æggestokke v. kikkertop.

Stillet af:  Gitte Alving   28-01-09 05:14:52

Hej Christine. Jeg er 40 år. Har netop fået fjernet ovenstående på herlev for en uge siden. Fik egentlig ikke så meget info, måske spurgte jeg ikke. Læste blot at der ikke var restriktioner bagefter hvad angik fysisk aktivitet. Jeg får lisom stikkende smerter indeni, i venstre side når jeg vender mig i sengen, og ved andre, ikke voldsomme, men pludselige bevægelser. Er jeg syet invendig?? Hvor lang tid bløder man efter op.??, og hvornår tror du, at jeg kan forvente symptomer på overgangsalderen??Vil gerne undgå at tage hormoner, da jeg er opereret profylaktisk??? Mange hilsner fra Gitte Alving
Svar:
Kære Gitte

Når du siger at dine æggestokke er fjenet profylaktisk, formoder jeg, at I er blevet gentestet i familien og har en arvelig form for bryst- og æggestokkræft?

At du har lidt stikken indvendigt kort efter operationen er ikke unormalt. Ved en kikkertoperation er du ikke syet indvendigt, man brænder blodkarrene i stedet for.

Hvis du bløder fra skeden, så plejer det at holde op ret hurtigt.
Du bør få hormoner til du er i hvert fald 51 år, dette af hensyn til dine knogler og hjerte-kar-sygdomme.

Det kan undre, at du ikke allerede er begyndt at få hedeture, de plejer at komme ret hurtigt - jeg ville tro, at hvis ikke er der kommer noget indenfor ca 2 uger, så slipper du nok ret billigt. MEN, det forhindrer ikke, at man mener, at du bør tage hormoner alligevel.

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
HPV-virus og kondylomer

HPV-virus og kondylomer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-01-09 10:08:54

Hej Christine Jeg blev for et år siden smittet HPV- virus, og kondylomerne begyndte hurtigt at titte frem. Jeg gik til lægen og fik her udleveret noget celledræbende væske, som jeg skulle pensle kondylomerne med. Dette gjorde jeg så, og det var meget effektivt, men gav mig også megen svie og smerte. Kondylomerne vendte dog hurtigt tilbage efter endt behandling, og jeg søgte læge igen. Min læge beroligede mig med, at kondylomerne ville gå væk af sig selv. Desuden sagde hun, at jeg ikke skulle dyrke ubeskyttet sex det næste halve år pga. smitte. Så jeg sagde pænt nej tak til endnu en behandling, for hvorfor udsætte mig selv for denne væske, hvis det alligevel går væk af sig selv? Desuden synes jeg det var svært at skelne mellem det raske og det inficerede væv. Det er nu et år siden, og jeg venter stadig på, at kondylomerne skal gå væk. De sidste par måneder har jeg oplevet en daglig kløe i skridtet og jeg kan også se, at kondylomerne i skedeindgangen spreder sig. Det bekymrer mig rigtig meget. Hvor lang tid skal jeg give det? Synes du jeg skal søge læge igen, eller skal jeg fortsat blot vente på, at det går væk af sig selv? Hvodan fjerner man kondylomer i skeden og i skedeindgangen? Når man behandler kondylomerne, fjerner man så ikke også virus? Nogle skriver, at kondylomerne går væk, når immunforsvareret en dag opdager og herefter "undertrykker" virus. Er det rigtigt? Er det det samme der sker, når man bliver vaccineret? Min læge sagde, at jeg ikke måtte dyrke ubeskyttet sex det næste halve år. Men da jeg her, 1 år efter, stadig har kondylomer, kan jeg vel også stadig smitte? Og kan jeg smitte, selvom kondylomerne bliver fjernet? Desuden sagde hun, at det var godt med noget "aktivitet" i skeden, er det rigtigt? Selv er jeg bange for, at det vil sprede virus. Jeg har læst lidt om HPV-virus og livmoderhalskræft. Kan jeg bede om en undersøgelse for dette på baggrund af virus, selvom jeg er under 23? Eller er det noget pjat? Jeg håber inderligt at du vil svare på mine spørgsmål, da jeg ikke tror min egen læge er "updateret" på dette område. Tak for en god brevkasse.
Svar:
Hej
Tak for de pæne ord, selv om vi har haft lidt indkøringsproblemer med den nye brevkasse.
Hvis man er smittet med kondylomer (kønsvorter) skal man behandles, de forsvinder IKKE af sig selv. De skal pensles, fryses, klippes, brændes eller laserbehandles lidt afhængig af, hvor mange der er og hvordan de sidder.
Kondom hjælper ikke synderligt mod kondylomer, så der er ingen grund til at undvære sex, men som alle vorter breder de sig mere, når der går hul på dem.
Det vil være en rigtig god idé, hvis du bliver vaccineret, vi ser nogen gange at de nærmest falder af i forbindelse med vaccinationen. Vaccinen vil selvfølgelig ikke være gratis for dig, men de ca 3500 kr er nok givet godt ud på længere sigt.
Du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog, så der kan komme gang i behandlingen, du er vist blevet syltet længe nok!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Gravid

Stillet af:  Maria   25-01-09 09:38:09

Jeg er en kvinde på 24. Min kæreste og jeg skal giftes til sommer, og vil brændende gerne have et barn. Jeg har taget p-piller siden jeg var 15. Min plan er at stoppe med dem om et par måneder, og krydse finger for at det kan lade sig gøre. Mine spørgsmål er: Kan manden gøre noget for at forbedre sædkvaliteten, og der til chancerne for graviditet? Min mor har født 4 sunde børn, helt naturligt. Kan jeg forvente at have den nogenlunde samme graviditet som min mor? Kan jeg gøre noget for at forøge chancerne for at blive gravid? På forhånd tak:o) Mvh. Maria
Svar:
Hej Maria

Jeg tror det bedste du kan gøre er, at lade være med at fokusere så enormt på projektet!
Alene det kan gøre det hele sværere.

Tag sagen helt naturligt, så skal du nok få ligeså mange børn som din mor!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Livmodervaccination

Livmodervaccination

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-01-09 10:34:26

Hej. Jeg vil gerne vide noget mere om livmodervaccinationen: Hvis man er jomfru når man begynder at få sprøjterne, må man så gerne have sex inden man har fået den sidste, og hvad risikerer man ved det? Jeg har hørt meget om at hvis man bare bruger kondom, så sker der ikke noget, men jeg mangler et konkret svar. Vil det nedsætte virkningen af sprøjten ved at have sex mellem vaccinationerne når man starter med at være jomfru? På forhånd tak :)
Svar:
Kære lille du.
Lige præcis det spørgsmål har jeg besvaret oceaner af gange, både her på sitet og i min anden brevkasse på www.femi-news.com .

Som jeg hver gang skriver, så er det fuldkommen ligegyldigt om man har haft sex før, under eller efter sprøjterne.

Det vigtige er ,at alle piger ( i nærmest alle aldre) lader sig vaccinere - og drengene med!

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
Udebleven mestruation.

Udebleven mestruation.

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-01-09 09:19:44

Heej Jeg har et spørgsmål jeg har været inde og læse om udeblevet mestruation, og er begyndt at blive lidt nervøs. For jeg har ikke haft mes. i snart 2 måneder, jeg er 18 år. og min mes. plejer at komme næsten reglmæssige. jeg har været på p-piller, men er jeg ikke mere.. og sidste gang jeg have samleje er over et halvt år siden, så gravidtet kan jeg udelukke. hvad kan det være? Jeg vil helst undgå at komme til lægen da jeg ikke er den vilde fan af gynækoliske undersøgelse, =) Hilsen Camilla
Svar:
Hej Camilla
Det er jo ikke usædvanligt i din alder, at menstruationen kan udeblive et par måneder. Jeg synes bare du skal starte op på dine p-piller igen, det holder jo menstruationen igang.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Celleforandring i livmoderhulen

Celleforandring i livmoderhulen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-01-09 10:24:49

Hej Christine, Jeg har celleforadnringer i livmoderslimhinden. Det har man fundet ud af ved mikroskopi af de polypper jeg fik fjernet i december 2008. Det skal siges at jeg 'kun' er 39 år gammel, og desværre ikke har fået børn endnu. Lægen mener celleforandringen skyldes at jeg producerer for meget østrogen, og har sat mig på en 3 måneders hormonbehandling (Orgametril). Kender du til denne behandling? Hvad er successraten? Findes der alternativer? Hvis ikke behandlingen virker kan jeg risikere at hele livmoderen skal fjernes, og at min mand og jeg ikke kan få det barn vi ønsker os.
Svar:
Hej

Nu skriver du ikke hvilke celleforandringer, der var i de polypper der blev fjernet, men jeg kunne tænke mig, at det var det, vi kalder  'kompleks hyperplasi - uden atypi'.

Det er, som lægen siger, forårsaget af en overproduktion af østrogen.

Man behandler det derfor med det andet kvindelige hormon - gestagen - og det er netop det Orgametril er.
Når de 3 måneder er gået får du foretaget nye prøver fra livmoderhulen og hvis de så er i orden - og det plejer at være en effektiv behandling - så må du hellere prøve på at blive gravid i en fart. Hvis man først er over 40 kan det være ganske besværligt.

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
Prævention - uren hud.

Prævention - uren hud.

Stillet af:  Signe   20-01-09 09:52:59

Hej Christine. Jeg har problemer med uren hud pga. spiral. Jeg har haft en lang periode nu med store og små betændte bumser. Det påvirker mig psykisk og socialt. For nogle år siden, startede jeg (efter en kort pause) på p-piller (yasmin) og fik meget uren hud. Jeg stoppede med pillerne da jeg gerne ville være gravid. Efter barn, skal jeg starte igen og prøvede for ca 1 år siden med alm. spiral. uden hormon. Jeg fik MEGET uren hud, i ansigt og på ryg, og migræne, og voldsom menustration. Efter ca. halvt år uden bedring skiftede jeg til hormon-spiral. Jeg havde et par gode måneder i starten uden uren hud el. andre gener, men efter ca. 2 måneder kom den urene ud igen. Sådan har de være nu i ca. 4 måneder....uden bedring. Hvad vil du råde mig til.- Kan det gå i sig selv. Hvad med minipiller? kunne de være en idé, eftersom de indeholder andre hormoner? Jeg er i vildrede. På forhånd tak for hjælp. Undskyld mit lange brev.....
Svar:
Hej
Jeg synes du skulle få undersøgt dine mandlige kønshormoner - det lyder lidt mærkligt, at Yasmin ikke skulle hjælpe! Den aller bedste p-pille mod uren hud er dog Diane mite, måske skulle du prøve den.
Kobberspiraler påvirker ikke huden, nogle får uren hud af Mirena (hormonspiralen).
Håber det er svar nok!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Ønsker graviditet

Ønsker graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-01-09 07:14:05

Jeg er en pige på 28 år som stoppede med p piller i februar 08. Fik min mens i april og igen i august men har ikke haft den siden. Skal nu igang med perlutex behandling i 10 dage. Jeg venter på en undersøgelse på Skejby men synes at ventetiden er ulidelig. Kan du fortælle mig hvad der kan være i vejen? Jeg har taget p piller i 10 år og kan ikke huske om min mens var regelmæssig inden da.
Svar:
Hej
den hyppigste årsag til barnløshed og manglende menstruationer er såkaldt PCOsyndrom (PolyCystiske Ovarier).
Det ser alle gynækologer hver dag - så hyppigt er det. Tit har man for mange mandlige kønshormoner også og æggestokkende er større end normale når man ultralydsscanner dem. Grunden til den manglende menstruation er manglende ægløsning - og efter Perlutexkuren (som nok vil give dig en blødning) bliver du sikkert sat i hormonbehandling så du kan producere nogle æg. Og det er jo forudsætningen for at blive gravid!
Du kan læse mere på www.pco-info.dk

Med venlig hilsen og held og lykke

Christine Felding
.
Hvor er min menstruation?

Hvor er min menstruation?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-01-09 06:18:10

Hej, Jeg er en pige på 15 år.
Min menstruation plejer at komme den 12 i hver måned, men i denne månede er den ikke kommet endnu.

Hvad kan der være galt? Jeg er ikke jomfru, men beskytter mig altid.

mvh Nanna
Svar:
Hej
I din alder er det ikke usædvanligt, at menstruationen springer over en gang imellem - men det første du skal gøre er, selvfølgelig at tage en graviditetstest. Er den negativ, klarer naturen resten.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Insemination

Stillet af:  Kathrine Andersen   15-01-09 04:07:22

Hej Christina, min mand og jeg er kommet i behandling for barnløshed. Jeg har fået konstateret endometriose herunder svær passage, en cyste på 4 cm. på den ene æg leder og min mand svær nedsat sædkvalitet ca 1 mill. sædceller. Vores gynækolog har rådet os til at aflevere en ny sædprøve om ca. 4 -6 uger, idet den angiveligt kan forandres. Såfremt den viser det samme, vil han ikke tilbyde os insemination men henvise os til en Fertilitetsklinik. Mit spg. går på om vi ikke har ret og krav til insemination jvf. sygeforsikringen. Behandling for os hos en fertilitetsklinik vil nemlig koste ca. 44.000 kr. hvilket vi pt. ikke har. Vi har nemlig et fællesbarn fra år 2006. Håber på at høre fra sig snarest. mvh Kathrine
Svar:
Hej Kathrine

En ting er, hvad man har ret til og krav på, en anden ting er, hvad der kan lade sig gøre.

Som du skriver, betaler sygesikringen for insemination med "egen" sæd hos gynækolog eller på fertilitetsklinik (som har aftale med sygesikringen, det har de fleste).

Hvis din mands sædkvalitet er så dårlig også ved anden sædprøve, er der ingen grund til at blive ved med almindelig insemination, det hjælper ikke. (Og du har jo ydermere endometriose og dårlig passage i æggelederne).

Så skal I have foretaget ICSI = mikroinsemination, hvilket er en slags reagensglasbehandling, hvor man fanger en sædcelle og propper den ind i ægget, hvorefter det befrugtede æg lægges op i livmoderen).

Hvis I ikke havde et barn i forvejen, kunne I få det foretaget gratis på et offentligt sygehus, men som sagerne nu står, skal I selv betale for barn nr. 2 - siger loven desværre.

Husk, at hvis din mands sædkvalitet er så ringe, bør han også få foretaget ultralydsscanning af testiklerne.

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
Mere lyst efter de 30

Mere lyst efter de 30

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:41:14

Hej
Jeg vil gerne vide noget om den kvindelige seksualitet efter de 30 år. Tidligere havde jeg ikke den allerstørste lyst til sex, kun ca. 1 gang om ugen, men efter jeg er rundet de 30 år har jeg faktisk lyst hele tiden. Er det noget homonelt, normalt eller har jeg bare fået det bedre med mig selv? Det er som om, at jeg til tider, er blevet umættelig. Tidligere havde jeg det med at spænde i underlivet men nu er jeg meget mere afslappet. Min kæreste synes selvfølgelig, at det er skønt men undre sig også over den pludselige stigende lyst.

Tak for en dejlig brevkasse. Jeg ser frem til dit svar.
Svar:
Kære Du
Tak for de pæne ord.

M.h.t. sexlysten, så tror jeg du selv har fundet løsningen, du er lidt ældre, mere afslappet og har det bedre med dig selv.
Jeg er sikker på at mange misunder dig. Nyd det!

Mange hilsner

Christine Felding
.

Blødning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:38:16

Hej

For ca. 4 måneder siden opdagede jeg ved et tilfælde, at jeg var clamydia positiv. Jeg blev hurtigt behandlet og det samme gjorde min partner, men efter 3 måneder får jeg at vide, at jeg stadig er positiv, og jeg blir behandlet igen.

Det viser sig så, at der var sket en fejl på laboratoriet, og at jeg alligevel ikke var positiv... men nu var jeg jo blevet behandlet 2. gang (egentlig uden grund!).

I tiden efter har jeg haft en en irriterende smerte (lidt menstruations smerte agtig) i underlivet samt meget mørkt udflåd. Dette er selvfølgelig bekymrende, da jeg ikke ved hvad det skyldes, og om der ka, være sket noget! (som enhver anden frygter jeg jo det værste...barnløshed).

Det skal lige siges, at jeg i samme periode har skiftet p-piller (gik fra Harmonet til Gestonette) Kan det have noget med sagen at gøre??

hilsen en bekymret løvinde
Svar:
Kære bekymrede løvinde
Det er rigtigt, at man somme tider får en falsk positiv chlamydia og det er jo irriterende, da det giver anledning til unødvendig behandling og mistænksomhed mellem 2 kærester.

Behandlingen (1 g Zitromax til begge parter) plejer dog ikke at have pletblødninger som bivirkning, det kan til gengæld P-pille-skift give.

Det du får nu er jo en såkaldt "piratkopi" og selv om den skulle indeholde det samme som originalpræparatet, så ser vi af og til nogle problemer.

Prøv at gå tilbage til Harmonet igen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Menstruationscyklus

Menstruationscyklus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:35:07

Hej
Vi prøver at beregne mine "usikre dage". Derfor vil jeg vil gerne vide om min cyklus starter den dag der kommer rigtigt meget ud eller allerede hvis evt. jeg begynder at småpletbløde et par dage i forvejen?

Hilsen den anonyme
Svar:
Kære Du
En cyklus går fra menstruationens første dag til den næste første dag. Kun du kan bestemme hvornår menstruationen starter, men man plejer at sige, at det skal bløde rigtigt, så lidt pletblødning op til tæller ikke.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Sen ægløsning

Sen ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:32:38

Hej
Min kæreste og jeg prøver at få barn. I denne måned har jeg ægløsningstestet fra 14. dagen i min cyklus men først på 25. dagen viste den positiv (to lige tydelige streger). Det er jo sent at have ægløsning, giver det dårligere chancher for at blive gravid? Fx hvis ægget har sværere ved at sætte sig fast inden næste menstruation?
Mvh Anne Sofie
Svar:
Kære Anne Sofie
Du skriver ikke hvor lang din cyklus er. Hvis den er 28 dage (som er det "normale"), så tror jeg ikke du først har ægløsning på 25.dagen. Hvis din cyklus er på 40 dage, så passer det bedre. Ægget skal nok sætte sig fast alligevel, men måske skulle du få en henvisning til en gynækolog og blive scannet - i første omgang på ca 12. dagen - for at se hvornår du har ægløsning.

Held og lykke

Christine Felding
.
Symptomer på overgangsalder

Symptomer på overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:28:25

Kære Christine Felding
Jeg er 52 år og har af min læge fået konstateret, at jeg er i overgangsalderen. Jeg fik fjernet min livmoder som 33-årige pga muskelknuder. Jeg har hedeture og i forbindelse med dem synes jeg, at jeg bliver lettere utilpas. Det værste er nok, at min nattesøvn spoleres og det medvirker til en "ond spiral". Jeg er meget i tvivl om jeg skal vælge hormonbehandling. Jeg synes det er uoverskueligt at tage hormoner resten af mit liv. Mit spørgsmål er så, om du har et gennemsnitstal for hvor længe symptomerne, hedetureren, kan forventes at fortsætte. Jeg er parat til at affinde mig med symptomerne, læs: manglende nattesøvn, i en periode, men ikke i årevis. Jeg er sund og rask, er dog disponeret for hjerte-karsygdom og får medicin for forhøjet kolesterol. Men der er ikke knogleskørhed og brystkræft i familien. Jeg har selvfølgelig talt med min læge om min situation, men han lægger det ud til, at jeg selv skal tage en beslutning, og det er naturligvis også OK. Men jeg er i tvivl. Hvad mener du? På forhånd tak for et svar.
Vh Else Rosenstand
Svar:
Kære Else Rosenstand
Jeg synes det vigtigste er at have en god livskvalitet og det lyder det ikke som om du har. At få spoleret sin nattesøvn hver nat er forfærdeligt, det ødelægger jo også dagen. Der er ingen der siger, at du skal tage hormoner resten af dit liv, måske er det blot et par år. Jeg vil foreslå, at du starter op på en lille dosis, f.eks. en tablet med 1 mg østradiol, eller et 25 mikrograms plaster eller et pump gelé. Hvis det er nok, så er det billigt sluppet. Prøv så at trappe ud efter et års tid og se hvordan det går. Får du atter problemer, så tag et år mere. Sørg for at få lavet mammografi (med ultralydscanning af brysterne) ca hvert andet år (selv om risikoen for brystkræft ikke er øget, når man som du kan nøjes med ren østrogen). Hvor længe dine hede-svedeture vil vare uden behandling er der ingen der ved desværre. Man kan ikke måle det i en blodprøve eller på anden vis.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Problemer efter fødsel

Problemer efter fødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:25:29

Hej Christine Felding
Jeg har født en søn for snart 6 mdr. siden.
Efter fødslen hvor jeg revnede bagtil, opadtil og lidt på en ene skamlæbe har jeg store problemer med at have sex med min kæreste. Når han prøver at komme ind i mig gør det meget ondt bagtil svarende til det sted jeg blev syet. Jeg føler ikke der er plads til, at han kan komme ind, føler jeg er ved at sprække igen, og jeg får smerter som minder om dem jeg havde lige efter fødslen. Vi bruger glidecrem og jeg mener heller ikke det skyldes tørhed, da det som nævnt er meget centreret lige omkring der hvor jeg blev syet. Min kæreste kan ikke mærke forskel og min læge siger, at det ser fint ud. Når jeg selv mærker efter bagtil i åbningen på skeden føles det som om der er noget stramt væv. Hvad kan jeg gøre?
Svar:
Kære Du
Jeg synes du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog, selvfølgelig kan der gøres noget ved problemet. Somme tider er det nok at pensle arret med lapis, andre gange må man fjerne arret og lave et nyt, som man så håber ikke generer dig.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Clamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:23:13

Kære Brevkasse
Jeg har kendt min kæreste i knap 3 år. Han fik for 2 år siden konstateret kønsvorter og jeg blev derfor undersøgt både for kønsvorter og clamydia. Begge mine prøver var negative.
Pga. svie og kløe er jeg igen blevet undersøgt og nu har jeg clamydia og svamp!
Er disse prøver meget usikre?
Jeg tænker jo på om min kæreste har haft sex med andre kvinder, hvilket han afviser.
Min kæreste er ikke blevet testet for clamydia. Hans læge mener ikke det er nødvendigt!

Med venlig hilsen

Marlene
Svar:
Kære Marlene
Chlamydiatesten kan være falsk positiv, så du behøver ikke at være smittet. Jeg synes bestemt, at din kæreste skal testes, hvis han er negativ, så er din prøve falsk. Men er hans positiv (man laver den på en urinprøve på mænd nu), så skal I begge behandles (og så har han et forklaringsproblem).
Svampen skal du bare have behandling for, f.eks. med en tablet Diflucan.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Kræft og blodprop

Kræft og blodprop

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:20:01

Kære Christine
Jeg blev for 13 år siden opereret for kræft i højre æggestok - Hele underlivet blev fjernet og jeg er rask i dag. De sidste par år har jeg haft 2 blodpropper i hjertet og et enkelt hjertestop. Jeg er idag 49 år og har taget hormonpiller siden kræften. Først nogle premarin 2 x daglig og nu i de sidste 2 år Østrogen 1 x daglig. Jeg er som så mange andre nervøs for brystkræft, da jeg ikke selv producerer hormoner. Hvad kan der så anbefales at tage som ikke er så farligt? Jeg har prøvet at holde pause, men det går helt ud over min livskvalitet - jeg udsteder nogle lugte som jeg simpelthen ikke kan holde ud, når jeg ikke tager hormoner.
Mvh. den anonyme
Svar:
Kære Du
Det var ikke småting du har været igennem trods din relativt unge alder. Jeg synes bare du skal blive ved med at spise hormoner - faktisk har man nu vist, at ren østrogen til yngre kvinder nærmest beskytter mod brystkræft, så det er ikke der faren er. Det bekymrer mig mere med dit hjerte - det er tidligt for en kvinde på din alder at have haft to blodpropper og hjertestop.
Risikoen for flere blodpropper er nok større end for brystkræft, selv om ren østrogen heller ikke øger risikoen for dette. Læs om de nyeste undersøgelser her på østrogen den 27 august.
Alt andet lige, så har du det jo skidt uden hormoner og jeg tror ikke du kan finde andre ting, naturmedicin el.lign. som kan give dig samme livskvalitet.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Præmenstruel allerede 5 dage efter menstruation?

Præmenstruel allerede 5 dage efter menstruation?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:13:14

Hej Christine
Jeg er en kvinde på 39 år, har født 2 børn og har haft bækkenløsning under begge graviditeter. Mit spørgsmål går ud på om det kan have sin rigtighed, at jeg er præmenstruel allerede 5 dage efter min menstruation. Jeg har mange gener af dette f.eks ømme bryster, underlivs smerter ved samleje og har fået at vide at dette skyldes bækkenløsning. Jeg tager ingen form for prævention idet jeg ikke kan tåle noget, har prøvet p-piller og spiral.
Håber du kan hjælpe mig.
Venligst
Poulina
Svar:
Kære Poulina
Nu skriver du ikke hvor lang din cyklus er, men hvis du har en langvarig menstruation og en kort cyklus, så kan du vel nok have PMS så tidligt. Har du virkelig prøvet de nyere p-piller, f.eks. Yasmin, dom er gode mod netop PMS?
Smerter ved samleje skyldes næppe din tidligere bækkenløsning, men snarere bækkenbundsmyoser. Bed din læge undersøge dig for det og få ev. en henvisning til en fysioterapeut med forstand på den sag.
M.h.t. at behandle PMS uden p-piller, hvis du ikke kan tåle dem, så kan man give Cipralex i lille dosis fra ægløsningen og ca 15 dage frem.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Hvordan ved jeg, hvornår jeg har ægløsning?

Hvordan ved jeg, hvornår jeg har ægløsning?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:10:31

Kære Christine
Jeg er en kvinde på 30, som efter at have født for snart 2 år siden først nu - efter behandlinger hos akupunktør - har fået mine menstruationer igen. Jeg vil meget gerne være gravid igen, men ved ikke rigtig, hvornår jeg har ægløsning, da jeg bløder ca. hver 14. dag (ca. 5-6 dage hver gang) - eller om jeg overhovedet har ægløsning. Jeg har prøvet med ægløsningstests, uden opklaring, og disse er også for dyre til, at jeg skal bruge dem hver dag i måneden.
Desuden har jeg prøvet at tage min temperatur, men jeg synes at denne svinger meget bare fra dag til dag. Har taget den i en uge - hvor værdierne har svinget mellem 36,3 og 36,7 - er dette normalt? og hvordan skal jeg så vide, hvornår jeg evt. kunne have ægløsning?

Jeg er måske en smule undervægtig, men dette var jeg også, da jeg blev gravid 1. gang - så jeg tror ikke, at dette har betydning for mine uregelmæssige menstruationer.

På forhånd mange tak for din hjælp og god brevkasse.

Sommerhilsener fra Karoline
Svar:
Kære Karoline
Jeg tror desværre ikke du har ægløsning. Med det blødningsmønster er det ikke sandsynligt, så lad være med at bruge flere tests på det.
Du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog som kan scanne dine æggestokke og få taget nogle blodprøver på dig. Måske skal du have hormonbehandling for at blive gravid. Din temperatur er normal.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Skal jeg tage hormoner?

Skal jeg tage hormoner?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:08:07

Hej Christina
Jeg er 56 år og har i flere år taget hormoner p.g.a. gener i forbindelse med overgangsalderen.
Jeg har brugt forskellige præparater.
I august sidste år fik jeg en Levonova-spiral og har desuden taget 2 mg Østradiol. Det har fungeret fint, men da min mor er død af brystkræft og undesøgelser viser, at der er større risiko for mig for at få brystkræft ved at tage hormoner, er jeg på anbefaling fra min læge stoppet med at tage Østradiol. Inden havde jeg nedtrappet dosis til 1 mg.
Jeg tager nu naturlægemidlet Remifemin, men er ikke overbevist om dets virkning. Jeg har ikke fået Levonova-spiralen fjernet; det har min læge ikke ment var nødvendigt. Måske en god idè, hvis jeg atter begynder at tage østrogener.
Jeg får foretaget mammografi hvert andet år.
Mine gener er nu kraftige hedestigninger, især om natten, men også om dagen.
Jeg har læst dine svar til andre kvinder i forbindelse med Levonova, men da de er fra 2003, er jeg i tvivl om, hvorvidt du stadig vil anbefale brugen af den og østrogener.
Min fornemmelse er, at man selv som patient står med afgørelsen, da der er stor usikkerhed omkring det.
Venlig hilsen
Kdp
Svar:
Kære Kdp
Den behandling du har fået - nemlig Levonovaspiralen + rent østrogen - mener vi er den sikreste hvad angår risikoen for brystkræft. Jeg anbefaler også mammografi hvert andet år og forsøger, at få kvinderne ned på den lavest mulige dosis, men det vigtigste er at have en god livskvalitet. Det er jo ikke din læge som har hedeture vel? Nu har du gjort alt det rigtige, holdt op for at prøve hvordan det var, også prøvet Remifemin (et naturpræparat som hjælper nogle, men ikke alle). Så mener jeg det er på tide, at du standser op og tænker tilbage: Hvornår havde du det bedst?
Man kan ikke beskytte sig mod alt her i tilværelsen og alt andet lige, så er det talmæssigt en forsvindende lille del af de kvinder som får brystkræft, som også har taget hormoner. Problemet med sygdommen er, at den er så relativt hyppig i sig selv, med ca 4000 nye tilfælde om året.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Skal jeg få mine fibromer i underlivet fjernet?

Skal jeg få mine fibromer i underlivet fjernet?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:05:18

Kære Brevkasse
For nogle måneder siden blev jeg henvist til undersøgelse på Rigshospitalet, fordi jeg har store fibromer på livmoderen. Fibromerne er både på den udvendige og indvendige side af livmoderen. De er 10x6 cm. Jeg er nervøs for, at de kan blive ondartede, derfor blev jeg henvist til Rigshospitalet, men her mente de ikke, at det var nødvendigt at operere, fordi de ikke voksede og fordi operationen ikke er ufarlig. At de ikke vokser, ved vi faktisk ikke noget om, for jeg har først fået konstateret fibromerne for et halvt år siden i forbindelse med en undersøgelse af en gynækolog.
Hvad skal jeg gøre? Jeg er meget nervøs, fordi både min mor og søster er døde af cancer. Jeg er 57 år gammel.
Med venlig hilsen
Maren
Svar:
Kære Maren
Man behøver ikke at fjerne livmoderen bare fordi den er forstørret p.g.a. fibromer - de er altid godartede. Noget andet er hvis de trykker på blæren, så du skal tisse hele tiden, eller du ikke kan komme af med vandet eller de giver blødningsproblemer (med det er du vel ude over). De vokser næppe mere, måske vil de langsomt skrumpe, det ser man hos kvinder efter overgangsalderen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Hvordan kan man være uvidende om sin graviditet?

Hvordan kan man være uvidende om sin graviditet?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:03:22

Hej Chriostine Felding
Det sker efterhånden meget ofte, at jeg hører om unge piger på 17-18 år, der er gravide og først finder ud af det, når de skal til at føde. Senest var det en fra min klasse, der havde været gravid med trillinger, og havde så en ufrivillig abort da hun var i 5 måned. Før vidste hun ikke noget om hendes graviditet. Jeg vil mene, at hvis man kender sig selv og sin krop nogenlunde må man da lægge mærke til de ændringer, der sker mens man er gravid. Kan det godt lade sig gøre, at man er gravid uden at have den mindste anelse om det?
Svar:
Kære du
Du har ret i, at man hvert år hører om nogle unge piger, som først "opdager", at de er gravide, når de føder. Tit er de vist lidt tykke idet, ellers ville de nok kun narre sig selv, men ikke deres omgivelser.
Jeg tror det beror på en slags fortrængning af realiteterne. De har ingen kæreste og ønsker ikke at være gravide, men stikker ligesom strudsen hovedet i busken og håber, at det går over af sig selv. Det gør det jo så også nogle gange.
Men jeg giver dig ret i, at det er mærkeligt!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Hvad kan et hul i livmoderen skyldes?

Hvad kan et hul i livmoderen skyldes?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 02:00:40

Kære Brevkasse
Fik ved en scanning konstanteret et cirka 10 mm stort hul i livmoderen. Skal ud til ny undersøgelse om 14 dage. Er ikke særlig tryg ved situationon, da det er på Sønderborg Sygehus. Udover den berettigede dårlige omtale af hospitalet, har jeg haft diabetes siden 9-årsalderen. Jeg er i dag 30. Har ingen børn. Vil gerne vide, hvad det måske kan skyldes, og hvad der eventuelt kan gøres.
Svar:
Kære Du
Du skriver, at du ved scanning har fået konstateret en hul i livmoderen. Det kan man ikke se ved en ultralydscanning, så det må være noget andet lægen har ment. Spørg hvad det drejer sig om, få eventuelt en kopi af din journal (det har man ret til) og tag den med til din egen læge og bed om en forklaring.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Hvorfor lugter min urin grimt?

Hvorfor lugter min urin grimt?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:58:28

Hejsa
Jeg er en pige på 20 år, der har et problem. Jeg har snakket med min læge, men de kan ikke finde ud af hvad det er. Når jeg har været i bad lugter jeg ikke, men når jeg så har tisset, så lugter mine trusser meget grimt og mine bukser begynder at lugte en halv time efter. Mit tis ser meget underligt ud og det misfarver mine trusser. Det hæmmer mig en del i mit sexliv, at jeg lugter, så jeg håber du kan hjælpe mig. Venlig hilsen Henni
Svar:
Kære Henni
Hvis urinen lugter grimt (og den er undersøgt for bakterier osv), så kan det være fordi den er meget koncentreret. Det kan afhjælpes ved at drikke rigeligt, så urinen bliver lysegul.
Jeg tror ikke det er tis, som misfarver dine bukser medmindre du ligefrem tisser i bukserne! Det lyder mere som udflåd.
Bed din læge om en gynækologisk undersøgelse, måske med podning for bakterier, chlamydia, svamp osv. En infektion med den slags ville kunne give dårlig lugt.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Stram mødom - hvad gør jeg?

Stram mødom - hvad gør jeg?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:55:08

Kære Brevkasse
Hej, jeg er en pige på 19 år, som aldrig har haft sex p.g.a en meget stram jomfruhinde/smal skede. Det gør utroligt ondt når jeg prøver at have sex. Dette har resulteret i dårlig selvtillid, og at jeg nu på en måde er lidt bange for sex. Jeg er meget nervøs for en gynækologisk undersøgelse, da jeg aldrig har prøvet det. Jeg blir især nervøs når noget nærmer sig min skede og spænder derfor meget, også selvom jeg ikke vil. Jeg er derfor bange for at gå til gynækolog af frygt for at gå i panik og lave en scene.. Jeg vil gerne vide, hvordan I fjerner en mødom og om det gør mere ondt end samleje. Jeg tror jeg trænger til et lille skub fremad til at turde at få den fjernet, for det er meget svært for mig bare at tage til lægen, uden at vide hvordan det hele vil foregå. Håber at du kan give mig nogle gode svar så jeg kan indse, at det hele måske ikke ser så sort ud, for jeg vil virkelig gerne have gjort noget ved problemet nu.
På forhånd tak, mange kærlige hilsner Mig
Svar:
Kære MIG
En stram mødom er ikke så sjældent som du tror. Alle gynækologer kan klare problemet for dig.
Man lægger en smule lokalbedøvelse i hver side og kan derefter - uden at du kan mærke det - lægge et par små snit i mødommen. Man sikrer sig at der er plads nok og ridser ellers lidt mere.
Vigtigt er, at du så går hjem i seng med sin kæreste, helst allerede næste dag (selv om det godt kan bløde lidt rigeligt).
Så skulle det problem være løst!

Held og lykke.

Christine Felding
.
Hvad koster en ny mødom?

Hvad koster en ny mødom?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:52:12

Hej
Jeg er en muslimsk pige, som skal forloves med en muslimsk fyr til næste år. Da jeg før i tiden ikke tænkte så meget på konsekvenserne af hvad der kunne ske hvis man ikke var jomfru, var jeg sammen med min daværende kæreste på en seksuel måde :-(.
Jeg er bange for at min mand vil finde ud af det når vi bliver gift, og tør ikke tænke på hvad der så vil ske :-(.
Jeg ville høre om du kendte en læge som kan indopererer en ny mødom? Og hvor meget det koster?.

på forhånd 1000 tak.

MVH den ulykkelige
Svar:
Kære ulykkelige
Hvis du havde læst BT (7 og 8 juli) så havde du set en stor reportage om mig. Journalister synes det er evigt interessant med muslimske piger og ny mødom.
Priserne varierer fra ca 4.500 op til ca 12.000 kroner. Nu ved jeg jo ikke hvor i landet du bor, men der findes læger alle steder som kan. Prøv at spørge den lokale gynækolog (du skal dog selv betale, sygesikringen giver ikke tilskud til den slags).

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Celleforandringer

Celleforandringer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:49:59

Kære Christine Felding
Jeg har i forbindelse med smearprøven fået konstateret celleforandringer og skal i den forbindelse til en gynækolog for at fastslå alvorligheden af disse. Jeg er klar over at jeg ikke har noget at være nervøs over (jeg er 23 år), men jeg er i tvivl om noget. Min læge skrev i min henvisning, at jeg havde suspekte celler. Er det værre eller anderledes end atypiske celler? Den information jeg kan finde giver nemlig ikke nogen forklaring på dét at have "suspekte" celler.

1000 tak for nogle fantastisk gode og grundige svar for øvrigt - det er skønt at blive taget alvorlig for en gangs skyld.
Svar:
Kære Du
I Danmark er der en landsdækkende screening (forebyggende undersøgelse) for livmoderhalskræft og fra det vi bliver 23 og hvert tredie år til enten 45 eller 59 år (skifter fra amt til amt), får vi et brev hvori der står, at vi skal gå til læge og få taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Jeg formoder, at det er det du har fået.
I langt de fleste tilfælde er prøven normal, men nogle får besked på, at der er atypiske eller suspekte celler og bliver sendt videre til gynækolog m.h.p. videre undersøgelser. Suspekte celler er lidt "værre" end atypiske, som kan skyldes infektion med bakterier, svamp el.lign. Men undersøgelserne hos gynækologen er dog de samme: kikkertundersøgelse af livmoderhalsen, lille skrab fra kanalen og nogle små nap omkring livmodermunden. Det kan mærkes, men er ikke slemt.
Tit skyldes celleforandringer en virus - HPV = Human PapillomaVirus, som er uhyre almindelig.
Behandlingen er afhænging af graden - let - middelsvær eller svær. Der findes en glimrende brochure om celleforandringer, som jeg altid selv udleverer og som du sikkert får hos gynækologen, men som også kan rekvireres i Kræftens Bekæmpelse på: info@cancer.dk tlf: 3525 7500 . Brochuren er gratis.

1000 tak for de pæne ord om brevkassen!

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Svedeture - ingen sexlyst - humørsvingninger?

Svedeture - ingen sexlyst - humørsvingninger?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:27:24

Hejsa
Jeg er en pige på 32, som tager p-piller, men oplever i p-pille pausen, at jeg får svedeture om natten. Nogle nætter kan jeg skifte T-shirt op til 3 gange og det er jo ret ødelæggende for nattesøvnen. Jeg har også oplevet at have svedeture omkring ægløsning, dog ikke så kraftigt. Jeg snakkede med min læge som undersøgte mig og tog prøver som ikke viste noget unormalt. Jeg tænkte på om jeg var ved at gå i overgangsalder..... Jeg fik ved samme undersøgelse nye P-piller, Harmonet (tog Minulet før). Men nu syntes jeg også at der er kommet problemer med min sex-lyst. Min lyst har aldrig været overvældende, men før kunne jeg godt få lyst til min kæreste. Nu kan jeg bare slet ikke mærke noget der "kildre". Jeg er også begyndt at få humørsvingninger, jeg bliver hurtig ked af det, bare at sidde og skrive her er nok til at jeg bliver ked af det...... det er vel heller ikke normalt. Tænkte om det mon alligevel var en ekstrem tidlig overgangsalder ? Også selv om min læge ikke kunne se noget unormalt da jeg blev undersøgt for 3 måneder siden ? Har overvejet at drobbe p-pillerne, da jeg egentlig kun bruger dem for at holde styr på menses - min kæreste er steriliseret. Har hørt at nogle har fået sexlysten tilbage efter p-pille stop. Er der en sammenhæng?
Håber på et hurtigt svar, da det hele går mig meget på.

Hilsen Acacia
Svar:
Kære Acacia
Du har jo to forskellige problemer.
Det ene er svedeture i p-pillepausen. Hvis det var dit eneste problem, ville jeg foreslå, at du lod være med at have p-pille-pauser, men bare kørte ud i éet. Det ville nok løse det problem!
Dit andet problem - det med den manglende lyst, kunne jo godt skyldes p-pillerne til gengæld, det ser man en gang imellem.
For at finde ud af det, må du lave en pause på 3 måneder og se hvad der sker - forhåbentlig går det hele bedre. Er du rigtig heldig er dit blødningsproblem også blevet mindre i mellemtiden.
Skal du have p-piller igen, så prøv et med et lidt højere østrogenindhold end Harmonet, f.eks. Yasmin eller Cilest.
I øvrigt har man ikke ægløsning når man spiser p-piller.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Fjernelse af æggestokke

Fjernelse af æggestokke

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-09 01:22:13

Kære Brevkasse
Jeg er 28 år og har gennem de sidste mange år forsøgt at blive gravid. Det lykkedes så for os i august 2001, men jeg fik en udskrabning i 9. uge da de ikke mente der var noget foster. Siden da er der intet sket. Nu har lægen så fundet ud af, at min venstre æggeleder er lukket. Den er vist nok ca. 3 cm tyk, hvor den kun skal være 1-1½ cm. Den højre fejler ikke noget så vidt de kan se på scanningsbilledet. Men det skal tjekes til en forundersøgelse inden jeg skal opereres. Nu er spørgsmålet så; hvor stor er chancen for at de kan åbne den når det er noget som de lige har opdaget og derfor ikke må være flere måneder gammelt? Hvis den skal fjernes kan man så blive gravid med kun en æggelder? Lægen nævnte noget med reagensglas. Hvordan er chancerne med det? Og har det nogen betydning at man har været gravid før? Hvor dårlig skal en æggelder være før den skal fjernes? Jeg tænker på hvis begge nu skal fjernes, så er der jo kun adoption tilbage.
Svar:
Kære Du
Aller først - jeg tror IKKE der er nogen som har tænkt sig at fjerne dine æggestokke! Så kan du i hvert fald ikke blive gravid.

Hvis din ene æggeleder er lukket, kan du ikke blive gravid på den side, men forhåbentlig virker den anden. Man opererer ikke éen syg æggeleder, kun hvis begge er lukkede og nu om stunder er man hurtigere til at gå videre til reagensglasbefrugtning (IVF). Her er resultaterne gode, vi har mange fine fertilitetsklinikker i landet. Du kan tjekke dem alle på nettet. Selv om du skal have fjernet begge æggeledere behøver du ikke adoptere, så længe du har bare en enkelt ÆGGESTOK tilbage, kan du sagtens blive gravid.

Held og lykke

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-01-09 02:24:44

Jeg nærmer med hurtige skridt 54 år. Tog indtil for 3 mdr. siden, Novynette. Stoppede/holdt pause på min kvindelige læges anbefaling. Siden har min krop ændret sig drastisk. Dels ved heftige hedeture dag og nat, men værst af alt, vægtstigning som gør mig rigtig ked af det. Bl. andet har jeg nu fået de så forhadte "ridebukser". og mit tøj strammer. Ikke sjovt! Min læge mener ikke jeg igen skal begynde på p.pillerne, idet jeg så blot udskyder overgangsalderen og øger min risiko for brystcancer. Selv er jeg i tvivl, men mener dog overordnet, at det er vigtigt at jeg har det godt med MIG nu, fordi det er nu, jeg er her. Al den tvivl læger imellem om hvad der er in og out, forvirrer mig som ikke fagkvinde. Hvad vil du råde mig til?? Jeg har netop, fra en ven, hørt om Jasmin (?) eller Jasminette(?) - kunne det være noget for mig? Mange hilsner og tak på forhånd, Florence
Svar:
Kære Florence

Det virker som om der er stor forskel på din livskvalitet nu og for 3 måneder siden og min første tanke ville være - start dog på Novynette igen! At tage andre p-piller - Yasmin eller Yasminelle - er der vel ingen grund til, når Novynette har fungeret godt.
Skulle du tage noget andet, ville jeg anbefale hormoner til overgangsalderen - f.eks. Novofem. Du kunne jo prøve i 3 måneder og se hvordan det går.
Det er ikke korrekt, at p-piller eller hoprmoner udskyder overgangsalderen og det er heller ikke korrekt, at p-piller øger risikoen for brystkræft.. Det gør hormoner en smule, men først efter lang tids brug.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Har fået en lille bule

Har fået en lille bule

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-01-09 12:00:00

Hejsa:-)
Jeg er en kvinde på 42 som for små tre måneder siden blev stereliseret med titanium klemmer. Jeg er utrolig glad for dette! havde før spiral som var årsag til konstante blødninger og brunlige udflåd, kun 5 dage om måneden var jeg fri for dette. Men... jeg har altså lige siden operationen, haft en bule i min venstre side af maven, fra lige under navlen og ud mod taljen. Den er meget synlig, ligesom om min mave er "skæv". Det er ikke indbildning min kæreste har også bemærket dette. Det var også i denne side, at jeg kunne mærke mest efter operationen. Hvad kan være årsag til dette? Har selv tænkt på blodansamlinger og i værste fald... at de har glemt en lille vatrondel i maven på mig:-) Jeg har ved menstruation en stærkere smerte i den side. På forhånd tak for svaret
Mange hilsner
Tina Kristensen


Svar:
Kære Tina Kristensen
Du er vel formodentlig steriliseret via kikkert ikke sandt? De huller er så små, at man ikke kan glemme vattamponer, så det skal du ikke være bange for. En hævelse i den ene side tyder mere på en lille blodansamling, men det plejer kroppen selv at ordne. Man kan eventuelt ved en ultralydscanning se, om der skulle være en ansamling, men man gør ikke noget ved det. Det plejer at forsvinde af sig selv.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Blødning under samleje

Blødning under samleje

Stillet af:  Maj-Britt Mølgaard   12-01-09 06:11:08

Hej Jeg er en pige på 29år, der næsten hver gang under samleje, har kraftig blødning. Jeg er både blvet penslet indeni, og blevet isét indeni. Det har desværre ikke hjulpet mig særlig meget. Jeg har endvidere fået fortaget en operation for et par år siden, da jeg havde en cyste siddende på min venstre æggestok. men det har ikke afhjulpet min blødning under samleje. Og jeg har ingen kræft eller kønssygdomme. Hvad kan blødningen skyldes og kan man ikke få fortaget en operation såsom en kegleoperation for det??? Tak på forhånd. Mvh Maj-Britt
Svar:
Kære Maj-Britt

Er du helt sikker på, at det er dig der bløder og ikke din mand? Nogle mænd har blod i sædvæsken (uden at de i øvrigt fejler noget).

Hvis det er udelukket, kan man godt brænde overfladen af livmodermunden og lidt op i livmoderhalsen, det kan godt hjælpe nogle.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Remifemin

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-01-09 03:32:22

Hej Christine. Jeg vil høre om der er noget problem i, at tage Remifemin, når man har hormonspriral?? Med venlig hilsen Betina
Svar:
Hej Betina
Det har jeg aldrig hørt om!
Jeg kan heller ikke forestille mig, hvad problemet skulle være.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

HPV virus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-01-09 02:18:22

Hej Christine. Jeg er 20 år og har fået HPV virus, og der har også været nogle virusforandringer, så jeg skal have taget nogle flere prøver senere. Men mit spørgsmål er hvor lang tid man kan have været smittet inden man kan se det? Og hvorvidt jeg skal informere mine tidligere samt kommende partnere om at jeg har det her? Samtidig har jeg på nogle sider læst at man også kan få viruset i halsen, og at det kan give strubekræft, er der noget på det? Mvh Mia
Svar:
Hej Mia

I princippet kan du have været smittet med HPV, siden du var i seng med din første kæreste.
 
Man ved aldrig præcis hvor længe viruset har været i kroppen. Jeg synes ikke, du skal informere nogen som helst , idet de fleste jo er/bliver smittet på et eller andet tidspunkt.

Det er rigtigt, at man kan få viruset i halsen. Blandt andet ved oralsex, men også ved at røre ved kønsdelene og derefter proppe fingrene i munden.

Ved ca 25% af halskræft-tilfælde finder man HPV-virus, så der er mange andre årsager til sygdommen. For eksempel rygning.
Måske var det en god idé, hvis du blev vaccineret til gengæld!

HUSK, at det aldrig er for sent!

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
Skidt blødningsmønster

Skidt blødningsmønster

Stillet af:  -   09-01-09 01:34:54

Hej Christine. Tak for en dejlig brevkasse. Jeg skriver, fordi jeg har problemer med min cyklus. Den er rimelig regelmæssig omkring de 28 dage, men jeg har som regel pletblødninger i 1 uge inden mens begynder rigtigt. Jeg har fået taget blodprøver ifm. udredning, disse er ok, og jeg har ÆL (ønsker graviditet) og jeg mangler nu en scanning af underlivet. Synes bare, at min blødningsforstyrrelse kunne være noget hormonelt, som blodprøverne måske ville vise - mangler jeg jern, f.eks.? Eller hvad kan der være galt? Jeg har haft blødningsforstyrrelsen mere eller mindre gennem hele 2008. Mvh. Den bekymrede
Svar:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec faucibus est id tellus euismod consectetur. Integer et lacus nisl, vel elementum nunc. Mauris lectus leo, varius id dictum nec, euismod non turpis. Nullam ut ullamcorper mi. Vestibulum nec augue ac erat accumsan scelerisque nec sed nunc. Cras est nunc, dictum ut tempor non, congue eu lorem. Nulla libero neque, tincidunt ac tincidunt ut, adipiscing id est. Vestibulum odio ligula, dignissim at egestas eget, ultrices quis nisi. Vivamus tempus lobortis enim, eu sollicitudin turpis cursus sed. Aenean pulvinar mauris vel tellus suscipit luctus at sit amet elit. Proin sapien elit, mattis vel tincidunt id, facilisis id metus. In hac habitasse platea dictumst. Aliquam sagittis justo euismod dolor gravida a fringilla lectus ullamcorper. Integer sit amet nunc velit.

Morbi rhoncus dui at justo mattis condimentum malesuada dui tristique. Nam lacinia facilisis nunc, non fermentum ante lobortis a. Ut tortor felis, aliquam et sodales non, blandit in nulla. Proin lobortis convallis luctus. Sed turpis risus, lacinia hendrerit molestie tincidunt, tincidunt tempor nisl. Curabitur eget vehicula erat. Sed euismod, diam id fermentum sodales, erat est porta nulla, sed accumsan ligula enim eget nisi. Praesent a nulla arcu, sit amet varius augue. Sed varius dolor gravida elit ullamcorper varius commodo metus sollicitudin. Etiam nisl nunc, semper rhoncus aliquet et, ornare consequat enim. Morbi eget urna at mauris hendrerit commodo. Ut euismod sollicitudin elementum. Duis ut laoreet erat. Nulla molestie, nibh quis condimentum faucibus, nisi mauris viverra leo, at auctor sem nisi vel odio. Curabitur sed nisi lectus, quis semper dolor.

Duis quam dolor, ultricies non vestibulum et, sagittis vel velit. Maecenas vitae leo erat. Donec et quam diam, at interdum libero. Fusce euismod tempus urna, non viverra purus rutrum ultricies. Etiam est mauris, convallis in vulputate convallis, posuere at dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent aliquam mauris a risus auctor consectetur. In id neque non felis commodo facilisis. In hac habitasse platea dictumst. Nam congue mollis dolor ut suscipit. Nunc pretium quam vel nisi aliquet nec convallis ligula tristique. Phasellus in ipsum turpis, sit amet tempus elit. Aenean posuere augue sed diam auctor tristique. Praesent orci purus, posuere vitae gravida ac, vulputate sit amet justo. In suscipit laoreet ligula eu adipiscing. Proin id diam libero, sit amet vehicula leo. Etiam non orci ac sem fermentum ullamcorper at ac tortor. Suspendisse a viverra magna.

Quisque auctor pulvinar molestie. Pellentesque vel quam tellus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus pellentesque dignissim lacinia. Vivamus tellus enim, bibendum eget pretium ac, rhoncus et nulla. Cras nulla justo, condimentum sit amet pellentesque id, volutpat eu ante. Maecenas venenatis neque at eros rutrum porttitor vel non diam. Fusce cursus commodo leo, non ultricies justo consectetur eu. Nam ut nibh turpis, quis condimentum nulla. Sed mi lectus, pulvinar sit amet cursus vitae, viverra in magna. Cras a vestibulum elit. Aliquam metus ante, consequat in sagittis id, cursus ut arcu. Proin vel lacus elit, sit amet semper dui. Mauris eros erat, pulvinar eu tristique ut, congue at metus. Morbi fermentum ligula lobortis nisi consequat in elementum lectus luctus. Fusce tempus luctus est et cursus. Ut egestas tempus placerat.

Pellentesque quis eros tellus. Aliquam felis justo, tempus in laoreet vel, rutrum vitae nunc. In hac habitasse platea dictumst. Etiam accumsan eros ut tortor tincidunt vel dapibus ante pellentesque. In laoreet tincidunt tortor in dignissim. Donec nulla lorem, elementum ac ullamcorper convallis, lobortis id neque. Nullam a turpis nunc, ac vulputate justo. Nullam interdum consequat quam at dapibus. Nunc facilisis laoreet quam quis tempus. Vivamus at enim elit, sed pellentesque erat. Cras ut sap
.

Hormontal

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-01-09 10:00:00

Jeg er en kvinde på 57 år har været i overgangsalderen næsten 10 år. Jeg har fået mål mit hormontal til 105 for ½ år siden. Hvad skal det ligge på når overgangsalderen er slut? Hvad betyder det?
Svar:
Hej

Det hormontal jeg formoder, du taler om, er FSH (FollikelStimulerende Hormon).

Det laves i hypofysen oppe i hjernen og påvirker æggestokkene til at producere østrogen - det ene kvindelige kønshormon). Når der ikke er flere æg tilbage, stiger FSH idet der bliver postet mere og mere af det ud i blodbanen i håb om at lave mere østrogen.

I starten af overgangsalderen kan det svinge meget op og ned, men efterhånden holder det sig pænt deroppe.

Min første tanke var - hvorfor i alverden tager man FSH på en kvinde 10 år efter at hun er holdt op med at menstruere, det er da penge (vores allesammens) ud af vinduet! Jeg ville have kunnet give dig det tal - uden blodprøve!

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
p piller i 42 dage stedet for 21.

p piller i 42 dage stedet for 21.

Stillet af:  Camilla   09-01-09 09:24:30

Jeg har stort set, siden jeg var 18 taget 2 p pille pakker ad gangen. Jeg bryder mig simpelthen ikke om at bløde, især ikke da jeg gør det i 7 dage, hvilket jeg altid har gjort både før p piller og efter jeg er kommet på p piller. Jeg har dog nu fået problemer med pletblødning/blødningsforstyrrelse. første gang var i juni, hvor efter jeg i start september blev sendt videre til en gynækolog som undersøgte mig og sagde alt var normalt, (slimhinderne var en smule irriteret, men det var det), jeg fik dog en smule stærkere p piller, men de er stadig i den milde kategori (Cilest). Jeg har nu igen fået samme problem og tænker om det kan skyldes at jeg tager de 2 pakker ad gangen? Så vidt jeg før har læst mig til, kan mere end 21 imellem give lidt forstyrrelse, men principelt er der ikke nogen større fare eller andet ved at tage 2 pakker stedet for en. Jeg er i dag 23. Så det med at tage 2 pakker ad gangen har har således stået på i ca 5 år og har ikke haft problemer med det før nu. Jeg har en gang for længe siden spurgt min læge om det, en mand, som svarede noget i retningen af at jeg så hellere måtte gøre som "præsten prædker" og derved kun tage den ene pakke og så holde pausen. Medmindre det er fordi der er en sundhedsmæssig grund til dette, har jeg det bedst med de 42 dage imellem.
Svar:
Hej
P-piller har jo siden starten (i begyndelsen af tresserne) været lavet så man skulle spise dem i 3 uger og holde en uges pause. Det var - efter min mening - fordi man ville efterligne den  naturlige cyklus på 28 dage. Men der er jo intet naturligt over p-piller og blødningen er jo heller ikke en menstruation, men en 'bortfaldsblødning' (man tager bort pillerne og derefter kommer blødningen).
Nu er man ved at udvikle flere og flere p-piller, hvor man f.eks. bløder hver tredie måned og en et-års p-pille er også på vej.
Hvis du har det godt med at spise to pakker i rap, så bliv bare ved med det. Hvorfor du har pletblødt udenfor nummer kan jeg ikke sige, men du er jo blevet undersøgt. Måske kan Cilest rette op på det - de er jo som du siger en anelse stærkere.

Med venlig hilsen

Christine Felding

Christine Feldings hjemmeside
.
Uregelmæssig menstration

Uregelmæssig menstration

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-01-09 09:55:51

Jeg skriver da jeg håber på et råd. Mig og manden er gået igang med at prøve at få et barn. Men syntes det er en lidt svart da jeg har en urelmessig menstration. i denne månede er der kun gået 26dage fra den fødste menstration da til den næste måneden før var det 31dage. men jeg har købt æggeløser test for at være sikker på at finde dagen hvor jeg har øggeløsning.. Så vil høre om det er rigtigt forstået at man skal have samleje de dage hvor man har æggeløsning??? på forhånd tak for svaret
Svar:
Hej

Alt er jo nemmest at regne ud, hvis man har en cyklus på 28 dage, i så fald sker ægløsningen på 13-14 dagen. Ved ægløsningstest kan man dog alligevel finde ud af det, hvis menstruationen er uregelmæssig. Den dag testen er positiv samt dagen efter er det vigtigt at have samleje. Testen viser, at det hormon er til stede som "trigger" ægløsningen (LH = luteiniserende hormon) og den vil være positiv ca. et døgn før selve ægløsningen.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Hvad koster en ny mødom?

Hvad koster en ny mødom?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-01-09 07:34:24

Hej Christine
Jeg ved, du har fået det her spørgsmål en masse millioner af gange, men nu stiller jeg det igen; Hvor meget koster det at få en ny mødom hos dig?

Kærligste Hilsner Janna
Svar:
Kære Janna
Ved ikke om en million gange kan gøre det......
Det koster 5.000 kr

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Kondylomer - hvordan fik jeg det?

Kondylomer - hvordan fik jeg det?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-12-08 09:20:47

Hej Christine. Jeg har fået kondylomer og er klar over at det er en kønssygdom. Jeg har talt med min mand om det og han skal naturligvis testes. Vi har fuld tillid til hinanden og det må være noget en af os har båret på fra et tidligere forhold, men omvendt så kan jeg ikke lade være med at spekulere på hvor lang tid man kan bære på sådan en sygdom uden at den kommer i udbrud. For 6 år siden (hvor min mand og jeg også var et par) fik jeg vandvorter i skridtet/bikinilinien. Min mand havde ikke noget. Det undrer mig virkelig hvordan hulen jeg har fået disse ting. Jeg har ikke været sammen med andre og ikke delt håndklæder eller lignende, som jeg kan forstå også kan være en mulig smittebærer. Kan man blive smittet på andre måder? Eks. fra et toilet? MVH/Den undrende
Svar:
bbbbbbbbbbbbbbbb



kondylom


Christine Feldings hjemmeside
.
Allergi i underlivet

Allergi i underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-08 02:32:06

Kære Christine Felding

Jeg er en kvinde på 44 år. Jeg fik for ca. 3 ½ år siden fået diagnosen Intestitiel cystit, som er en sygdom i blærevæggens muskulatur - en slags allergisk reaktion, uden at man helt ved hvilken. 
Jeg har fået lukket topkateter af den grund, da sygeplejerskerne har anbefalet mig det, for jeg var meget problematisk at rigge på. Har fået flere blæreskyldninger uden resultat. Mange læger spørg mig hvad jeg fejler. Og hvorfor jeg har topkateter.
Jeg kan ikke tømme blæren på normal vis.

Har fået tilkendt mellemste førtidspension af den grund samt fordi jeg har ledproblemer, svær astma og får ofte mange infektioner.
Lægerne har for nyligt fundet en stor ting bag min blære ca. 8-10 cm i diameter.
På nogle røngentbilleder kan den ses andre ikke. Desuden mener de, jeg har en forkalkning i højre nyre der giver samme smerter som nyresten.

Mit problem er, at jeg har svært ved at forklare til lægerne. hvorfor jeg har det, som jeg har. Da mange af dem har haft den opfattelse, at jeg er hypokonder eller er psykisk syg.

Men da jeg i dag fandt en artikel du har sat i kontinensnyt maj 2002. Følte jeg at det kunne ikke beskrives bedre end i denne. 
Så mit spørgsmål lyder:
Tror du det ville være klogt at vise denne artikel til de respektive læger, der har svært ved at forstå min situation når jeg ordret har fået diagnosen Interstiel Cystit?
På forhånd tak

Mange hilsener
 
Alperose


Svar:
Kære Alperose

Det er en besværlig sygdom du har fået og selvfølgelig er du ikke hypokonder!

Interstitiel cystit (IC) er en sygdom i blærevæggens muskulatur og man kan se det i mikroskopet, når man ved en kikkertundersøgelse tager prøver fra blærevæggen. Det er en slags allergisk reaktion, uden at man helt ved hvilken.

Symptomet er, som du sikkert ved alt om: SMERTER.

Det er en meget smertefuld tilstand og man prøver at behandle den med blæreskylninger, for eksempel med Cystistat. Man giver også allergimedicin.
Hvorfor du skal have topkateter (kateter i blæren, lagt ind gennem maveskindet) ved jeg ikke. Det lyder som om du ikke selv kan lade vandet og derfor skulle RIKKE (RIK= ren intermitterende kateterisation - patienten tømmer blæren ved selv at lægge et kateter op gennem urinrøret).

Har det noget med at gøre med den "ting" der er fundet bag din blære monstro? Har du været til gynækolog?
Ved du, at der er en IC-forening? Hjemmesiden halter lidt endu, men forkvinden hedder Annette Rasmussen: icforeningen@tdcadsl.dk
Den artikel jeg har skrevet om IC, hvor jeg lod to af mine patienter fortælle om deres oplevelser, kan læses på min hjemmeside: www.felding.dk under interviews - artikler og er fra maj 2002.
Du kan jo foreslå din læge at læse om det der.

Med venlig hilsen

Christine Felding






Læs mere på Christine Feldings hjemmeside.

.
Mine slimhinder er irriterede

Mine slimhinder er irriterede

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-08 02:29:49

Kære Christine Felding
Jeg er 44 år, og har i halvanden år tid lidt meget af irritation i skeden, og er blevet behandlet mod blærebetændelse.
Senest har lægen dog ikke kunnet finde nogen bakterier i urinen, og jeg mener at irritationen skyldes tørhed i skeden.

Jeg har derfor med interesse læst dit svar vedr. brug af Vagifem for at opbygge slimhinden.
Dog har jeg også her på Oestrogen læst om et hormonfrit præparat LCicatridina Vagitorier fra IPC- Nordic. Hvad er din erfaring og holdning til brug af dette præparat til at genopbygge slimhinden.
Tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Birgitte Mortensen

Svar:
Kære Birgitte Mortensen

Jeg har svært ved at besvare dit spørgsmål, da jeg ikke ved, om du stadig har menstruation!
Mit svar er meget afhængigt af dette.
Hvis du IKKE har menstruation, er Vagifem (eller Estring) en god idé.

Hvis du stadig menstruerer rimeligt regelmæssigt, kan Cicatridina være en fordel. Jeg anbefaler dog mest Cicatridina, hvis man har fået foretaget keglesnit elller lignende og har gener derefter.
Hvis pH-værdien er for høj kan mælkesyre-bakteier, for eksempel EcoVag være en løsning.
Endelig kan man bruge hormonfrie præparater som Femigel eller Replens.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Graviditet i en sen alder

Graviditet i en sen alder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-08 02:27:46

Kære Christine

Jeg er 45 år, har mødt manden i mit liv som aldrig har fået børn. Jeg har selv 1 barn på 16 år fra tidligere ægteskab, som jeg fik ved hjælp af cerclage, som virkede fantastisk. Har siden haft en enkel graviditet uden for livmoderen dvs. i æggelederen, og man var i stand til at reparere æggelederen efter indgrebet. Har de sidste 2 år haft lidt uregelmæssige menstruationer, men har ved sidste gyækologiske undersøgelse fået at vide, at jeg ikke er i overgangsalderen endnu. Har da også prøvet en ægløsnings test for nylig som viste positiv. Min kærestes sædceller er perfekte og meget aktive. Jeg ved godt at det sikkert er håbløst i forhold til alderen, at blive gravid, men jeg ville forfærdelig gerne give min kæreste denne oplevelse. Er det ren utopi, at tro det kan lykkes og gennemføres i den alder, og danner man mon nok hormoner på dette stadie til at det ikke går til grunde. Kan man tage nogle former for vitaminer/suplementer der vil kunne styrke kroppen yderligere. Ved jo godt det måske er lidt for sent, men man har jo hørt det kan lykkes for nogle. Hvis ikke har vi talt om at adoptere.
Svar:
Kære du, som gene vil være gravid i sen alder

Din chance for at blive gravid er - som du jo selv ved - ikke ret stor. Man regner med en ca 5% chance efter de 40 år. Men, du har jo været gravid
før, og det er positivt. Det er også godt, at det ser ud til, at du har ægløsning.
Jeg vil dog foreslå, at du hurtigst muligt får en henvisning til en gynækolog, som kan udrede og behandle dig/Jer hurtigt. Der er ingen tid tid
at spilde!

M.h.t. adoption skal man være under 40 år for at få et spædbarn, så du ville være godkendt til et 5-års barn.

Held og lykke

Christine Felding
.
Mænds overgangsalder

Mænds overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-10-08 12:00:00

Jeg har læst din artikel angående mænds overgangsalder - jeg må give dig ret.

Men kan du skaffe listen over behandlingssteder - og hvor kan man få behandling?

Det er lidt af et lukket land.
Svar:
Imponerende at få et spørgsmål fra en mand!

Der findes en brochure om mænds overgangsalder -udgivet af lægemiddelfirmaet Organon
(mail: organon@organon.dk).

I denne brochure er de klinikker som behandler mænd omtalt, da du ikke skriver hvor i landet du bor, er det lidt meget at opremse her.

I bedste fald har din læge brochuren, ellers kan du rekvirere den direkte fra firmaet.
.
Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-10-08 12:00:00

Jeg er 39 år og har lige fået konstateret at jeg HAR passeret overgangs alderen.
Jeg har 2 børn, men synes det er meget tidligt. Min mandelige gyn.læge anbefaler også mig hormoner, men min praktiserende kvindelige læge fraråder.
Nu er jeg i syv sind.. . Min mor var også på min alder da hun gik i overgangsalder, men har klaret sig fint uden hormoner (hun er idag 65 år) Hun har fået taget røngten af hendes knogler, men de ser fine ud. Den eneste gene hun har haft er hun er blevet MEGET rynket, har det en sammenhæng med hun ikke har fået hormonbeh.?? eller har ældning af huden intet med det at gøre? Jeg har selv i en kort periode haft hedeture, men intet alvorligt. Hvad vil du råde mig til mht hormonbehandling?
Svar:
Det er jo altid kedeligt, når læger er uenige, men jeg synes du skal lytte til gynækologen (hvorfor skulle du ellers henvises til ham??).
Man anbefaler alle kvinder med meget tidlig overgangsalder at tage hormoner indtil den 'normale' overgangsalder - nemlig ca 51 år.
Dette mest aht knoglene, men også aht hjerte-kar-sygdomme, slimhinder osv.
Man behandler ikke alene for skønheden, men det er rigtigt at hormonmangel også har noget med ældning af huden at gøre.
Du behøver jo ikke få menstruation igen, der findes blødningsfri behandling - ta en snak med din gynækolog om det!
.
Ufrivillig barnløs

Ufrivillig barnløs

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-10-08 12:00:00

Jeg skriver til dig, fordi jeg simpelthen ikke kan få svar på mine spørgsmål andre steder.

1. jeg har muligvis en stor cyste på min ene æggestok, og skal samtidig undersøges for endometriose. Kan det passe - i min alder? Hvis det kommer så vidt at man får fjernet underlivet, er det så slut med samleje, børn og menstruation?

2. Jeg havde voldsomme smerter i mit underliv - underlivsbetændelse, og blev af min læge anbefalet, at holde en pause med p-pillerne (yashmin). Problemet er bare, det er nu to måneder siden, og jeg har stadig ikke fået min menstruation. Kan jeg være gravid uden for livmoderen, da det viser negativ på tests?

Jeg har før fået ufrivillig abort, og skal endnu ikke have børn, men er nervøs, da man tit hører om: "Man vidste ikke, hun var gravid"-historier.

Håber virkelig du kan give mig et svar.
Svar:
Det lyder ikke som om du har talt med en gynækolog, ellers burde du have fået svar på dine spørgsmål.

1. En cyste ser man ved en ultralydsscanning. Endometriose (livmoderslimhinde udenfor livmoderen) ses hos både unge og ældre, men behandlingen er jo p-piller, så hvordan man har fået mistanken forstår jeg ikke.

2. Man får ikke underlivsbetændelse medens man er på p-piller, så smerterne skyldes nok noget helt andet - så jeg synes, det var et dårligt råd du fik fra lægen.

Hvis din graviditetstest er negativ, skal du bare starte op på Yasmin igen.
Graviditetstests er meget følsomme og slår ud, hvis man er den mindste smule gravid.

Hvis man får fjernet underlivet er det slut med menstruation og børn, men så sandelig da ikke med sex!

Synes du skal få en henvisning til en gynækolog og få talt tingene igennem, der skal meget til før man fjerner underlivet på en pige på din alder.
.
P-stav og blodprop

P-stav og blodprop

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-10-08 12:00:00

Jeg har p-stav af mærket Implanon nr. 2 i armen (jeg fik det første i, da jeg var 17 og jeg er nu 23).
Jeg har indtil nu været meget tilfreds.

Nu hører jeg fra min veninde, der lige har været ved lægen, at et Implanon kan give blodpropper og kan vandre rundt i kroppen, og at det er farligt.

Selve grunden til, at jeg fik en Implanon til at starte med, var at min mor fik hjertestop af p-piller, da jeg var lille, og derfor har jeg altid fået af vide, at jeg ikke kunne tåle p-piller.

Nu er jeg lidt forvirret, for jeg har ikke lyst til at have denne i armen, hvis den er farlig for mig!?

Samtidig har jeg hørt, at man tager på af Implanon - jeg har selv taget på, men har ikke troet at det ku ha noget med p-staven at gøre.
Er dette sandt?
Svar:
Du skal da være glad for, at du har fundet en form for prævention, som passer dig så godt!
Nej, man får ikke blodpropper af Implanon. Staven indeholder kun det ene hormon - gestagen - som svarer til det kvindelige kønshormon progesteron og det giver ikke den slags bivirkninger.

P-piller kan give blodpropper i ben og lunger, men ikke hjertestop i sig selv, medmindre man får en meget stor blodprop i lungen.
Vægtstigning ved p-stav er vist heller ikke bevist, men der er altid nogen som tager på og nogen som taber sig - og det er kun dem der tager på som brokker sig.

Med hensyn til, at pinden kan vandre, så stammer det fra en TV 2-udsendelse mange år tilbage, den fik det nærmest til at se ud som om pinden havde ben at gå på!
Den løber ingen steder, og du kan vel også mærke den i armen? Så håber jeg, så du selv kan se, at jeg har ret!

Jeg har selv nogle patienter, som er på sin Implanon nr 3!
.
Skedekatar og amning

Skedekatar og amning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-10-08 12:00:00

Jeg fødte en søn for 9 uger siden, som jeg ammer. Jeg har desværre fået skedekatar, og min læge ordinerede Flagyl vagitorier til mig. Disse harmonerer ikke godt sammen med amningen, så i stedet har jeg prøvet Vivag i 6 dage, men uden succes.
Der er måske lidt mindre mængde udflåd, men til gengæld er det blevet temmelig blodtingeret ind i mellem. Jeg svier og klør gevaldigt, især omkring clitoris. Har du et forslag til, hvad jeg kan gøre? Jeg vil jo utrolig gerne fortsætte med at amme.
Svar:
Til lykke med din lille søn.
Selvfølgelig skal du blive ved med at amme!
Det du fejler er hvad vi andre kalder 'ammekolpit' dvs en slags skedekatar p.g.a. dit lave hormonniveau.
Det behandler man med lokal østrogen behandling - f.eks. Vagifem-stikpiller, som man skal tage indtil menstruationen kommer igen. Der går et par uger før det er rigtig godt.
Bed din læge om en recept asap!
.
Vacination mod livmoderhalskræft

Vacination mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-10-08 12:00:00

Jeg er en pige på 16 år, der har været i seng med en dreng, også uden kondom! Jeg er ikke gravid og er også testet for sygdomme, men kan jeg få vaccinen?
Min mor har bestilt en tid ved lægen mandag d. 13 oktober i efterårsferien. Jeg har hørt man gerne må få stikket hvis man har brugt kondom, men hvad med mig?
Min mor bliver testet for sygdommen ofte og min mormor har haft det. Det ligger i min familie så jeg vil meget gerne have den.
Håber du vil svare mig inden jeg skal stikkes!
Svar:
Hvis du blader nedad og læser svar på tidligere spørgsmål om vaccine og livmoderhalskræft vil du se, at det ikke spille nogen rolle om man er jomfru eller ej når man bliver vaccineret. Hvorvidt man har brugt kondom eller ej er også ligemeget, da kondomer ikke beskytter mod at blive smittet med HPV-virus (human papillomavirus), som er det virus der forårsager kønsvorter (kondylomer), cellerforandringer på livmoderhals samt livmoderhalskræft.
(Se link til højre til tidligere svar!)
Så jeg synes det er fint du skal vaccineres idag!
Når du fylder 23 år vil du blive indkaldt til en celleprøve - den samme test din mor får lavet - og det bliver du så hver tredie år indtil du er 65! Det program skal du følge selv om du er vaccineret.

Når du er hos lægen, så spørg om du kan få den folder som hedder 'Myter og fakta om vaccinen', den skulle kunne besvare alle dine spørgsmål.
.
Smerte ved samleje

Smerte ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-10-08 12:00:00

Under sex med min kæreste ramte han forkert og jeg fik en kæmpe flænge i skedeåbningen på den ene skamlæbe. Det blødte helt vildt og sved. Hvad skal jeg gøre ???
Svar:
Jeg håber, du har fået gjort noget ved det! Hvis du har fået en rift og det bløder meget, skal den måske sys. Lidt afhængig af tidspunktet på døgnet må du enten opsøge skadestuen eller din egen læge. Måske vil lægen sende dig videre til en gynækolog, som kan sætte nogle sting.

Der er dog også flænger, som heler af sig selv - heldigvis.

.
Hormoner efter brystkræft

Hormoner efter brystkræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-10-08 12:00:00

Er havnet i en situation, som er uholdbar.
Fik fjernet en knude fra højre bryst og 2 lymfeknuder fra armhulen. Der var ingen kræftceller i armhulen og jeg afsluttede behandlingen med 24 strålebehandlinger, 6/6-08.

Jeg har taget Progynon siden 2000 og har en Levonaspiral opsat.
Jeg måtte jo af med mine østrogener på grund af min diagnose.

Nu har jeg været ude af Progynonbehandlingen i 6 mdr. og har fået et rigtig dårligt liv. Ja, jeg er taknemlig, jeg har ingen kræft, men jeg har fået et liv, som jeg næsten ikke kan udholde, fordi jeg hver dag har det som om jeg har influenza og min krop er blevet som en 80-årig - sådan smerter alle led.

Jeg har uro og er plaget af søvnløshed. Jeg er frygtelig irritabel og råber og skriger af alle mennesker, hvorefter jeg tudbrøler. Jeg har ingen energi og jeg har dage, hvor jeg ikke står ud af min seng. Jeg er blevet usikker, husker dårligt og har meget svært ved at koncentreremig i længere tid af gangen.

Konsekvenser er blevet, at jeg trækker mig fra andre mennesker, orker ikke at høre på dem.

Jeg har altid dyrket meget sport og haft en rigtig pæn krop, men nu er jeg blevet 10 kg tykkere og kan højst tvinge mig over i fitnesscentret 1 gang ugentligt.

Nej, hvor er jeg ked af mit liv. Jeg er single og skulle gerne tilbage til arbejdsmarket igen, at være på sygedagpenge, skaber kun gæld. Jeg er 59 år, men ser yngre ud, gode gener i familien og ingen historik for brystcancer, hvorfor det var et stort chok at få den diagnose. Jeg har jo altid levet sundt, altid trænet, haft et godt liv. Har du et godt råd?
Svar:
Der er noget som er helt forkert i din historie.
Du skriver, at du har fået stråler, er det alt? Altså ingen antihormonbehandling, så vidt jeg kan læse mig til?

I så fald opfatter jeg det sådan, at svulsten slet ikke var hormonfølsom, så i så fald er der jo intet til hinders for, at du kan fortsætte med dit rene østrogen (Progynon), som jo alligevel ikke øger risikoen for brystkræft.

Du har vel stadig din hormonspiral håber jeg (nu hedder den Mirena)?

Du er måske en af de uheldige som får taget hormonerne fra dig på den brystkirurgiske afdeling -det ser jeg tit? Dette sker ofte allerede FØR man ved om svulsten er hormonafhængig!

Desuden skal du vel have et ordetligt liv - og det tyder dit brev jo ikke ligefrem på!

Jeg synes du skal bede din læge om Progynon igen eller anden form for ren østrogen - ta mit svar med og vis lægen. Hvis han/hun ikke vil give dig hormoner, så bed om en henvisning til gynækolog. Er havnet i en situation, som er uholdbar.
Fik fjernet en knude fra højre bryst og 2 lymfeknuder fra armhulen. Der var ingen kræftceller i armhulen og jeg afsluttede behandlingen med 24 strålebehandlinger, 6/6-08.

Jeg har taget Progynon siden 2000 og har en Levonaspiral opsat.
Jeg måtte jo af med mine østrogener på grund af min diagnose.

Nu har jeg været ude af Progynonbehandlingen i 6 mdr. og har fået et rigtig dårligt liv. Ja, jeg er taknemlig, jeg har ingen kræft, men jeg har fået et liv, som jeg næsten ikke kan udholde, fordi jeg hver dag har det som om jeg har influenza og min krop er blevet som en 80-årig - sådan smerter alle led.

Jeg har uro og er plaget af søvnløshed. Jeg er frygtelig irritabel og råber og skriger af alle mennesker, hvorefter jeg tudbrøler. Jeg har ingen energi og jeg har dage, hvor jeg ikke står ud af min seng. Jeg er blevet usikker, husker dårligt og har meget svært ved at koncentreremig i længere tid af gangen.

Konsekvenser er blevet, at jeg trækker mig fra andre mennesker, orker ikke at høre på dem.

Jeg har altid dyrket meget sport og haft en rigtig pæn krop, men nu er jeg blevet 10 kg tykkere og kan højst tvinge mig over i fitnesscentret 1 gang ugentligt.

Nej, hvor er jeg ked af mit liv. Jeg er single og skulle gerne tilbage til arbejdsmarket igen, at være på sygedagpenge, skaber kun gæld. Jeg er 59 år, men ser yngre ud, gode gener i familien og ingen historik for brystcancer, hvorfor det var et stort chok at få den diagnose. Jeg har jo altid levet sundt, altid trænet, haft et godt liv. Har du et godt råd?

Kærlig hilsen Annette

Kære Annette
Der er noget som er helt forkert i din historie.
Du skriver, at du har fået stråler, er det alt? Altså ingen antihormonbehandling, så vidt jeg kan læse mig til?

I så fald opfatter jeg det sådan, at svulsten slet ikke var hormonfølsom, så i så fald er der jo intet til hinders for, at du kan fortsætte med dit rene østrogen (Progynon), som jo alligevel ikke øger risikoen for brystkræft.

Du har vel stadig din hormonspiral håber jeg (nu hedder den Mirena)?

Du er måske en af de uheldige som får taget hormonerne fra dig på den brystkirurgiske afdeling -det ser jeg tit? Dette sker ofte allerede FØR man ved om svulsten er hormonafhængig!

Desuden skal du vel have et ordetligt liv - og det tyder dit brev jo ikke ligefrem på!

Jeg synes du skal bede din læge om Progynon igen eller anden form for ren østrogen - ta mit svar med og vis lægen. Hvis han/hun ikke vil give dig hormoner, så bed om en henvisning til gynækolog.
Du kan her til højre se hvilke gynækologer, der er i din region.
.

Kobberspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-10-08 12:00:00

Jeg er 24 aar og fik sat en kobberspiral op for seks uger siden. Da jeg skulle have min menstruation for omkring en uge siden fik jeg smerter, jeg aldrig har haft foer, og bloedningen var ogsaa anderledes. Det startede som brunt sekret og blev for to dage siden meget voldsomt.

For at kunne afvise graviditet udenfor livmoderen, tog jeg to proever, der begge var negative. Jeg fik tid hos laegen, der med en urinproeve sagde der var risiko for graviditet. Nu er jeg lige kommet hjem fra hospitalet, hvor to urinproever var negative og en blodproeve viste hCG paa lavere end 2.

Kan det bare vaere menstruationssmerter, eller er der risiko for graviditet udenfor livmoderen? Synes du, jeg skal faa spiralen fjernet?
Svar:
Når HCG (graviditetshormonet) er mindre end 2 er prøven negativ, så gravid er du ikke.
Det lyder mest som voldsomme menstruationssmerter. Jeg synes du skal se an en måned mere, hvis det er ligeså slemt næste gang skulle du måske overveje en hormonspiral i stedet for.

.
Udflåd i farver

Udflåd i farver

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-10-08 12:00:00

Nu har jeg læst alle dine kloge svar, uden at finde den hjælp, jeg netop søger nu. Derfor ser jeg frem til dig svar med stor forventning og tillid.

Siden jeg dumt nok havde et par ubeskyttede samlejer først i august, har jeg haft gener fra mit underliv i form af rigeligt udflod, som skifter mellem gult, grønt og brunt. Det lugter ikke.

Han siger, han intet fejler, men er ALDRIG blevet testet...vi er ikke sammen længere.

Jeg re blevet testet for diverse kønssygdomme på BBH (nogle af dem to gange) og da alle svar var negative, blev der taget sekret til dyrkning og resistens, som også var negativt.
Undervejs har jeg - på mistanke - fået metronidazol, som nærmest forværrede problemet, så jeg måtte tage vivag, da udflodet formelig løb ud af mig. Det er så klamt !
En gynækolog talte om hvide prikker på rød bund - livmodermunden, tror jeg ? - En anden omtalte det, som noget med jordbær, sagde det var meget karakteristisk, og at der var billede af det i et gynækologisk atlas, han ikke kunne finde.
Suk !
Jeg fejler altså et eller andet, men hvad ?
Nu sidder jeg med en recept på bredspektret antibiotika til over 200-kr, som kan klare chlamydia, borrelia og forebygge malaria.
Det forstår jeg ikke, da jeg efter min bedste overbevisning ikke kan have nogle af disse, når der ikke er fundet bacterier eller vira.
Jeg kan ikke tåle penicillin, bliver grundigt syg i maven af tetracykliner og udvikler i øvrigt meget let allergi og vil derfor nødigt have antibiotika uden sikker indikation.
Menstruerer meget sjældent nu - er 54 år. Måske er det slut ?
Reagerer nærmest pr. definition med svamp o.a. ubalancer, hvis jeg har feber eller får antibiotika.
Hvordan får jeg min balance tilbage ?
Det er så smerteligt deprimerende at være så inderligt i uorden.

Åh, at jeg ku være så dum, når jeg dog kan følgende vers udenad :

Husk det nu
- og ikke glemme
Gummi ude !
Gummi hjemme !
Svar:
Jeg mangler en meget væsentlig oplysning fra dig - menstruerer du stadigvæk? For hvis ikke, tror jeg bare du skal have noget lokal østrogen (Vagifem eller Estring), det pleje at være effektivt - og bedre end antibiotika.
Omvendt, hvis du stadig har menstruation, så er alle bakterier jo udryddet, så vil jeg foreslå skylning med 3% eddike (brug en 20 ml sprøjte) i nogle dage og derefter få balancen i orden med mælkesyrebakterier (EcoVag elle Vivag).
.
Bivirkninger med hormonspiral

Bivirkninger med hormonspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-09-08 12:00:00

Jeg har før haft dig som gynækolog, da du havde praksis her i Allerød by, og du var bare super.

Jeg er 46 år og har en søn på 17 år.
Jeg havde en kobberspiral, men begyndte så at pletbløde en uge før en menstruation, og så tog det jo væsten 14 dage. Har så lige skiftet til hormonspiral.

Jeg er lidt urolig for de birkninger, der kan være med en hormonspiral, specielt med vægtøgning
Jeg er nu på min idealvægt og har haft den i 3 år, og jeg vil altså ikke tage på nu.

Jeg har også haft lidt brystspænding og hovedpine og været lidt humørsyg lidt irritabel, og det er jeg faktisk ellers aldrig.
Får man også mere lyst til mad? Ellers skifter jeg altså igen. Fik skiftet i sidste uge, men synes allerede, der er forandringer i kroppen. Kan det passe?!
Svar:
Tak for de pæne ord - du er skam også velkommen til Rungsted!
Jeg tror, du bliver rigtig glad for hormonspiralen - Mirena - når du først er ovre 'indkøringsvanskelighederne' med brystspænding, hovedpine osv. Der kan gå nogle måneder, men jeg håber, du kan se lyset i horisonten!
.

Perlutex

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-09-08 12:00:00

Jeg er begyndt på nogle piller der hedder Perlutex, fordi jeg har nogle meget voldsomme mens-smerter. Jeg spiser 2 piller hverdag - men nu er jeg pludselig blevet i tvivl.

Ud over at pillerne på en eller anden måde virker, så jeg ikke skal bløde, virker de så også som prævention (jeg har en fast kæreste i mange år, så jeg tænker ikke på sexsygdomme, men kun på at undgå graviditet)?
Svar:
Perlutex indeholder gestagen (som svarer til Progesteron, dvs det hormon man laver efter ægløsningen).
Det kan aboslut ikke bruges som prævention og heller ikke mod menstruationssmerter. Det bruges alene til regulering af uregelmæssige blødninger.

.

HCG tal

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-09-08 12:00:00

Sagen er den at jeg er nygravid , blev insemineret den 5 /9 - 08 . har taget flere positive teste 8 faktisk som var meget positive og så 2 hos lægen hvor 1 var svagere ,men den sidste som er foretaget i dag var lidt tydligere ..
Har fået taget en blodprøve som lå på 63 onsdag og så en fredag som lå på 170 . idag var jeg så til første samtale hos lægen , og hun syntes ikke den var steget nok og vil derfor sende mig til en scanning ,, nu er det bare det jeg er blevet smadder nervøs for at der er noget galt , tror du at jeg skal være nervøs ? ..
Svar:
Det man måler i blodprøven er HCG = Humant ChorionGonadotropin = Graviditetshormonet. I starten af en graviditet skal tallet fordobles hver anden dag - og det gør dit jo.
Men man kan ikke se noget på en scanning ved et HCG-tal på 170, det er alt for tidligt.
Du må slå koldt vand i blodet indtil du er i 7. graviditetsuge (regnet fra sidste menstruations første dag - eller evt. 5 uger fra inseminationen).

Held og lykke!
.
Methergin under amning

Methergin under amning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-09-08 12:00:00

Min læge har bedt mig tage Methergin, for at stoppe den smule blødning, jeg stadig har efter fødsel/kejsersnit for 8 uger siden. Det er meget lidt jeg bløder.
Men er det klogt at tage Methergin, når jeg ammer? Og kan der ske noget med min lille datter? Amningen går rigtig godt, og jeg vil for alt i verden ikke risikere at stoppe!
Hvad mener du?
Svar:
Der er ingen fare ved at tage Methergin, selvom man ammer. Men spørgsmålet er jo, om du har brug for det. Det er jo lidt længe at bløde i 8 uger efter en fødsel, men du skriver jo, at det kun er en smule. Du kan jo give den 1-2 uger mere - hvis du kan holde det ud.
.

Hormontal

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-09-08 12:00:00

Hej, jeg er en kvinde i alderen 55 år, og har i en del år lidt af spiseproblemer. jeg har fået målt mit cortisol hos lægen. Målet er opgivet som 290 nanomol/l. Det er ikke lykkes, at finde ud af om dette er tilfredstillende da alle andre opgiver målene i nanogram. Er det muligt at få oplyst hvor man kan omregne fra nanomol til nanogram.
Svar:
Det er Seruminstituttet som analyserer Corrtisol (stresshormonet) og på deres hjemmeside er resultatet angivet i nmol/l og din værdi på 290 nmol/l er helt normal.
.
Klamydia i øjet

Klamydia i øjet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-09-08 12:00:00

Jeg er en pige på 21 år som har haft klamydia i øjet. jeg havde ikke hørt om det tidligere og det er meget svært at finde noget om det på nettet (jeg er jo ikke et spædbarn som er smittet ved fødslen.. som de skriver om alle steder..), og der skulle 2 måneders øjen- + speciallæge besøg til for at finde ud af at det var det som var galt.

Jeg er blevet behandlet, men er nu i tvivl om det kan sidde i min øjen makeup? Jeg vil jo være træt af at skifte det hele ud, hvis ikke det er muligt, men vil nødig smitte mig selv igen, for sikke et helvede at gennemgå! Jeg ved ikke om du er den rette at spørge, men du har forhåbentlig mere kendskab til denne "sygdom". Håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Hvis du nu havde boet i Egypten f.eks. var du blevet podet for chlamydia i øjet som noget af det første.
Bakterien hedder Chlamydia Trachomatis og Trachom er en øjensygdom som har gjort mere end 25 millioner blinde over hele verden! Jeg kan ikke helt forestille mig hvordan du er blevet smittet i øjet, men håber nu du er blevet behandlet (1 gram Zitromax) så du ikke får følger af infektionen.
Her i landet er ca hver 10 smittet med chlamydia. Læger og gynækologer poder konsekvent alle unge mennesker af samme grund.
Kondom yder en god beskyttelse mos chlamydia, som ubehandlet kan give anledning til underlivsbetændelse med efterfølgende ufrivillig barnløshed.

Hvorvidt bakterien kan sidde i din make-up ved jeg ikke, men bed din læge dyrke fra din mascara m.v. så finder I ud af det!
.
Glemt tampon under samleje

Glemt tampon under samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-09-08 12:00:00

Under menses, dyrkede jeg hed sex. Tampaxen "forsvandt", så jeg ikke selv kan få den ud.
Hvad gør jeg? Og i værste fald, kan den vandre til livmoderen?
Svar:
Skynd dig op til din læge og få den fjernet - der er intet der stinker værre end en glemt tampax som har siddet et par uger!

.
Spiralen sidder fast

Spiralen sidder fast

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-09-08 12:00:00

Jeg har en kobber-spiral siddende og besluttede mig for nylig for at fjerne den. Desværre knækkede snorene da min læge forsøgte at fjerne den. Han tog derefter en anden tang og prøvede at komme længere op i min livmoder for at få fat i den (av!) - dog uden held! Han bad mig ringe til hospitalet og få en tid hos dem i stedet. Kan du fortælle mig hvad der nu skal ske? Og er det noget der sker ofte at en spiral er så svær at fjerne?
Svar:
Det sker en gang imellem at snoren knækker, når man prøve at fjerne spiralen, specielt en type spiraler har det problem (Flexi T).
Jeg ved ikke hvorfor du skal på hospitalet - enhver gynækolog har instrumenter til at fjerne spiraler uden snor med.
Det kan foregå enten med eller uden lokalbedøvelse og plejer at gå ganske nemt.
Med mindre du bor i et område helt uden gynækologer synes jeg du skal bede om en henvisning - se listen til højre.
.
Fjernelse af livmoder

Fjernelse af livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-08-08 12:00:00

Jeg er 38 år og gik som 36 årig i tidlig overg.alder og spiser derfor Activelle hormoner og er glad for disse.

For 2 år siden fik jeg fjernet celleforandring v. keglesnit. Til mig sidste tjek kunne man ikke få materiale nok ud fra livmoderhalsen til at tjekke - hverken hos lægen eller på sygehuset. Nu anbefaler min læge mig at få fjernet livmoderen da jeg jo ikke kan få børn alligevel og så slipper jeg for disse problemer for jeg skal jo tjekkes årligt de første 5 år.

Hvor stor en operation er det egentlig (ikke æggestokke - kun livmoder) og er der nogen chance for efterflg. gener (mindre sexlyst eller andet) og skal jeg fortsat ta mine hormoner bagefter ? Hvor længe er man normalt sygemeldt og ikke kan træne, løfte osv ?
Svar:
Jeg synes det lyder lidt drastisk at fjerne livmoderen bare fordi man ikke kan komme højt nok op - anbefalede de virkelig det på sygehuset?
Hvis der var frie rande ved kegleoperationen, så er du vel godt kørende.
Det er da en rimeligt stor operation, med mindre de laver det som kikkertoperation på dit nærsygehus. Ofte skal man være sygemeldt i 4 uger.
Der er vel ingen grund til at lade æggestokkene sidde, da du er gået i overgangsalder. At fjerne dem gør ikke operationen større.
Sexlysten ændres ikke og du skal forsætte med hormoner - dog kun ren østrogen efter operationen - til du er ca 51 år.
.

Klamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-08-08 12:00:00

Mig og min kæreste har været sammen i et halvt år i morgen. jeg er selv 15 og han er 16. Imens jeg har været kærester med ham, har jeg været i seng med en anden. det var dog ikke meningen men det skete. Jeg kan ikke huske så meget, men han siger at vi ikke brugte kondom i starten (vi var begge fulde).
Siden den aften har han fået klamydia.
Han siger at kun kan have fået det af mig, men det forstår jeg ikke for jeg har ingen symptoner på det...
Jeg har dog i en tidligere periode har en enmorm kløen i skeden, og lige nu er der en slags "gullig" væske der hele tiden kommer ud af min skede,
og efter sex begynder det at lugte mærkeligt der nede. jeg tør ikke gå til lægen med det. Jeg kan heller ikke snakke med min mor om det, for hun ved ikke jeg har været i seng med nogen. (ved ikke hvordan jeg skal sige det til hende)
Håber virkelig du kan hjælpe mig. (min kæreste har ikke fået klamydia, så hvis jeg har klamydia, hvordan kan jeg så smitte ham, uden at ha smittet min kæreste? - mig og min kæreste bruger ikke kondom).
Svar:
Klamydia er jo en ret almindelig kønssygdom, ca hver tiende af alle unge er smittet. Hvem der har smittet hvem er ikke altid til at afgøre, men jeg synes du skal gå op til din læge asap og blive podet, så du får at vide, om du er smittet eller ej.
Husk at din læge har tavshedspligt, så du behøver ikke være bange for at han/hun sladrer til din mor.
HVIS du er smittet og IKKE bliver behandlet, kan det gå ud over din evne til at få børn på længere sigt, idet sygdommen kan brede sig og ødelægge dine æggeledere!
Behandlingen er til gengæld nem - det er blot to tabletter, som sluges på éen gang.

PS Husk at blive vaccineret mod livmoderhalskræft (og kønsvorter) - som 15-årig får du den gratis fra 1/10.
.

Bartholinitis

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-08-08 12:00:00

Jeg fik for to år siden en cyste i en Bartholinkirtel. Jeg blev henvist til sygehuset af min daværende læge (jeg har for kort tid siden skiftet læge pga flytning), men de synes ikke der var nogen grund til at operere.

For to dage siden fik jeg meget høj feber og cysten var blevet meget stor og øm. Jeg gik til min læge, som i første omgang ikke mente at der var betændelse, men jeg insiterede på at det var tilfældet.

Jeg har fået penicillin med beskeden om at det ikke er cysten, der er akut men betændelsen. Derfor vil jeg måske først blive opereret om nogle måneder.

Hun sagde også at hvis det blev værre skulle jeg komme igen, så ville hun skære hul for at fjerne betændelsen.

Jeg er ret bange for at lade en praktiserende læge om at "fikse" det. Er det normal procedure eller kan jeg forlange at blive henvist til en specialist?

Kan det virkelig passe at jeg ikke skal have fjernet cysten med det samme?

Hvor lang tid skal jeg regne med der går før det går over af sig selv og jeg kan holde ud at sidde på en stol igen?

Kan bakterierne sprede sig til underlivet eller kan cysten på anden måde have indvirkning på min frugtbarhed?

På forhånd tak for hjælpen.
Svar:
Bartolins kirtler sidder i hver side af skedeindgangen. Hvis udføselsgangen lukker til, kan der dannes en cyste og hvis der kommer betændelse i cysten - en byld eller Bartholinitis.
Den korrekte behandling af en byld er at skære hul på den og få pusset ud. Man behøver ikke altid at fjerne selve cysten, men man laver et 'vindue' så der er afløb og så heler det hele tit af sig selv.
Det er en sag for gynækologer, ikke for praktiserende læger.
Du behøver ikke være bange for din frugtbarhed, betændelsen spreder sig ikke opad.
Bed din læge om en henvisning til en gynækolog.
.
Uegnet celleprøve

Uegnet celleprøve

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-08-08 12:00:00

jeg har været hos min læge og få foretaget den 3 årlige celleprøve og denne gang var der for lidt materiale at den skulle tages om. så har jeg været deroppe igen efter 3 mdr og igen viser den uegnet pga for lidt materiale.
Nu er jeg så henvist til en gynækolog. min læge siger at jeg skal tage det roligt. jeg har en bagoverbøjet livmoder og det er meget svært at komme til. det kan skyldes den dårlige prøve.....jeg kan mærke at jeg bliver bekymret....og også bange for om der skulle være noget i vejen. jeg har nemlig læst på nettet at uegnede prøve kan vise unormalitet når man kommer op til en gynækolog. Hvad kan du sige om det her? Har du viden om hvad det kan skyldes eller skal jeg bare tage det roligt når nu min læge siger det? jeg håber på et hurtigt svar.
Svar:
Det sker ikke helt sjældent, at en celleprøve er uegnet, fordi man ikke har fået nogle af cellerne oppe i livmoderhalskanalen med.
Det har intet med celleforandringer at gøre - men gynækologer er nok lidt bedre til at tage celleprøver end praktiserende læger, så det er derfor du bliver sendt videre.
Tag du blot roligt afsted til gynækolog.
Når du om 3 år igen skal have taget celleprøve, bør du henvises til gynækolog primært for at slippe for bekymring.
.
Samleje umuligt

Samleje umuligt

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-07-08 12:00:00

Jeg skriver til dig idet jeg er lidt usikker på hvad jeg skal råde min 17 årige datter til. Sagen er den at hun i 1 år har haft en fast kæreste. Det har dog aldrig været muligt for dem at gennemføre et samleje idet min datter er snæver og havde en meget stram mødom.
Hun har konsulteret en gynækolog som løsnede kanten af mødommen ved et lille indgreb og hun troede jo så at problemet var løst. Ligeledes rådede gynækologen hende til at købe en dildo sådan at hun kunne udvide sig selv. Hun har forsøgt med forskellige størrelser og kun en meget lille dildo lidt større end indføringshylsteret på en tampon kan føres ind.
Hun er selvfølgelig meget ulykkelig over ikke at kunne gennemføre samleje med hendes søde kæreste som heldigvis er meget forstående. Hun spørger mig som mor og kvinde hvad hun skal gøre. Jeg har sagt til hende at det nogen gange skal mange forsøg til og at de må forsøge igen og igen. Men burde hun ikke opsøge gynækologen igen? Hvad kan jeg ellers give at gode råd? Hun siger hun er afslappet og ikke anspændt eller nervøs.
Svar:
Hvor er det fint, at din datter kommer til dig med sit problem!
Selvfølgelig kan hun hjælpes, det virker bare som om indgrebet hos gynækologen ikke har været helt nok. Man ser af og til at mødomshinden er specielt tyk og ueftergivelig eller at der er en streng midt i, så hverken tamponer eller andet kan komme ind.
Man plejer at lægge lidt lokalbedøvelse i hver side af skedeåbeningen og derefter ridse med en kniv indtil hullet er stort nok til almindelige gynækologiske instrumenter, ultralydsundersøgelse m.v. Og derefter skal det bruges indenfor samme døgn helst.
Jeg synes hun skal besøge gynækologen igen.

PS. Se også at få hende vaccineret mod livmoderhalskræft!
.

Vindæg

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-07-08 12:00:00

Først en tak fordi det er muligt at skrive til dig om råd.

For 2 måneder siden blev jeg gravid til min mand og min egens store glæde! Jeg har været stoppet med p-piller i 2 år og haft helt regelmæssig menstruation. Jeg blev gravid "i første forsøg" - altså i første cyklus hvor vi forsøgte. (Har beskyttet os med kondom indtil da).
I dag har jeg så, ved scanning, fået at vide, at der ikke er noget barn - men at det er et vindæg. Lægen der scannede mig kunne se 2 eller 3 fostersække - men ingen børn i nogle af dem. Jeg har gennem den sidste 1½ uge haft brunligt udflåd - i meget små mængder.
Jeg blev meget ked af den dårlige nyhed - det er underligt at være så glad fordi jeg troede jeg var gravid - og så, så ked af det.
Mit spørgsmål til dig er: kan det her på nogen måde betyde at min mand og jeg får svært ved at få et barn? Vil det blive svært at blive gravid igen - eller omvendt lige så let som første gang? og vil der være risiko for at det samme (ulykkelige forløb) vil indtræde igen? eller har vi lige så gode chancer som alle andre for at få et barn?
Et sted læste jeg, at en vindæg er en tom ægcelle - og jeg er bekymret for om alle mine ægceller er tomme?
Slutteligt vil jeg spørge hvordan det være, at det er sket for os? Jeg mener, kan de have noget med vores levevis at gøre - fx at min mand er pilot? Kan det betyde dårlig sædkvalitet - eller ville befrugtningen så slet ikke have fundet sted?Sikke en masse spørgsmål... der er bare så mange spørgsmål der trænger sig på.
Svar:
Det er altid trist at blive scannet og få at vide, at der ikke er noget foster, underligt dog at du skulle være gravid med tvillinger eller trillinger!
Det har ikke noget med Jeres levevis at gøre, det er bare sort uheld.
Et vindæg er en fosterhindesæk uden foster - enten har der ikke været noget eller også er det gået til på et tidligere tidspunkt. Man kalder det også missed abortion eller abortus inhibitus.
Det er altså ikke ægcellen der er tom!
Jeg tror sagtens du kan blive gravid igen og du behøver ikke at vente, bare se at gå til den!
Sørg for at blive scannet i ca 7 uge næste gang.
.

FSH

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-07-08 12:00:00

Jeg er i gang med udredning for barnløshed. Havde en FSH værdi på 6 på den 3. dag i cyklus. Siger det noget om kvaliteten af æggene eller kun om æggestokkene kan stimuleres? Selvom det er en fin værdi, efter hvad jeg kan læse mig frem til, er det så ingen garanti for gode æg da jeg er 40 år? Er det korrekt at man skal sammenligne værdien med værdien for østradiol? Min var 0,2 nmol /I GV.
Svar:
FSH (Follikel Stimulerende Hormon) er et af de hormoner, som laves i hypofysen, en lille bønneformet kirtel oppe i hjernen og den styrer ægblærerne i æggestokkene og produktionen af det kvindelige kønshormon østradiol.
Prøverne skal - som du selv nævner - tages under menstruation, for at få de korrekte værdier.
FSH (og LH = Luteiniserende hormon) skal være under 10, så så langt så godt - MEN - værdierne kan ikke rigtig bruges, med mindre østradiolværdien er <>
I din alder ville det måske være en idé at måle Inhibin B, som er et udtryk for æggenes kvalitet, inden man kaster sig ud i belastende behandlingsforsøg.
Tal du med gynækologen om det.

.
Sex før livmoderhalskræft vaccine

Sex før livmoderhalskræft vaccine

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-07-08 12:00:00

Jeg har læst nogle steder at man godt kan have sex før man får sin livmoderhalskræft vaccine, men der har bare stået at der ikke skulle gå så lang tid før man så skulle have den, men hvor lang tid er det? Og kan man have sex før vaccinen hvis man så bruger kondom? jeg er jomfru, men jeg har en kæreste og vaccinen bliver jo først gratis til oktober, derfor vil jeg gerne vide hvad jeg må og ikke må.


***

Jeg er en pige på 17 år, der er i gang med at få vaccinationen mod livmoderhalskræft. Samtidig har jeg en kæreste, og er derfor i tvivl om jeg må have sex med ham, før jeg er færdig med vaccinationen, jeg mangler en gang endnu (jeg har ikke haft min seksuelle debut endnu). Desuden vil jeg høre, hvilken prævention, der er "den bedste" første gang, kondom, p-piller etc.?
Svar:
Da Jeres spørgsmål lignede hinanden, svarer jeg på begge her.
I øvrigt kan I begge se på linkene til højre, at jeg gentagne gange har besvaret tilsvarende spørgsmål!
Man må gerne have sex før under og efter tiden, hvor man er igang med vaccinationen, den virker lige godt alligevel, men selvfølgelig har man ikke været udsat for smitte, hvis man er jomfru.
De 13-15-årige piger får vaccinen gratis fra 1. oktober og de 12-årige piger fra 1 januar 2009.
Alle andre må selv betale. Vaccinen er dog billigere, hvis man er medlem af sygeforsikringen "danmark".

Hvad angår prævention, så er p-piller jo godt, i starten kombineret med kondom, indtil man har fast kæreste.
KOndom beskytter mid chlamydia, men ikke mod HPV-virus desværre.
.
Kondylomer og sterilitet

Kondylomer og sterilitet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-07-08 12:00:00

Jeg fik for 9 måneders tid siden konstateret kondylomer. jeg har været i behandling, men var dog ret dårlig til at behandle mig de gange om dagen og de uger man nu skulle. så jeg er egentlig i tvivl om , om jeg stadig har dem. Men det slog mig lige, om man kan blive steril af kondylomer??
Svar:
Kondylomer forårsages af HPV-virus, som regel type 6 og 11. Andre typer af HPV-virus er årsag til celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft.
Ingen af delene forhindrer graviditet, til gengæld skal kondylomer selvfølgelig behandles, da de jo ellers smitter din partner.
Du bør altså dels følge den behandling din læge har foreslået, dels overveje at lade dig vaccinere med den nye HPV-vaccine (Gardasil) for at om muligt forhindre nye udbrud.
.
Gravid efter udskrabning

Gravid efter udskrabning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-06-08 12:00:00

Jeg var desværre så uheldig at få af vide, at der ikke var noget foster, da jeg var inde til scanning ved 12. uge.

Jeg fik så en udskrabning, og det er nu 11. dagen derefter.
Vi vil MEGET gerne igang igen og prøve at blive gravide. Min læge siger godt nok, at hun synes, vi skal vente, men at det ikke er nogen katastrofe hvis jeg blivver gravid inden.

Jeg har de sidste par dage haft en lille smule brun udflåd, men indtil videre er der ikke kommet noget idag. Jeg har ingen smerter eller lignende.

Jeg tog lige en graviditetstest idag, og den viste desværre stadig svag positiv:-(
Kan man godt gå igang med at have sex nu, og er det overhovedet muligt at blive gravid, når man stadig tester positivt?

Hvis alt stadig skulle fungere normalt inden i mig, har jeg formetlig ægløsning om 2-5 dage.. og den vil vi jo MEGET gerne forsøge at ramme.
Er spændt på at høre dit svar!
Svar:
Som du selv siger, har du formodentlig ægløsning om nogle dage, og der er intet til hinder for at I prøver at blive gravide igen.

Graviditetstesten kan godt holde sig positiv en måneds tid, men plejer at falde hurtigt i værdi, så det skulle ikke betyde noget.
Held og lykke med projektet!
.
Udebleven blødning efter Perlutex

Udebleven blødning efter Perlutex

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-06-08 12:00:00

Jeg er en 29-årig kvinde med PCO. Da jeg skal igang med en inseminationsbeh. vil jeg gerne have fremprovokeret min menstruation. Jeg har taget Perlutex 10 mg 2 gange dagligt i 5 dage. Det er nu 4 dage siden,jeg stoppede med pillerne. Hvornår kan jeg forvente min mens?
Svar:
Som så mange andre har du PCO (=PolyCystisk Ovariesyndrom) dvs. sjælden eller ingen ægløsning og dermed menstruation, forhøjede mandlige kønshormoner og karakteristiske æggestokke ved ultralydsscanning.
Perlutex er et såkaldt gestagen - et hormon som ligner det naturlige progesteron, som dannes i æggestokkene efter ægløsning. Man bruger det bl.a. til at fremkalde en blødning eller som en slags 'kemisk udskrabning'.
Hvis din slimhinde i livmoderen var helt tynd da du startede på Perlutex-kuren, så får du næppe en blødning, men det afgør gynækologen ved en scanning. I så fald kan man bare starte op på hormonerne alligevel, men det må du ha fået at vide??
.
Polyp i livmoder

Polyp i livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-06-08 12:00:00

Jeg er en 27 årig pige, som har polyp i livmoderen og skal ha det fjernet under fuld narkose på Rigshospitalet.
For et halvt år siden fik jeg foretaget et keglesnit, så jeg er selvfølgelig ked af, at jeg skal igennem nogle problemer med underlivet igen - også fordi min kæreste og jeg prøver at få barn, og alt dette sætter en stopper for det.

Jeg er bekymret for selve indgrebet, når polyppen skal fjernes - har jeg grund til det? Og er polypper farlige??
Svar:
Polypper i livmoderen er ganske ufarlige, men de giver tit blødningsproblemer, så det er ofte derfor man opdager dem - og fjerner dem.
I dit tilfælde sidder den yderligere og virker som et fremmedlegeme - ligesom en spiral - og det er jo ikke hensigtsmæssigt, når man gerne vil være gravid.
Indgrebet foregår som en kikkertoperation nedefra, det er et ganske lille indgreb, som kun tager 10-15 minutter.

.
Hormonbehandling

Hormonbehandling

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-06-08 12:00:00

Siden jeg for 16 år siden fik fjernet æggestokke og livmoder, har jeg været i hormonbehandling.

Jeg er 64 år og i tvivl om, hvorvidt jeg fremover skal vedblive med behandling. Jeg får 2mg Progynon dgl. og har det godt med det.

I de senere år har jeg oftere og oftere udbrud af blegner samt hvide plamager på tunge og inderside af kinder.

Man har ikke kunnet finde nogen grund til disse udbrud, og jeg har tænkt på, om det måske kunne være hormonbehandlingen.

Men hvad sker der, hvis jeg ikke får hormonbehandling mere. Og kan jeg holde op for senere at starte igen?

Begge mine ældre søstre, som ikke har fået hormonbehandling i overgangsalderen lider begge kraftigt af knogleskørhed og sammenfald i ryggen. Det vil jeg selvfølgelig gerne undgå, og her giver hormonpillerne mig en tryghedsfornemmelse.
Svar:
Jeg kan ikke tro, at hormonerne har noget med de hvide plamager at gøre, det lyder mere som en hudsygdom, synes jeg.

Ren østrogen - som du får - øger ikke risikoen for brystkræft, så du skal ikke holde op af den grund. Til gengæld er du jo godt beskyttet mod knogleskørhed, så det er jo en grund til at fortsætte.

Din hud og dit hår vil måske ændre sig, hvis du holder op, så det eneste jeg vil foreslå er, at du går ned i dosis til 1 mg. Jeg tror ikke, du vil mærke nogen forskel.
.
Pause ved præventionsmidler

Pause ved præventionsmidler

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-06-08 12:00:00

Nu har jeg et par steder på siden her læst at du skriver at man ved forskellige præventionsmidler som f.eks p-piller og p-ring, godt kan "springe over sin menstraution". Det er jeg lidt forvirret over, da jeg altid har hørt ,at det her med f.eks bare at starte på en ny pakke p-piller uden have stoppet og haft menstruation, det skulle man helst ikke gøre! Er det en gammel skrøne?
Svar:
Jeg ved ikke hvem der fortæller dig, at det er vigtigt at holde pause, det er i hvert fald hverken gynækologerne eller p-pille-fabrikanterne!
Tværtimod er der nye p-piller på vej, dels en 3-måneders, dels en til et helt år uden pause.
Så man kan gøre som man vil!
.
Gynækologisk undersøgelse

Gynækologisk undersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-06-08 12:00:00

Hvornår bliver man indkaldt til undersøgelse for livmoderhalskræft? Er det når man har nået en bestemt alder, eller hvordan og hvorledes? Jeg er 21 år og kunne godt tænke mig en grundig gynækologisk undersøgelse.
Er det gratis at gå til en gynækolog, som at gå til en alm. læge? Og kan jeg ringe til min læge og få en henvisning til en gynækolog, eller skal min læge se på mig først?
Svar:
Der er sikkert mange andre end dig der ikke ved hvordan systemet er, så godt at du spørger, så får jeg anledning til at forklare!
Hvis man er gr 1 i sygesikringen (det står på det gule sygesikringskort), skal man have en henvisning fra sin egen læge for at kunne komme gratis til gynækolog.
Hvorvidt lægen først vil se på dig er op til vedkommende og måske afhængig af årsagen til henvisningen.
Du får næppe en henvisning bare for at få en grundig gynækologisk undersøgelse. Strengt taget er vi jo til for de syge.
M.h.t. indkaldelsen til forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft, så får du et brev når du fylder 23 år og derefter hver tredie år fremover (indtil 65 år).
Selv om du bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, skal du følge undersøgelserne.

Det eneste man ikke behøver henvisning til for at komme til gynækolog er, hvis man skal have foretaget en abort - se til højre.

.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-05-08 12:00:00

Jeg har et spørgsmål ang. den vaccine mod livmoderhalskræft. Jeg er 16 år, og min mor er begyndt at snakke om, at jeg skal få vaccinen, der er bare ét problem. For ikke ret lang tid siden, var jeg for første gang sammen med en dreng - vi brugte selvfølgelig kondom, men jeg har hørt, at man skal være jomfru, før man kan få vaccinen, passer det? Min mor ved ikke noget om det, så ville bare høre, om det kunne blive et problem?
Svar:
Det står ingensteder at man skal være jomfru for at få vaccinen, så se du bare at komme igang!
.
Frembuling nederst i vagina

Frembuling nederst i vagina

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-05-08 12:00:00

Jeg er 37 år og har født 2 børn. I dag har jeg opdaget en bule, måske på str. med en hasselnød, helt nederst i vagina. Den er synlig, når jeg skiller kønslæberne og ser efter med et spejl. Den føles i overfladen som den normale slimhinde, og ligner vistnok også i farven, men altså en tydelig bule eller "flap", som ikke er øm, og som ligesom kan "rokkes" lidt med. Har ikke givet gener ved samleje, og jeg har ingen blødningsforstyrrelser. Jeg har bestilt tid hos min læge, men kan først komme til om 10 dage... Hvad kan det være? Aldrig tidligere underlivsproblemer...
Svar:
Det lyder mest som en cyste i Bartholins kirtel. Vi har en sådan kirtel i hver side af skedeindgangen og hvis udførselsgangen bliver stoppet til, kommer der en cyste. Det er ganske ufarligt, men hvis den sidder i vejen og generer kan man fjerne den.
Af og til går der betændelse i den - Bartholinitis - og det skal opereres.
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-05-08 12:00:00

Jeg er 48 år; har i 1½ år haft "udsættende" menstruationer - nu også hedeture 6-7 gange dagligt, periodevis uoplagthed og irritabilitet.

Jeg har altid lidt af PMS i svær grad; det er jo rart at slippe for - men frygter nu, at overgangsaldersymptomerne skal overtage PMS-mareridtet.

Min kvindelige læge er meget kategorisk modstander af hormonbehandling og har den holdning, at hormonbehandling blot udskyder problemerne og i øvrigt udgør så store riscici, at det ikke er tilrådeligt.

Jeg føler mig overhørt og ikke ordentligt informeret og kan jo se her på siden, at der er mere at sige om den sag, end som så.
Hvad vil du foreslå?
Svar:
Måske skulle du foreslå din læge at læse min brevkasse!

Hormoner er godt til de symptomer, du har, og de udskyder ikke overgangsalderen, men hjælper kvinder igennem den i stedet for!

Så KRÆV hjælp og lad dig ikke afspise med et nej.
Hormoner kan man godt tage i 4-5 år uden øget risiko for noget som helst.

.
Sterilisation og graviditet

Sterilisation og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-05-08 12:00:00

Når man er blevet steriliseret som kvinde, kan det så lade sig gøre at blive gravid (altså det såkaldte "naturens luner") Jeg spørger fordi jeg er 41 år og blev steriliseret for godt 2 år siden. Min mens har altid været regelmæssig med 28 dg. Men nu er jeg gået 4 uger over tid, venter nu mens igen. Jeg har de sidste par dage haft ganske ganske lidt pletblødning/brunligt udflåd (skal dog siges at jeg har fået en tid ved min læge).
Svar:
Principilet kan det ikke lade sig gøre - MEN - ingen er fuldkommen! Når man blivre steriliseret, bliver æggelederne enten brændt eller der bliver sat clips på. Ved en brænding ser man af og til at der dannes en ny kanal og dermed mulighed for graviditet. M.h.t. clips, så ser man at de er faldet af eller er sat forkert og så virker de jo heller ikke. begge situationer er sjældne.
Da du er over 40 kunne det jo være begyndende overgangsalder som var skyld i at du sprang en måned over. Jeg formoder at du har taget en graviditetstest!
.

Spiral fjernes

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-04-08 12:00:00

Jeg er 40 år og har nu haft min spiral i 5 år og den skal skiftes. Sidst jeg fik taget celleprøve hos lægen sagde hun, at hun ikke kunne se spiralen eller trådene. Min kæreste kan heller ikke mærke dem. Hvordan forholder jeg mig? skal jeg skippe lægen og få en tid hos gynælogen med det samme? Er der et tidspunkt i cyklus, hvor det er nemmest?
Svar:
Hvis tråden ikke er synlig, skal du have fjernet spiralen hos en gynækolog. Vi har specielle instrumenter til den slags.
Da du vel ikke skal have flere børn, vil jeg foreslå, at du får en ny spiral som kan sidde 10 år, så behøver du måske ikke flere!

.
PCO uden symptomer

PCO uden symptomer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-04-08 12:00:00

I forbindelse med udredning ved graviditetsønske (jeg er 41) har jeg fået konstateret for mange mandlige hormoner i blodet, men jeg har ingen symptomer, æggestokke fine, æggeledere fine, ingen øget hårvækst, acne eller er overvægtig. Mine menstruationer er helt regelmæssige, selvom jeg selvfølgelig ikke ved 100%, om jeg også har ægløsning.
Alligevel vil min gynækolog give mig metformin, men kan man have for mange mandlige hormoner i blodet på grund af noget andet end pco? Kræver det ikke, at ens æggestokke har cyster/blærer for at man kan sige, at det er pco? Jeg kan ikke finde nogen information om mit tilfælde og kan ikke forstå, at jeg skal behandles med medicin for pco, hvis jeg ikke har det. Det gør mig også nervøs at skulle behandles med et diabetespræparat og tænker at jeg måske fejler noget helt andet end pco. Slutteligt, at det måske var bedre at blive behandlet med noget hormonelt?
Svar:
Jeg synes heller ikke det lyder som om du har PCO - PolyCystisk Ovariesyndrom. 2 ud af 3 kriterier skal være opfyldt: Forhøjede mandlige kønshormoner. uregelmæssige eller manglende menstruationer og typisk billede af æggestokkene ved ultralydsscanning. Og dem opfylder du jo ikke, kun det første.
Jeg ville ikke give dig Metformin (sukkersygemedicin) men hormoner i stedet for så du kunne lave nogle æg. I forvejen har du jo dit CPR-nummer imod dig, så der skal nok lidt ekstra til!
.
P-piller vs minipiller

P-piller vs minipiller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-04-08 12:00:00

Jeg er en pige på 18 år og vil gerne igang med p-piller. Men fik øjnene op for minipiller. Nu er jeg i tvivl om hvilken prævention som er bedst? det skal siges at jeg ikke har migræne, blodpropper eller brystkræft i familien. Og virker begge typer lige fra den første dag man tager dem? Jeg har nemlig hørt at teoretisk set, skulle minipillen være bedst, da man undgår de alvorlige bivirkninger.
Svar:
Hvad man skal bruge er jo lidt et spørgsmål om smag og behag - eller frit valg på alle hylder!
Både p-piller og minipiller er gode, sikre former for prævention og hvad der er bedst for dig, må jo komme an på en prøve.
Ingen af delene har nogle særlige bivirkninger, men det er korrekt, at hvis man har blodpropper (i ben og lunger) i familien, vil man nok foretrække minipiller. Der findes to forskellige Mini-Pe og Cerazette og desuden 'pinden'; Implanon.
Uanset hvad, virker de fra første dag, hvis man starter under menstruation.
.
Levonova spiral

Levonova spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-04-08 12:00:00

Jeg fik i barndommen fjernet både æggestokke og æggeledere som var misdannede, men har en en helt normal livmoder og har derfor også kunnet gennemføre graviditet Efter i årevis at have taget Trisekvens Forte og senest Trisekvens fik jeg i efteråret (november) opsat en hormionspiral, som jeg supplerer med østradiol 2 mg. dagligt.

Jeg har siden da haft småblødninger stortset dagligt. der er ikke noget system i disse, men der kommer typisk en 5-krone stor portion brunligt blod/udflåd dagligt. Indimellem kommer der lidt mere og friskere blod. jeg er ikke derudover generet af spiralen.

Til en kontrol hos mi gyn. i begyndelsen af marts fortalte jeg dette og han scannede mig og fandt at min slimhinde var tykkere end den burde være. jeg fik derfor taget vævsprøver fra livmoderhulen, som blev sendt til mikroskopi. Efter en uge fik jeg svar om, at der ikke var fundet tegn på hverken malignitet eller hyperplasi. En smear fra november var også helt normal.

I går var jeg hos gyn. igen og han fandt ved en indvendig scanning stadig, at livmoderslimhinden var for tyk.

Jeg skal derfor til en ny undersøgelse, som skal foregå på sygehuset. Lægen havde meget travlt, men så vidt, jeg forstod er der tale om en kikkertundersøgelse, og han talte om, at den undersøgende læge kunne bruge en elektrisk høvl til i givet fald at skære noget væk. Mere fik jeg ikke fat i, og jeg kan ikke træffe lægen de kommende dage (det er en vikar for min vanlige gyn, der er syg.)

Har du et bud på, hvad det er for undersøgelse, og hvad formålet med den er??
Svar:
For det første hedder din hormonspiral nu Mirena.
det gynækologen har sendt dig til, er en kikkertundersøgelse af livmoderen - hysteroskopi.
Åbenbart bliver det ikke foretaget i den klinik du har været i, vi er ellers mange der laver den slags.
I min klinik ville det foregår uden bedøvelse og uden at spiralen skulle fjernes. Man 'skyller' en lille tynd kikkert op i livmoderen og kigger på slimhinden for at se, om der sidder en polyp el.lign. som forklaring på blødningerne.
Hvis ikke, kan man enten brænde slimhinden (dette kræver som regel lidt lokalbedøvelse) eller skifte dig tilbage til Trisekvens (ellers en lidt lavere dosering - Novofem), som åbenbart fungerede godt.

.
P-piller imod akne

P-piller imod akne

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-04-08 12:00:00

Jeg er en kvinde på 45 år, der stort set altid har lidt af svær akne, på nær under mine graviditeter med mine 3 sønner og indtil 1/2 år efter. Jeg har været hos en hudlæge, som anbefalede mig en ret voldsom kur med Isotretinoin, som jeg afslog.

Efterfølgende har jeg været til gynækolog, som anbefalede mig p-pillen Diane Mite i et 1/2 år efterfulgt af p-pillen Yasmin.

Min gynækolog sagde, at min akne skyldtes hormoner. Jeg vil frygtelig gerne af med min akne, som har givet mig mange grimme ar, men er samtidig bange for bivirkninger i min alder.

Det skal siges, at jeg er ikke ryger, normalvægtig og ellers ved godt helbred, men min far samt hans gren af familien har haft blodpropper. Skal jeg være nervøs ved at tage p-pillerne? Og hvad så når jeg stopper igen, kommer aknen så tilbage?

Hvis min akne skyldes noget hormonelt, hvorfor skulle den så forsvinde ved en behandling med Isotretinoin, som hudlægen anbefalede? To meget forskellige meninger om behandlingen samt en meget forvirret patient. Håber du kan rådgive mig, så jeg bedre kan træffe et valg.
Svar:
Acne skyldes som regel for mange mandlige kønshormoner og mange gynækologer (inkl. mig selv) anbefaler derfor ofte p-piller med anti-androgent indhold som Diane mite.

Da Diane mite har lidt flere tilfælde af blodpropper (i ben og lunger) end andre p-piller, plejer vi at sige, at man skal tage dem ½ år og derefter gå over til Yasmin. De blodpropper der er i din fars familie opfatter jeg som blodpropper i hjertet? Det er ikke det samme.

Hudlæger behandler ting på anden vis og Isotretinoin (A-vitamin) bør kun vælges, hvis man har prøvet p-piller, og det ikke hjælper, da medicinen har mange bivirkninger.

Altså - p-piller er klart det første, du skal prøve - nemt og effektivt!

.
Blødning efter abort

Blødning efter abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-04-08 12:00:00

Jeg fik for ca. 2 uger siden (d. 8. april) foretaget en abort, ca. 5 uger henne i graviditeten. Processen i sig selv har jeg ikke haft problemer med, men jeg døjer stadig med meget blødning. Det svinger meget i intensitet, fra normal menstruationsblødning, til hvad jeg næsten vil kalde styrtblødning. Sidstnævnte er sket 3 gange siden sidste uge, hvor jeg må styrte på toilettet, bind og trusser er komplet gennemblødt, og jeg må skylle ud flere gange for ikke at stoppe toilettet med brugt papir. Det er enormt ubehageligt, og i wekkenden er mængden af "slim" øget. Der fremkommer store klumper sejt slim, imorges var de på størrelse med en mindre mandarin! Jeg har kontaktet klinikken, og de siger det er normalt med blødning... men jeg er nervøs pga. mængden, og vil gerne høre om det er normalt? Jeg bliver en smule bange over ikke at have kontrol over min krop.

Det skal siges at jeg har fået foretaget en abort for 10 år siden, og der var efterblødningen slet ikke så voldsom.

Jeg mister vel også vitaminer med al den blødning? Er der noget jeg skal være opmærksom på, og evt. supplere den daglige vitaminpille med?
Svar:
Du skriver ikke om det var en medicinsk eller kirurgisk abort - jeg formoder det første? I min klinik bliver alle dels ultralydsscannet på 4. dagen, dels udstyret med p-piller at starte på 5. dagen med - dette for at mindske blødningerne.
Er man kun i 5. uge, plejer man ikke at bløde ret meget.
Er du blevet scannet? Ellers bør du kontakte klinikken (eller anden gynækolog).
M.h.t vitaminer, så er det nok mere jerntabletter du har brug for, når du bløder så meget + måske noget Cyklokapron for at mindske blødningen noget (hvis ultralydsscanningen er normal).
.
Ægløsning og graviditet

Ægløsning og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-04-08 12:00:00

Jeg stoppede for 8 måneder siden med at tage p-piller, fordi min mand og jeg gerne vil have et barn. Jeg har taget p-piller uden pause, siden jeg var 15 år, og jeg havde inden da meget uregelmæssige menstruationer.

Det samme gør sig gældende nu, hvor jeg, siden jeg stoppede med p-pillerne, kun har haft menstruation 3 gange - første gang ca. 42 dage efter sidste gang, og siden da med stigende intervaller.

Idag er det ihvertfald 3 måneder siden, jeg sidst har menstrueret, og graviditetstests tyder desværre ikke på, at jeg er gravid.

Jeg har nu indkøbt ægløsningstests og et termometer for at kunne aflæse og udnytte ægløsningsperioden fuldt ud. Mit problem er bare, at termometeret jo først viser, når ægløsningen allerede er sket, og jeg aner ikke, hvornår jeg kan forvente, at ægløsningen kommer, så jeg er i princippet nødt til at bruge en ægløsningstest om dagen, hvilket bliver meget bekosteligt i længden.

Jeg har haft klamydia for ca. 10 år siden, som blev behandlet, men jeg kan jo ikke med sikkerhed vide, om den har nået at gøre skade.

Hvad kan jeg gøre i min situation for at øge min chance for at blive gravid?
Svar:
Du skal skynde dig at få en henvisning til en gynækolog, så du kan blive udredt og behandlet.
Jeg tror du har PCO - PolyCystisk Ovariesyndrom - meget almindelig og ret besværligt for en, der vil være gravid.

Du har næppe ægløsning ret tit, men det kan man give dig hormoner til.
Temperaturen stiger med en ½ grad døgnet FØR ægløsningen.

Da du også har haft chlamydia, bør du også få undersøgt dine æggeledere med en såkaldt HSU (en slags vandscanning, hvor man blæser luft og vand gennem æggelederne).

.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-04-08 12:00:00

Jeg er en pige på 25 år som fik foretaget et keglesnit i januar 2007. Baggrunden er at ca 1 år før fik jeg konstateret lette celleforandringer, hvor man ventede 3 mdr for at at se om det gik i sig selv. Efter yderligere 3 mdr viste prøven igen lette celleforandringer. Blev henvist til gynækolog, blev undersøgt med kolposkopi og en eddikesyretest, men fik at vide der ikke var noget alamerende, mere noget atypi. Skulle igen komme om 6 mdr for at undersøge om de igen var gået i sig selv.
Efter 6 mdr viste prøven moderate celleforandringer og jeg fik anbefalet et keglesnit, det keglestykke viste sig at være af svær dysplasi. Fik kontrol tid efter et halvt år, som heldigvis viste at prøven var helt normal. Mit spørgsmål er nu om du vil anbefale at jeg får vaccinen mod livmoderhalskræft?
Hverken min læge eller 2 andre gynækologer jeg har spurgt anbefaler det indenfor denne region, men har nu læst så mange der skriver at de har fået vaccien, da den jo beskytter mod andre af de hpv-vira, i så fald sker der noget ved at jeg får den selvom jeg må have en af de hpv virus.
Håber meget på et svar fra dig, har ofte læst dine gode svar og har fået mange gode råd. På forhånd tak.
Svar:
Tak for de pæne ord!
Jo, jeg synes da bestem du skal vaccineres, vaccinen beskytter jo mod HPV-virus 16 og 18 som er de hyppigste og værste hvad angår celleforandringer, men der er også en vis 'krydsimmunitet' med et par andre typer (31 og 33).
Så hvorfor nogle af mine kolleger fraråder det, forstår jeg ikke.
.
Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-04-08 12:00:00

Sidste år fandt jeg ud af at jeg var gået tidlig i overgangsalder - som 36 årig.

Før det havde jeg ikke haft menstruation i ca 1 år og før det blødte jeg altid kun ganske lidt og oftest kun i 2-3 dage - så dejlig nemt ;-)

Nu tar jeg hormonpiller efter lægens anbefaling - det er Nouvelle som jeg tar 28 dage dvs INGEN Pauser. Jeg får nu en månedlig blødning men problemet er at den varer ca. 10 dage og ganske voldsomt - har ikke smerter men bløder rigtig meget.

Jeg startede egentlig med et andet mærke (Tri et eller andet) hvor jeg skulle holde pause men der var mine blødninger temmelig ustabile og jeg vidste aldrig hvornår det kom. Det gør jeg nu men er træt af at det er så meget og især så længe...og hvis det lige falder sammen med en ferie eller noget så kan man jo ikke udsætte ved bare at springe pausen over som med p-pillerne.
Svar:
Da du ikke havde haft menstruation i et år før du startede på hormonerne er der ingen grund til at du skal have såkaldt sekvensbehandling (altså hvor du får blødninger). Du kan jo bare få blødningsfri behandling i stedet for, så skulle det løse problemet.
Jeg synes heller ikke det burde være nødvendigt med så stærke piller som Nuvelle, der findes piller i halv dosis som er nok til at beskytte dine knogler m.v. Det lyder ikke som om du har vboldsomme hedeture og den slags.
Snak med lægen om at skifte til f.eks. Activelle, Climodien eller Indivina i stedet for.
Husk at du bør spise hormoner til du er ca 51 år.
.

PMS cyklus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-04-08 12:00:00

Tak for altid gode og konkrete svar! Har tit fundet vejleding i din brevkasse her på Oestrogen.dk - og det er også derfor jeg skriver til dig nu.

Min cyklus har altid ligget rimeligt fast på 28 dage, give or take et par dage i stressede og pressede situationer - og jeg har altid døjet med en eller anden grad af PMS.
De sidste måneder er det dog begyndt at ændre sig.
Fra at være rimeligt sikkert at jeg ville have humørsvingninger op til min menustrationsstart og kramper de første dage under min menstruation, er jeg nu begyndt at føle mig aggresiv og anspændt i ugen op til min menustration starter og mine bryster er begyndt at blive meget ømme og hævet.

Jeg har tidligere søgt hjælp for humørsvingningerne, hvor min læge startede mig på p-piller, men jeg bliver simpelthen så dårlig af pillerne og døjer med kvalme og opkastninger, også ud over de første måneder hvor kroppen lige skal vænne sig til ændringerne. Sidst vi prøvede var vi igennem 3 forskellige lav-østrogene mærker på 6 mdr, inden jeg besluttede at kvalmen og generne ikke var det værd.

Kan jeg få lindring fra mine symptomer på en anden måde end med p-piller?
Jeg er 28 år og har født et barn for 6 år siden.
Svar:
Tak for de pæne ord!
PMS (PræMenstruel Spænding) er en stor skraldespand som indeholder mange symptomer op til menstruationen, bl.a. dem du nævner. Man har forsøgt med en masse forskellige slags medicin med vekslende held.
Noget af det bedste er p-piller - oftest Yasmin eller Yasminelle, som har tendens til at mindske væskeophobningen, men dem har du nok prøvet.
Tilbage er tre vidt forskellige midler:

Agnus Castus som fås som en daglig tablet og som skulle have gavnlig effekt, bl.a. ved at øge mængden af signalstoffet dopamin i hjernen. Dette skulle forhindre humørsvingningerne bl.a.

Hvis generne primært er hovedpine og brystspænding, kan en lille dosis vanddrivende medicin være godt.

Endelig har man vist, at 'lykkepiller' taget i en lille dosis (f.eks. Cipralex 2,5 mg) fra 15. dagen t.o.m. menstruationens første dag skulle have god effekt.

De to sidstnævnte præparater er på recept. Agnus Castus fås også som håndkøbsmedicin.
.
40 år og barnløs

40 år og barnløs

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-04-08 12:00:00

Jeg er som 40-årig barnløs. Burde nok for mange år siden være blevet undersøgt, da jeg har alle symptomer på PCO og har haft det i mange år, men mit liv har, af forskellige årsager, ikke været til børn før nu.

Jeg er i gang med et vægttab for at forbedre min fertilitet og har fået en tid hos en gynækolog. Mens jeg venter, får jeg taget blodprøver, og min mand får sin sæd undersøgt.

Jeg ved jeg er for gammel til behandling i det offentlige system (reagensglas etc), men mit spørgsmål er: Vil gynækologen, udfra din erfaring, være betænkelig ved at behandle mig pga. min alder?

Vil vi bare blive sendt til en privatklinik, eller er der mulighed for at kunne blive stimuleret hormonelt og eventuelt insemineret til trods for min alder?
Svar:
Du har selvfølgelig ret i, at det er lidt sent, men nu er I jo igang!
Din chance for at blive spontant gravid ligger omkring de 5%, så I skal have hjælp.

Man må godt hjælpe, indtil du er 45, så der er da lidt tid endnu. Gynækologen vil formentlig give dig hormoner for at øge antallet af æg (og dermed chancerne), og inseminere dig 3 gange. Dette forudsætter normale hormonværdier hos dig og normal sædkvalitet hos din mand.
Lykkes det ikke skal I videre til reagensglasbehandling.

Husk at blodprøverne skal tages under menstruation (undtagen Progesteron, som tages på ca 21. dagen).
.
Graviditetsblodprøve

Graviditetsblodprøve

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-04-08 12:00:00

Spørgsmål om graviditetsblodprøve.
Hvornår laves den ? ( er i inseminationsbehandlig )
Hvad måler den ?
Hvor pålidelig er den ?
Hvem analyserer den ? Skal den sendes ind, eller er det lægen selv der analyserer og aflæser ?

Hvor længe skal man vente på svar ?
Svar:
Blodprøven måler graviditetshormonet HCG, og den er meget følsom. Den er positiv allerede på det tidspunkt, hvor man ville forvente menstruation, dvs. 14 dage efter inseminationen.
Den bliver indsendt til det lokale laboratorium, og der er svar næste dag.
Den er meget sikker!
.
Fjernelse af polyp

Fjernelse af polyp

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-03-08 12:00:00

Jeg har ved underlivsundersøgelse hos lægen fået konstateret en polyp i underlivet, og den skal fjernes hos gynækolog.

Mit spørgsmål er, hvordan dette indgreb udføres, og om man bliver lokal bedøvet eller lagt i fuld narkose? Jeg er også bange for, at der vil være smerter forbundet med det. Lægen anbefalede, at jeg sygemeldte mig i hvertfald en dag efter indgrebet.
Svar:
Det lyder som om, det er en polyp på livmoderhalsen, som skal fjernes.
Det gør ikke ondt, så du skal ikke bedøves - og heller ikke sygemeldes.

Polypper sidder tit på en stilk, så man tar bare fat og drejer rundt til stilken knækker.
Polypper er en slags godartede 'dimser', som ofte ses i underlivet, i næsen og i tarmen.

.
Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-03-08 12:00:00

Kære Christine Felding
Jeg er 38 år, og er i (eller har overstået) overgangsalderen (ingen follikler tilbage). Skal jeg tage hormoner eller andet, for at forhindre knogleskørhed?
Jeg har haft natlige hedeture siden 2001, hvor mine hormontal også var helt skæve, men har også taget p-piller, da jeg/lægen ikke vidste, det skyldtes overgangsalder. Jeg stoppede med p-piller i maj måned i år, og har ikke haft menstruation siden. Jeg havde daglige hedeture i en måned, men har ingen gener mere. Jeg forsøger snart graviditet via donoræg.
Er det lavet statistik over, hvor mange kvinder, der går i tidlig overgangsalder, fx. inden de er 40 år?

Mange hilsner
Søs


Svar:
Kære Søs
Det er jo tidligt du er kommet i overgangsalder, men når der ikke er flere æg tilbage, så er løbet kørt. Jeg synes bestemt du skal tage hormoner til du bliver ca. 51 år (den "normale" gennemsnitsalder for menstruationens ophør), det er der bred enighed om - og det vil ikke øge din risiko for brystkræft eller andre dårligdomme. Du kan jo også bare fortsætte med P-piller - de beskytter også mod knogleskørhed.
Jeg håber for dig, at loven om ægdonation bliver vedtaget - det vile også gøre det lettere for os andre at hjælpe kvinder i din situation.

M.h.t. statistik, så kan man nok slå det op et sted. Den yngste patient jeg har haft som var kommet i overgangsalder var 23 og den ældste over 60, så der er stor spændvidde. Det mest almindelige er mellem 45 og 55.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Minipiller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-03-08 12:00:00

Kære Christine Felding
Grundet pigmentforandringer i ansigtet er jeg af hudlæge blevet anbefalet at tage mini-piller, og er lige begyndt på "Garazette", der kun indeholder desogestrel, dvs. ingen østrogen. Jeg er imidlertid blevet mere tør i skeden end normalt, og ved samleje svider det meget. Jeg oplever heller ingen lyst til sex, og savner den kilden i kroppen, der giver lyst til min kæreste. Kan du give mig et godt råd mht.prævention, hvor jeg ingen østrogen får? Hvordan er sammenhængen mellem østrogen og sexlyst?
Venlig hilsen Benita


Svar:
Kære Benita
Du skriver ikke hvor gammel du er, desværre. Nogle P-piller og minipiller (som f.eks Cerazette) giver tørre slimhinder og det giver tit nedsat lyst. Hvad med at prøve en spiral. Det løser jo det hormonelle problem! Hvis du aldrig har været gravid, findes der en lille fin spiral - Flexi-T, den kan alle bruge.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Ydre kønslæber

Ydre kønslæber

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-03-08 12:00:00

Kære Christine Felding
Først vil jeg sige dig tak for en god brevkasse.

Jeg har et stort problem, som jeg håber du vil svare mig på.
Mine ydre kønslæber er ligesom "punkterede", der er ingen fylde i dem. Jeg har så at sige blot to tynde streger - ca. 1 cm - på hver side af de indre kønslæber og så er de helt flade.
Det ser ikke pænt ud, men det værste ved dette er, at mine indre kønslæber derved er totalt synlige og bliver generet af både trusser og lange bukser.
Jeg vil håbe, at du kan hjælpe mig med et råd om, hvad jeg kan gøre. Kan jeg blive henvist evt. til speciallæge, hvor jeg kan få gjort noget ved det. Er det en gynækolog eller må jeg til en privat klinik.

Ser meget frem til et svar fra dig, da dette generer mig utrolig meget.

Kærlig hilsen

Kvinde35



Svar:
Kære Kvinde 35.

Tak for de pæne ord om brevkassen.

Jeg tror du skal til en plastikkirurg - en som kan sprøjte lidt fylde ind i de ydre kønslæber, hvis de er så minimale. Det er et ret sjældent problem og jeg ved ikke præcis hvor du kan finde hjælp. Prøv på nettet under plastikkirurger, evt. kan Dr. Opitz i Malmö hjælpe dig. Jeg tror ikke, der findes gynækologer herhjemme som gør den slags. Anderledes er det i USA, hvor Dr. Matlock foretager en masse af den slags indgreb: www.drmatlock.com

Med venlig hilsen

Christine Felding
.
Mandligt hormon

Mandligt hormon

Stillet af:    25-03-08 12:00:00

Hej
Jeg er 26 år og har forhøjet mandlig hormon (har altid haft uregelmæssige menstruationer 33-45 dage). Jeg har ikke PCO og er heller ikke overvægtig. Mit spørgsmål: Kan man godt have ægløsning selvom man har forhøjet mandlig hormon?

Svar:
Kære Du
Forhøjet mandligt kønshormon er ret almindeligt og specielt ved PCO (PolyCystiske Ovarier). Man kan sagtens have ægløsning alligevel. Hvis ikke man skal være gravid, anbefaler vi tit P-piller for at regulere menstruationen og holde de mandlige kønshormoner nede.

Med venlig hilsen

Christine Felding
.

Falsk mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-03-08 12:00:00

Jeg er en 16-årig muslimsk pige.
Jeg fik opereret en falsk mødom mellem 2005 og 2006, og jeg skal først giftes til sommer 2009.

Jeg vil vide, om det stadig virker til bryllups natten? Og hvad jeg kan gøre med hensyn til blødningen? Håber du svarer, da jeg er lidt bekymret.
Svar:
Jeg har svært ved at tage dig alvorligt. Du skriver at du er 16 år nu, og at du blev opereret for 2-3 år siden, altså som 13-14-årig??

Alle under 18 år skal have forældrenes (skriftlige)samtykke til at blive opereret, uanset hvad det drejer sig om og jeg tror ikke at nogen læge med respekt for sig selv, ville operere så lille en pige! Jeg ville i hvert fald aldrig.
.
Herpes Genitalis som 16-årig

Herpes Genitalis som 16-årig

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-03-08 12:00:00

Jeg fik konstateret herpes genitalis i går af min læge, og jeg kunne ikke lade være med at græde.

Men nu har jeg indset at der findes mange andre værre sygdomme, hvor jeg ville vælge herpes frem for dem. Har læst en masse internet sider for at få info (inkl. herpesinfo.dk), men jeg er stadigvæk i tvivl om smitterisikoen.

Min læge mener jeg er blevet smittet via. toiletbræt, eller dårlig hygiejne. Min kæreste blev tjekket for et år siden, og han havde det ikke. Han har heller ikke haft nogle udbrud. Så det må være fra toilet, eller dårlig hygiejne. Men hvor længe tager det fra man bliver smittet, til man får sit første udbrud?

Det jeg stiller et spørgsmålstegn ved er, om jeg stadigvæk kan dyrke oralsex? Har slået det fast med mig selv at det er nødvendigt for mig, og min kæreste, at vi bruger kondom. Forhindrer det smitten hvis jeg bruger forebyggende medicin?

Har mit første udbrud nu, og det er ganske slemt. Er kommet i behandling og jeg bruger Xylocain 2% (smerte og kløestillende salve), til at dulme smerterne når jeg skal på toilet. Ellers får jeg Aciclovir 5x5.
Jeg håber mit sexliv kan leve lidt videre, selvom jeg har fået herpes.
Svar:
Du er da godt nok uheldig! Jeg tror ikke på at man kan blive smittet via et toiletbræt eller dårlig hygiejne - man bliver smittet ved sex - basta.
Måske er din kærestes udbrud så beskedent, at han ikke selv har opdaget det.

Herpes smitter ved udbrud, altså når der går hul på de små blærer, hvori viruset sidder.
Hvor lang tid der går fra smitte til udbrud er meget forskelligt, det afhænger af ens eget immunsystem.
Som jeg ser det nu, er både du og din kæreste smittede, så det er ligemeget hvad slags sex I dyrker.

Problemet opstår hvis I splitter op og finder nye partnere - i så fald bør du undgå sex når du har udbrud.
Nogle får udbrud en gang om måneden, hos andre kan der gå år imellem, lad os håbe du hører til den sidste gruppe!
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-03-08 12:00:00

Jeg er en kvinde på 53 år. Har været i overgangsalderen i snart 6 år... pyha. Mit spørgsmål: Da jeg fik meneses som 6 årig spekulerer jeg meget på, om det kan være årsag til, jeg skal plages så mange år?

Det er ikke "bare" hedeture - den ubehag der følger med er næsten ved at tage livet af mig. Det forstyrrer min nattesøvn, og det forringer min livskvalitet. Jeg kan næsten ikke hænge sammen om dagen. Sovemiddel er som bekendt vanedannende. Hvad kan jeg gøre for at falde lidt til ro??
Svar:
Der er kun et svar på dit spørgsmål - hormoner! Du skal da have forøget din livskvalitet og sove om natten!

Snak med din læge/gynækolog og se at komme igang - i løbet af 14 dage bliver du et nyt og bedre menneske!
.
Prævention efter graviditet

Prævention efter graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-03-08 12:00:00

Jeg har nu haft første menstruation efter at have født i slutningen af august 07. Jeg er nu meget i tvivl om hvilken præventionsform, jeg skal vælge: p-piller eller spiral eller noget helt tredje.

Jeg er 28 år og havde brugt p-piller siden jeg var 19 og indtil marts 06. Jeg har aldrig haft problemer med at bruge p-piller og ville egentligt også fortsætte med dem nu, men hørte så én sige, at det var bedre med spiral. Hvorfor fandt jeg aldrig ud af.

Jeg regner med/håber på at skulle have et barn mere om et par år og er derfor i tvivl om hvilken præventinsform, der er bedst at bruge nu. Hvilke fordel og ulemper er der ved de forskellige præventionsformer?
Jeg håber, du kan hjælpe mig med mit lille dilemma.
Svar:
Du kan sagtens bruge lavdosis p-piller eller minipiller mens du ammer, og du kan også bruge kobberspiral eller hormonspiral - det er vist mere smag og behag.
Hvis du snart skal være gravid igen, så fortsæt dog med de p-piller du har været tilfreds med!

.
Vagifem og brystkræft

Vagifem og brystkræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-03-08 12:00:00

Er der nogen risiko ved at bruge Vagifem, når jeg har haft brystkræft, som var østrogenfølsom?

Jeg blev brystopereret i september 2004. Jeg har i 2 1/2 år fået Tamoxifen og får nu i stedet for Arimidex, som begge er antihormoner.

Da jeg døjer temmelig meget med tørre slimhinder, synes min læge, jeg skulle prøve Vagifem, da hun siger, det er lokalt virkende.

Jeg fik grønt lys fra min onkolog og har nu gennemført de første 14 dages behandling og skal så til at bruge dem to gange om ugen. Men det sidder alligevel og nager lidt i baghovedet, om det nu også er fornuftigt.
Kender du til om der kan være problemer med Vagifem sammen med antihormon ?
Svar:
Østrogenfølsom brystkræft er jo langt hyppigere end ikke-østrogen følsom brystkræft.

Behandlingen er, som du skriver, 2½ år med Tamoxifen (et anti-østrogen) og dernæst 2½ år med aromatasehæmmer, f.eks. Arimidex. (Nogle får stråler og kemo forinden, afhængig af om der er spredning til lymfekirtlerne).

Der er ingen risiko ved lokal østrogen behandling som f.eks. med Vagifem eller Estring (i det hele taget er der ingen øget risiko for brystkræft ved ren østrogenbehandling), til gengæld kommer du jo af med de meget ubehagelige tørre slimhinder i såvel skede som blære.
Fortsæt du bare med Vagifem 2-3 stk. om ugen.
.

Ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-03-08 12:00:00

Min mand og jeg forsøger at få barn nummer to, og jeg vil derfor gerne finde ud af, hvornår jeg ca. har ægløsning.Jeg er dog kommet i tvivl om, hvornår jeg skal tælle fra. Mine menstruationer starter altid med to-tre dages mørkebrunt udflåd hvorefter der kommer frisk bløsning i ca. fem dage. Er menstruationens første dag den dag pletblødningen begynder eller når den friske blødning kommer?
Svar:
Hvis du har en cyklus på 28 dage, så har du ægløsning på 13-14 dagen. Vi plejer at regne menstruationens 1. dag den dag blodet er rødt - og altså ikke mørkebrunt.
Er du stadig i tvivl, så prøv at købe nogle ægløsningstests, de vil kunne hjælpe dig.
.

Spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-03-08 12:00:00

Nu forholder det sig sådan, at jeg her tirsdag d. 4 marts fik sat en spiral op. Lægen fortalte mig, at jeg skulle holde mig fra sex og "pilleri" i nogle dage, men hvor meget er det?

Jeg skal nemlig være sammen med kæresten her fredag d. 7 marts. Spørgsmålet er selvfølgelig, om jeg kan have sex der, eller om jeg bør vente lidt længere tid.
Svar:
Nu er den 7. marts jo overstået, men alligevel. Jeg ved ikke hvad, der får din læge til at sige, at du skal holde dig fra sex m.v. efter spiralopsætning!
Det er der ingen som helst grund til.
.

NuvaRing

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-03-08 12:00:00

Jeg har oplevet meget manglende lyst på p-piller og derfor spurgte jeg selv min læge om jeg kunne komme på NuvaRing. Min læge havde aldrig ordineret det før og vidste intet om den. Så hun kunne ikke hjælpe mig rigtig.
Jeg har nu sat den op som de skriver man skal i Indlægssedlen, men synes ikke min sidder så højt oppe som på billedet og uanset hvor meget jeg skubber og presser vil den ikke længere op, den bliver hvor den er. Har ligeledes haft den ude FLERE gange og prøvet igen og sætter sig altid samme sted uanset hvad. Jeg kan ikke mærke at den sidder der, og irritere mig ikke andet end lidt under sex, men der kan jeg jo tage den ud i max tre timer ikke???

MEN, kan det passe den ikke skal sidde længere end ca. 4 cm oppe,?Nu er jeg ikke så meget inde i de faglige betegnelse for kvindes underliv, men prøver og forklare hvor den sidder. Den sidder LIge de 3-4 cm inde for skedeåbningen, lige ved skedeåbningen i den side der går op mod underlivet, er der en lille "forhøjning" og har sidder den lige bagved. og kan ikke ændre på det, den lander altid der.
Er det der den skal sidde?

ER sikkerheden den samme uanset hvor langt nede den sidder i skeden?Har så svært ved at se hvordan den kan udgive nok hormon og svangerskabsorebyggende til at den kan sidde så langt fra æggestokke og livmoder?

Håber du eventuelt kan svare hurtigt;-)

Der står man skal sætte den op præcis på samme dag og tidspunkt og ligeledes tage den ud her. Kan jeg tage den ud en dag før, Fredag og så sætte den op igen fredagen efter?Jeg er nemlig begyndt en lørdag og det passer mig dårligt, hvis man er ude og rejse, på weekend osv!
Svar:
Med P-ringen - NuvaRing - er det sådan, at den kun kan sidde på en måde. Uanset hvordan du klemmer den op, finder den selv den rette plads, så det behøver du ikke bekymre dig om.
Hormonerne optages gennem slimhinden i skeden, det har altså ikke noget med afstanden til livmoderen at gøre.
M.h.t. at gøre det hele mere praktisk, så tag den ud den dag du skal, men lav derefter pausen kortere, så du sætter den næste op torsdag eller fredag i stedet for.
Ligesom med p-piller kan man også undlade pausen og blot skifte ringen ud efter 3 uger.

.
Herpes Genitalis

Herpes Genitalis

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-02-08 12:00:00

Super god brevkasse du har. Der er rigtig mange relevante spørgsmål samt svar. Det undrer mig dog at der ikke har været mere fokus på Herpes Genitalis...? Jeg var så uheldig at blive smittet med det for ca. 7 år siden som 21 årig!! Vi brugte kondom men det skete via mundsex!!
Mit liv har været meget påvirket af det lige siden og jeg ønsker ikke denne virus for min værste fjende!!! Det første udbrud var meget slemt og jeg var virkelig syg, jeg tog til vagtlægen hvor jeg fik det konstateret. Ikke fedt at ligge der med 40 i feber og ikke ane hvad og hvilke konsekvenser det ville få!!!
Jeg var græde-færdig da jeg tog hjem og det varede 14 dage før jeg blev rask igen!!
Jeg har siden haft uendelige mange op- og nedture over at jeg har fået sådan noget ind på livet, som jeg ALDRIG slipper af med igen!!! Har gået ved special-læge og har prøvet diverse præparater for at holde det i ave, men bliver dårlig af dissse præparater så det har jeg opgivet. Jeg tager udbrudene som de kommer og forbander det hele langt væk når jeg får det. Kosmetisk kan man heldigvis ikke se det så meget (der er ca. 2 sår i alt. Et på hver skamlæbe.) men det sidder altid i mit højre ben (det sover og gør ondt) og i numsen. Altså generer det mine nervebaner ret så kraftigt. Det er den fysiske del men den psykiske er langt værre!!! Det at skulle fortælle en ny kæreste at man har fået sådan noget er bare slet, slet ikke fedt! Jeg har mistet lysten til sex med ca.80%. Jeg er mega bange for at smitte min partner, bange for at få livmoder-halskræft (er blevet vaccineret) og måske skal jeg have kejsersnit den dag jeg skal ha´ børn. Er voldsom træt og bitter når jeg har mine udbrud. Så PAS PÅ PIGER, denne virus er IKKE sjov at få!!! Fatter ikke at sundhedsstyrelsen ikke har mere fokus på denne kønssygdom. Jeg er en pige der altid har passet meget på mig selv og har aldrig været sammen med ret mange men har aligevel fået denne virus ind på livet, så alle er i risiko-zonen for at få det. Mit spørgsmål til dig Christine er, ved du om der er kommet noget nyt inden for forskningen med denne virus som kunne bevirke et mere positivt liv?
Svar:
Først - TAK for de pæne ord.
Dernæst - TAK for et meget relevant spørgsmål og meget omhyggeligt beskrevet. Herpesvirus kan være meget besværligt, som du så malende beskriver. De fleste har dog bare et lille sår en gang imellem, sjældent slår det sig på nervebanerne heldigvis.
Vil lige korrigere en ting - man får IKKE livmoderhalskræft af herpes - det er HPV-virus du tænker på (som du jo er blevet vaccineret mod).
Jeg er ked af at du åbenbart ikkke kan tåle virusmedicinen, for du burde jo være i lavdosis langtidsbehandling - synes ikke den medicin plejer at have bivirkninger.
Hvad kan man gøre for ikke at smitte sin partner - undgå sex ved udbrud er vel det eneste råd!
Og du har ret - jeg fandt kun et tidligere besvaret spørgsmål - se til højre.
Jeg kender ikke til nyere ting som kunne hjælpe dig desværre.

.
Faktor V Leiden

Faktor V Leiden

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-02-08 12:00:00

Jeg er 18 år, og "lider" af Faktor V Leiden, og kan derfor ikke få p-piller. Gælder dette også for mini-piller?
Svar:
Du skriver desværre ikke, hvorfor du har fået konstateret Faktor V Leiden mutationen. Er der mange blodpropper i din familie eller?

5-8% af alle danskere har Faktor V Leiden, langt de fleste ved det bare ikke og mange får derfor p-piller uden problemer.

Man kan dels være homozygot - dvs, have arvet et gen fra begge forældre - det er sjældent. Hyppigere er at være heterozygot - altså at have arvet et gen fra en af sine forældre.

Når man har genet øges risikoen for blodprop i ben og lunger (i venerne) med ca 5-10 x. hvis man er heterozygot og ca 25 x hvis man er homozygot.

Da p-piller også giver en let øget risiko for den slags blodpropper, vil man som regel fraråde dem - det gælder dog ikke mini-piller.
Der er heller ingen øget risiko for blodprop i hjertet (i arterierne).
.
Underlivsbetændelse og pletblødning

Underlivsbetændelse og pletblødning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-02-08 12:00:00

Jeg har i næsten i et halvt år døjet med brunligt udflåd op til min menstrution og i slutningen det ku nærmest se ud som om det var mit menstruations blod der blev bruligt. kan dette skyldes underlivs betændelse?

Gik på et tidspunkt til min læge med det og hun fortog en gynekologisk undersøgelse men der var intet at finde der og så forsvandt det også for en periode men er så kommet tilbage igen.

Nu har jeg så holdt en pause med mine p-piller for at se om det havde noget med det at gøre ..og har derefter haft min menstution i næsten 9 dage er det normalt?
håber du kan hjælpe eller give et par gode råd.
Svar:
Hvis du pletbløder op til menstruationen medens du får p-piller, så får du nok nogle som er lidt for svage. Det skyldes ikke underlivsbetændelse.

At du har menstruation i 9 dage når du IKKE spiser p-piller, kan vel være normalt for dig, men det må du jo se efter nogle flere menstruationer. Jeg foreslår dog, at du får p-piller igen, bare lidt stærkere - de beskytter jo også mod underlivsbetændelse.

.
Udeblevne menstruationer

Udeblevne menstruationer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-02-08 12:00:00

Jeg er en kvinde på 26år, der går med en del bekymringer om angående min menstrution. Jeg stoppede på mine p-piller i juni måned 2007, da min kæreste og jeg gerne vil påbegynde vores projekt baby. Jeg har så siden haft min menstrution henholdsvis 13 juli til 17 juli og så igen 24. august til 30 august. Så gik der lige et par måneder før det kom igen. 2. novenber til 9. november. Har så ikke set skygge af den siden og nu skriver vi 14. februar 2008.
Jeg har taget graviditetstest og de er negavitive. Jeg har bestilt en tid hos Gynækologen her den 12. marts, men er så nervøs for at få et reslutaterne, der vil kunne gøre at vi måske ikke kan få børn. Jeg går ikke udfra at jeg kan blive gravid, nu hvor min cyklus er så ureglmæssig, som er vildt irriterende. Jeg har desuden været på p-piller fra jeg var 15år. Jeg håber du kan hjælpe mig, da det er noget der bekymre mig meget.
Svar:
Jeg tror du lider af PCOs (PolyCystisk Ovariesyndrom) ligesom en masse andre unge kvinder i din alder. Det ytrer sig netop med uregelmæssige eller manglende menstruationer, ofte forhøjede mandlige kønshormoner og nogle karakteristisk udseende æggestokke ved ultralydsscanning (som du vil få foretaget hos gynækologen). Du har sikkert ret sjældent ægløsning (kun 14 dage før dine mens) og det kan jo være svært at ramme.
Gynækologen vil sikkert give dig nogle hormoner for at sætte gang i dine æggestokke.
Du skal måske også have sukkersygemedicin (Metformin).
Du kan læse mere om tilstanden på PCO-foreningens hjemmeside - se til højre.

Husk at gynækologen også skal have en henvisning på din mand (som også skal have foretaget en sædprøve), det kunne jo også være ham, der var noget galt med!
.
Hormonindsprøjtninger

Hormonindsprøjtninger

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-02-08 12:00:00

Jeg har i gennem flere år forsøgt at blive gravid, jeg en datter på 10 år.
Jeg har i 1 år få p-sprøjte og har før fået den med min erfaring er at der går op til 1 år før min menstruation begynder.
Vi har i familien haft et par der fik et dødfødt barn, derfor har jeg valgt at bruge prævention af hensyn til dem.
Men de er nu gravide igen og derfor vil jeg gerne i gang selv og min forlovede med. Hvad kan man gøre for at starte min blødning?
Svar:
P-sprøjten eller Depo-Provera er en sprøjte som indeholder minipillehormoner gestagen og som man giver hver 3. måned. Det er en meget effektiv form for prævention og mange får jo slet ikke menstruation medens de er på sprøjten.
Det er lidt længe at vente et år efter du er holdt op. Vil foreslå, at du kommer til gynækolog, som kan sætte lidt skub i tingene med nogle andre hormoner, f.eks. Pergotime, så dine æg kan vågne op igen!
.
Implanon og graviditet

Implanon og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-02-08 12:00:00

Min spørgsmål til dig er. jeg har en Implanon som jeg fik insat i nov. 2007 vi har nu feb.2008 jeg har kvalme hele dagen jeg har hovedpine og en mavefornemmelse på at jeg muligvis kunne være blevet gravid men hvis jeg tager en test vil min implanon påvirke resultatet og er det overhovede muligt, jeg kender godt til bivirkningerne men det er som da jeg var gravid men min søn som i dag er 15 mdr, samme mavefornemmelse og symptomer
eller er det bare mig.
Svar:
Implanon - eller P-stav - er en meget sikker form for prævention, forudsat at staven er sat korrekt.
De gange nogen har ment at de blev gravid selv om de have en Implanon har det vist sig, at de slet ikke have en stav i armen. Kan du mærke staven - det skal man kunne.
Du bør selvfølgelig tage en graviditetstest, men hvis du kan mærke staven, vil jeg vædde på, at testen er negativ og at det nok er "indkøringsvanskeligheder", dvs at staven og du skal vænne jeg til hinanden. >Giv den chancen nogle måneder mere!
.

Remifemin

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-01-08 12:00:00

Jeg er 49 år og i overgangsalderen med hedeture, der har taget til i styrke. Jeg har på et tidligere tidspunkt taget Angelika, og de hjalp. Jeg har købt Remifemin, men læser på forskellige hjemmesider, at der er risiko for leverskader ved brug af Remifen. Hvad er din vurdering af denne risiko?
Svar:
Angelika er jo udgået for et par år siden.
Remifemin indeholder Sølvysrod (Cimicifuga racemosa). Det fremgår af produktresuméet, at det i sjældne tilfælde kan give leverskader, og at folk med dårlig lever bør undgå præparatet.
Til gengæld kan jeg ikke se, at raske kvinder ikke skulle kunne tage Remifemin i det anbefalede halve år, hvis det hjælper på deres hedeture.
.
Overgangsalderen

Overgangsalderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-01-08 12:00:00

Jeg har her i januar måned haft det skidt i min krop, med uro og lettere koncentrationsbesvær. Jeg har kraftige blødninger som er nogenlunde regelmæssige og indimellem bløder jeg noget indimellem cyklus. Jeg er 48 år. Jeg er tjekket ved gyn. for et år siden med ultralyd og skrab fra livmoderen. som var normalt. Jeg har et fibrom i fundus. Min egen fornemmelse er at det nok er overgangsalderen. Hvad beh. er den bedste? Min læge har bestilt en hormonspiral, men vil det ikke også hjælpe med østogentilskud?
Svar:
Med det du fortæller, tyder det på at du er på vej i overgangsalderen - alle de nævnte gener du har er helt klassiske.
Hormonspiralen - Mirena - vil afhjælpe blødningsproblemet, men ikke alt det andet. Her vil et østrogentilskud i form af gelé eller plaster gøre underværker (piller kan selvfølgelig også gøre det)! Jeg håber din læge har søgt tilskud til spiralen, det har du krav på.

.
Cyste på æggestok

Cyste på æggestok

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-01-08 12:00:00

Hej. jeg er 24 år, og vil gerne have børn. jeg har for nogle år siden fået fjernet den ene æggestok. der var en cyste på 19 cm på den. Nu har de fundet en på 9 cm på den anden.. Den er rundt om cysten igen. Jeg har haft reglmæssig menstruation...

Er der nogen chance for, at man kan rede nogle æg, når cysten sidder rundt om lggestokken ?? Det skal lige siges, at jeg da jeg var 3 mdr. blev opereret for tarm slyng, og derfor har mange sammenvoksninger der går at de ikke kan operere med kikkertundersægelse..
Men hvor stort er risikoen for, at æggestokken er ødelagt så man ikke kan redde nogel æg ?? Eller kan man godt selv om cysten sidder rundt om æggestokken ??Jeg ville i hvert fald prøve de to andre løsninger først!
Svar:
Når du kun har en æggestok, skal der gøres alt for at bevare den.
I første omgang ville jeg prøve at give dig p-piller i nogle måneder (uden pause) for at se, om man kunne 'trykke' den ned. Det lykkes nogle gange, selv om den er lidt stor.
Man kan også prøve på at tømme den, men den kan selvfølgelig gendanne sig.
Operation er som du selv er inde på ikke nødvendigvis en god idé, specielt ikke når man ved, at der er sammenvoksninger.
Jeg ville i hvert fald prøve de to andre løsninger først!
.

Klamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-01-08 12:00:00

Jeg har fået kontateret klamydia hos gynækolog.
Kan SLET ikke forså hvordan jeg har fået det.min kæreste og jeg har haft fast forhold i 5 år. kan det være at han har klamydia af sin eks kæreste for 5 år siden.
Svar:
Hvis ellers I begge stoler på hinanden og ikke har lavet sidsspring er der to muligheder.
Enten er det gammel skade (dog ikke så sandsynligt) eller også er testen falsk positiv, hvilket man ser ved sjældne tilfælde.
.

Hormonspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-01-08 12:00:00

Pga. kraftig mentruation og pletblødninger en ugen før - og efter min mens (mens værende på Cilest), fik jeg i maj måned opsat en Levonova spiral.

De første 2 mdr. gik med daglige pletblødninger - noget jeg var forberedt på. Herefter havde jeg 4 mdr. hvor jeg havde ca. 3 dages pletblødning, normalt måtte jeg være sengeliggende pga. mens, så det var absolut til at leve med.

Pludselig begyndte det at ændre sig, mine pletblødninger har derefter været der skiftevis i 1-2 hele måneder hvor jeg så har haft 1-2 mdr. uden blødning.
I november måned begyndte jeg at bløde voldsomt efter sex, tog til læge samme dag som konstaterede at spiralen fortsat sad som den skulle. Efter 5 uger med pletblødninger (som var anderledes end tidligere, nu var det mørk brunt/næsten sort og til tider meget flydende) tog jeg til min gynækolog, men samme dag jeg lå på briksen var blødningen aftaget.
Han tog div. tests, heriblandt en ny smear test som var negativ samt scannede mig grundigt. Vi aftalte at jeg skulle give det 1 mdr. til - hvorefter vi så skulle fjerne den hvis generne fortsatte.
Herefter var jeg blødningsfri i 1½ mdr. men 2 januar begyndt det igen og i dag er jeg påm 21. dag med pletblødninger, en stor gene ikke mindst for mit sexliv.

Nu er det så jeg skal finde ud af med mig selv om jeg skal tage skridtet og få den fjernet eller om jeg skal kæmpe videre og håbe på at det bliver bedre efter jeg har haft den 1 år? Det er lidt som at vælge mellem pest eller kolera.

Jeg har endnu ikke bestilt en henvisning til min gynækolog da jeg fortsat er i tvivl.

Hvad er din umiddelbare anbefaling?
Svar:
Hormonspiralen har nu skiftet navn og hedder Mirena, dette til din orientering.
Du har haft den i 3/4 år og har haft gode og dårlige perioder.
Inden man fjerner den, ville jeg foreslå to ting:
dels en antibiotikakur med Vibradox 100 mg x 2 i 5 dage, dels en kikkertundersøgelse (hysteroskopi) af livmoderhulen. Det kan sagtens foretages selv om spiralen sidder der. Man kan så se, om der skulle sidde en lille polyp som årsag til problemet.
Hvis ikke din egen gynækolog laver den slags undersøgelser, kan han give dig en henvisniing til en af os der gør.
.

Udflåd

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-01-08 12:00:00

Jeg er begyndt at få noget ildelugtende udflåd, lidt brunligt. Lugter lidt fiskeagtigt. Hvad kan det skyldes? Nærmer mig de 40, kan det være noget med overgangsalder allerede? Jeg har ellers regelmæssig menstruation og bruger ingen prævention.
Svar:
Udflåd har ikke noget med begyndende overgangsalder at gøre. Som regel skyldes det svamp eller bakterier - bakteriel vaginose.
Hvis det ligefrem lugter af fisk, er det som regel en lille bakterie som hedder Gardnerella.
Generne behandles med noget medicin som hedder Metronidazol og man giver 2 g (4 mtabletter à 500 mg) 2 gange med et døgns mellemrum ("dag 1 og 3").
Det plejer at hjælpe.
.
Sex og børneorm

Sex og børneorm

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-01-08 12:00:00

Fandt ud af, jeg var blevet smittet med børneorm, og startede på kuren i går. Min kæreste er ikke startet på kuren endnu, men starter i weekenden. Ved ikke, om han også er blevet smittet...
Ved du, hvordan og hvorledes med sex i denne forbindelse? Kuren består af tre tabletter, hvor der skal tages 1 hver anden uge. Skal vi lade være med at dyrke sex de næste 6 uger?
Svar:
Det var da et pudsigt spørgsmål til en gynækolog! Har du ikke spurgt din læge?
Jeg formoder, det er Vermox I skal behandles med og kan ikke se der skulle være noget som helst problem med at dyrke sex i behandlingsperioden.
.

P-ring

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-12-07 12:00:00

Jeg er lige begyndt på NuvaRing og er meget tilfreds med denne form for prævention. Jeg har dog lige et spørgsmål angående NuvaRing og samleje. Ville det være i orden at tage ringen ud under samleje for derefter at sætte den op igen lige efter ,eller er man så ikke beskyttet???!!
Svar:
Du kan sagtens tage ringen ud i op til 3 timer i forbindelse med samleje, du vil stadig være beskyttet!

.
Bækkenbundsøvelser

Bækkenbundsøvelser

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-12-07 12:00:00

Jeg har brug for hjælp til træning af min bækkenbund. Jeg kan ikke holde helt tæt og vil gerne have strammet bækkenbunden op.

Jeg er også ved at løbe lidt sur i knibeøvelserne, det er som om jeg kniber ud i ingen ting – jeg ved vel egentlig ikke om jeg gør det rigtigt. Jeg har læst et sted at rigtig mange kniber helt forkert? Har du nogle gode forslag til hvad jeg skal gøre?
Svar:
Dit problem deler du med mange kvinder. Et godt råd til dig, som gerne vil have lidt hjælp til motivationen og som også gerne vil have vished om hvorvidt du træner korrekt, kan være at anskaffe en EPI NO bækkenbundstræner.

EPI NO fungerer ved at du sætter en lille ballon op i skeden. Du pumper ballonen op, til du kan mærke den mod skedevæggen. Herved er du sikker på, at den passer lige præcis til dig.

Når du skiftesvis kniber om ballonen og afspænder, får du effektivt trænet musklerne. Et display afslører, hvor godt du har fat i musklerne, samt om du er istand til at slappe af mellem knibene. Du kan så sætte dig nogle stigende mål for hvor meget, du skal kunne knibe, hvor længe og hvor mange knib. Rigtig god fornøjelse.
EPI NO kan købes hos 'Props and Pearls' - se deres hjemmeside til højre.
.
Pletblødning ved P-piller

Pletblødning ved P-piller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-12-07 12:00:00

Jeg har spist p-piller siden, jeg var 14 år af mærket Gynera. Jeg er nu 30 år. I perioden har jeg holdt pause af to omgange, hvori jeg har fået mine to børn. Men jeg har aldrig hverken pletblødt eller haft andre problemer i forbindelse med mine p-piller. Derfor undrer der mig, at jeg nu i de sidste 6 dage har pletblødt dagligt. Nogle dage med brunt udflød-andre dage med friskt rødt blod. Jeg har ikke smerter.
Svar:
Pletblødninger (med eller uden p-piller) kan skyldes mange ting, f.eks. polypper eller "sår" på livmoderhalsen, at man har glemt en pille eller p-pilleskift (får du stadig Gynera, præparatet har jo skiftet navn til det noget mundurette Gestoden/Ethinylestradiol 75/30 ug Berlipharm)?
Jeg håber du har tænkt dig at tale med din læge om det og lige blive checket og evt. få taget en celleprøve hvis det er længe siden.
Hvis din læge ikke finder årsagen - og problemet varer ved - bør du ultralydsscannes hos en gynækolog. Men heldigvis er der ting der forsvinder af sig selv.
.
Graviditet og mandlige kønshormoner

Graviditet og mandlige kønshormoner

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-12-07 12:00:00

Jeg har et problem som jeg spekulerer meget på for tiden og ikke rigtig føler at kan få forklaret ordentligt hos min egen læge. Min menstruation er meget uregelmæssig, og er blevet testet ved at jeg har for mange mandlige kønshormoner, hvilket sandsynligvis er årsagen. Lægen/gynækologen har sagt at jeg bare skal tage P-piller, så jeg får dækket mit østrogenbehov. Problemet er at jeg gerne vil prøve at blive gravid, og skal jo derfor ikke tage P-piller. Min menstruation kommer bare ikke. Hvad skal jeg gøre? Findes der en metode hvor jeg kan f dækket mit manglende østrogenbehov på anden vis?
Svar:
Det lyder som om du lider af PCOs (Polycystisk Ovariesyndrom), noget som er ret almindeligt og som netop er karakteriseret af sjældne menstruationer, forøgede mandlige kønshormoner og specielt udseende æggestokke ved ultralydsscanning. Du skriver lægen/gynækologen, hvis du har været hos gynækolog er du blevet ultralydsscannet og er blevet fortalt om PCO.
Til dem der IKKE skal være p-piller giver vi p-piller )ofte Yasmin) netop for at give østrogen bl.a. til knoglerne og for at på andre måder holde underlivet i "ro".
Til dem der gerne VIL være gravide, giver vi også ofte p-piller en overgang, evt. samtidig med Metformin (sukkesygemedicin), specielt til dem der trænger til at tabe sig.
Med dit menstruationsmønster er det sandsynligt, at dine æggestokke skal stimuleres med hormoner for at lave æg, så det er vigtigt, at du har kontakt med en gynækolog når du prøver på at blive gravid.
.

Angelika

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-12-07 12:00:00

Jeg er 44 år og har operativt fået fjernet den ene æggestok med cyste. Et par dage efter operationen gik det løs med natlige svedeture, humørsvingninger og dårlig nattesøvn. Jeg er ikke meget for at tage hormoner, men har heller ikke lyst til at lade min livskvalitet forringes af disse symtomer. Jeg har hørt fra en kollega, at Angelika hjalp hende i den periode og kunne også læse, at du har ytret dig positivt om produktet. Desværre kan man ikke længere få det i Matas eller andre steder. Kender du noget, der virker ligeså godt? Evt andre produkter med sølvlys? Eller evt. udenlandske produkter? Tak for en fin brevkasse og for dit svar på forhånd.
Svar:
Det er rigtigt at Angelika ikke findes mere, jeg vil foreslå, at du prøver Chello, Remifemin eller Melbrosia, alle naturpræparater med effekt på hede-svedeture.
Vilket produkt der er bedst for dig kan jeg ikke afgøre, du må prøve dig frem.

.
Kejsersnit efter TVT operation

Kejsersnit efter TVT operation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-12-07 12:00:00

Min kæreste og jeg har været oppe ved dig i Rungsted og fået lavet en scanning ca. i 10. uge. Alt var ok, og er det stadig :-) Men nu nærmer tiden sig, og jeg har fået en tid til planlagt kejsersnit pga. den tvt operation, som jeg fik for 4 år siden.

Jeg er ikke helt sikker, men synes du snakkede om, at man godt kunne føde selv på trods af TVT! Nu er det bare sådan, at jeg jo ikke har kunne vælge - lægerne på sygehuset siger, at der ikke findes meget information om fødsler efter TVT.

Derfor mener de ikke, at jeg skal føde selv. Har du en anden mening og måske kendskab til andet, så vil jeg meget gerne høre fra dig.
Svar:
Jeg sysler jo ikke selv med fødsler mere, så jeg har spurgt en ekspert på området - Overlæge Nina Palmgren på KAS Gentofte, og hun er ikke i tvivl om, at du skal have kejsersnit, da man ingen erfaring har med normale fødsler efter TVT-operation (TVT= tensionfree vaginal tape eller slyngoperation for stressinkontinens).
Det ville jo være ærgerligt hvis bændlet gik i stykker ikke sandt?

.
Hormonspiral og svedeture

Hormonspiral og svedeture

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-12-07 12:00:00

Jeg er 43 år og vejer nok 10-15 kg. for meget. Jeg har en hormonspiral, som skulle skiftes i sommer, men jeg har aldrig menstruation, og den skal skiftes på 5. dagen. Hvad gør jeg og hvor længe virker den endnu?
Jeg er begyndt at svede meget og lugte af sved. Selvfølgelig er det stressrelateret, men kan jeg allerede være i overgangsalderen? Jeg har ikke andre symptomer, men svedlugten er meget generende. Håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Allerførst kan jeg fortælle, at hormonspiralen har skiftet navn, nu hedder den MIRENA - over hele verden!
Hvis ikke du har menstruation, er der ingen grund til at skifte den ud, vent indtil du begynder at få blødninger igen, så er det på tide.
Den kan skiftes når som helst, det skal ikke være på dag 5.
M.h.t. svedtendensen så kan du være på vej i overgangsalderen, omend det er lidt tidligt. Hvis dit stofskifte er normalt, kunne du prøve med en lille dosis østrogen (f.eks. som gel) og se om det hjælper på svedtendensen - gør det det, så er din overgangsalder startet.
(Det ville dog heller ikke skade, hvis du tabte dig!)
.
HPV, kondylomer og vaccine

HPV, kondylomer og vaccine

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-12-07 12:00:00

Har været hos læge, da jeg skal have en undersøgelse mod livmoderhalskræft som de fleste kvinder skal hvert 3.år men jeg skal hver 12. mdr. idet der i 2003 blev konstateret, at jeg var smittet af HPV.

Det andet problem er, at jeg har fået kondylomer!! Jeg troede, at det var en overstået kapital, da de var væk i 2003! Nu er jeg igen under behandling. Her på torsdag skal jeg vaccineres med Gardasil - men er i tvivl. Synes der bliver skevet at denne vaccine kun er effektiv, når man er under 26 år( jeg er 28 år) og man skulle få den inden sit første samleje.

Jeg bliver penslet mod kønsvorter, men synes måske jeg skal til en gynækolog, da lægen sagde, at der var noget som lignede en bums - noget lidt gult i skeden. Men hun sagde, at det kunne være, at det er bare en betændelse.

Jeg må indrømme, at jeg er ikke glad for svaret. Har også smerter under samleje med min kæreste (vi bruger selvfølgeligt beskyttelse), og når jeg er på toilet og "lader vandet", gør det ondt.
Min egen læge er syg og kommer tilbage først i januar, så hende der behandler mig er vikar.

***

For 3 år siden havde jeg et udbrud med kønsvorter (HPV). Hvordan kan man vide hvilken type, det var -dvs om det var en af de farlige? Ville det være en ide, hvis jeg betalte for en vaccine (er nemlig over 26 år)?
Svar:
De HPV-typer som laver kønsvorter - kondylomer - er nr. 6 og 11, og de er ikke farlige. Begge typer indgår i Gardasil-vaccinen, så det er en god idé at blive vaccineret, selv om man er over 26!
(Husk at sygeforsikringen "danmark" giver tilskud).

Til den skeptiske må jeg sige, at der er ikke nogen grund til, at du skal kontrolleres hyppigere, fordi du har HPV, kun hvis din celleprøve ikke var normal. Ellers skal du følge programmet med hvert 3. år.

Hvorvidt praktiserende læger eller gynækologer skal behandle kondylomer er vel en smagssag, patienterne plejer at blive sendt videre til os, hvis ikke kondylomerne forsvinder hurtigt.
.
Ægløsning efter abort

Ægløsning efter abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-12-07 12:00:00

Jeg har for 13 dage siden fået foretaget en provokeret abort, da det desværre viste sig at min lille pige var mongol. Jeg var 15 uger henne. Jeg ønsker at blive gravid igen. Hvornår har jeg ægløsning igen? jeg har blødt siden aborten men er næsten stoppet.
Svar:
Det var dog trist for dig!. Ægløsning efter abort (hvad enten den er spontan eller provokeret) kommer som regel ca 14 dage efter, måske lidt senere. Så du kan bare blive gravid igen så hurtigt du ønsker det.
.
Kontaktblødning under samleje

Kontaktblødning under samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-11-07 12:00:00

Igår oplevede jeg, at jeg blødte meget kraftigt efter jeg havde haft sex med min nye kæreste.
Jeg tog derfor til lægen i dag for at få det hele undersøgt, men hun kunne ikke sige, hvor blodet kom fra, for hun kunne ikke se nogen synlige blødningskilder.

Hun sagde, jeg skulle vende tilbage og blive henvist til en gynækolog, hvis det skete igen.
Jeg fik aldrig at vide af hende, hvad årsagen til blødningen kunne skyldes?

Har jeg ingen grund til bekymring, når jeg kun er 19 år gammel mht. livmoderhalskræft?
Blødningen stoppede et par timer efter.
Svar:
Hvis man oplever blødning under samleje, bør man få taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Selv om der ikke er noget at se, og man skal også podes for chlamydia (for god ordens skyld). Så bør man ultralydsscannes (af en gynækolog), for at se, om årsagen sidder i livmoderen.

Nu skriver du ikke om du er på p-piller, eller hvor du er i din cyklus. Og endelig - så kan det jo være, at det var din kæreste, der blødte. Det sker en gang imellem, at mænd har blod i sædvæsken.

Mht. livmoderhalskræft så tror jeg ikke, du har det - men hvad med at blive vaccineret? Du har jo lige alderen til det!

.
Ægløsning efter tidlig abort

Ægløsning efter tidlig abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-11-07 12:00:00

Jeg er i tvivl om, hvornår jeg kan forvente at få ægløsning første gang efter spontan abort i 6. uge? Kan jeg regne den dag jeg begyndte at bløde, for min første menstruations dag? Har blødt i 10 dage.
Svar:
Som regel kan man regne den dag du begyndte at bløde/aborterede for 1.dagen, så din ægløsning burde komme ca 14 dage senere - uanset om du bløder eller ej, så principielt kan du blive gravid igen hurtigt!

.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-11-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 36 år som er kommet i tvivl.
For lidt under 10 år siden fik jeg foretaget et keglesnit. Der har ikke været celleforandringer siden - heldigvis. Efter have læst om vaccinen mod livmoderhalskræft er jeg nu kommet i tvivl.
Skal jeg lade mig vaccinere (udgiften hertil er ingen hindring) ??
Svar:
Det synes jeg da bestemt! Målgruppen for Gardasil (den ene vaccine) er ganske vist piger mellem 9 og 26 år, men det betyder ikke at vaccinen ikke også virker på dig. Den anden vaccine (Cervarix) som lige er kommet på markedet har en lidt ældre målgruppe, men du kan frit vælge. Den sidste er lidt billigere. Begge er på recept og man får tilskud fra "danmark"
.
Fjernelse af æggestokke og æggeledere

Fjernelse af æggestokke og æggeledere

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-11-07 12:00:00

Jeg har fået konstateret en cyste på den ene æggeleder og muligvis også en på den anden. Den på den højre generer mig, og jeg har smerter i højre side.

Roskilde sygehus har anbefalet mig at få fjernet begge æggestokke og ledere - da jeg er 50 år og derfor ikke har brug for dem mere og måske kan danne andre cyster, som så skal fjernes.

Jeg har sagt ja til, at de må fjerne æggestokke og æggeleder, men nu er jeg i tvivl om det er rigtig. Jeg har talt med andre, som har fået dem fjernet og læst bl.a. i din brevkasse, at det kan være, at jeg får voldsomme hedeture af at få dem fjernet og andre ubehag. Er det rigtigt?

Jeg er i overgangsalderen (har ikke længere menustration) og har hedeture, men tager Chello som dæmper det en smule. Har du andre produkter, du kan anbefale? Skal jeg bede sygehuset om kun at fjerne cysterne og ikke æggeledere og æggestokke? Hvad vil du anbefale?

P.S. operationen skal foregå den 5/12

***


Min datter 39 år skal, efter at være blevet opereret for brystkræft (HER2 positiv) sidste efterår af sikkerhedsgrunde have fjernet æggestokkene. Hun har født 3 børn ved kejsersnit. Kan operationen ske via en kikkertoperation, eller skal hun endnu engang "skæres rigtigt"?
Svar:
Kejsersnit plejer ikke at lave sammenvoksninger, så umiddelbart ville jeg tro, at hun kan nøjes med en kikkertoperation.

***

Da du ikke har menstruation mere og dine æggestokke derfor er holdt op med at lave hormoner, vil jeg bestemt anbefale, at du får fjernet æggestokke (og æggeledere). Så får du ikke problemer med dem mere.
Du kan formofdentlig også nøjes med en kikkertoperation.
(Man fjerner tit æggelederne samtidig af tekniske årsager).

Jeg tror ikke du vil mærke nogen som helst forskel. Chello plejer at være godt mod hedeture, når man ikke er til hormoner.
.
Lichen sclerosus vulvae

Lichen sclerosus vulvae

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-11-07 12:00:00

Efter at have læst og søgt efter diagnosen: Lichen sclerosus vulvae, som jeg har fået stillet hos en speciallæge, har jeg følgende spørgsmål til dig, som jeg håber du kan hjælpe mig med.

1. Hvorfor findes den ikke?

2. Jeg har læst om Vulvodyni. Er det de samme symtomer, jeg har. Kan det være den samme sygdom?

3. Kender du noget til Vulvodyni klinikken på Rigshospitalet.
Svar:
Jeg har gentagne gange skrevet om sygdommen her i brevkassen. Hvis du går ind på Google, står der adskillige sider om den.

Lichen sclerosus er karakteriseret ved hvide slimhinder/hud i de ydre kønsorganer, somme tider med sårdannelse. Symptomerne er kløe og svie og at behandle med svampemidler hjælper ikke.

Man skal behandle med Dermovatcreme (stærkt binyrebarkhormon) indtil huden bliver normal igen.
Dette skyldes en vis risiko for kræftudvikling som følge af sygdommen.

Man ved ikke hvad sygdommen skyldes.
Den har intet med vulvodyni at gøre. Vulvodyni er netop karakteriseret ved, at der ikke er noget at se, selv om patienten klager over kraftige smerter.
Ja, jeg kender godt vulvodyniklinikken på Rigshospitalet.
.
Bækkenbundsmyoser

Bækkenbundsmyoser

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-11-07 12:00:00

Jeg er 31 år, og har de sidste ca. 10 år indimellem haft smerter et helt bestemt sted i underlivet, nederst i højre side. Indimellem stråler det også lidt ned i benet.
Jeg har både fået foretaget en kikkertundersøgelse af det meste af min tyktarm, hvor alt så fint ud - derudover er jeg blevet ultralydsscannet hos en gynækolog, som også sagde alt så fint ud.
Hun har givet mig nogle øvelser, jeg kan lave, som skal få smerterne til at gå væk, da hun mener det er muskelspændinger. Jeg er dog stadig ikke helt overbevist, og bekymrer mig tit, om der kan være noget de har overset.

Kan jeg have en "lurende blindtarmsbetændelse", eller ville de have opdaget det i undersøgelserne? Kan man døje med underlivssmerter et helt liv? Jeg håber meget på, at du kan give mig et godt råd.
Svar:
Infiltrationer i bækkenbunden eller bækkenbundsmyoser, som du lider af, er ret almindeligt, og jeg er sikker på, at min kollega har ret.
Jeg udleverer også de udspændingsøvelser jævnligt - mon ikke det er dem fysioterapeut Birthe Bonde har lavet?
Nogen gange kan man finde en årsag bagud i tiden, f.eks. en underlivsbetændelse, andre gange ved man ikke hvorfor folk går og spænder i bækkenbuden, så de kommer til læge med kroniske underlivssmerter.
Øvelserne er meget effektive, men har smerterne stået på længe, kan det være en god idé at besøge en fysioterapeut med forstand på underlivet (Birthe eller en af hendes kolleger).
Lurende blindtarmsbetændelse skal du ikke være nervøs for, en blindtarm er enten syg eller rask!
.

Kobberspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-11-07 12:00:00

Jeg er gravid i 38. uge med barn nr. 2. Efter mit første barn kan jeg ikke så godt tåle p-piller, så jeg ville gerne have en kobberspiral, når barnet er født. Men hvor lang skal der gå efter fødslen, før det kan lade sig gøre?
Svar:
Det er nok med 2-3 måneder efter fødslen. Hvis ikke du har fået menstruation, skal du blot have en negativ graviditetstest.
.
Bedste tidspunkt for graviditet

Bedste tidspunkt for graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-11-07 12:00:00

Jeg er en pige på 26 år. Min kæreste og jeg har besluttet os for at begynde og forsøge at blive gravid.

Jeg er lidt i tvivl om hvornår på måneden, det er bedst.... Altså er det under ægløsning - og hvordan finder jeg ud af, hvornår det er? Kan jeg tælle mig frem, eller skal jeg købe de der ægløsningstests?
Svar:
Hvis du har en cyklus på 28 dage, så har du ægløsning på 13-14. dagen, og det er det eneste tidspunkt, du kan blive gravid på. Ægget lever et døgn efter, det er sprunget ud, mens sædceller kan leve ca. 3 døgn.

En ægløsningstest er positiv ca 24 timer før ægget løsner sig, men med mindre din menstruation er meget uregelmæssig, vil jeg ikke anbefale testen til at starte med. Det hele kan hurtigt blive lidt tvangspræget.
.

Cykluscomputer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-11-07 12:00:00

Jeg har læst om cykluscomputere, som Ladycomp og Persona, men kender ingen, der bruger dem.

Jeg har regelmæssig menstruation, er 37 år og har både brugt p-piller og spiral, men vil nu gerne prøve noget uden for mange bivirkninger. Har du nogle erfaringer med disse computere?
Svar:
Persona findes ikke mere, så vidt jeg ved, men ellers fungerer cykluscomputere, især Lady-Comp og Pearly som prævention.

De er populære i udlandet, men forholdsvis nye i Danmark. De skulle være 99,3% sikre.
Man måler temperaturen om morgenen, og den bliver så krydschecket med indprogrammerede data, og så får man besked på, om man kan blive gravid eller ej indenfor de næste 24 timer!

Den kan bestilles via hjemmesiden - se til højre.
.
Gravid under menstruation

Gravid under menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-11-07 12:00:00

Jeg ledte efter en nogenlunde seriøs brevkasse, støtte så på den her og tænkte: "Hvem bedre at spørge end kvinder, når det er deres anatomi, der er er temaet?"

Nå, mit spørgsmål er: Jeg var sammen med en - som det fremgår af mit pseudonym, er jeg en dreng/mand - for en måneds tid siden og kondomet holdt ikke, men hun havde sin menstruation.

Nu fik hun, kan jeg regne ud, ikke købt en fortydelsespille bagefter, så hun er ret nervøs.
Nu ved jeg udfra at have læst (og vist også set et sted) at under og lige før/efter menstratutionen er sandsynligheden for graviditet meget lille.

Er det korrekt? Og hvor nervøse har vi grund til at være (det er ca. en måned siden, og hun har ikke fået mens igen)?
Svar:
Selvfølgelig må drenge da også spørge!
Risikoen for at blive gravid lige før, under og lige efter mens må siges at være nærmest nul. Mon ikke det blot er skrækken for graviditet som gør, at hun ikke har fået den endnu?

Men hun skal da bare tage en graviditetstest, hvis hun er gået over tiden, det skulle løse problemet.
Og - måske skulle hun bruge en mere sikker prævention for at undgå tilsvarende hændelser i fremtiden!
.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-11-07 12:00:00

Jeg har hørt, at man skal være jomfru for at blive vaccineret mod livmoderhalskræft, for ellers virker det ikke.

En af mine veninder siger, at man sagtens kan, hvis man har dyrket sex med kondom før vaccinen.

Så mit spørgsmål lyder; skal man være jomfru eller er det nok at have brugt kondom, og hvad med sex under vaccinen? Det skulle vist tage et halvt år?
Jeg håber, at du vil svare.
Svar:
Jeg tror gerne, du har hørt det med vaccinen, og at man skal være jomfru, for det vil journalister helst skrive.

Jeg prøver hver gang at forklare, at vaccinen er beregnet til ALLE piger mellem 9 og 26 år, og man kan også give den til ældre kvinder.

MEN - selvfølgelig er det smartest at give den til piger før deres sexuelle debut, så er man helt sikker på, at de ikke er smittede med HPV-virus.
Derfor er det planen, at den skal ind i børnevaccinationsprogrammet, så 12-årige piger får den (gratis) fremover.

Vi afventer den politiske belsutning om det efter valget. Lige nu må man selv betale de ca 3-3500,- Kr. de 3 sprøjter koster. Der er to vacciner på markedet nu; Cervarix og Gardasil. For begge gælder, at det tager ½ år at blive færdigvaccineret.

Man behøver ikke at blive testet for HPV for at blive vaccineret, så det er bare om at komme ned til lægen og bede om det!
.
Muskelknude i livmoder

Muskelknude i livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-11-07 12:00:00

Jeg er i dag blevet undersøgt for kræft i æggestokkene. Det var der ikke noget af, men derimod en muskelknude i min livmoder, sagde lægen.
Nu tænker jeg bare, hvordan kan han vide, at det ikke er en kræftknude? Han foretog jo kun en indvendig scanning.
Svar:
Når du nu siger, at du har fået foretaget en indvendig ultralydsscanning, så formoder jeg du har været hos en gynækolog?

Den indvendige scanning er den nemmeste måde at konstatere såvel æggestokkræft, som en masse andre gynækologiske lidelser; deriblandt fibromer = muskeknuder i livmoderen.

Fibromer er meget almindelige, de findes hos næsten hver anden kvinde og ses i alle størrelser fra små hasselnødder til fodbolde.

Ofte er det tilfældige fund - dvs. man opdager dem kun fordi man foretager den indvendige ultralydsscanning. Nogle gange giver de blødningsproblemer eller tyngdefornemmelse, hvis de er store.

Enhver som er vant til at foretage scanninger kan se forskel på fredelige fibromer og kræftsvulster, så vær du blot rolig.

.

Minipiller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-10-07 12:00:00

Jeg vil blot høre, om det er normalt, at man slet ikke får menstruation, når man bruger minipillen? Jeg er lige begyndt og har taget den i ca. 2 mdr - hvor jeg ikke engang har pletblødt, hvilket jo er dejligt, men er det normalt?
Svar:
Minipiller indeholder, til forskel fra p-piller, kun et hormon - gestagen. Man tager pillen hver dag, uden pause. Der findes kun to mærker på markedet, Mini-Pe og Cerazette.

Nogle andre former for prævention indeholder også kun gestagen, f.eks. P-staven - Implanon, hormonspiralen - Levonova samt P-sprøjten - Depo-Provera.
For alle disse gælder, at ca. 20-25% af de kvinder der bruger dem, ikke får menstruation. Det er altså velkendt - og for nogle en stor fordel.
Så glæd du dig bare over de penge du sparer i bind og tamponer!
.
Svamp i underlivet

Svamp i underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-10-07 12:00:00

Jeg er en pige på 17 år. Jeg har været så uheldig at skifte bekendskab med underlivssvamp for nu anden gang.
Selve kløen, rødmen og i store træk det anderledes udflåd er væk, men jeg har stadig sådan noget underlig smuldrende, grumset-agtigt udflåd. (kommer mest når jeg tørrer mig i skridet efter bad og toiletbesøg)
Det er utrolig irriterende. Min kæreste og jeg synes begge det er ret ulækkert. Kan du hjælpe mig til en måde at slippe af med det på? For at komme af med selve svampen har jeg brugt "noget natur middel" og "Canesten".
Svar:
Også svar til dig som ikke turde spørge din mor!

Svamp skyldes Candida, en lille svamp som vi alle har, men som, når den får mulighed, bliver til alt for mange og giver de symptomer du skriver: Kløe, svie, hævelse og hytteostagtigt udflåd.
Man kan prøve med Canesten, som er et håndbøbspræparat (findes som creme og stikpiller) eller man kan få recept hos lægen på tabletter (til at tage gennem munden). De sidstnævnte er noget mere effektive, så jeg foreslår du taler med din læge og får en recept.

Hvis man har tendes til svampeinfektioner, bør man også undgå søde sager!
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-10-07 12:00:00

Jeg fik fjernet min livmoder i 1987 og højre æggestok i 1989. Har næsten lige fået fjernet den venstre æggestok.

Hvornår kan overgangsalderen begynde og hvilke symtomer er der? Jeg har døjet med svedeture et årstid nu, både dag og nat. Jeg er 49 år.
Svar:
Det er jo altid sværere, når man ikke har sin livmoder og derfor ikke ved, når menstruationerne ville været holdt op, men jeg synes egentlig, selv du giver svaret.

Du skriver, at du har haft svedeture i et årstid, så det må være der, det startede. Hede-svedeture er det hyppigste symptom. Andre symptomer er humørsvingninger, dårlig nattesøvn, gener af tørre slimhinder, blærebetændelse - samt for mange blødningsforstyrrelser.

Du ville have stor glæde af ren østrogen, f.eks. som gele eller plaster. Ren østrogen øger ikke risikoen for brystkræft.

.

P-ring

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-10-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 49 år, har siden jeg var 18 brugt p-piller.
For ½ år siden startede jeg med P-ring og har været glad for den.

Mit spørgsmål er så, vil den forhindre, at jeg går i overgangsalderen?
Hvis jeg dropper P-ringen hvor stor chance har jeg for at blive gravid?
Svar:
P-ringen eller NuvaRing svarer fuldkommen til almindelige p-piller. Dvs. den beskytter dig mod graviditet, så længe du bruger den. Holder du op, kan du teoretisk blive gravid, omend jeg bedømmer risikoen for graviditet som ret mikroskopisk!

Du vil ikke mærke evtuelle overgangsaldergener, så længe du bruger NuvaRingen.
Jeg foreslår, du holder op når du er ca. 51 år og ser om du får gener overhovedet.
.

Kønsvorter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-10-07 12:00:00

Jeg har hen over sommeren set til en fyr, der oplyste mig, at han har fået konstateret klamydia. Jeg fik straks tid hos lægen, der tog test for klamydia. Svaret får jeg først i næste uge, men min læge konstaterede, at jeg har kønsvorter.

Vi brugte kondom alle gange, vi var sammen og jeg kan derfor ik forestille mig, jeg har klamydia. Jeg har derimod læst mig frem til, at man godt kan blive smittet med kønsvorter, selvom man bruger kondom - desværre.

Jeg læst om behandlingerne af kønsvorter på nettet, men synes stadig jeg er i tvivl og nervøs. Jeg skal til gynækolog og have det ordnet, og jeg er ret nervøs for hvordan, det kommer til at foregå.
Du kunne vel ikke kort forklare de forskellige metoder?

Og lige et ekstra spørgsmål... er det forkert forstået at det kan være et forstadie eller udvikle sig til kræft i livmoderhalsen?
Svar:
For at tage dit sidste spørgsmål først. Både kønsvorter (kondylomer) og livmoderhalskræft skyldes HPV-virus (Human PapillomaVirus), men det er forskellige typer, som laver det ene og det andet, så det behøver du ikke være nervøs for.

Desværre beskytter kondom bedre mod chlamydia end mod HPV-smitte.

Behandlingen af kondylomer afhænger lidt af om de sidder både indvendigt i skeden og udvendigt.
De udvendige kan man pensle med noget gift som hedder podophyllin, man kan også klippe eller brænde eller fryse dem af, og man kan fjerne dem med laser.
Man kan også smøre med noget specielt som hedder Aldara.

Indvendige kondylomer kan man ikke smøre, men kun fjerne på forskellig vis.
Hvis dine kondylomer er meget udbredte bliver du nok henvist til laserbehandling på hospital, ellers vil gynækologen nok benytte en eller flere af ovennævnte metoder.

Hvis de skal klippes af eller brændes, får du selvfølgelig lagt lokalbedøvelse først.
Nogen gange forsvinder de hurtigt, andre gange er de mere sejlivede.
.
Ny abort - eller?

Ny abort - eller?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-10-07 12:00:00

Jeg er gravid i 6. uge (5 + 5) og var i går til en tidlig scanning, fordi jeg har aborteret to gange i det seneste halve år.

Lægen kunne hverken se blommesæk eller foster. Jeg har ikke blødt under graviditeten, men får til tider nogle skarpe jag i venstre side, hvor jeg stadig har en æggeleder (den ene blev fjernet ved graviditet uden for livmoderen).

Jeg bør måske også nævne, at min cyklus normalt er 32 dage, og derfor kan graviditeten muligvis være lidt "yngre".
Er der nogen som helst chance for, at jeg kan være helt almindeligt gravid, eller bør jeg forberede mig på at aborterer endnu en gang?

Jeg håber, du har mulighed for at give mig et svar, som jeg kan forstå. Lægen var meget tvetydig og mumlede noget om dårlig scanner og kaffepause.
Svar:
Umiddelsbart tror jeg, du er scannet for tidligt. Hvis din cyklus er 32 dage, er du næppe mere end i starten af 6. uge, og der kan man ikke nødvendigvis se foster og blommesæk.

Sørg for at blive scannet ca 10-12 dage senere, så ser det nok bedre ud. Det er jo yderst sjældent med 3 spontane aborter i træk.
.
Store kønslæber

Store kønslæber

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-10-07 12:00:00

Jeg er en ung kvinde på 19 år. Udadtil ligner jeg nok en pige, som har det godt med sig selv. Det har jeg også langt hen af vejen, men jeg har et rigtig stort problem med mine kønslæber.

Jeg synes de er alt for store. De er måske omkring 3 cm. Jeg har ikke prøvet så meget med fyre, da dette altid har holdt mig lidt tilbage (jeg har også haft nogle psykiske problemer som skyldes, at jeg ikke har prøvet så meget seksuelt).

Men hovedsagen er den, at jeg nu er ret meget over mine psykiske problemer og derfor føler mig klar til at gå i krig med kærlighed og sex. Det er bare svært, når man har det så dårligt med sig selv forneden.

Jeg synes ikke selv, det er særlig kønt, og jeg frygter, at fyrene væmmes ved det. Og al den fortvivelse gør, at jeg ikke rigtig kan nyde. Jeg har dog læst noget med at nogle fyre rent faktisk tænder på store skamlæber. Kan det passe? Som sagt er mine nok 3 cm lange. Er det normalt?

Jeg vil gerne sige, at jeg lige har mødt en super dejlig fyr, som jeg er meget tiltrukket af. Kunne godt tænke mig at have sex med ham, så vil gerne lige høre, om jeg er helt normal "down there". Og så burde jeg måske også fortælle ham, at jeg ikke er så erfaren hvad sex angår.
Svar:
Nogle er født med store næser, stritører, fregner eller er rødhårede - andre har store kønslæber. Alt sammen er normalt, og de fleste af os finder os jo i, at se ud som vi gør.

Nogle enkelte går til plastikkirurger og får lavet noget om. Måske bliver de lykkeligere af det.
Jeg synes ikke, at 3 cm lyder så slemt, og det tror jeg heller ikke din kommende kæreste vil synes. Specielt ikke hvis du opfører dig naturligt og ikke ligefrem gør ham opmærksom på det.
Måske har han haft andre kærester og set kønslæber i forskellige størrelser.

Hvorvidt du skal fortælle ham om din manglende erfaring hvad sex angår, så giver det nok sig selv. Jeg vil tro han finder ud af det, men det vil næppe genere ham.
.

Endometriose

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-10-07 12:00:00

Jeg skal ind og ha fjernet nogle endomerioser som sidder på mine æggestoke. Jeg skal igang med fertillitets behandling. Nu er jeg bare bange for, at jeg har en større chance for at blive gravid uden for livmoderen.
Svar:
Endometriose er jo livmoderslimhinde, som sidder andre steder end inde i livmoderen, typisk på æggestokkene eller bughinden.

Det lyder som om du har nogle små endometriosecyster = endometriomer på æggestokkene (det er noget, der er set ved en ultralydsscanning ikke sandt)?
Nogle fertilitetsklinikker vil gerne have sådanne fjernet, andre ikke.

Under indgrebet bliver dine æggeledere også kigget efter, og er der ikke endometriose der, er der ikke større risiko for graviditet udenfor livmoderen (som oftest sidder graviditeten jo netop i en beskadiget æggeleder). Kun sjældent sidder der graviditeter på æggestokkene.

.
Bivirkninger ved spiral

Bivirkninger ved spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-10-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 34 år.
Jeg bor i Grækenland og har derfor ikke adgang til information og vejldening fra en dansk gynækolog. Jeg håber, at du vil kunne hjælpe mig.

Jeg har 2 børn på 3 og 4 år og har haft spiral i snart 3 år. De første 2,5 år var OK, selv om jeg godt nok havde en del kraftigere menstruation end før og også pletblødte en del.

Jeg fik den skiftet for 4 måneder siden, og jeg synes ikke, jeg har det så super denne gang. Jeg har stort set ikke lyst til sex, jeg har taget på og værst af alt - jeg har de vildeste humørsvingninger.

Jeg er meget (over)følsom og græder over ingenting. Jeg bider hovedet af både mand og børn og opfører mig helt urimeligt. Det er ikke altid, men dog alt for ofte! Jeg er ellers en person, som er meget glad for min tilværelse med en dejlig mand og skønne born. Langt de fleste af mine ønsker er opfyldt, men jeg bliver altså mere og mere Cruella Deville, uden at jeg kan styre det.

Kan det vaere spiralen og hvad er i så fald dit bedste råd? Som præventionsform er det jo så forbandet praktisk med en spiral....
Svar:
Hvis begge de spiraler du har er kobberspiraler, så har de intet med dine Cruella-problemer at gøre. Det var vel ikke en hormonspiral, du fik for nogle måneder siden vel? Den kan have nogle bivirkninger til at begynde med.

Men ellers ligner det jo PMS-gener du har. Specielt hvis de opstår mellem ægløsning og menstruation.
En måde at behandle det på er med Agnus Castus - læs mere om det på hjemmesiden.
En anden ville være p-piller, f.eks. Yasmin, som er særlig godt til PMS.

Men ellers kommer du vel hjem en gang i mellem, så må du opsøge en af os - se listen til højre.
.
Overgangsalder og epilepsimedicin

Overgangsalder og epilepsimedicin

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-10-07 12:00:00

Jeg er en kvinde, som kom tidligt i overgangsalderen (sidste blødning som 45-årig, er nu 51). Jeg har de sidste 3 år fået hormonstikpiller til skeden. For 1 års tid prøvede jeg en hormonring. Mit problem er, at det ikke hjælper.

Jeg har de sidste 5 år fået Lamictal p.g.a. trigeminus neuralgi. Og fik indtil for 1 år siden også Lyrica, men stoppede med dem, bl.a. fordi de også kunne påvirke hormonbalancan.

Det plager mig meget, at det er helt umuligt for min mand og jeg at gennemføre et samleje p.g.a. smerter i skeden. Min fornemmelse er, at det er ved skedeindgangen, det går helt galt. Han kan slet ikke komme ind mere.

Da jeg stadig har lyst til sex (og han også har det), påvirker det vores samliv meget, og jeg er meget trist over det. Jeg har spurgt min egen læge, om der ikke findes et middel til skeden, som f.eks. kunne smøres på de ydre slimhinder, men det siger han, der ikke gør.

De stikpiller, jeg får hedder Vagifem, og jeg tør da slet ikke tænke på, hvordan det ville være, hvis jeg heller ikke fik dem.
Jeg har ikke fået hormonpiller, selv om min læge tilbød det, da overgangsalderen begyndte i slutningen af 30-års alderen. Jeg turde ikke, da jeg aldrig har født, og desuden var opereret for keglesnit 2 gange.

Derudover er jeg opereret for graviditet uden for livmoderen og endometriose.
Har du et godt råd, eller er det bare slut med sex?

Vi har prøvet om det gik uden samleje, men føler os nok begge frustrerede uden den del i legen.
Vi har desuden prøvet glidecremer og olier, men glidecremen bliver nærmest klistrende og virker modsat, og olien hjælper altså ikke så samlejet kan komme i gang.
Svar:
Selvfølgelig er der hjælp at hente!
Vagifem (tager du 2-3 stk om ugen?) er godt for dine slimhinder. (Egentlig burde du have fået generel hormonbehandling indtil du blev 51 år - dette a.h.t. dine knogler - men det er jo for sent nu).

Nogen gange når Vagifem ikke helt "ud" altså til skedeindgangen, og her kan en hormoncreme (som selvfølgelig findes) være til hjælp. Du kan købe Ovestin vaginalcreme uden recept og smøre omkring skedeåbningen daglig i en periode.

MEN - med de problemer du har, bør du ses af en gynækolog, som vil checke om du har myoser/infiltrationer i din bækkenbund (hvilket ikke ville undre mig) - det er ret nemt at behandle.

Desuden kan man have irritation lige i "porten" (indgangen til skeden = vestibulen), noget vi kalder vestibulitis. Også dette kan behandles med held.
Bed din læge om en henvisning og se på listen til højre, så du kan finde en gynækolog i nærheden.

Epilepsimedicin ændrer ikke effekten af lokal hormonbehandling.

.

Vulvakræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-10-07 12:00:00

Jeg læste indlægget fra den unge kvinde, der to gange var opereret for kræft i de ydre kønsorganer.

Hvordan konstateres denne lidelse?
Er selv 46år - var i fertilitetsbehandling igennem 3 år (1994-1997) uden graviditetsresultat, men med meget store gener efterfølgende. Har ikke menstrueret siden 1996 - hvor jeg var 36 år.

Føler ingen seksuel lyst, usædvanlig tørhed i skeden - intet samvær med min ellers meget skønne mand. Kan virkelig ikke gennemføre et samleje pga. af smerter, der nu også er i skedeindgangen. Føler at jeg er, som når du skal puste en ballon op - og trækker ud der, hvor der skal pustes luft ind. Så sej og gummiagtig - fuldstændig som en indtørret rosin.

Jeg har selv henvendt mig hos min egen læge hvert år til gyn. undersøgelse samt alm. lægecheck mht. til undersøgelse af bryster o.a. Jeg føler ikke, at jeg bliver taget alvorlig, mere for at være overpylret, men jeg mener at vi der ifm. fertilitetsbehandling er i en risikogruppe.

Syntes selv, ved nærsyn med spejl, at jeg er meget hævet på den ene ydre skamlæbe og har en misfarvning dér.
Kan du give mig et godt råd til yderligere tiltag.
Svar:
Cancer i de ydre kønsorganger viser sig som regel ved et sår, der ikke vil hele - eller i tilfælde af modermærkekræft - som en sortbrun plet.
Diagnosen fås ved en vævsprøve.

Men, det der slår mig, når jeg læser din historie er, at du er da blevet rigtig dårligt behandlet! En kvinde, som kommer i overgangsalderen, når hun er 36 skal sættes i behandling med hormoner indtil hun er i hvert fald 51 år.

Det er selvfølgelig ikke for sent endnu. Det vil ændre mange ting for dig, og du vil igen have glæde ved samleje og vil ikke have smerter.

Du bør startes op på lavdosis, blødningsfri tabletbehandling samtidig med lokal hormonbehandling i skeden.
Løb ned til lægen og vis dette svar. Få evt. en henvisning til en gynækolog.

I løbet af et par uger er du på dupperne igen.
Lægen kan jo så også lige kigge på hævelsen.
.
Udebleven menstruation

Udebleven menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-10-07 12:00:00

Jeg er en pige på 19 år og jeg har et problem.
Min menstruation er nu udeblevet i 2 uger.. Allerede på 3. dagen tog jeg en graviditets test, som var negativ. og i løbet af de sidste 2 uger har jeg taget 4 tester (forskellige mærker) som alle var negative? Så mit spørgsmål er: 1 er der forskel på hvor meget HGG man udskiller i sin urin og er der en chance for jeg kan være gravid ? og er der en mulighed for at jeg kan have sprunget ud af min cyklus? Har fået p-pillen Gestonette siden jeg var 14....
Min læge har ikke tid til andet end akutte tilfælde grundet noget kursus halløj, så håber du kan give mig nogle svar...
Svar:
At menstruationen udebliver når man spiser p-piller er ikke usædvanligt og det spiller ingen rolle. Jeg håber, du startede på pillerne igen efter pausen!
Uanset mængden af HCG (graviditetshormonet) ville en test være positiv, de er meget følsomme og slår ud før man selv ved, at man er gravid.
Bliv du bare ved med p-pillerne.
.
Vagifem og amning

Vagifem og amning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-10-07 12:00:00

Jeg fødte for 9 uger siden, og min læge har netop anbefalet mig at tage Vagifem mod tørre slimhinder. Jeg blev bekymret, da jeg læste indlægssedlen, hvor der klart står, at det ikke må anvendes under amning, selv om min læge siger, at det ikke er et problem. Jeg har derfor to spørgsmål: 1) Vil de kvindelige kønshormoner gå i mælken og påvirke min lille dreng, når jeg ammer?
2) Vil hormonerne få en negativ virkning på min mælkeproduktion? Jeg kæmper i forvejen med ikke at have nok mælk, så jeg vil meget nødig tage noget, der kan forværre problemet yderligere.
Svar:
Til lykke med din søn! Jeg er helt enig med din læge i, at Vagifem ikke er farligt når man ammer. Til gengæld er det fremragende mod tørre slimhinder.
Indlægssedlen har det problem, at teksten er møntet på generel hormonbehandling i stedet for lokal (som Vagifem jo er). Jeg foreslår, at du smider den ud.
Du kan bruge Vagifem indtil du får menstruation, derefter er det ikke længere nødvendigt.
.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-09-07 12:00:00

Jeg er 31 år og har fået foretaget 2 keglesnit pga. svære celleforandringer på livmoderhalsen. Nu har jeg været "clean" det sidste 1,5 år - hvilket jo er dejligt.

Jeg har hørt rygter om, at den vaccine man kan give unge piger op til 26 år mod livmoderhalskræft også vil være gavnlig for os, som er blevet opereret, da der stadig kan ligge noget virus og ulme i lagene, som ved vaccine kan blive slået ned.

Jeg er meget villig til selv at betale 3500,- Kr. for en vaccine, for så ikke at skulle bekymre mig mere. Men jeg vil meget gerne have vished om hvorvidt, det er en holdbar teori eller ikke?!

Har også hørt, at der muligvis kommer noget tilskud til vaccinen for os som er over 26 og opererede, men ved ikke om det er noget der passer?! Håber at du kan svare mig, da det er noget jeg overvejer kraftigt!

På forhånd mange tak!;-)
Svar:
Vaccinen er jo beregnet til piger mellem 9 og 26 år og allerbedst, hvis man ikke har haft sexuel debut og dermed ikke har været udsat for smitte.

Du har fået foretaget 2 keglesnit og har altså været HPV-smittet med nogle af de kedelige vira to gange. Som sådan hører du ikke til "målgruppen".

Når det så er sagt, så vil en vaccination forhindre en ny smitte med HPV type 16 og 18 som er de langt hyppigste til at forårsage svære celleforandringer, så jeg synes ikke det er nogen dårlig idé, hvis du lader dig vaccinere.

Hvis du er medlem af sygeforsikringen "danmark" gruppe 1 eller 2, får du 50% tilskud til vaccinen.
.
Missed abortion

Missed abortion

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-09-07 12:00:00

Jeg vil først lige sige at det er en god og brugbar brevkasse du har her.
Jeg har nu haft 2 missed abortions med 3 måneder i mellem. Det er hårdt psykisk. Jeg ved godt at det er normalt at abortere og at det sker for rigtig mange.
Er der noget jeg/lægerne kan gøre næste gang jeg bliver gravid, så det forhåbentlig ikke ender med en abort igen?? Er der noget medicin man kan få så fosteret bedre kan leve i én? Jeg ved godt at der er en regel for at man først kan få hjælp til undersøgelser efter 3. abort. Jeg forstår til dels at der skal 3 aborter til inden man får hjælp, da det jo er så normalt, men psykisk synes jeg ikke det er fair at man skal gå og frygte at der måske kommer endnu en abort, hvis du forstår hvad jeg mener!?
Håber du får tid til at svare dette brev...
Svar:
Tak for de pæne ord.
Desværre er det sådan, at man har besluttet (formentlig af økonomiske grunde) at man først starter den store udredning efter 3 spontane aborter (eller som du har oplevet MA - missed abortions (abortus inhibitus)).
Men så er det med hormonanalyser, antistofprøver, kromosomanalyser af begge parter, kikkertundersøgelse osv.
Jeg tror ikke du kan gøre noget som helst for at undgå, at det sker igen, til gengæld er det jo sjældent med 3 aborter i rap.
Så bare klø på og håb for det bedste. Sørg for at blive scannet tidligt - i 7. uge.
.
Hormoner og symptomer på overgangsalder

Hormoner og symptomer på overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-09-07 12:00:00

Jeg er 48 år, og har taget p-piller i ca 15 år, og vil gerne forsætte, men hvad med overgangs alderen???, UDSÆTTES DEN. Har det ellers fint og er meget aktiv 3-5 a 1½ time om ugen i fitness centeret, og løber 2-3 gange om ugen.
Svar:
Du kan sagtens fortsætte med p-piller nogle år endnu (forudsat at du ikke ryger selvfølgelig). De udsætter ikke overgangsalderen, til gengæld hjælper p-piller også mod hedeture og er gode mod knogleskørhed. Så bliv du ved lidt endu!
.

Vulvakræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-09-07 12:00:00

Jeg er en pige på 39 år, som for godt et år siden fik konstateret vulvakræft og efterfølgende blev opereret (den ene skamlæbe og et stykke langs med i den ene side blev fjernet). Efter operationen var resektionsranden ikke helt fri (men kræftcellerne dog væk), men ved et kontrolcheck fire mdr. efter var alt tilsyneladende som det skulle være. Ikke desto mindre blev der igen konstateret svære forstadier ved kontrol et halvt år efter (på samme sted) og igen operation. Nu skulle resektionsrandene være fri. Jeg er klar over, at jeg med HPV-virussen i kroppen i teorien ikke kan vide mig sikker på ikke at få problemer igen, men kender du noget til statistikken for denne sygdom ? Jeg forstod på lægerne, at det var ret sjældent at få den i min alder, og jeg er bekymret for fortsat at skulle trækkes med sygdomsrisikoen og vil meget nødig opereres igen !! Er der noget som helst jeg selv kan gøre...? Jeg pøver at leve sundt, nul røg og alkohol, frisk luft, motion, positiv livsholdning, etc.
Svar:
Allerførst: Vulvacancer betyder kræft i de ydre kønsdele, dvs. store og små skamlæber, clitoris, Bartholins kirtler osv.
Det er en sjælden cancerform, som kun udgør 3-5% af alle underlivscancere. Der er 80-100 nye tilfælde om året i Danmark og det er som regel ældre (eller gamle) kvinder som rammes af den.
At du - som kun 38-årig - har fået den, skyldes nok at du er smittet med HPV (Human papillomaVirus) type 16 (som er den der tit er årsag til celleforandinger på livmoderhalsen og livmoderhalskræft.
Det er jo ikke den mest aggressive form for kræft der findes - med mindre den skyldes malignt melanom (modermærkekræft).
Jeg tror desværre ikke du kan gøre noget som helst, andet end at følge de kontroller du bliver sat til. Er der frie rande, skulle risikoen for recidiv (genopståelse) være lille.
.

Klamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-09-07 12:00:00

Min mand har alle symptomer på Klamydia (smerter og svie ved vandladning, ømhed i testiklerne m.m) og skulle derfor aflevere en urinprøve hos lægen. Den får han så svar på om en uge. Min bekymring går på, hvis det viser sig at prøven er positiv, hvornår kan han så evt. være blevet smittet. Jeg har ikke været utro, og han siger at han heller ikke har været mig utro. Vi har været sammen i 10 år, og har to børn sammen. Dem havde vi ingen problemer med at få (nemt gravid, nemme graviditeter, nemme fødsler - ingen aborter nogensinde). Kan han (eller jeg) have båret på sygdommen i alle disse år? Jeg er endnu ikke testet, men har tænkt mig at blive det under alle omstændigheder, men hvis han har det, har jeg jo det sikkert også, da vi har været sammmen flere gange om ugen i alle de år vi har været sammen. Jeg er bange for, om han lyver, og alligevel har været mig utro. Jeg har dog ikke haft mistanke nogensinde om dette, før nu hvor vi står overfor dette problem. Min mand arbejder med unge mennesker med misbrugsproblemer, hvor han jævnligt tager urinprøver til narkotests, kan han være smittet ad denne vej?
Svar:
Nu skal man jo ikke tage sorgerne på forskud, måske har han bare blærebetændelse! Eller en anden infektion i de ædlere dele.
Klamydia smitter KUN ved sexuel kontakt, så hvis en af Jer har det er der et problem.
Kvinder kan dog bære på smitten i årevis uden at have symptomer.
.

Vand cyste

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-09-07 12:00:00

Jeg er 25 år og jeg har lige fået konstateret en vand cyste på den ene æggeleder på størrelse med en bordtennis bold. Hvad kan der ske ved det? Altså, vil jeg stadig kunne få børn eller mindskes mine chancer?
Svar:
De er flere der des seneste tid har spurgt om vandcyster. De sidder på æggestokkene (ikke æggelederne) og skal måle over ca 4 cm før man kalder dem en cyste. En bordtennisbold måler vel kun 25-30 mm, så det er en ægblære, som måske er blevet "hængende".
Cyster er som regel ganske uskadelige og forsvinder tit af sig selv. De kan dog blande sig hormonelt og foranledige blødningsforstyrrelser.
Hvis man finder en cyste, kan man enten sige til patienten at hun skal komme igen 6 uger senere til ultralydsscanning eller man kan give hende p-piller i en måned eller to.
Man kan også tømme dem med en sprøjte, der er dog en vis risiko for, at de kommer igen.
Der er altså ingen grund til at være bange.
En af Jer der spørger har smerter, det kan ske, hvis cysten (og æggestokken) snor sig rundt sin egen akse, så blodforsyningen ødelægges. det kan gøre rigtig ondt og skal opereres.

Der er ingen grund til at tro, at du ikke skulle kunne få børn.
.
Dårlig sædkvalitet

Dårlig sædkvalitet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-09-07 12:00:00

Min mand og jeg har prøvet at blive gravide i ca. et halvt år nu. Jeg ved det er meget normalt at der kan gå lang tid, der er bare nogle ting der bekymrer mig. Første spørgsmål: er dårlig sædkvalitet arvelig? Min mands far havde problemet og hans forældre var 5 år om at få deres første barn.
En anden ting: Min mands ene testikel er ikke faldet ned af sig selv, han fik den opereret ned for 7 år siden, kan det give en dårligere sædkvalitet? I tilfælde af dårlig sædkvalitet, er der noget man selv kan gøre ved det?
Mht. mig selv, så har jeg heldigvis en regelmæssig cyklus og kan også måle min ægløsning med tests. Vi er begge 28 år gamle. Håber at du kan hjælpe med vores tvivlsspørgsmål. Ellers tak for en god brevkasse.
Svar:
Dårlig sædkvalitet er snart temmelig almindeligt. Det er ikke decideret arveligt, andet end på den måde, at man lever i det samme miljø. Til gengæld kan en testikel, som ikke er faldet ned af sig selv give nedsat sædkvalitet, så det er vigtigt at din mand får undersøgt sin sæd - også for det som hedder autoantistoffer, altså antistoffer man laver mod sig selv.
Hvis det skulle være så galt, kan man lave forskellige sædoprensninger, hvor man vasker antistofferne af sædcellerne (ligesom man gør ved HIV-positive mænd) og så derefter foretager insemination eller mikroinsemination (ICSI)afhængig af kvaliteten i øvrigt (antal, levetid m.v.)
Se at få en henvisning hver til nærmeste gynækolog, som kan foretage de nødvendige undersøgelser.
.

Ny mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-09-07 12:00:00

Jeg er en 16 årig muslimsk pige, som ikke er jomfru. Og jeg fortryder det så inderligt, at jeg vil på alle måder, prøve og få genskabt en ny mødom. Men fordi jeg er under 18år vil forældrerne så på nogen måde få af vide at jeg har fortaget mig sådan en operation?
Svar:
Det står i loven, at man ikke må operere personer under 18 år uden forældres eller værges viden, så det er ikke noget at gøre. Men derudover sker der vel ikke så meget ved, at du venter de 1½-2 år du mangler. Du skal vel ikke giftes lige foreløbig?
I mellemtiden kan du jo spare sammen til indgrebet, det er jo ikke noget sygesikringen betaler.

.

HELLP syndrom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-09-07 12:00:00

Jeg blev desværre ramt at en alvorelig svangerskabsforgiftning (HELLP) i uge 24. Min lille søn bliver forløst i uge 25 ved akut kejsersnit, da jeg bliver alvorlig syg og det på det tidspunkt er mit liv det gælder.
Han blev født d. 20/7-07 og dør desværre dagen efter.
Jeg føler nu at min krop fysisk er klar til endnu en graviditet og jeg føler også at en ny graviditet vil hjælpe mig psykisk med at komme videre. Men hvor lang tid skal der gå før vi prøver igen? Tænker både i forhold til kejsersnittet og hvis min svangerskabsforgiftning har nogen betydning.
Svar:
Det var dog en voldsom og trist oplevelse du har haft.
Først må jeg forklare lidt om HELLP-syndromet til andre læsere. Det er en videreudvikling af en svær svangerskabsforgiftning (præeclampsi) og den er jo hos dig kommet meget tidligt i graviditeten.
HELLP står for: Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets, dvs. blødningstendens, forhøjede levertal, for få blodplader. Man kan få gulsot, kvalme, mavesmerter, blødninger i hjernen, i urinen, moderkagen kan løsne sig osv. det er en meget alvorlig tilstand, som før at man må forløse kvinden selv om barnet er alt for lille.
Desværre er risikone for at det sker igen ikke helt lille - op mod ca 30%.
Hvad angår kejsersnittet spiller det ingen rolle, jeg formoder at din menstruation er kommet igen og så er kroppen fysisk klar.
Det undrer mig at fødeafdelingen ikke har givet dig besked?
Men de vil helt sikkert følge dig nøje i en ny graviditet!
Held og lykke!
.

Vagifem

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-09-07 12:00:00

Hjælp mig ?
Jeg har idag været hos lægen til underlivs undersøgelse,som jeg får tilbudt hvert 3.år,det gjorde så ondt, jeg blødte og tænkte det kan da ikke være normalt, med så sarte slimhinder.(Jeg har ikke haft et normal sexliv de sidste 3 år af samme grund). Jeg fik tilbudt Vagifem 25 mikrog estradiol, men når jeg læser de bivirkninger der kan følge med, bliver jeg da rigtig bange,men mangler da bestemt også trods min alder et sexliv. Er det pest eller kolera at væle imellem ?
Svar:
Jeg synes din læge har gjort dig en rigtig fin tjeneste med at tilbyde dig Vagifem til dine slimhinder. Du skal starte med en daglig i 14 dage og derefter tage en 2-3 x om ugen.
Bivirkningssedlen skal du smide langt væk! Den skelner ikke mellem generel og lokal hormonbehandling - der står vist noget med småt nogle steder, men man skal lede efter det.
Tag dem og glæd dig over, at du igen kan have et normelt sex-liv (men der går lige nogle uger før du er klar). Og husk, at det ikke er en kur, men at du skal blive ved.
.

Tvillingsvulst

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-09-07 12:00:00

Jeg har læst et par af dine artikler om dette emne. Jeg fik selv fjernet en tvillingsvulst da jeg var 23 år (nu er jeg 57 år). Så stor som en fodbold, vejede 1,1 kg. Fik fjernet hele den ene og 2/3 af den anden æggestok. Jeg har altid følt mig heldig at jeg har fået lov at føde to børn. Jeg har aldrig fået hormonbehandling og holdt op med at menstruere som 38 årig og har i alle de år været meget generet af svedeture. Nu er jeg i den situation at der ved en CT-scanning af mine urinveje tilfældigt blev fundet en vækst i min ene binyre. Jeg har nu afleveret en masse døgn- og nat-urin samt blodprøver, jeg kender endnu ikke resultatet af disse prøver men har læst mig frem til at jeg muligvis undersøges for om jeg har fæokromocytom. Nu er det så jeg har fået den tanke om det i virkeligheden kan være en misvækst hos mig som den tvillingsvulst jeg havde i sin tid. For hvad kan ellers få en binyre til at vokse ? (18 mm). Mit spørgsmål går altså på: kan man få en tvillingsvulst i binyren?.
Jeg håber meget du vil give dig tid til at svare mig, da jeg er meget forvirret og bekymret.
Svar:
Dermoidcyster - tvillingsvulster - kan sidde mange steder omend de er hyppigst i æggestokkene, men jeg har ikke hørt at de kunne sidde i binyrene.
Phæochromocytom er en (godartet) svulst i binyremarven som producerer bl.a. adrenalin og noradrenalin. Symptomerne er hovedpine, hjertebanken,svedudbrud, smerter og trykken i brystet, opkastninger og synsforstyrrelser.
Man får mistanken, enten ved en scanning eller ved symptomerne.
Ved døgnurin-målinger af adrenalin og noradrenalin, gerne efter et "anfald" af ovennævnte symptomer.
Behandlingen er operation (så vidt jeg ved).
.

Hormonspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-08-07 12:00:00

Jeg er 50 år og har det sidste år været meget plaget af lange og kraftige menstruationer. Har været ved gynækolog, som har anbefalet hormonspiral. Jeg er meget i tvivl om jeg skal sige ja til den, da jeg før har haft spiral som prævention og dengang fik jeg kraftige blødninger og meget udflåd samt smerter indimellem og ved samleje. Hvis jeg får spiral nu kan jeg så risikere at få smerter og udflåd og kan den påvirke mig psykisk? Gynækologen sagde at jeg også kunne vælge at få skrallet et lag af livmoder slimhinden, hvilket vil bevirke at jeg ikke mere får menstruation. Hvilke gener og komplikationer kan der være ved den metode? Jeg glemte at spørge..
Svar:
Alle gynækologer er meget glade for Levonova - hormonspiralen. Den er netop god til blødningsproblemer og menstruationssmerter. Du fik sikkert en brochure om den - læse den!
Det er jo et langt mindre indgreb at få lagt en spiral end at få slimhinden brændt af.
Du kan læse mere på: www.hormonspiralen.dk
.
Svømning efter fødsel

Svømning efter fødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-08-07 12:00:00

Jeg fødte tvillinger for 8 uger siden ved naturlig fødsel. Jeg har blødt i ca 6 uger, dog mindre og mindre, præcis som jeg fik det beskrevet på hospitalet. Nu vil jeg gerne begynde til svømning med børnene, og holdet starter før jeg kan få en gynækologisk undersøgelse. Er det ok at begynde at bade og svømme?
Svar:
Til lykke med børnene! Det er jo ikke usædvanligt at bløde i 6-8 uger efter en fødsel - omend det skal være aftagende som du beskriver, men a.h.t. dine medsøstre og deres børn synes jeg ikke du selv skal gå i bassinet, så længe du bløder (med mindre du sætter en tampon op, medens du er i vandet selvfølgelig).
God fornøjelse med babysvømningen!
.

Vandscanning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-08-07 12:00:00

Jeg har i dag d.27/8-07 været oppe på sygehuset og få foretaget en vandscanning, hun nævnte noget om en polyp på sin båndoptager, er det noget der skal fjernes?
Svar:
Jeg formoder, at du er blevet undersøgt med vandscanning fordi du har haft nogle blødningsproblemer! Gynækologen har så hældt lidt sterilt saltvand i din livmoder og har påvist en polyp - se billedet til højre.
Jeg plejer nøje at demonstrere det på skærmen, når jeg finder en sådan.
Man plejer at fjerne dem, ikke fodi de er farlige, men fordi de laver blødningsproblemer. det er et ret lille indgreb.

.
Gravid efter operation af godartet knude

Gravid efter operation af godartet knude

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-08-07 12:00:00

jeg har for nyligt fået fjernet en Godartet knude på 13 x10 cm,æggeleder og æggestok i venstre side.Jeg har det godt,og skal nu genoptage mit " liv" igen. min mand og jeg ønsker børn. Hvorlang tid anbefaler man at der skal gå efter operation? Fik et lodret snit fra navle til skamben,. Hvad er odsene for graviditet med kun en (iøvrigt sund og rask) æggestok? Jeg er 30 år og har endnu ingen børn..
Svar:
Den tilbageværende æggestok overtager funktionen og kan sagtens klare ærterne.
Hvornår du kan optage samlivet bestemmer din krop, når du har lyst og det ikke gør ondt er det OK!
.
Levonova, keglesnit samt smerter under og efter samleje

Levonova, keglesnit samt smerter under og efter samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-08-07 12:00:00

Jeg har fået foretaget et keglesnit for 2 1/2 år siden, for 16 måneder siden fik jeg en søn og for 1 år siden fik jeg en levonova spiral. Spiralen har drillet mig lidt hele tiden, først en lang periode med konstant blødning og på det seneste har jeg den mistænkt for at være i vejen ved samleje. Jeg oplever det som om, den er for lang til min livmoderhals og derfor gør, at jeg ved præcis hvor min livmoderhals er ved samleje. Jeg har altså en lille smule ondt, men efter samleje har jeg temmelig ondt, ligesom menstruationssmerter. For nylig har jeg blødt ret kraftigt efter samleje, det begyndte et par timer efter. Først troede jeg det var menstruation, men det var mere frisk blod end normalt med levonova, det lå ikke der hvor det plejer på måneden og det stoppede efter et halvt døgn. Nu er jeg bekymret. Jeg ved ikke om levonova kan have disse bivirkninger eller om celleforandringer kan? Har du erfaringer med lignende reaktioner på spiral? Jeg skal til celleprøve om to dage, men jeg vil gerne høre din holdning, for jeg oplever det som om, jeg bliver ignoreret, når jeg hævder, at jeg kan mærke min livmoderhals.

***

Jeg er 49 år, og fik for et halvt år siden lagt en hormonspiral op for at lette mine kraftige menstruationsblødninger, som jeg har døjet med gennem mange år. Jeg har haft uregelmæssige blødninger i denne halvårlige periode, og har det stadig. Generelt er blødningerne blevet mere moderate, men jeg har stadig dage indimellem, hvor jeg tager Cyklocapron for at være fri for de generende blødninger. Jeg har spurgt speciallægen, som lagde spiralen op, hvorvidt jeg kan bruge Cyklokapron, når jeg har en hormonspiral, og fik det svar, at det er der ikke noget i vejen for. Dog håbede han, at det ville blive unødvendigt på sigt.
Jeg har også fået at vide, at der kan forventes uregelmæssige og langvarige blødninger i 3-6 mdr. efter opsætningen af spiralen. Jeg tænker meget, om jeg stadig skal give spiralen en chance...og håbe, den vil bevirke, at mine menstruationsperioder må blive lettere at have med at gøre. Jeg tager 600 mg. Ibumetin i visse mensesdage på grund af smerter. Disse piller har jeg også fået ordineret af gynækologen.
Kan man sige noget om fremtidsudsigterne og om det er forventeligt, at Levonova snart vil bevirke, at mine blødninger vil blive meget reducerede, og at jeg vil få færre menstruationssmerter.
...Jeg går jo og overvejer, om det i stedet vil være formålstjenligt at få fjernet livmoderen. Forud for opsætningen af Levonova, er jeg blevet ultralydsscannet og vandscannet og jeg har nogle muskelknuder, men jeg fik anbefalet at prøve en hormonspiral.


***

Jeg er 29 år, har fået 2 dejlige drenge (2002-2004), regner ikke med at skulle have flere. Jeg har brugt p-piller siden jeg var 17, men fik efter den sidste fødsel sat en alm spiral op. Den sad i ca 1 1/2 år og er lige blevet fjernet (for 3 mdr siden). Det første år, var jeg rimelig tilfreds med mine menstruationer som varede omkr 5-6 dage (har altid haft kraftig blødning + smerter som blev reduceret en smule, når jeg brugte p-piller). Men det sidste halve år spiralen sad der, fik jeg mere og mere kraftige blødninger, og selve menstruationen varede op til 8 dage. Det var sådan, at jeg til sidst kunne bløde en tampon med den højeste suge-evne igennem på 2 timer, og så var det bind, jeg havde på altså også blødt igennem ud på mine trusser! Det ville jeg simpelthen ikke spilde min tid på, så jeg besluttede sammen med min læge at få spiralen fjernet hos en gynækolog, da snorene var klippet helt til, og er nu tilbage på p-piller.
Jeg har aldrig før bemærket, om jeg skulle have haft bivirkninger ved brug af p-piller, men denne gang har jeg taget på i vægt, har fået større bryster, har brystspændinger, jeg har fået bumser i hele panden (har aldrig haft bumser før i mit liv), har store humørsvingninger omkr menstruationen og har mistet en del af lysten til sex. Jeg synes, det er en meget voldsom forskel, som jeg ikke rigtig kan finde ud af, om KUN kan skyldes p-pillerne eller måske min alder?? (så gammel synes jeg nu heller ikke, jeg er...) Lang historie, mit spørgsmål til dig er:
Tror du, jeg skal skifte til et andet p-pille mærke?
Eller vil en Levovona spiral kunne hjælpe mig mere?
Jeg er bange for, om en hormon spiral vil have nøjagtig de samme bivirkninger, som jeg oplever med p-pillerne.
Håber du vil svare på mine spørgsmål.
Svar:
I har alle spørgsmål omkring blødninger og Levonovaspiralen. Alle gynækologer elsker den spiral for vi ved, at mere 95% af alle kvinder der får den bliver tilfredse. Nogle skal dog lide lidt mere end andre. Langt de fleste problemer er overstået indenfor de første 4-6 mdr, men nogle må llide længere, op til et år. Er der stadig problemer efter et år, må man finde på noget andet. I Annes tilfælde ville man nok overveje at fjerne livmoderen, men bid tænderne sammen lidt endnu.
M.h.t. blødninger ved samleje som Mille har oplevet, så er det nok ikke spiralens skyld. Nu skal du jo til celleprøve, så får du kigget på din livmoderhals, så der ikke sidder en polyp, den ville kunne give dig blødninger. Måske skulle du også få foretaget en ultralydsscanning, man kan have polypper højere op også.
Det er korrekt, at celleforandringer kan give blødninger ved samleje, men efter et keglesnit bliver man jo checket extra, så det burde ikke være tilfældet.

Til K vil jeg sige, at hvis du ellers har fået de samme p-piller som tidligere, er det underligt med de bivirkninger, så du kan enten skifte mærke eller få den hormonspiral, som jo er en lokal behandling (efter indkøringsproblemerne)
.
Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-08-07 12:00:00

Jeg er 37 år, og begyndt og få uregelmessige menustrationer, de har altid været meget punktlige, jeg kampsveder i øjeblikket både dag og nat, min læge siger det er tidlig overgang, hvor mange år kan man regne med det tager ???.
Jeg har aldrig været gravid, vi har adopteret da det ikke kunne lykkedes.
Svar:
Hvis man kommer i overgangsalderen allerede som 37-årig og det kunne det jo tyde på (men jeg håber du har fået checket dit stofskifte!), så skal du i hormonbehandling indtil du blive ca 51 år. Ikke alene til dine hede-svedeture, men også a.h.t. dine knogler.
I starten skal du have den slags hormoner som gør, at du får regelmæssig menstruation igen, senere kan du få blødningsfri behandling.
Ingen kan sige, hvor længe generne vil vare, der kan gå alt fra 3 mdr til 10 år!
Tal med din læge eller gynækolog om sagen.
.
Polypper på livmodermunden

Polypper på livmodermunden

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-08-07 12:00:00

Har fået en GU i dag hos egen læge.Han gav min en henvisning til en gynækolog pga.store polypper på livmodermunden. Jeg er er 32 år, midt i en ægløsning og er i gang med at prøve at få barn nr.3. Er det noget jeg burde vente med? Og bliver det et problem, hvis jeg allerede er gravid?
Svar:
Polypper på livmoderhalsen er både almindelige og ufarlige. Man fjernes dem, fordi de tit giver pletblødninger eller blødninger ved samleje. Hvis kvinden allerede er gravid, plejer jeg at ætse dem med lapis, men ellers skal de bare fjernes, det er ikke noget der gør ondt og tager blot et øjeblik for en gynækolog.
.
Gynækologisk undersøgelse

Gynækologisk undersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-08-07 12:00:00

jeg er en pige på 28, der ikke har fået lavet en underlivsundersøgelse endnu.
Er simpelthen så mange for det. Men tænker meget på det lige for tiden. Skal/ skal ikke.
Jeg er jomfru endnu....

Kan du hjælpe mig??
Svar:
Med mindre du har nogen gener, behøver du ikke at få foretaget en gynækologisk undersøgelse og heller ikke en celleprøve - jeg formoder du er blevet indkaldt til den nogle gange! Man kan kun blive smittet med HPV-virus (den der laver celleforandringer) ved samleje. Så vent og se hvad tiden bringer!
.
Sex efter keglesnit

Sex efter keglesnit

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-08-07 12:00:00

Jeg fik tidligere i år konstateret moderate til svære celleforandringer og fik for ca. 14 dage siden foretaget keglesnit. Mit spørgsmål er om hvornår jeg kan have sex med min kæreste som forinden og om han kan "smitte" mig med hpv igen? desuden om der kan "gå hul" på mig når vi er sammen efter keglesnittet?
Svar:
Jeg håber da du har fået information fra det sygehus eller den gynækolog, som foretog kegleoperationen!
I min klinik siger vi, at risikoen for blødning er størst på 2. og 10. dagen efter indgrebet, så hvis det er mere end 14 dage siden, burde faren være overstået. M.h.t. smitten, så har I jo begge HPV-virus. Du kan bare håber på, at din virus er væk. Den kan jo forsvinde af sig selv. Man kan ikke spilde tid på at være bange for HPV-smitte, den kan nemlig ikke undgås - heller ikke med kondom.
.
Medicinsk eller klinisk abort

Medicinsk eller klinisk abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-08-07 12:00:00

Jeg er en pige på 20 år, som for 2 uger siden opdagede at jeg var gravid. Jeg kontaktede straks min læge, da jeg ikke vil have barnet (er blevet gravid ved forglemmelse af p-piller)
Har fast kæreste (forlovet)
Da jeg var ved min Egen Læge fik jeg en underlivsundersøgelse- hvor han konstaterede at jeg nok var 5-6 uger henne.
Han spurgte hvilken metode jeg helst ville have, og jeg valgte den medicinske.
Jeg fik en tid på Hospitalet.
Idag var jeg så oppe på Hospitalet, fik taget en underlivsundersøgelse og en ultralydsundersøgelse.
Havde regnet med at påbegynde aborten idag- MEN efter at jeg havde fået foretaget Ultralydsundersøgelsen sagde lægen til mig at jeg nok var 5 uger henne men at de ikke kunne bestemme hvilken metode jeg skulle have, da jeg endnu ikke var inde i den "rigtige" graviditet.
Han snakkede også om at ved unormal graviditet var det sværere at konstatere hvor langt henne jeg er.
Jeg fik en tid næste Onsdag, hvor jeg skal have foretaget endnu en ultralydsundersøgelse.

Jeg synes at det var en meget underlig forklaring han gav mig- lød meget suspekt.
Hvad mener han med unormal graviditet? og hvorfor kunne jeg ikke bare få den medicinske abort, når nu han mente at jeg endnu ikke var inde i den "rigtige" graviditet?
Svar:
Jeg tror, at det lægen mener er, at han ikke kan se graviditeten ved ultralydsscanning endnu og før man starter på en abort, må man være sikker på, at graviditeten sidder hvor den skal, nemlig inde i livmoderen. Du er simpelthen kommet for tidligt!
Jeg håber du er klar over, at du ikke er nødt til at få foretaget aborten på hospitalet. Mange praktiserende gynækologer foretager også aborter, se listen over alle gynækologer i landet her til højre.
.
Manglende sexlyst ved hormonmangel

Manglende sexlyst ved hormonmangel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-08-07 12:00:00

Jeg har fået fjernet livmoder og æggestokke ved overgangsalderens begyndelse pgs. fibromer i livmoderen. Æggestokkene valgte jeg selv at få fjernet. Til gengæld bad jeg om ikke at få fjernet livmoderhalsen. Havde jeg kendt til bivirkninger ved fjernelse af æggestokkene (manglende sexlyst), havde jeg nok ikke valgt at få disse fjernet.

Jeg fik efter operationen østradiol i ca. 10 år (til jeg var 63 år), hvilket jeg befandt mig rigtig godt med. På grund af de nye undersøgelser, der viser, at sandsynligheden for at få brystkræft øges ved indtagelse af hormoner, så stoppede jeg med disse i 2004. Jeg savner dem stadigvæk, idet sexlysten er forsvundet,skeden er meget tør (jeg tager dog Vagifem 1 gang om ugen) og min nattesøvn er meget urolig.

Findes der et middel, som kan hjælpe?
Svar:
Der er kun en god løsning på problemet - begynd på hormonerne igen. Der er IKKE påvist øget risiko for brystkræft ved at bruge ren østrogen som du får - kun ved kombination af østrogen og gestagen.
Når man ikke har en livmoder kan man nøjes med østrogen.
Start med 2 mg Østradiol i 14 dage, måske kan du derefter klare dig med 1 mg daglig.
Vagifem (stikpiller) er godt til slimhinderne, men en om ugen er nærmest homøopati efter min mening.
Man skal starte med en daglig i 14 dage og derefter 3 x om ugen som vedligeholdelse.
.
31-årig jomfru

31-årig jomfru

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-08-07 12:00:00

Jeg er uden min gode vilje stadig jomfru som 31-årig. Har altid været genert over for fyre og har samtidig/er fortsat meget overvægtig. Efterhånden som jeg er blevet ældre, er det at jeg stadig er jomfru faktisk den største forhindring for mig i forhold til at have sex. Jeg ønsker nemlig ikke at fortælle det til fyren og er angst for, at han vil opdage det.
Derfor er mit spørgsmål, om en fyr nødvendigvis kan mærke, at man er jomfru.. jeg ved godt, at man vil bløde, man han ville jo ikke nødvendigvis vide hvorfor - der kunne jo være så mange andre årsager.
Jeg har forsøgt selv at bryde mødommen, men det har gjort for ondt og jeg har ikke kunnet gennemføre. Har læst et sted, at man kunne bruge noget lokalbedøvende og smøre på - og så f.eks. prøve med en dildo. Kan man købe lokalbedøvende i håndkøb og hvilket mærke ville evt. være fornuftigt at bruge, når det drejer sig om mødommen.

Løsningen på mit problem er ikke, at fortælle det til den fyr jeg ender med at have sex med, da det er alt for pinligt for mig - har endda hindret mig i at få de obligatoriske underlivsundersøgelser ved min læge - ikke fordi jeg er pinlig over at der er nogen der skal rode mig i underlivet, men fordi jeg er flov over at de ser, at jeg er jomfru. Selv mine aller bedste venner ved det ikke.

Kort opsummeret er det vigtigst for mig at vide, om fyren kan mærke at jeg er jomfru, samt om der kan fåes noget lokalbedøvende i håndkøb, som kan bruges til mødommen.

Håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Fyren vil ret sikkert kunne mærke at du stadig er jomfru. Jeg tvivler på, at du selv kan løse problemet med lokalbedøvende gelé (Xylocain-gel), der skal noget mere effektivt til.
Hvis du får en henvisning fra din læge til en gynækolog, så er problemet løst på få minutter.
Man lægger en smule lokalbedøvelse i hver side og laver derefter nogle ridser i mødommen og sikrer sig at der er plads til almindelige instrumenter og ultralydsscanner. Derefter skal det blot holdes åbent, f.eks. med fingrene eller en dildo, indtil du har haft sex med en mand.
Jeg kan fortælle dig, at du er ikke den eneste jomfru i den alder - de er set ældre!
.

EVRA

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-07-07 12:00:00

Efter at have brugt Diane Mite som prævention i flere år, har jeg nu skiftet til Evra. Dels fordi jeg ikke husker at tage pillerne hver dag men også fordi jeg ikke lider så meget af uren hud længere. Jeg forsøgte en gang med Diane Mite at tage dem uden pause, fordi jeg ikke gad menstruere, men det holdt ikke længe, da jeg følte al for megen ubalance i min cyklus. Jeg vil nu spørge om jeg kan tillade mig at prøve det samme med Evra, altså ikke holde nogen pause.
Svar:
Diane mite er jo en lidt speciel p-pille, som indeholder et "antiandrogent hormon", altså hormon mod mandlige kønshormoner og det er derfor den er så god ved uren hud.
Evra (eller p-plastret) svarer til p-pillen Cilest. Du kan sagtens prøve at køre igennem uden pause, hvis din livmoder accepterer det og ikke begynder at bløde er det fint.

.

Implanon

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-07-07 12:00:00

Jeg håber du kan hjælpe mig. For præcis 2 uger siden fik jeg indsat en Implanon, jeg har haft en før som blev taget ud den 25maj 2007, men fordi jeg ikke havde penge til en ny ventede jeg. Jeg fik afvide at den helst skulle sættes mens man havde menstruation men ikke et must.. Men det store spørgsmål er... Hvornår virker den fra? Jeg fik at vide at jeg skulle vente med at have sex til min næste menstruation som ca kom halvanden uge efter indsættelsen. Og nu ca 4 dage efter har jeg haft sex.. Sker der noget ved det? Kan jeg blive gravid? Svar mig venligst hurtig, hvis du har tid.. Har nemlig prøvet at få en abort før, og det vil jeg nødig igen..
Svar:
Implanon - eller p-staven - er en rigtig god form for prævention. Den skal sættes ind under menstruation for at virke sikkert meddetsamme.
Jeg forstår ikke, hvorfor du ikke lod den gamle sidde, indtil du havde råd at købe en ny!
Men sket er sket. Som jeg læser lidt brev, så har du først haft sex efter din menstruation, så der burde ikke være nogen fare, men tag en test for en sikkerheds skyld om nogle uger.
.
Gravid efter Missed Abortion

Gravid efter Missed Abortion

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-07-07 12:00:00

Tak for en god brevkasse. Jeg havde desværre en Missed abortion for 5 uger siden, det har været rigtig hårdt ,da jeg havde svært ved at blive gravid. Jeg har altid haft uregelmæssige menses. Er blevet undersøgt at gynækolog, som sagde jeg skulle tabe mig lidt, så jeg kunne få ægløsning. Jeg tabte mig få kilo og blev gravid. Nu er jeg så nervøs for om der går lang tid igen. Efter 5 uger har jeg ikke haft menses. 4 uger efter min MA havde jeg 3 dage hvor der var en meget lille streg blod på toiletpapiret (kun om aftenen!?) Har dette været min menstruation eller..? Mit største ønske er at blive gravid igen og gerne hurtigt. Håber du kan svare på om det kunne være min menstruation og jeg kan få ægløsning inden længe!?
Svar:
Først lidt forklaring:
Missed abortion (eller abortus inhibitus som det hedder på latin) er en slags spontan abort, som man dog ikke bløder ved.
Man opdager det ved en ultralydsscanning, hvor man enten ikke finder noget foster (et såkaldt vindæg) eller at fosteret er gået til.
Enten får man foretaget en udskrabning eller man kan få nogle piller - ligesom ved en medicinsk abort.
Almindligvis får man menstruation igen ca 4 uger senere og man må gerne blive gravid meddetsamme.
Mon ikke det har været en (omend lille) menstruation du har haft? Har du taget på, så prøv igen at tabe nogle kilo, det gør underværker.
Men ellers må du blive henvist til en gynækolog, som kan hjælpe dig med at lave æg (og få ægløsning).

.

PCO

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-07-07 12:00:00

Jeg ville høre hvad man kan gøre hvis man får konstateret PCO.
Jeg er 23 år og min kæreste og jeg påtænker at stifte familie i løbet af dette eller næste år. Min søster har PCO og har vha kunstig befrugtning fået to dejlige børn. Min moster har forhøjet kolestorol og min mormor har diabetes. Jeg har læst en del om PCO og kan nikke genkendende til en del af symptomerne. Jeg er dog ikke overvægtig, men har normal vægt. Jeg overvejer at gå til læge og få undersøgt om jeg helt reelt har det, men vil også gerne vide på forhånd hvad man konkret har af muligheder for behandling.

***

Min kæreste og jeg har prøvet på at blive gravide i ca. 10 mdr nu. min mens har svinget meget siden jeg stoppede med p-pillerne. Min cyklus har ligget på alt lige fra 32 dage til 42 dag. Og den sidste mens varede i 16 dage. Min læge sendte mig på sygehuset hvor jeg fik taget en blodprøve på min 21. dags cyklus, og igen på dag 26. Og idag har jeg lige fået svaret, jeg havde altså ingen ægløsning. Hvad sker der når man ingen ægløsning har? Kan man få den frem på en eller anden måde? Eller er det helt skid med mig? Har prøvet ægløsningsteste før dette og heller ikke de viste tegn på ægløsning.
Min kæreste skal i gang med at få tjekket sin sædkvalitet, får tilsendt en henvendelse til skejby sygehus. Er der noget vi selv kan gøre??
Håber du kan hjælpe os.


***

For ca. 1 år siden fik jeg at vide at jeg har PCO, hvilket gjorde mig meget fortvivlet, har en masse ??? inde i mit hovede. Har jeg ingen chance for at blive gravid? Jeg er 20 år så er jo rimelig ung men vi har prøvet i 1½ år nu og der sker bare intet og jeg ved slet ikke hvordan jeg skal regne min cyklus ud eller hvornår jeg har ægløsning? Min menstruation er meget forstyrret, der går nogle gange 6 mdr. før det kommer, har prøvet at tage ægløsningstest men ved ikke om det er på det rigtige tidspunkt jeg tager den.
Når man har PCO bliver det så svære med tiden at blive gravid hvis jeg overhovedet kan.?
Jeg er som du nok kan høre meget forvirret, håber du kan hjælpe lidt.
Svar:
Kære Alle 3
Jeg får rigtig mange spørgsmål om PCO og det er jo også en hyppig tilstand, op mod 20% af alle kvinder i fertil alder lider af det. Symptomerne er manglende ægløsning og dermed uregelmæssig/sjælden menstruation, evt øget hårvækst, fedme, problemer med at blive gravid m.v.
Senere i livet er der risikoo for type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme.
Alle gynækologer ser rigtig mange kvinder med PCO, så I skal alle 3 sørge for at få en henvisning og blive udredt med ultralydsscanning af æggestokkene, blodprøver m.v. (Jeres mænd skal selvfølgelig også have henvisning med og skal have undersøgt sin sædkvalitet).
Er man overvægtig skal man tabe sig - vi giver ofte sukkersygemedicin - Metformin - for at hjælpe. Taber man ca 5% af sin vægt, kommer ægløsningen ofte igen. Ellers stimulerer vi ægdannelsen med hormoner og checker hvordan det går ved at ultralydsscanne æggestokkene undervejs.

Men som regel er der gode chancer for graviditet, I skal bare have lidt hjælp!
Se også PCO-foreningens hjemmeside til højre.
.
Blødninger mellem menstruationerne

Blødninger mellem menstruationerne

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-07-07 12:00:00

Jeg er en pige på 25 år og døjer med blødninger mellem menstruationerne. Det skal siges at jeg er stærk overvægtigt og da jeg ville lave noget ved dette problem har jeg for ca 5 måneder lagt min kost helt om, masser af frugt og grønt, kun fuldkorn produkter og ingen krystalsukker. (Spiste MEGET usundt før) Men 1 måned efter min kostomlægning begyndte jeg at pletbløde mellem mens.(havde normal mens. før), de blev stærkere og nu er blødningerne fra normale til kraftige. Der kommer også en del ''klumper'' med ud og nu er blødninger der konstant, jeg har blødt uafbrudt i ca. 1 måned nu. Det ødelægger mit sexliv og jeg gider ikke rigtig ud og bevæge mig mere. Jeg er gået i gang med at drikke noget Røllike og gulgrøn løvefod te og håber det vil hjælpe lidt (er startet på det for 2 uger siden). Jeg får ikke meget støtte fra min læge, han snakker om at få fjernet min livmoder men det NÆGTER jeg, Jeg vil gerne få børn engang. Hvad skal jeg gøre og kan det skyldes min kostomlægning? Jeg er meget fortvivlet...
Svar:
Selvfølgelig skal du ikke have fjernet din livmoder i en alder af 25 år!
Da fedt er et oplagringssted for østrogen, kan man godt forestille sig, at dit vægttab vil give dig blødningsproblemer - i hvert fald i en periode indtil det hele regulerer sig igen.
Måske skulle du være på p-piller i en periode, så du er "styret fra oven".
Jeg synes du skal bede din læge henvise dig til en gynækolog, så du kan blive ultralydsscannet bare for at se, at der ikke er andet galt end "hormonelle problemer". Og så se at få lagt en plan sammen med gynækologen!
Og held og lykke med dit vægttab!
.
Hvide brystvorter

Hvide brystvorter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-07-07 12:00:00

Jeg er 50 år gammel og har været i overgangsalder de sidste 3 år. Jeg har i det sidste års tid bemærket at mine brystvorter (som før har været let brunlige/lyserøde) nu er blevet hvidlige, det er om om pigmenteringen er væk! Herudover har jeg også tør skede samt udslet på håndfladerne. Jeg er startet på fiskeolie som skulle hjælpe på udslet og de tørre slimhinder. Kan brystvorternes farve have sammenhæng med hormoner og overgangsalder?
Svar:
Umiddelbart er hvide brystvorter ikke en effekt af overgangsalder, selv om man ofte får tørre slimhinder i såvel øjne og mund som i skeden. Og udslet i hænderne hører heller ikke med.
Først bør du tale med din læge om det. Hvis ikke han/hun har en rimelig forklaring bør du henvises dels til en gynækolog, dels til en hudlæge.
Hormoner vil hjælpe på tørre slimhinder i øjne, mund og skede, men næppe på brystvorter og næppe heller på håndeczem.

.

Blod i urinen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-07-07 12:00:00

Jeg har fået fjernet livmoder og æggestokke nogle år tilbage. Nu er jeg begyndt at bløde - nogen gange som rigtig blod og andre gange lidt blod på toiletpapiret.
Jeg har været til to forskellige gynækonoger, der sagde, at det ikke kunne komme fra skeden.
det sidste min læge sagde til mig før hun selv døde var, at jeg under ingen omstændigheder måtte bløde.
Kan det være min blære der er noget galt med og er det noget du kan undersøge. Jeg har konsulteret dig efter operationerne???
Svar:
Din læge har jo ret i, at man ikke skal bløde fra underlivet.
Der er jo 3 åbninger man kan bløde fra. Hvis du afleverer en urinprøve til din læge, kan den blive undersøgt for blod.
Man kan også bløde fra skeden, selv om man ikke har en livmoder. Dels kan der sidde polypper, dels kan slimhinderne være så sarte og tørre (du har jo også fået fjernet æggestokke), at de bløder ved berøring. Du skriver forresten heller ikke om du stadig har din livmoderhals?
Og endelig kan man bløde fra tarmen (hæmorroider f.eks.).
Det skulle være til at finde ud af, specielt hvis du opsøger lægen medens du bløder, så man kan se hvorfra det kommer.
.
Lugt i underlivet

Lugt i underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-07-07 12:00:00

Jeg har et spørgsmål jeg håber du kan svare på.
Jeg er stadig jumfru og vil meget gerne i seng med min kæreste. Vi har snakket om at have sex sammen og skrevet intime beskeder til hinanden. Men der kommer en dårlig lugt fra mit underliv og mit udflåd smager lige grimt. Han skriver at han vil slikke mig, men jeg tør ikke lade ham gøre det, selvom jeg har lyst. Er der noget jeg kan gøre? Jeg håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Du må straks gå op til din læge og få behandling. Umiddelbart lyder det som "bakteriel vaginose" og det behandler man med noget der hedder Metronidazol. For du har vel ikke en gammel tampon siddende - der er intet der lugter værre end det!
.
Tidlig overgangsalder

Tidlig overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-07-07 12:00:00

I oktober fik jeg at vide jeg var gået i tidlig overgangsalder som 36 årig (havde stort set ikke haft mens i hele året).

Har løbende fået taget blodprøver og har nu meget høj tal og Østrogen er målt til næsten ingenting (40). Min læge mener jeg bør begynde at ta hormoner og fortsætte til jeg blir ca. 50. Jeg har ikke voldsomme symptomer jeg ikke kan leve med og ønsker helst ikke at ta hormoner i så lang en periode pga brystkræft osv. Men han sir at det er nødvendigt for at forebygge knogleskørhed (jeg tar både kalktabletter og D vitamin + Bidro piller)og for at hindre at min krop begynder at "gå i forfald" indenfor de næste år..dvs tørhed, bryster og underlig "skrumper ind" osv - men ved man at det VIL ske ? Han sir jeg ikke har øget risiko for diverse ulemper idet mit østrogen niveu nu er næsten 0 og det vil kun komme op på normal - ikke derovre....jeg læser så meget forskellig og ved ikke hvad jeg skal tro.

Kan du kaste lidt lys over disse ting.

PS; jeg ryger ikke, lever sundt med motion og har ikke født børn.
Svar:
Jeg synes du har en rigtig fornuftig læge. Når man går i overgangsalder så tidligt som 36-årig, så bør man spise hormoner til man er ca 51 år, både til knoglerne, blæren, håret osv. Det giver dig ikke øget risiko for brystkræft, til gengæld vil det beskytte dig mod hjerte-karsygdomme, knogleskørhed, alment "forfald" m.v.
Dette er der bred enighed om blandt gynækologer! Journalister har det med at forplumre nogle ting, så tro ikke på alt du læser, men stol på din læge!
.
Lutealfasedefekt

Lutealfasedefekt

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-07-07 12:00:00

Det sidste halve år har vi forsøgt at blive gravide. Jeg har taget min morgentemperatur og kan se at der ikke går mange dage fra min ægløsning til min menstruation. Der går under 10 dage. Jeg har læst på nettet, at dette kaldes en lutealfase defekt. Fordi fasen ikke er lang nok til at slimhinderne i livmoderen bliver klar til at modtage ægget. Derfor kan man sagtens blive befrugtet, men ikke holde på ægget. Min læge sagde, at der aldrig har stået noget om det i hendes lærebog. Det er bare underligt når det står alle stedet på nettet, som skriver om fertilitet. Da jeg har ægløsning vil hun ikke gøre andet end at sende mig til kunstigbefrugting, hvis der ikke er sket noget indenfor det næste halve år. Derfor er mit spørgsmål om lutealfase defekt eksisterer og hvad der kan gøres ved det?
Svar:
Jeg kan se, at du har stillet det samme spørgsmål på fertilitetklinikken Nordicas hjemmeside og at Svend Lindenberg svarer dig, at lutealfasedefekt findes og at du skal udredes (hos gynækolog).
Normalt går der 14 dage fra ægløsning til menstruation. Det gule legeme, som opstår når ægget bliver frigjort, laver hormonet Progesteron, som forbereder livmoderslimhinden til at modtage et befrugtet æg.
Man kan måle mængden af Progesteron i blodet - normalt på ca 21. dagen.
Hvis niveauet er for lavt, kan man tilføre Progesteron (i form af vaginal gel - Crinone - fra ægløsningen og 15 dage frem).
Sørg for at få en henvisning til en gynækolog.

.

Ny mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-07-07 12:00:00

Har et par spørgsmål ,
Jeg har haft samleje før. Men skal snart forloves osv, alle tingene skal være iorden. Er så bange for at min kommende mand skal finde ud af jeg ikke er jomfru længere. og har hørt om falsk/ny mødom. Men , hvordan virker den?
Bløder man også ved samleje?
for det er sådan noget man går op i ved Islamsisk bryllupsnat? Og hvordan får man den? Gør det ondt ?
Og hvor meget koster det ?
Jeg er under 18 , skal ens forældre så skrive under? for min mor ved det nemlig heller ikke. håber virkelig du vil hjælpe !!??
Svar:
Jeg har svaret på spørgsmål om ny mødom før, hvis du kigger gamle svar igennem.
At lave en ny mødom er et lille indgreb man foretager i lokalbedøvelse. det tager ca 10-15 minutter, hvor man genskaber den gamle mødomshinde.
Det plejer at bløde ved nyt samleje og der gør i hvert fald ondt og giver modstand.
Det koster (hos mig) 4.500 kr, men jeg har hørt priser op til 12.000 kr.
Såvel gynækologer som plastikkirurger foretager indgrebet.
Problemer er din alder, man må ikke operere folk under 18 år uden underskrift fra forældre.
Jeg håber da heller ikke at du skal giftes i din unge alder.
.
Endometriose og svamp

Endometriose og svamp

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-07-07 12:00:00

Håber virkelig du kan hjælpe mig. Jeg er 38 år og har for 2 år siden fået konstateret endometriose i svær grad (opereret 2 gange) og har fået Zoladex 3,6 behandling først i 6 mdr. og nu i 3 mdr. Mit problem er at jeg har fået svamp i munden, ingen kan svare mig på om de 2 ting kan hænge sammen, kan du?
Svar:
Endometriose er en underlig sygdom. Populært sagt så er det livmoderslimhinde, som sidder et forkert sted, f.eks. på æggestokkene eller bughinden. Dette kan forklares ved at menstruationsblodet løber den "gale vej" ud gennem æggelederne og sætter sig fast udenfor livmoderen. Denne slimhinde vil så bløde ved hver menstruation og det gør ofte ondt.
Denne teori kan ikke forklare hvorfor man kan have endometriose på ischiasnerven eller i næsen (så får man hhv. ischiassmerter eller næseblod på menstruationstidspunktet).
Behandlingen er dels operation, hvor man fjerner så meget endonmetriose man kan og derefter hormoner, enten p-piller, gestagen eller det du får Zoladex (som får dig til at gå i kunstig overgangsalder). det vigtige er at forhindre ægløsning og dermed menstruation.
Endometriose giver ofte problemer med at blive gravid, men ellers er smerter ved ægløsning og menstruation de værste gener.
M.h.t. det du spørger om, så kan jeg slet ikke se sammenhængen, så svaret må blive nej.
.
Væskeansamling på æggeleder

Væskeansamling på æggeleder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-07-07 12:00:00

Jeg er blevet lidt forvirret omkring muligheden for graviditet i forhold til æggelederen. I et af svarene her i brevkassen, har jeg forstået at hvis den ene æggeleder ikke virker så gør den anden heller ikke, hvilket jeg også tror det er det min egen gynækolog har sagt til mig. Han kunne på en scanning se en væskeansamlig på den ene æggeleder og gav mig prompte en brochure om barnløshed. Jeg blev paf og fik ikke stillet yderligere spørgsmål. Nu er det så jeg mener at have læst - også her i brevkassen - at man godt kan blive gravid (naturligt) med kun en æggeleder i funktion. Hvad er så rigtigt? Min umiddelbare tanke er, at den anden side vel fungerer, så hvorfor ikke?
Svar:
Vi er jo udstyret med to æggestokke og to æggeledere og de kan alle fungere hver for sig.
F.eks. kan man jo blive gravid uden æggeledere, det kræver ganske vist lidt hjælp (reagensglas), men alligevel. Man kan altså nøjes med en æggestok og en æggeleder.
Men, når en æggeleder er fuld af væske er den ikke meget værd. Hvis man bliver gravid, er risikoen for at graviditeten sætte sig i æggelederen stor. Væske i æggelederen opstår oftest efter en underlivsbetændelse (f.eks. chlamydia), hvor æggelederen lukker til i den ene ende.
Men hvis den anden er normal, kan man godt blive gravid på naturlig måde.
Hvis det bliver nødvendigt med reagensglasbehandling, vil man først gå ind og enten fjerne den syge æggeleder, eller lukke den af (ligesom når man bliver steriliseret).
Håbe det er svar nok på dit spørgsmål.
.

Oxyplastine

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-07-07 12:00:00

Hvor kan man købe oxyplastine? Vi fik noget til vores baby på Rigshospitalet og det virker rigtig godt mod rød numse pga. det store zinkindhold.
Svar:
Oxyplastine er en fantastisk fransk salve, som kun kan købes i Frankrig (på ethvert apotek).
Den indeholder som I siger en hel del zink og derudover oregano, geranium, timian m.v.
Jeg bruger den til til forkradset, væskende hud hos mine patienter og har også været med til at introducere den på Rigshospitalet.
Den koster 4.50 € for en stor tube på 135 g og den holder længe. Den er genial til røde babynumser.
Mon ikke I kan få nogen til at tage den med hjem fra Frankrig?
.
P-piller som 38-årig

P-piller som 38-årig

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-07-07 12:00:00

Jeg mangler et konkret svar - er det hensigtsmæssigt at tage p.piller som 38 årig eller ej. Min læge siger ok, men jeg læser det ene sted at det skal man ABSOLUT ikke, og næste sted at det betyder ingenting.

Jeg har taget pillen siden jeg var 14 år. Trives godt med det. Hører også til dem der tager pillen uden for mange pauser, da jeg godt vil styre min blødning selv. Så det vil jeg have svært ved at undvære. Men hvis jeg lever livet farligt ved at tage dem, vil jeg jo helst stoppe og finde noget andet præventention. Overvejer Levonova Spiralen, men den er jo også fyldt med hormoner?

Håber meget på et svar da jeg er temmelig forvirret over dette og har brug for at tage en hurtig beslutning.
Svar:
Så længe du ikke ryger eller har for højt blodtryk er der intet i vejen for at du fortsætter med p-piller til du bliver omkring de 50.
Til gengæld er vi jo glade for Levonova-spiralen - jo den er da fyldt med gestagen (altå kun et hormon), men der skal jo være nok til at den kan afgive 20 microgram i 5 år.
De er jo mange myter og rygter om p-piller - klogest er at spørge sin læge og ikke tro på alt man læser (jvnf alt det vrøvl der har været om den glimrende p-pille Yasmin)
.
PCO og udebleven menstruation

PCO og udebleven menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-06-07 12:00:00

Håber at du kan hjælpe mig. Min menstruation skulle være kommet for 15 dage siden. Min mand og jeg prøver dog at blive gravide og har smidt p-pillerne for 7 mdr. siden. De burde da allerede nu være ude af kroppen?? - og inden jeg startede på p-piller for 3 år siden var min menstruation regelmæssig.
Har taget tests på den 11. + 13. dag for den udeblevne menstruation og de var begge negative.
Jeg tænker at det eventuelt kan være PCO (da jeg er overvægtig), men det er min læge slået hen uden at undersøge det.
Håber at du har en ide til hvad det evt. kan være. Det kan ikke passer at min cyclus er på over 45 dage - det har den aldrig været før.
Svar:
(Også svar til dig som spørger om PCO og graviditet)
PCO (Polycystisk ovariesyndrom) er da helt oplagt og selvfølgelig skal du undersøges (og behandles) for det. Netop langvarige intervaller mellem menstruation er et af kendetegnene.
PCO er jo ganske almindeligt, ca 20% af kvinder i den fødedygtige alder lider af det.
Bed din læge om en henvisning til en gynækolog som kan ultralydsscanne dine æggestokke og se om de ligner PCO (her ligger ægblærerne i en perlekrans i udkanten af æggestokkene i stedet for jævnt fordelt).
Hvis du også har forhøjede mandlige kønshormoner er sagen klar.
Du skal nok i behandling med Metformin (sukkersygemedicin), så du kan tabe dig. (Foruden at motionere selvfølgelig!)
.
HPV og graviditet

HPV og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-06-07 12:00:00

Jeg var for nogle måneder siden til livmoderhalskræft undersøgelse. Min læge fandt en kønsvorte i livmoderhalsen. Det viste sig at jeg havde HPV virus (men ikke nogle celleforandringer). Den blev fjernet og en måned efter isnet. Min kæreste og jeg vil gerne have et barn og vi har prøvet i 2 måneder. Min gynækolog sagde, at jeg skulle til kontrol efter 4 måneder og hun anbefalede kræftigt at vi ventede med graviditet, til efter denne kontrol.
Jeg synes jo så at 4 måneder er rigtig lang tid at vente!!! Når man bare så brændende ønsker sig et barn! Kan der ske noget farligt, hvis vi ikke venter og jeg først kan blive kontrolleret igen efter graviditeten? Eller er det simpelthen bedst at vente 4 måneder? Hvad kan konsekvensen være, hvis jeg bliver gravid? Er det fordi, det kan nå at udvikle sig til kræft hvis der går for lang tid uden kontrol, eller?
Svar:
Kønsvorter (eller kondylomer) er helt uskadelige og bliver ikke til kræft. det er en helt anden type HPV-virus (human papilloma virus), som laver celleforandringer og dermed livmoderhalskræft.
Din gynækolog vil formentlig bare være sikker på, at du ikke har flere, de er nemmere at fjerne hvis man ikke er gravid (og de vokser tit i graviditeten).
Men det er da ikke forbudt ligefrem at blive gravid nu.

.
Gynækologisk undersøgelse

Gynækologisk undersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-06-07 12:00:00

Kan man få foretaget en gynækologisk undersøgelse f.eks. af dig uden at være henvist fra sin egen læge ?
og hvis ja, hvad er prisen for undersøgelsen ?
Svar:
Det kan du godt, men med henvisning er det gratis - uden koster det 1500 kr.
Til højre kan du på min hjemmeside se, hvor jeg holder til.
Der er også et link hvor du kan se alle gynækologer i hele landet.
.
Trisekvens og graviditet

Trisekvens og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-06-07 12:00:00

Kan man blive gravid når man tager hormon Trisekvens? Jeg får jo menses hver måned ???
Svar:
Trisekvens er tabletter til kvinder i overgangsalderen, som indeholder naturligt østrogen og gestagen. De virker IKKE som prævention.
Hvorvidt du kan blive gravid eller ej er afhængig af, om du har ægløsning. Da jeg formoder, at du får pillerne p.g.a. udsættende menstruation og hede-svedeture er muligheden ikke så sandsynlig. Din såkaldte "menstruation" er fremkaldt af pillerne og er ikke nødvendigvis din egen cyklus.
.
Smitter kondylomer?

Smitter kondylomer?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-06-07 12:00:00

Min kæreste har lige været ved lægen og fået af vide at han har fået kondylomer, men det er fra et tidligere forhold, vi endte så med at have sex for godt en uge siden og nu jeg bange for at jeg er smittet:( hvornår kan man se om man er smittet? kan man blive testet med det samme? og smitter det hver gang? for har kun været sammen den ene gang pga der var tvivl.
Svar:
Kondylomer eller kønsvorter skyldes en virus - HPV. Nogle HPV-typer giver vorter på hænderne, andre giver kønsvorter og andre igen giver celleforandringer på livmoderhalsen. De smitter ved samleje. Man kan ikke blive testet, så man må vente og se. Der kan gå måneder før de evt. kommer. Nej, de smitter ikke hver gang. Jeg vil anbefale. at I bruger kondom indtil din kæreste er kommet af med dem. Han skal have dem penslet eller fjernet på anden vis.

.

Yasmin

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-06-07 12:00:00

Jeg har netop læst indlægget om Yasmin, hvor du skriver, at hvis man vil holde med p-piller skal man spise pakken færdig.
Pg.a hysteriet der var omkring Yasmin, valgte jeg at holde med det samme, selvom det var midt i en periode, og trods det jeg godt ved at journalistik ikke altid er troværdig (har selvfølgelig brugt anden prævention siden). Blev bare bekymret, da min far har haft en blodprop a hjertet.
Efter jeg var holdt fik jeg kort tid efter min menstruation. Nu bliver jeg så bekymret om jeg har forvirret kroppen ved bare at holde op med pillerne uden at spise pakken færdig. Eller er det ok?
Svar:
Selvfølgelig bløder du når du holder op med pillerne, det var det jeg prøvede at antyde.
Og selv om du skriver, at den udsendelse var dårlig journalistik (og det kan vi hurtigt blive enige om), så har du alligevel ikke hørt efter; det drejer sig om en kendt bivirkning ved alle p-piller nemlig blodprop i ben og lunger - IKKE i hjertet.
Men, som vi andre plejer at sige - det er farligere at være gravid.
.
Levonova og amning

Levonova og amning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-06-07 12:00:00

Jeg fødte en dejlig dreng i december og fik en hormonspiral sat op i marts. 1½ mdr efter opsættelsen begyndte snoren at genere min mand ved samleje. Han følte at der var noget der stak ham og jeg har nu fået klippet af snoren to gange og scannet om spiralen sidder korrekt (hvilken den gør). På trods af min læge sidst hun klippede, ikke længere kunne se snoren ligesom jeg skal på sygehuset for at få den ud pga. manglende snor, kan jeg kan stadigvæk mærke snorspidsen med fingrene (mærkes som ståltråd), og den generer stadigvæk min mand. Hvilket gør den lidt for præventiv!
Jeg kan ikke tåle p-piller og brugte før min graviditet nuva-ring, men fik ofte svamp og blærebetændelser, lægen mente skyldes ringen. Min læge har foreslået en p-stav, men jeg synes den er lidt dyr, da jeg i så fald regner med at den skal ud allerede omkring januar 08 (vil gerne have barn nr. 2).
Synes p-plaster lyder godt, men jeg ammer stadigvæk.
Har du andre foreslag til prævention?
Hvad mener du om p-sprøjte?
Svar:
Det kan ikke passe, at man ikke kan klippe snoren kort nok. Man skal jo lidt op i kanalen, men det kan man godt med et fin saks.
Og selvfølgelig skal du ikke på hospitalet og have spiralen fjernet, det kan enhver gynækolog klare.
P-staven koster ca 1200 kr og kan sidde i 3 år. P-sprøjten gives hver 3. måned og er jo noget billigere. Begge dele indeholder kun gestagen - minipille-hormonet, ligesom Levonova-spiralen.
P-plasteret (EVRA) svarer til p-piller, men i den lavdoserede ende, så det kan du også bruge.
Men prøv nu om ikke en gynækolog kan få klippet den snor kort, den spiral er jo fremragende.

Dette er også svar til Den nybagte mor, som spurgte om man kan bruge Levonova, medens man ammer - det kan man godt!
.
Graviditet ønskes

Graviditet ønskes

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-06-07 12:00:00

MIn mand og jeg ønsker at blive gravide. Jeg har taget p-piller i 7 år og stoppede i september. Jeg har nu ikke haft menstruation siden januar måned. Jeg var til gynækolog i dag, men fik ikke stillet de spørgsmål jeg gerne ville - jeg følte, at han synes, jeg er ALT for utålmodig. Jeg fik en recept på Perlutex. Hvordan virker de? Er det meget unormalt, at min menstruation udebliver i så lang tid? Kan jeg selv gøre noget for at "hjælpe det på vej"?
Jeg håber, at du kan svare mig på disse spørgsmål.
Svar:
Lidt firkantet kan man sige, at hvis man ikke har menstruation, bliver man heller ikke gravid. Talte gynækologen ikke om PCO (polycystisk ovariesyndrom), det er den hyppigste årsag til manglende menstruation?
Han har givet dig Perlutex (et gestagenpræparat) for at se om man kan fremkalde en menstruation. Derefter er planen nok at giver dig nogle hormoner, så du kan lave æg og når du først laver æg, bliver du sikkert også gravid.
Næste gang du besøger din gynækolog, så skriv spørgsmålene ned, så du/I husker at stille dem.
.
Fortykket livmoderslimhinde

Fortykket livmoderslimhinde

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-06-07 12:00:00

Jeg er 36 år og har 2 børn (den yngste er 1 1/2 år) Jeg har det sidste halve år haft en svag blødning et par dage før den egentlige menstruation. Den ses ved svag lyserød udflåd efter toiletbesøg. De første to måneder kom denne svage blødning 2 dage før mens, mdr. 3 var der ingen blødning kun alm. mens. ,4. Mdr. Havde jeg blødning 7 dage inden normal mens og dernæst igen 2 dage før mens.
Jeg har været hos gynækolog og fået foretaget pap smear og en ultralydsscanning. Pap smear var negativ. Scanningen blev først lavet uden på maven, dernaest vaginalt. Da lægen ud fra billederne havde mistanke om en polyp, fik jeg dernæst foretaget en vandscanning. Desuden viste billederne at jeg havde nogle små cyster paa mine æggestokke, som lægen mente jeg ikke skulle bekymre mig om.
Vandscanningen viste ingen polyp. Lægen kunne se, at livmoderslimhinden i den ene side var fortykket. Da scanningen blev foretaget lige før jeg skulle have menstruation, fik jeg besked om at komme tilbage til ny ultralydsscanningen om 6 uger, lige efter min næste menstruation. Lægen sagde at fortykkelsen kunne skyldes, at jeg skulle have menstruation om et par dage, så derfor skulle den næste scanning foretages lige efter. Cysterne kunne også være forsvundet om nogle uger. Hvis billederne efter næste scanning viser det samme som de tidligere, skulle vi snakke mulig behandling, jeg går ud fra, han mener hormonbehandling (?).
Jeg har kigget på internettet mht ‘fortykket livmoder slimhinde’ og alt hvad der er at læse er, at det er symptom på kræft iI livmoderen. Jeg er helt rundt på gulvet af nervøsitet nu.
Så kan du fortælle mig om en fortykket slimhinde er farlig?
Kan der have været en polyp tidligere, som er forsvundet af sig selv igen?
Bør jeg få foretaget en biopsi?
Bør jeg have livmoderen fjernet, hvis næste scanning viser det samme?
Hvis der gives hormonbehandling, er det så I form af p-piller? Jeg har tidligere taget p-piller som præventionsform i 6 år, før jeg første gang blev gravid. Jeg må indrømme, at jeg ikke er begejstret ved tanken om hormonbehandling og p-piller, dels fordi man hører meget om hormoner og risiko for kræft, og dels fordi jeg ved brug af p-piller sidst dannede cyster I brysterne og de føltes også mere knudrede.
Jeg bor I USA og tænker på om p-piller og hormonbehandling her er anderledes end i Danmark, eller bruger man de samme præparater?. Findes der en lavdosis p-pille I USA som du evt. ville anbefale?
Håber du kan hjælpe mig med mine spørgsmål, da jeg lige nu har svært ved at overskue situationen og ventetiden til næste scanning.
Svar:
Lad mig først sige, at risikoen for kræft i din alder er minimal.
Slimhinden inde i livmoderen er altid fortykket lige op til menstruationen, det er jo hele idéen, at den er forberedt på at modtage et befrugtet æg.
Derfor er det altid bedre at scanne lige efter en menstruation, hvor slimhinden er helt tynd.
En vandscanning er god til at se om der er polypper i livmoderen, men endnu bedre ville det være, hvis du fik foretaget en kikkertundersøgelse (hysteroskopi). Dem laver jeg helt uden bedøvelse, jeg "skyller" kikkerten ind med saltvand og får et fint overblik over livmoderhulen (og patienten kan selv se med).
Er der ikke noget med, at i USA (p.g.a. forsikringspremierne) så er det ikke gynækologen som foretager ultralydsscanningerne, men en anden klinik?
M.h.t. de cyster du har på dine æggestokke, så skriver du ikke noget om størrelsen? Småcyster har det med at komme og gå og vi ser også tit kvinden 6 uger senere til en ny ultralydsscanning.
P-piller er en god behandling af såvel fortykket livmoderslimhinde, som cyster på æggestokkene.
Her i landet er vi meget glade for p-pillen Yasmin (og lillesøster Yasminelle) og de findes over hele verden.
.
Lichen sclerosus

Lichen sclerosus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-06-07 12:00:00

Jeg har lige fået konstateret lichen sclerosus og er kommet i behandling med Dermovat. Derfor har jeg nogle spørgsmål. Hvor hyppig er sygdommen egentlig? Jeg har nemlig aldrig tidligere hørt om den. Jeg ved, at det er en kronisk sygdom, men er det almindeligt, at sygdommen kan holdes nede med Dermovat, eller skal man være forberedt på, at sygdommen er fremadskridende med skrupning af huden og deraf følgende gener. Jeg tænker bl. a. på, om man kan have et normalt sexliv med denne sygdom.
Svar:
Alle gynækologer ser jævnligt lichen sclerosus og behandler med Dermovat.
Lichen sclerosus er en hud-slimhinde-sygdom som er ret almindelig - præcis hvor hyppig ved man ikke.
Symptomerne er kløe, svie og ubehag. Nogle gange sår. Årsagen er ukendt.
Der er en forøget risiko for kræft (ca 10%), så man skal ses efter ca en gang om året.
Behandlingen er Dermovat eller Elidel creme.
Virker behandlingen ikke ret hurtigt, plejer jeg at tage en biopsi.
Jeg ser mine lichenpatienter efter en og to måneders behandling
.
Yasmin P-piller

Yasmin P-piller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-06-07 12:00:00

 forbindelse med omtalen af bivirkningerne ved brug af p-pillen, Yasmin, vil jeg høre dig, om det er muligt at stoppe fra dags dato med at tage p-pillen? eller hvad bør man gøre i sådan en situation? jeg har bestilt tid hos min læge, men hun har først tid på fredag. Jeg har længe overvejet at holde en pause med p-pillerne, men jeg ved ikke hvordan man bærer sig ad, om man simpelthen bare stopper eller hvad man gør.
Svar:
Der er overhovedet ingen grund til at stoppe med Yasmin, som er markedets bedste p-pille. Omtalen skyldes dårlig journalistik!
Check f.eks. Lægemiddelstyrelsens hjemmeside:
www.laegemiddelstyrelsen.dk
Men hvis du skal stoppe med p-piller, så spis pakken færdig.

.

FSH

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-05-07 12:00:00

Jeg ville gerne høre hvorfor FSH ændrer sig ved overgangen fra den fødedygtige alder til perioden efter klimakteriet?
Svar:
FSH betyder Follikel Stimulerende Hormon og produceres i den lille bønneformede kirtel under hjernen som hedder hypofysen.
FSH stimulerer ægblærerne (folliklerne) i æggestokkene til at vokse og producere østrogen (det ene af de to kvindelige kønshormoner).
Den normale værdi af FSH hos fertile kvinde ligger på ca 3-8 IE /ml.
Når æggene slipper op i forbindelse med at vi nærmer os overgangsalderen og østrogenmængden i blodet falder, prøver hypofysen fortvivlet at piske på æggestokkende med FSH, for at få dem til at producere mere østrogen. FSH mængden i blodet stiger derfor lige så stille. Når FSH er over 15-20 IE/ml kan man ikke mere blive gravid (de tests som findes i handlen hvor man selv kan teste om man er i overgangsalderen slår om ved 25 IE).
I begyndelsen kan der være store udsving af FSH, så skal man være sikker, skal den måles et par gange - og altid under menstruation, ellers giver den for høje værdier, da den også svinger under menstruationscyklus.
Kvinder i 70-års-alderen har ofte en FSH på 80-100 IE/ml.
Håber det er forklaring nok.
.

Hormonpiller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-05-07 12:00:00

Jeg har nu i 5 år fået Trisequens. og er meget træt af min kunstige menses, (jeg er 53 år), har talt med min læge om det, men hun syntes jeg skal forsat skal tage dem. Jeg har ingen gener ang. overgangsalderen nu, så mit spørgsmål til dig er:
Skal jeg stoppe med dem eller? hvis jeg stopper hvad sÅ?
Svar:
Efter 5 år med Trisekvens er det på tide enten at holde helt op eller i hvert fald trappe ned i dosis. Og selvfølgelig er der ingen grund til at du skal have den kunstige menstruation.
Foreslår at du i første omgang bliver sat over på Activelle (halv dosis, blødningsfri behandling) og så i løbet af nogle måneder trapper ud ved at tage en tablet hver anden dag osv.
Måske mærker du ingen forskel!
.
Blå livmodermund

Blå livmodermund

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-05-07 12:00:00

Er livmodermunden altid blå som der står på diverse sider når man er tidlig gravid, dvs hvis man kun er en uge over mens .. fordi når jeg undersøger mig selv i spejlet kan jeg se at det ser hvidt ud derinde .. men er det et krav når man er gravid at den er det ?
Svar:
Det er rigtigt, at livmoderhalsen får et blåligt skær, når man er gravid, men en uge efter udebleven menstruation er det nok svært at se og i spejlet tror jeg det er endnu sværere.
Det er ikke et absolut krav, det var mere i gamle dage, hvor man ikke havde de undersøgelsesmetoder vi har nu - ultralydsscanning f.eks.
.
P-plaster og pause

P-plaster og pause

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-05-07 12:00:00

Jeg har netop fået en recept på det nye p-plaster, da jeg gerne vil prøve en ny form for prævention. Jeg har læst i indlægsseddlen, at man SKAL have plastret på i 7 dage x 3 uger i træk. Mit spørgsmål er så nu, at hvis man ligesom med p-piller gerne vil udskyde sin mens med 3 dage fx. pga. en lejrtur, hvad gør man så? Man kan vel ikke tage plastret af i uge 4 efter fx 3 dage og så holde en pause? Jeg mener, så er de sidste 4 dage af plastret vel spildt? Der var jo en fordel ved p-piller, at man netop bare kunne stoppe så man fik sin mens på det mest behagelige tidspunkt. Når jeg læser indlægsseddlen for p-plater får jeg en fornemmelse af, at man kun kan have plastret på i 7 dage.
Svar:
Lige som med p-piller kan man uden videre springe pausen over hvis man skal på ferie eller lignende. Du kan bare køre ud i et med plasteret (EVRA) og så lægge pausen på et tidspunkt der passer bedre. Måske kan du køre ud i et i 3 mdr.
Pausen og den "menstruation" som kommer der er jo alligevel kunstig.
Håber du bliver glad for Evra-plasteret, det er en god form for prævention.
.

Trichomonas

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-05-07 12:00:00

Jeg har meget ildelugtende udflåd med lidt blod i... Jeg fandt også en lille "knop" i skridtet, som jeg fjernede med en pincet... De viste sig at være et lille dyr med flere ben på hver side af kroppen der bevægede sig (SKUMMELT!!)Hvad kan det være? Er det noget som kun overføres ved samleje? Er nemlig lidt bekymret da jeg er i fast forhold, men vil jo heller ikke rive hovedet af min fyr uden grund... HJÆLP
Svar:
Dyret må vist være en skovflåt, så husk at se efter om du har nogen andre steder på kroppen. De kan jo være farlige.
Hvad angår udflåddet, så må du gå til lægen og evt. blive podet. Det kan være Trichomonas, specielt hvis det er grønligt og skummende. Det behandles med Metronidazol. Chlamydia giver også udflåd og skal selvfølgelig behandles.
.
Forsinket menstruation

Forsinket menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-05-07 12:00:00

Jeg er en pige på 19 år, fylder snart 20. Jeg skriver fordi at jeg har meget problemer med forsinket menstruation, det er meget sjældent at den kommer til tiden, og hvis den gør (1-3 gange om året højest) så kommer den med en måneds mellemrum. Men som regel er den forsinket 1 - 2 uger.
Nu er det sådan at jeg er i et fast parforhold hvor mig og min kæreste dyrker sex, men jeg går og er bange for at være gravid hver evig eneste måned. (vi bruger kondom, da jeg ikke ønsker at tage p-piller fordi jeg synes det er kunstigt og usundt for kroppen).
Når min menstruation går over tiden, får jeg nogle gange morgenkvalme (uden opkastning), svimmelhed, kvalme, hedture især om aftenen og er det i detheletaget utilpas. Det føles som om der er rod i mine hormoner, som om de svinger ret meget.
Hvad skal jeg gøre?
Svar:
Jeg forstår ikke helt din modvilje mod p-piller. Hvem siger at det er usundt for kroppen? Tværtimod beskytter det jo mod nogle forskellige former for cancer ( f.eks. kræft i livmoderen).
For dig ville det have flere gunstige konsekvenser så vidt jeg kan se: dels ville du få helt regelmæssige blødninger hver måned og dels slap du for at hver måned gå omkring og være bange for at være gravid.
Men hvis du alligevel ikke vil, så få dog en spiral! Ikke at den bringer orden i dine hormoner, men den beskytter i hvert fald mod uønsket graviditet.
Selv om du aldrig har været gravid, findes der små spiraler man godt kan bruge (Flexi-T f.eks.)
.
Turners syndrom

Turners syndrom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-05-07 12:00:00

Har fått høre om en i fam. som har en sykdom,slik at hun ikke utvikler eggstokkene vanligt. dvs. at hun ikke har produsert østrogen etc.selv om hun har fått stimulering fra hjernen. Hun er derfor ikke startet med utvikl ad. vekst og slikt . Hun er i beg. av puberteten. Heldigvis har de funnet ut av feilen,så nå får hun østrogenplaster ,skal ha doser resten av livet.Hun kan ikke få barn,da eggstokkene ikke vil fungere normalt.
Men hun vil ytre sett utvikle seg normalt.
Kan du forklare litt om denne sykdom,er det knyttet til gen.kjønnskromosom avvik?,og er det andre forklaringer?.Takk for svar.
Svar:
Normalt har vi 46 kromosomer, piger har to X-kromosomer og drenge et X og et Y-kromosom.
Vi kalder det 46 XX eller 46 XY.
Nogen gange sker der en fejl i celledelingen tidligt efter befrugtningen, så ægget ikke deler sig normalt. Det kan resultere i at man får f.eks. 47 eller 45 kromosomer. Man kan blive født med 47 XXX eller 47 XXY, det sidste hedder Klinefelters syndrom. Det er drenge/mænd som ikke kan få børn.
En pige født med 45 X0 hedder Turners syndrom og det er den type kromosomfejl du beskriver. Det er små, underudviklede piger, som ikke har nogen æggestokke og som dermed heller ikke kan få børn. Nuomstunder opdager man det spm regel tidligt og giver dem østrogen, så de kan udvikle sig normalt. Men børn får de ikke.

.

P-pille pause

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-05-07 12:00:00

Jeg har læst dit svar på dette spørgsmål på denne side, men det er et par år gammelt så måske er dit svar et andet i dag?
Jeg har efter ca 3 års pause besluttet at begynde at tage p-piller igen. Jeg er fuldstændig regelmæssig, men jeg har flere smerter og bløder mere end da jeg tog piller sidst. Derudover vil jeg gerne have mulighed for at styre min menstruation lidt bedre. Jeg tog Gynera sidst, og har fået Gestonette denne gang - starter om 14 dage. Jeg spurgte min læge om det var forsvarligt at tage 2x3 uges piller ad gangen og så kun bløde hver anden måned, men hun mente ikke det var klogt. Min logik gik på at hvis man kan få en stav i armen som afgiver hormoner hver dag og at mange bliver helt blødningsfri af det, kan det vel ikke være skadeligt at kun have blødning hver 2. md. - eller måske endda kun hver 3.? Hvad siger du?
Og kan du svare på hvordan det kan være jeg når jeg har fået orgasme - uanset om der er penetration eller ej - får løs mave tenderende til diaré inden for 6-24 timer? Jeg er 38 år gammel.
Svar:
Der er ingen problemer med at tage p-piller uden pause - sålænge det drejer sig om de monofasiske piller, som f.eks. Gynera (de findes stadig, hedder bare noget andet).
Du kan sagtens tage dem 2-3-4 måneder ad gangen, det burde ikke give dig problemer, så kom bare igang!
.
Født uden skede

Født uden skede

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-05-07 12:00:00

Hvad skal man gøre hvis ens datter er født uden skede? Kan det passe man skal vente til barnet er 1år for at få taget undersøgelser og røntgenbilleder? Hvilke konsekvenser vil det få for den lille pige?
Hvad kan man evt. gøre?
Svar:
Der er næppe nogen grund til at undersøge pigen før hun er mindst et år gammel, hvis hun ellers trives normalt.
Hvis hun mangler skeden, vil hun blive undersøgt for at se om der er andre misdannelser i kønsorganer eller urinveje (disse organer bliver udviklet fra samme sted i fostertilværelsen).
Man kommer langt ved almindelig ultralydsscanning; her kan nyrer, blære, livmoder og æggestokke ses. Evt laver man en kikkertundersøgelse.
I bedste fald er skeden bare lukket af forneden af et segl og i så fald er det et lille indgreb at fjerne seglet.
Nogle er dog født uden skede og da må børnekirurgerne lave en ny når hun bliver lidt ældre. Det haster ikke, det skal bare være før hun kommer i puberteten og skal kunne få menstruationsblodet ud.
Som du kan se er det svært præcis at forudse konsekvenserne, da det afhænger af hvor meget eller lidt hun har af resten af underlivet.
.
Hormonspiral og udebleven menstruation

Hormonspiral og udebleven menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-05-07 12:00:00

Jeg fik for ca. 2 år siden sat en hormonspiral op. Siden da, er alt forløbet som det skal, dvs. menstruation 1 gang om måneden, omend ganske lidt og ingen smerter. Nu er blødningerne pludselig stoppet, og jeg har i skrivende stund ikke haft menstruation i ca. 12 uger. Er det noget jeg skal bekymre mig om (for det gør jeg)?
Svar:
Du er da en af de heldige som helt slipper for menstruation ved at bruge Levonova - hormonspiralen! Hvis du er bekymret så tag en enkelt graviditetstest, ellers skal du bare glæde dig over de mange penge du sparer i bind og tamponer.
Jeg mener også det står i brochuren, at nogle slet ikke får menstruation.
.

HPV virus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-05-07 12:00:00

Jeg kom til at tænke på om der er en sammenhæng mellem den HPV virus som kan give celleforandringer i livmoderhalsen og så den man finder som vorter på fx. sine hænder?
Svar:
Du har helt ret, det er bare en anden HPV-type, som regel type 1 eller 2. Celleforandringer skyldes hyppigst type 16,18,31,33 eller 45.
Men håndvorter giver ikke celleforandringer på livmoderhalsen eller omvendt.
.
Ægløsningstest

Ægløsningstest

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-05-07 12:00:00

Ligesom mange andre har min kæreste og jeg nu igennem et år forsøgt at blive gravide, desværre uden helt indtil videre. Vi har nu været i kontakt med vores læge og jeg står i kø til at komme over på Herlev sygehus og få undersøgt om alt er som det skal være.
Men mit spørgsmål går på ægløsning og ægløsningstest. Kan en ægløsningstest godt vise positiv uden at man reelt har ægløsning?
På forhånd tak for din besvarelse.
Svar:
Aller først; hvorfor skal du dog på sygehuset, du kan da sagten blive undersøgt og udredt ligeså godt hos en gynækolog udenfor sygehuset og ventetiden er garanteret kortere.
Se hvordan du finder en gynækolog til højre og bed din læge om en henvisning (på både dig og din kæreste).
M.h.t. ægløsningstest. Testen måler hormonet LH i urinen og det findes i stor mængde lige før ægløsningen, så slår testen ud så kommer der også en ægløsning.
Men selvfølgelig skal både du og din kæreste undersøges.
.
Polyp i livmoder

Polyp i livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-05-07 12:00:00

Mit spørgsmål lyder på, hvordan kan de være sikker på at den cyste som de på gynækologisk afdeling har set vha en vandscanning er godtartet. Jeg har ikke fået lavet en blodprøve for markør CA 125. Grunden til at jeg er henvist til gyn amb. er at jeg er 41 år og har meget hyppige menstrationer og de er meget kraftige. Ved vandscanningen fandt de en polyp i livmodervæggen ind mod hulrummet og en cyste på æggestokken. Jeg skal have fjernet polyppen, men cysten var de ikke bekymret for. men det er jeg. Er det ikke mest normalt at man kontrolleres igen og evt får taget en blodprøve for CA 125.
Svar:
Polyppen i livmoderen er formentlig årsag til dine blødningsproblemer, så det er en god idé at fjerne den. Skulle du stadig bløde i overkanten, vil jeg foreslå en hormonspiral - Levonova.
M.h.t. den "cyste" du omtaler, så er det jo ikke en cyste men en ægblære. Hvis man skal kalde noget en cyste, skal den måle i hvert fald 35-40 mm i din alder, så noget som kun måler 15 mm behøver man ikke kontrollere - heller ikke med CA 125 (som jo er en cancermarkør).
Til din orientering måler ægblærerne ca 20 mm lige op til ægløsningen.
.
Menstruation og sterilitet

Menstruation og sterilitet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-04-07 12:00:00

Jeg ville egentlig gerne forstå mig bedre på kvindens krop, og komme med et måske "dumt" spørgsmål. Er der chancer for, at en kvinde kan have sin menstruation selvom hun er steril? En sterilitet bl.a. forårsaget af klamydia?
Svar:
En ubehandlet chlamydiainfektion kan gøre kvinden steril ved at lukke æggelederne helt af. Menstruationen kommer dog fra livmoderslimhinden, så de to ting har intet med hinanden at gøre, menstruationen vil komme ligeså regelmæssigt for det.
Det eneste der sker er, at ægget - efter ægløsningen - ikke bliver opfanget i (den lukkede) æggelederen og man derfor ikke kan blive gravid
Jeg håver det er svar på dit spørgsmål.
.
Graviditet og streptokokker

Graviditet og streptokokker

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-04-07 12:00:00

Jeg skriver til dig da jeg har spørgsmål omkring graviditet og betahæmolytiske streptokokker. Jeg var desværre i den uheldige situation, at jeg fik en missed abortion lige før jul. Er nu atter klar til at blive gravid, men har desværre betahæmolytiske streptokokker i underlivet som en penicillinkur ikke kunne tage. Er testet neg. for clamydia m.m. Min egen læge ved ikke rigtigt hvad han skal gøre ved mig.. så derfor spørger jeg dig ?
Svar:
Hvis man har betahæmolytiske streptococcer medens man er gravid, er der risiko for at føde for tidligt.
Man skal podes hver måned, men man skal kun behandles, hvis der også er streptococcer i urinen!
Så ved du (og din læge) det.
Læse mere på nedenstående link fra DSOGs (Gynækologforeningens) hjemmeside.

http://www.dsog.dk/files/GBS.pdf
.
Overvægt og ægløsning

Overvægt og ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-04-07 12:00:00

Pige 24 år - mens siden 15 års alderen.
Jeg har lige været ved gynækolog, han sagde at jeg havde normal livmoder samt normale æggestokke. Jeg er overvægtig: 172cm og 101kg. Jeg skal tabe mig, det ved jeg og arbejder også på sagen. Mit spørgsmål til dig er så, kan jeg få normal mens ved at tabe mig og dermed få ægløsning så jeg kan blive gravid? Indtil nu har jeg nemlig haft uregelmæssige mens altid.
Jeg fik taget blodprøver idag og skal ned til ham igen om 3 mdr, hvor vi så kan se om hormontallene har ændret sig i forhold til nu.
Jeg håber at høre fra dig denne gang, har skrevet til dig før hvor jeg ikke hørte noget. Du har nok også en del breve her..
Svar:
Jeg formoder at de blodprøve du har fået taget er for at se om du har PCO (PolyCystisk Ovariesyndrom) - det talte gynækologen sikkert om.
Gav han dig ikke også sukkersygemedicin (Metformin, Glucophag el.lign) for at hjælpe dig med at tabe dig?
Man plejer at sige, at når man har tabt ca 5% af sin vægt, så kommer ægløsningerne (og dermed menstruationerne) igang igen. Og så kan man blive gravid!
Jo jeg får mange breve og prøver at besvare flest mulige!
.
Graviditet eller keglesnit

Graviditet eller keglesnit

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-04-07 12:00:00

Jeg er snart 28 år, i fast forhold gennem de sidste 5 år og føler mig i den grad klar til at skulle blive gravid og få barn, men dessværre har jeg i dec.2006 fået konstateret moderate celleforandringer på min livmoderhals og det har rokket en del ved min planlægning om en evt. graviditet?! Jeg har fået tilbudt keglesnit, men ville jo så forfærdelig gerne have barn nu, ved jo ej heller om jeg kan få børn og der kan gå måneder inden et evt. indgreb. Mit spørgsmål lyder på hvad der vil være mest forsvarligt? Ønsker jo ej heller selv at blive syg. Fik faktisk konstateret en graviditet i jan.07, men aborterede desværre lige inden 6uge.Kan dette skyldes celleforandringerne? Hvor stor risiko er der for, at celleforandringerne vil udvikle sig til kræft? Kunne jeg evt. gennemgå en graviditet og vente med keglesnit til efter en fødsel uden at løbe for stor risiko i forhold til det stadie forandringerne er i? Håber du vil tage mine spørgsmål alvorligt og give lidt besked tilbage.
Svar:
Allerførst, celleforandringerne er ikke grund til at du aborterede.
Hvis man har moderate celleforandringer, så er der meget lang vej til kræft, men jeg synes da alligevel du skal få lavet den kegleoperation før du bliver gravid. det er et lille bitte indgreb, som langt de fleste gynækologer laver ambulant i lokalbedøvelse - se listen her til højre.
Hvis du så får at vide, at der er "frie rande", dvs. at alt er væk, så kan du jo bare blive gravid derefter.
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-04-07 12:00:00

Jeg er 43 år og har fået 4 børn. Den yngste er knap 3 år gammel.
Jeg skriver fordi jeg ikke har nogen ældre generation jeg kan spørge, og jeg synes at det er lidt pjat at gå til læge med. Min mens har forandret sig meget gennem det sidste 3/4år. Jeg undrer mig meget over at min mens har forandret sig fra at være så præcis (hver 4 onsdag sidst på dagen og 5 dage frem) i næsten 30 år, kun afbrudt at 4 graviditeter, til at jeg nu ikke helt ved hvornår jeg skal have den næste gang. Nu får jeg min mens ca hver 23-25 dag, først med 4 dage med næsten ingen ting og så 2-3 dage med næsten normal mens og så måske igen 1-2 dage med næsten ingen ting. Jeg føler mig ikke syg og har ikke underlivs smerter af nogen særlig betydning, heller ikke under min mens. Kan det være overgangsalderen der så småt betynder at trænge sig på. Det er lidt træls ikke at kunne regne ud hvornår man næste gang skal have en træls periode, men jeg må ikke få p-piller, da jeg i perioder lider af meget kraftige migræner. Det skal siges at disse perioder med migræne ikke længere så voldsomme, så noget godt har ureglmæsighederne dog udløst.
Svar:
Det kan da godt være at det er alderen som trænger sig på. Nogle får hyppigere (og kraftigere menstruation), andre sjældnere.
Nu skriver du ikke noget om, hvad du bruger af prævention. Jeg ville foreslå en Levonovaspiral (hormonspiral), den kunne også hjælpe på din migræne, foruden at den kunne - i bedste fald - også nærmest fjerne din menstruation.
Tal med din læge om det!
.
Underlivsundersøgelse

Underlivsundersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-04-07 12:00:00

Jeg er 60 år.
Jeg har tre børn.
Jeg har gennem årene gennmegået mange underlivsundersøgelser, rutinemæssige eller i forbindelse med smerter i underlivet.
Der har aldrig været nogen alvorlige lidelser.
I forbindelse med en undersøgelse hos en mandlig gynækolog fornylig konstaterede jeg igen, at jeg bliver utrolig sexuelt opstemt ved den type undersøgelser.
Jeg får en orgasme når han fjerner spekulum fra skeden og igen når han føler med to fingre i skeden.
Det samme sker aldrig hos min egen kvindelige læge.
Men det har faktisk været tilfældet ved alle undersøgelser hos mandlige gynækologer siden jeg var 20 år.
Jeg har en ide om, at det skyldes, at jeg er alene med gynækologen.
Jeg har i årenes løb to gange haft min mand med til undersøgelserne. Der har jeg ikke haft den samme oplevelse. Det har været tilfælde, hvor jeg har været meget bekymret for resultatet af undersøgelsen.
Det kan selvfølgelig også have spillet ind på mine følelser.
Jeg bliver utrolig flov lige når orgasmerne kommer. Jeg kæmper imod med al kraft.
Men det er ellers en meget behagelig oplevelse.
Lægerne har aldrig kommenteret situationen.
Det har jeg heller ikke.
Jeg har heller ikke drøftet mine oplevelser med andre.
Som andre kvinder fastholder jeg overfor omverdnen, at undersøgelserne er ubehagelige, og at jeg absolut ikke bryder mig om dem.
I virkeligheden er min holdning altså noget mere kompliceret. Flovhed og lyst.
Men jeg går selvfølgelig kun til de undersøgelser, jeg bliver "pålagt" af min læge.

Jeg er ellers absolut ikke særlig seksuel aktiv. Min mand mener endda, at jeg er særdeles svær at få "gang i".

Hvad tænker lægen?
Burde jeg sige til ham inden undersøgelsen, at jeg har det sådan?
Skal jeg vælge en kvindelig gynækolog fremover?
Skal jeg tage min mand med til alle den slags undersøgelser fremover?
Skal jeg bare glemme flovheden og nyde orgasmerne, som faktisk er langt bedre end dem, jeg får ved samleje med min mand?
Svar:
Min første reaktion var: Så nyd det dog!
Den næste: Hvad siger den mandlige gynækolog, han må vel have opdaget det? Havde han ikke en chaperone med - sin sygeplejerske f.eks? Ville det lægge en dæmper på velbehaget?
Eller blev han flov?
Det er et sjovt spørgsmål som jeg aldrig har fået før og som kvindelig gynækolog har jeg jo heller ikke set det - heller ikke hos lesbiske piger!
Min umiddelbare reaktion er - NYD DET!
.
Uregelmæssig blødning og smerter

Uregelmæssig blødning og smerter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-04-07 12:00:00

Lige lidt forhåndsviden:
Jeg er snart 27 år og har 2 børn (10 år og 1½ år)begge fødsler var med fastsiddende moderkage, men ved sidste fødsel måtte den fjernes operativt.
Jeg lever i fast parforhold og har været det i 4 år.
Jeg har fået DepoProvera, først i 7 år og nu, efter sidste fødsel havde jeg Levonova spiral i 4 mdr, men den måtte tages ud pga. svære konstante smerter og blødninger...
Nu har jeg så fået DepoProverai ca.1 år og har ikke haft nogle blødninger overhovedet, kun lidt brunligt udflåd af 2 dages varighed og ingen smerter.
Nu oplever jeg så tiltagende smerter nederst i venstre side og lige over skambenet, som stråler om i lænden, samt blødning af menstruationsstyrke hver 2. dag de sidste 16 dage og det stopper ikke!
Jeg har været ved egen læge og har fået foretaget en gyn. undersøgelse, en graviditetstest (negativ) og podning for bakterier i livmoderhalsen... Det gjorde SÅ ondt at det trak tårer og lægen blev helt forbavset over smerten jeg havde, men foretog sig intet yderligere.
Jeg kan først få svaret fra podningerne om en uges tid og det har jeg ikke tålmodighed til, da smerterne bliver værre for hver dag der går og blødningerne hver 2. dag tiltager i styrke.

Hvad kan der være galt???
Kan jeg være blevet gravid udenfor livmoderen på trods af p-sprøjten og kan testen derfor være negativ???

Det begynder at bekymre mig ret meget...
Svar:
Først lidt oplysning (til andre læsere).
Depo-Provera (eller P-sprøjten) indeholder minipillehormonet (gestagen). Man får en injektion hver 3. måned. Mange får slet ikke menstruation eller kun en lille smule, evt. lidt uregelmæssigt.
Levonova (eller hormonspiralen) indeholder også kun gestagen og foruden at være en effektiv form for prævention, bruges den til at behandle kraftige, smertefulde menstruationer med. (Gad vide om Biannas spiral har siddet korrekt?)
Selv om man er gravid udenfor livmoderen, ville en graviditetstest være positiv.

Så til Bianna. Du skal ses af en gynækolog hurtigst muligt og blive ultralydsscannet. Jeg synes det lyder som om du har en cyste på æggestokken som giver dig blødninger og smerter.
Underlivsbetændelse er sjældent når man bruger hormonspiral eller Depo-Provera, så podningerne er ikke så interessante.
Bed din læge om en henvisning og find din nærmeste gynækolog på listen til højre.

.
Migrænse og menstruation

Migrænse og menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-04-07 12:00:00

Jeg er 34 år og har spist p-piller siden jeg var ca. 18 år. jeg har dog holdt en pause på ca 1½ år hvor jeg ikke tog dem (havde ikke fast kæreste) og en periode på ca. 7 måneder hvor jeg havde en t-flexi spiral. jeg tager nu Yasmin p-piller. Hver gang jeg
har menstruation får jeg en voldsom migræne som varer fra første øjeblik jeg får mens og ca. 3-4 dage frem. Jeg har i perioder taget to pakker i rap, og den efterfølgende mens var da ikke så plaget af migræne. Er p-piller helt forkert til mig? Skal jeg give spiralen en chance mere? Jeg stoppede med denne, da jeg synes at jeg havde voldsomme blødninger, og at det varede 8-9 dage. Eller skal jeg prøve noget helt andet. Min hverdag er enormt generet af migræner, og jeg bliver ofte nødt til at planlægge sociale arrangementer ud fra hvornår jeg har menstruation.
Jeg har ikke født, eller været gravid på noget tidspunkt.
Svar:
Desværre skriver du ikke om du også havde migræne medens du havde spiral - eller rettere ikke spiste p-piller.
Generelt er p-piller gode mod menstruationsrelateret migræne, specielt hvis man tager dem ud i et uden pause og dermed ikke har menstruation.
En anden idé kunne være Levonova, hormonspiralen som ofte er rigtig god mod migræne. Mange kvinder som bruger Levonova få4r ikke menstruation, så det var måske sagen for dig!
.
Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-04-07 12:00:00

Jeg er meget urolig og nervøs. Jeg havde en spontan abort i sep 2006, og vi har lige fundet ud af at jeg er gravid. :)

Grunden til at jeg er urolig er følgende.. Jeg fik for ca. 3 måneder siden konstateret atypiske celler, og har fået tid til undersøgelse på sygehuset d 17-4.. bør jeg udsætte denne undersøgelse pga graviditet ?

Er meget urolig for alt grunden min spontane abort sidste år

Jeg har læst om vaccinen , er det en man kan få selvom man har atypiske celler og får dem fjernet ?

Min læge sagde at jeg sagtens kunne fortsætte med at forsøge at blive gravid trodt de atypiske celler ?

Så kan de vel kun være lette

Håber du forstår mit spørgsmål..
Svar:
For det første: Atypiske celler og graviditet har intet med hinanden at gøre, så den spontane abort er ikke forårsaget af dem.
For det andet: Atypiske celler behøver ikke at betyde at du har regulære celleforandringer, det kan være svamp eller katarr eller hvad som helst.
Hvad jeg ikke forstår er hvorfor du skal på sygehuset og undersøges for atypiske celler - det er da nemmere at få gjort hos en praktiserende gynækolog (nu ved jeg jo ikke hvor i landet du bor, men check listen over praktiserende gynækologer til højre under links).
M.h.t. vaccinen - Gardasil - så er den beregnet til piger mellem 9 og 26 år, gerne så tidligt som muligt.
Selvfølgelig kan du blive vaccineret når din celleprøve igen er normal.
Og din læge har ret i at du sagtens kan fortsætte med at være gravid og samtidig blive undersøgt for de atypiske celler.
Skulle det vise sig, at du har celleforandringer plejer man blot at holde øje med dem i graviditeten og så behandle efter fødslen (hvis ikke de er forsvundet af sig selv til den tid).
.
Sædcellers befrugtning af kvindens æg

Sædcellers befrugtning af kvindens æg

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-03-07 12:00:00

Når man forsøger (som os) at blive gravid, er det så vigtigt at kvinden (mig) bliver liggende efter samleje? Med andre ord kan dét at skynde sig på toilettet efter samleje påvirke sædcellers befrugtning af kvindens æg? (der sker jo pludselig noget med tyngdekræften) Vi vil meget gerne have et barn, har forsøgt et år,og spekulerer på om dette spiller ind, da jeg Altid efter samleje har rejst mig som følge af tissetrang, eller lysten til at gå i bad. Jeg håber du kan hjælpe. På forhånd tusind tak.
Svar:
Ved samlejet bliver sædcellerne placeret dybt i skeden lige ved livmoderhalsen og skal så selv finde vej gennem livmoderhalsen og livmoderen og ud i æggelederne. De kan kun svømme en vej nemlig fremad.
Hvorvist du står på hovedet eller rejser dig op spiller ingen som helst rolle.
Til gengæld, hvis I har prøvet et år med at blive gravide, så er det på tide at tale med lægen og blive nærmere undersøgt - begge to.
.

HCG

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-03-07 12:00:00

Jeg kan ikke helt forstå det der med HCG hormonet. Kæresten og jeg har nu prøvet i 9 måneder på at blive gravid, og jeg er denne gang gået over tiden med 10 dage og tæller...
men jeg havde købt en graviditets prøve som meget meget svagt viste en positiv test streg, lægens, dagen efter, var negativ(det var for 3 dage siden). han sagde at det kunne være for tidligt at spore HCG hormonet i urin prøven. Men efter at have læst din brevkasse kan jeg ikke helt forstå følgende: kan han se det før i en blodprøve, og i givet fald hvorfor gør han så ikke bare det?
og så en anden ting, jeg har fået forklaringen om at det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvor hurtigt man danner og udskiller HCG-hormonet, men er det sikkert at alle udvikler hormonet? og hvis ikke, kan man så ikke gennemføre en graviditet?
og HAR tanken virkelig så megen indflydelse som man påstår...("du skal bare lade være med at tænke på at blive gravid så sker det når du mindst venter det) eller er det bare for at berolige kvinder som jeg som så brændende ønsker et barn at det er det eneste man tænker på?
håber du kan finde rundt i mine spørgsmål og så hjælpe mig
Svar:
HCG eller humant choriongonadotropin som det hedder dannes af alle gravide og det starter meget tidligt.
Man kan måle det i urin eller blod. Urinprøven bliver positiv ved ca 20 IE (internationale enheder), blodprøven måles i tal, f.eks. 380 eller 5240 så den er "kvantitativ" hvor urinprøven er enten negativ eller positiv - altså "kvalitativ".
Da urinprøven faktisk er så følsom, er der ingen grund til at måle det i en blodprøve, hvis det kun er for at påvise graviditet.
Jo, psyken spiller meget ind og det er rigtigt at hvis man lader være med at fokusere på ægløsning og udebleven menstriation, så plejer det at gå lidt nemmere. Men det kan være svært.
.
Underlivsbetændelse

Underlivsbetændelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-03-07 12:00:00

jeg er en pige på 28. I november var jeg så uheldig at glemme en tampon i min skede under en menstruation, som efter længere tid endelig blev opdaget af min egen læge. Det viste sig at min livmoder var irriteret og hun gav mig derfor en antibiotikakur. I december blev jeg undersøgt igen og det hele så fint ud, MEN mit skrab fra livmoderhalsen viste at jeg havde inflammation i denne og at de derfor var nødt til at lave et nyt skrab for at få et sikkert resultat, dette er stadig ikke blevet lavet, da jeg var meget lang tid om at få ringet efter mit svar på undersøgelsen. I januar stoppede jeg så med at tage p-piller, fordi min kæreste og jeg gerne vil være gravide og en måned efter på samme tid som min menstruation skulle være kommet, fik jeg kun en meget let og brunlig ikke blodig og ikke ildelugtende udflåd over er par dage. 10 dage efter dette har jeg igen fået noget der ligner, nu bare en mere tykslimet og brunlig udflåd, som jeg nu har haft i 6 dage. Jeg havde noget feber i går aftes og igen her til morgen og min højre æggeleder er øm??? Hvad sker der tror du? Jeg er vildt bekymret, ud fra hvad jeg kan læse på nettet kan det være underlivsbetændelse? Jeg kan ikke rigtig tro at det kan være, at jeg er gravid uden for livmoderen for min kæreste og jeg har slet ikke dyrket sex imens der har været risiko for at blive gravid. Jeg håber meget at du har et bud på hvad der sker. Jeg er testet for klamydia for 3 måneder siden og det har jeg ikke.
Svar:
Det første du skal gøre, er at få taget en graviditetstest, nogle bliver altså gravide udenfor de sikre perioder.
Hvis du har feber og ondt i højre side, ligner det mere blindtarmsbetændelse end underlivsbetændelse, så det håber jeg du taler med lægen om. M.h.t. din celleprøve, så skriver du ikke om inflammationen på livmoderhalsen er blevet behandlet (jeg plejer at give en kur med Dalacin vaginalcreme, som ved hjælp af indføringshylser placeres direkte omkring livmodermunden, dvs. der hvor man tager prøven).
Hvis ikke du er gravid, så skulle du måske tage p-piller igen i nogle måneder, indtil de andre problemer er blevet løst. P-piller har nemlig en glimrende evne til at holde underlivet i 'ro'.

.
Ufrivillig abort

Ufrivillig abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-03-07 12:00:00

Jeg er 27 år og fik for en uge siden foretaget en udskrabning efter en ufrivillig abort i 9. uge. Det er meget hårdt psykisk og svært at forstå, at der er blevet sat en(forhåbentlig midlertidig) stopklods for alle de tanker vi har gjort os omkring ønskebarnet. min veninde er nu i 12. uge og snakker meget om sin graviditet og det lille barn. Det er bare SÅ svært at lytte til, snakke med og vise forståelse, når man bare har lyst til at græde!!!
Når, men jeg var hos lægen idag og fik at vide, at livmoderen har trukket sig ordentligt sammen og alt ser fint ud. Jeg føler bare jeg har fået usammenhængende informationer! Min læge anbefaler at jeg venter med at blive gravid til om 3 mdr. da vi så er sikre på alt er som det skal være, men på hospitalet har de sagt, at jeg i princippet kan blive gravid før jeg får min første menstruation.
Er der nogen risiko ved at blive gravid før første (eller lige efter første)menstruation? Er abort-risikoen større???
psykisk har jeg det godt ved tanken om at blive gravid, forhåbentligt hurtigt, så vi kan komme videre og få vores ønskebarn:-)Min læge nævnte også min alder som værende et evt. problem. Kan det være rigtigt, at jeg i en alder af 27 (min kæreste 29) allerede er for gamle til at få børn???
Efter lægebesøget begyndte jeg at bløde igen, hvilket dog er holdt op her til aften. Er det normalt at det bløder lidt i "etaper"?
Jeg håber du kan hjælpe mig med at få svar på mine mange spørgsmål. Jeg føler mig så ulykkelig og hjælpeløs i denne situation!
Svar:
Der er ingen som helst grund til at vente 3 måneder, tværtimod, se du bare at blive gravid så hurtigt du kan. Der er ingen øget abortrisiko ved det!
Man kan godt bløde lidt efter en udskrabning, det er ret almindeligt.
Og din alder er da så sandelig heller ikke noget problem, gad vide hvor din læge har det fra.
.
Celleforandringer i cyste

Celleforandringer i cyste

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-03-07 12:00:00

Jeg fik fjernet en stor cyste fra den ene æggestok for ca 3 uger siden (lidt over 1 liter væske). Jeg har nu lige fået at vide at der var celleforandringer i de prøver de havde taget af den (fik nogle navne jeg måske kunne bruge til at søge med: mucinøst cystadenom og Borderline, hvis det kan hjælpe). De tilbød mig at få fjernet min æggestok og gav mig en tid med det samme til d. 12/4. Jeg er kun 22 og har ingen børn, så det piner mig meget at jeg ikke fik andre muligheder at vide. Kender du til andre mulige løsninger??? Min frygt er at der lige pludselig er noget med prøverne fra den anden, som de først ville ta prøver af når de fjerner den min cyste sad på, så ved du om det er sansynligt?
Svar:
En Borderline-svulst betyder at der er celleforandinger, som ubehandlet giver kræft i æggestokkene, det er derfor de vil fjerne hele æggestokken og kigge den anden efter. Du kan sagtens blive gravid med kun en æggestok.
Du må også have foretaget en blodprøve - CA 125 -som siger noget om hvor godartet cysten var.
Men du skal have fjernet hele æggestokken, der er ingen vej udenom.
.
Bagoverbøjet livmoder

Bagoverbøjet livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-03-07 12:00:00

Jeg var for et stykke tid siden til en underlivsundersøgelse efter en spontan abort. Mens jeg blev undersøgt, spurgte gynækologen mig med store øjne om jeg var klar over at at min livmoder var VOLDSOMT bagoverbøjet. Det var jeg ikke, men havde ikke overskud til at spørge hvad det betyder og konsekvenserne ved det.
Kan du besvare det?
Svar:
Ca 20% af alle livmødre er bagoverbøjede. I gamle dage troede man at det var vanskeligere at blive gravid og opererede derfor kvinderne og syede livmoderen frem, men det er man forlængst holdt op med.
Det har ingen som helst konsekvens hvordan livmoderen ligger og det er ikke derfor du aborterede.
.
Svamp og graviditet

Svamp og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-03-07 12:00:00

Jeg har et spørgsmål vedr. svamp. Jeg har haft en smule svamp og brugte en stikpille, men til en undersøgelse forleden sagde min læge at der stadig var lidt indvendigt. Nu er jeg så i tvivl om det vil gøre noget hvis jeg brugte en stikpille til, idet vi har ubeskyttet sex og ønsker at blive gravid.vil pillen have en bivirkning hvis jeg er gravid?
Svar:
Hvis den stikpille du taler om er Canesten, så spiller det ingen rolle.
.
Menstruationskop

Menstruationskop

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-03-07 12:00:00

Nu har jeg altså fået nok af at gå og klø mig når jeg menstruation. Mine slimhinder bliver generet af brug af både bind og tamponer, men noget skal jeg jo bruge Der er vist noget med nogle menstruationskopper man kan bruge i stedet. Er der især én du kan anbefale og hvor kan jeg købe den?
Svar:
Du har ret i, at menstruationskoppen - DivaCup - findes. For mange år siden havde man en tilsvarende, men nu er den kommet til ære og værdighed igen. Den bæres indvendigt i skeden under menstruation og tømmes og vaskes efter behov. Den naturlige fugtighed bevares, så man ikke tørrer ind og man skulle ikke kunne blive allergisk mod den.
Man kan bestille den på www.worldcare.dk
.
Implanon og klumper i menstruationsblod

Implanon og klumper i menstruationsblod

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-03-07 12:00:00

Jeg fik indlagt en p-stav (Implanon) for 17 måneder siden. Det første år havde jeg slet ikke menstruation, men efter et års tid fik jeg det igen. Jeg har haft det ca. 4 gange siden (det er ikke regelmæssigt), hvilket min læge siger er normalt. Men det bekymrer mig lidt, at det slet ikke rigtig ligner blod. Det er mere brunligt, klumpet og sådan lidt mere slimet end normalt (det har det været alle 4 gange). Hvad kan det skyldes og er det noget jeg skal være bekymret over?
Svar:
Implanon (p-staven) indeholder kun et hormon - gestagen - ligesom minipiller og hormonspiral.
Ved al behandling med gestagen gælder at de heldige slet ikke får menstruation (som du jo selv har prøvet i et år), men at nogle får lidt uregelmæssige blødninger, somme tider ikke ret meget. Hvis ikke blodet løber ret stærkt, når det at blive brunlig-sort før det kommer ud. Det er ret almindeligt og intet at være bekymret over.
Glæd dig over at du har en sikker prævention i 3 år!

.
Symptomer på overgangsalder

Symptomer på overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-03-07 12:00:00

Jeg er gået i overgangsalderen for ca 1½ år siden, der holdt min mensturation stort set op, men til gengæld har jeg haft nogle gange, hvor jeg får en meget slemt dunkende hovedpine og kvalme, ca et døgns tid. Kan det havde noget med overgangsalderen at gøre?

Inden jeg startede på at få menstruation led jeg af migræne.
Svar:
Overgangsalderen får skyld for mange ting med større eller mindre rette, f.eks. hedestigninger, svedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder, blærebetændelse osv. Men hovedpine og kvalme 1½ år efter menstruationerne er ophørt vil jeg mene må have en anden årsag. Jeg synes du skal tale med din læge om det, specielt hvis det bliver hyppigere 'anfald'.

.

P-ring

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-02-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 36 år som begyndte at bruge p-ring for 4 mdr. siden. Er meget glad for den men har et spm vedr min menstruation. Jeg holder pause som foreskrevet på 7 dage, men når kun at få begyndende menstruation på 6 dagen og det stopper så helt når jeg starter på p-ringen igen. Er det et problem at jeg ikke har menstruation længere ?
Svar:
Jeg synes du skal være glad og taknemlig over at bløde så lidt - jeg vil betragte dig som en af de rigtig heldige.
Alt andet lige er en p-pille'menstruation' en kunstig blødning - vi andre kalde det jo en bortfaldsblødning, så om den er stor eller lille spiller ingen rolle.
.

Skedekatar

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-02-07 12:00:00

Jeg har en del problemer med mit under liv jeg er 28 år og tager p.piller og har ingen børn.
Jeg har levet i et fast forhold i 6 år.
I lidt over 1 år har jeg haft
skedekatar og svamp.
Svamp har jeg haft hver uge det sidste år. Jeg har også lige haft herpes i mit underliv og mine lår. Jeg har prøvet at skifte p.piller. Min læge siger at det er fordi jeg er i den fødedygtige alder.
kan du hjælpe mig?
Svar:
Bare fordi man er i den fødedygtige alder, behøver man ikke at have katar og svamp!
Det hjælper næppe at skifte p-piller, men måske skulle du prøve spiral i en periode.
Jeg formoder, at når du siger du har svamp, så har du været hos lægen og fået behandling?
Man kan pode dig og sende prøver til Seruminstituttet, så man kan få at vide hvilken slags svamp det er og hvilken behandling man skal give. Nogle gange skal man behandles i månedsvis. Er du undersøgt for sukkersyge? Spiser du mange søde sager?
Er dit pH i skeden tilpas surt? Ellers kan mælkesyrebakterier (f.eks. EcoVag kapsler) være en god idé.
At du også lige har haft herpes (og vel fået behandling for det) er bare ekstra surt!
.
Blødning i graviditet

Blødning i graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-02-07 12:00:00

Håber du kan hjælpe... Er gravid i uge 6+3.. Har pletblødt i 8 dage nu... Min egen læge siger vi skal vente og se om det ikke holde op... Hva kan blødningen skyldes og er der grund til at være bange...
Er meget nervøs da jeg i sommers fik en dødfødt søn 3 dage før termin...
har ingen smerter i maven...
Svar:
Med din forhistorie skal du da selvfølgelig ikke gå og være bange. Enhver gynækolog kan se hjertelyd i 7. uge, så bed din læge om en henvisning.
Det vil give dig ro i sindet selv om det selvfølgelig ikke er en 100% garanti, som du jo desværre ved.
.
Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-02-07 12:00:00

Jeg har læst, at der nu er en vaccine på markedet mod livmoderhalskræft. Denne kunne jeg godt tænke mig, men jeg er 28 år og over aldersgrænsen. Har jeg stadig mulighed for at få den, hvis jeg ønsker det - evt. betale vaccinen selv?
Svar:
Dette er også et svar til dig på 17 år som spørger om du kan få vaccinen medens du er seksuelt aktiv.
Selvfølgelig kan du det!. Du skal bare have de 3 indsprøjtninger (0-2-6 mdr).
Og Lise, selv om du er 28 år, så er det jo ikke fordi vaccinen ikke virker, målgruppen er bare 9-26 år.
Du kan bare bede din læge/gynækolog om at få den.
Er du medlem af "danmark" er der tilskud.
.
Udvendig jomfruhinde

Udvendig jomfruhinde

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-02-07 12:00:00

Da min datter blev født havde hun et lille skedehul og der havde hun i et par år, men så en dag opdagede jeg at det ligesom var lukket helt sammen. Da var hun 3 år. Vi tog til lægen og han sagde at det var en udvendig jomfruhinde?? Han åbnede forsigtigt og der var hul igen. Jeg var lettet men allerede efter 3 mdr. var det helt lukket sammen. Til det sagde han at det ville nok ordne sig i takt med at hun voksede. I dag er hun 7 1/2 og hendes skede er stadig helt lukket sammen. Jeg begynder at tænke på menstruation, udflåd osv. Er det noget du kender til og kan informere os lidt om?
Svar:
Der findes kun en jomfruhinde (mødom, hymen) og den sidder ½-1 cm indenfor de små kønslæber (hos voksne), så en udvendig hinde kan der ikke være tale om.
Selv skedehullet hos nyfødte er jo ganske lille, kun få mm, men der skal selvfølgelig være en åbning. Nogle piger har en mødomshinde som stort set dækker hele åbningen og her kan der være problemer med menstruationsblod og udflod. Det er dog ret sjældent at hinden er hel uden mindste åbning.
Man kan prøve forsigtigt med en vatpind, den burde kunne komme ind. Kan den ikke det, bør hun ses på af en børnelæge, så man kan afgøre om hun har ovennævnte misdannelse (som er nem at ordne).
.

Ingen sex

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-02-07 12:00:00

Nu synes jeg at det er på tide for mig at søge hjælp! Jeg har en rigtig sød og dejlig kæreste, og vi har snart været sammen i 4år. Vi elsker hinanden, men vi har aldrig haft samleje. Vi har efterhånden givet op, og det er vi begge rigtig kede af! Det er mig, der er grunden til, at vi endnu ikke har haft samleje, hvilket gør mig endnu mere ked af det. De gange vi har prøvet, gør det ondt på mig, når min kæreste skal lige til at trænge ind i mig, så jeg bliver meget anspændt i kroppen, og "lukker helt af". I dag har min kæreste taget en avis med hjem til mig, hvor forsidehistorien handler om vulvodyni. Han sagde at det kunne være det er det der er galt med mig. Jeg har læst lidt forskelligt om lidelsen, men jeg synes slet ikke jeg har så stærke smerter i hverdagen som der beskrives. Kan det stadig være vulvodyni? Vi kan godt ligge og kæle og sådan noget, men han kan ikke komme en finger op i min skede, uden at det gør ondt og jeg ikke har lyst mere. Det jeg ønsker mig allermest, er at vi kan få os et normalt sexliv! Jeg håber virkelig at du kan hjælpe mig/os, på en eller anden måde. :-(
Svar:
Umiddelbart synes jeg ikke det lyder som vulvodyni - som du selv siger har du jo ikke ondt ellers. Jeg tror din mødomshinde er for sej, dvs. den springer ikke som den 'skal' ved samleje.
Det er ikke helt ualmindeligt og alle gynækologer kender problemet, som kan løses ved at man lægger lidt lokalbedøvelse og laver nogle ridser i mødomshinden indtil der er plads nok. Det skal nok gøre underværker.
Du må bede din læge om en henvisning til en gynækolog.
.
Nye præventionsformer

Nye præventionsformer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-02-07 12:00:00

Jeg har siddet og set på internettet og fundet ud af, at der er kommet nogle nye præventionsformer. Jeg synes at p-plastret lyder interessant, men jeg læste i din brevkasse, at plastret Evra svarede til p-pillerne Cilest. Jeg tager Lindynette og har gjort det i snart 6 år. Jeg synes der er nogle ulemper ved p-piller herunder glemt pille, opkast, diarré osv. som jeg ind imellem oplever. Derfor vil jeg evt. gerne prøve noget andet end p-pillerne, da der også er mindre hormon i plastret. Vil du anbefale plastret?
Svar:
I Brunch for nylig gjorde jeg rede for de 'nye' præventionsmetoder (den nyeste er fra 2003!!).
Klippet ligger på min hjemmeside.
Alle de nyere metoder har fordelen ved at man ikke skal huske dem til daglig, så du kunne da prøve!
.
Blødninger som 60-årig

Blødninger som 60-årig

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-02-07 12:00:00

Jeg 60 år gammel. Som 27-årig fik jeg tvillinger på 3,1 og 3,5 kg. Menstruationerne stoppede når jeg blev 52. Ca. 2-2 1/2 år siden to gang fik jeg skåret små stykker fra min livmoderhals (jeg tror det skyldes, at jeg har forsøgt at sprøjte en del gener i skeden væk med varmt vand med rigtigt meget jod, soda og salt). Min livmoder er også bøjet ned mod endetarmen efter 8-9 aborter. Der var den gang ingen kræftsygdom, men ingen undersøgelse af HPV- den farlig virus.
Nu har jeg tit små blødninger i forskellige farver, som minder om menstruationer, det generer mig ikke, men jeg bange. En gang jeg har hørt i nyhedederne i fjernsyn som overskrift "danske kvinder bløder i overgangsalderen " eller "efter"- jeg har ikke hørt det rigtigt. Har jeg de blødninger fordi min livmoder har båret de store tvillinger og blevet slap med alderen, er det nogen "meget effektive giftstoffer" jeg har fået som påvirker mig hormonelt som fisk i vandet, eller det er kræftsygdom?
Svar:
Som 60-årig bør man ikke bløde og selv om det kan være menstruation, så bør du gå til din læge og blive henvist til en gynækolog. I første omgang skal man udelukke kræft i underlivet, men der er også andet som kan give blødninger; godartede polypper f.eks.
Gynækologen vil foretage en ultralydsscanning af underlivet og måske tage nogle vævsprøver.

.

Bækkenbund

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-02-07 12:00:00

Jeg trænger kraftigt til at få strammet bækkenbunden op. Jeg prøver hver gang jeg er på toilettet at "klippe strålen over", men har ikke styr/kraft nok i muskulaturen til at jeg kan.
Synes det er meget svært at holde et knib og de knib jeg kan foretage kan dårligt mærkes.
Er der en anden måde jeg kan træne på og kan jeg overhovedet selv træne det op igen ??
Det er 19 år siden jeg fødte og jeg har aldrig været god til knibeøvelser endsige gøre noget ved det.
Svar:
Der er masser at gøre ved en slap bækkenbund. Der findes glimrende brochurer (som du måske kan få hos din læge, ellers hos en gynækolog) til at starte på.
En hel del fysioterapeuter har specialiseret sig netop i bækkenbunden og nogle foretager vibrationsbehandling med god effekt.
Bed din læge om en henvisning, men sørg for, at fysiorepeuten har speciel interesse for området!
.

P-sprøjte

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-02-07 12:00:00

Hvordan virker p indsprøjtning
og hvem kan få det og udebliver mens?
Svar:
P-sprøjten - Depo-Provera - virker ligesom minipiller.
Den indeholder kun et hormon - gestagen og det forhindrer ægløsning, gør slimen i livmoderhalsen sej og uigennemtrængelig for sædceller og endelig ændrer den slimhinden i livmoderen og gør den tyndere.
Mange får uregelmæssig eller slet ingen menstruation og kan man acceptere det, er det en nem form for prævention. I USA og England er den meget populær.
Man skal have en sprøjte hver 3. måned.
Alle kan bruge P-sprøjten.
.

Skedekatar

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-02-07 12:00:00

Jeg har haft lette celleforandringer og HPV virus, men efter den sidste undersøgelse var der ikke noget mere. Men jeg blev herefter anbefalet at bruge Flagyl i 8-10 dage da lægen kunne se jeg havde lidt betændelse i skeden. mit spørgsmål er så, om man kan bruge disse vagitorier i skeden samtidig med menstruation? Fordi det skal jeg nemlig have inden kuren er ovre. Mit næste spørgsmål er, om det er normalt at der er en del hvid farve i trusserne om morgenen, efter man har sat en op inden man gik i seng? Tak på forhånd.
Svar:
Godt at du er sluppet af med HPV-viruset, så skulle du måske overveje at blive vaccineret med den nye vaccine mod HPV (og livmoderhalskræft). Den hedder Gardasil.
M.h.t. Flagyl-behandling. Havde du nogen gener? Ellers behøver du ikke tage Flagyl. Hvis du skal tage dem, så bør du undgå menstruationsperioden ellers løber det hele ud igen.
Det kan ikke undre med lidt hvidt i trusserne efter et vagitorie.
Flagyl findes som en gel (Zidoval), den skal man kun tage i 5 dage - men stadig kun hvis man har gener i form af udflåd.
.
Kontaktblødning

Kontaktblødning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-02-07 12:00:00

Jeg har kontaktblødning v. samleje og ellers ingen uregelmæssighed.
Kan det betyde andet end livmoderhalskræft???
Svar:
Blødning ved samleje skal selvfølgelig undersøges, bl.a. med en celleprøve, for at udelukke livmoderhalskræft, men det er langt hyppigere med en eller anden form for irritation som giver en letblødende slimhinde eller måske en lille polyp (meget almindeligt).
Du må op til lægen og blive set på. Er der noget bliver du evt. sendt videre til gynækolog.
.
Kan jeg være gravid?

Kan jeg være gravid?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-02-07 12:00:00

Jeg er 15 år og har et spørgsmål, fordi jeg går og er meget bekymret.
Kan der være mulighed for, at man er blevet gravid, hvis drengens penis kun har været tæt på min skede, uden at være sådan rigtigt oppe? Det var uden kondom. Det skal siges at jeg havde menstruation imens, så der kan vel ikke være den STORE chance for, at jeg er gravid vel?
Håber du siger nej, fordi jeg er så bange og jeg ved ingenting. Men jeg tør ikke tage en test, fordi jeg er bange for hvis den nu viser at jeg er gravid. Men chancerne er næsten lig med nul, ikke?
Svar:
Den risiko er vist nær 0.
Men hvis din menstruation er forsinket, skal du selvfølgelig tage en test.
Sig mig - bruger du ikke prævention??
.

Hormonspiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-02-07 12:00:00

Jeg er 55 år og fik for 4 år siden sat en hormonspiral op.Jeg har ingen gener overhovedet-men skal den fjernes?
Svar:
Jeg synes ikke der er nogen grund til at fjerne hormonspiralen - Levonova - det første 1-2 år.
Derefter kan du overveje det.
.
P-piller til udsættelse af blødning

P-piller til udsættelse af blødning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-02-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 40 år, der ingen æggeledere har og derfor ikke kan blive gravid. Min datter er 15 og ikke seksuel aktiv. Vi skal sammen på bjergvandring i sommerferien, men har begge menstruation lige midt i ferien. Vi har normalt ingen problemer overhovedet, men der er ikke toiletter i bjergene. Vil det være en løsning for os at få p-piller, så vi kan slippe for besværet bare lige i sommerferien, som ikke kan rykkes og varer en hel måned?
Svar:
Det synes jeg da er en udemærket idé. Start endelig i lidt god tid, et par måneder før I skal afsted og lad så være med at holde pause, medens I er afsted.
Sørg for at få såkaldt 'monofasiske' p-piller hos lægen.

.
Graviditet udenfor livmoderen

Graviditet udenfor livmoderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-02-07 12:00:00

Jeg har et spørgsmål der virkelig trænger sig på. Jeg har lige været "igennem" en graviditet udenfor livmoderen. Vi håber stadig på at jeg selv kan udstøde fosteret. Mit spørgsmål er så: Mit HCG er stadig relativt højt omkring 6000 men mine blødninger er på det nærmeste stoppet. Er det fordi fosteret er ude og HCG-hormonet sidder andetsteds? Eller skal jeg forvente endnu en omgang med blødninger? (har blødt i snart fire uger)
Svar:
Det er ikke fosteret som produceret graviditetshormonet HCG, men moderkagen og så længe der er noget tilbage af den, vil HCG være positiv. Jeg håber tallet er på vej nedad, 6000 er jo ret højt synes jeg at gå rundt med.
Jeg formoder, at du har fået 'smertevarsel' (at tage på sygehuset. hvis du pludselig får ondt i maven) indtil tallet er nede på.
.

P-pille pause

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-02-07 12:00:00

Jeg er en 18-årig pige, der har været på p-piller i snart 5 år. Jeg har hørt at det er en god ide at holde en pause med p-piller en gang imellem, da det kan være skadeligt. Er det rigtigt? Jeg vil gerne stoppe og så prøve at fungere lidt selv med hensyn til mens osv, og desuden har jeg fået fjernet en stor knude i mit bryst, som jeg er bange for at p-pillerne kan være skyld i, kan de det? Og så ville jeg lige høre om man kan forvente at tage på eller tabe sig når man stopper? Jeg ville gerne tage lidt på. Og liige tilsidst: er der en anden god måde at beskytte sig på, når man har fast kæreste? Vil gerne undgå hormoner, men kan man få noget til min kæreste måske?
Svar:
At holde pause med p-pillerne er en dårlig idé, jeg laver en del aborter på piger, som bare skulle holde pause.
Jeg tror heller ikke de er skyld i den knude du har fået fjernet i brystet.
Du tager næppe på og taber dig heller ikke, hvis du holder op.
Hvis du absolut vil af med p-pillerne, så kan du da bare få en spiral. Hvis ikke din læge vil give dig en, så få en henvisning til en gynækolog, se listen til højre.
Til mænd findes indtil videre kun kondom eller sterilisation, selv om der er forskning igang vedrørende p-piller til mænd.

.

Sædkvalitet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-02-07 12:00:00

Når man prøver at blive gravid, er det så bedst at at manden "gemmer" sin sæd op til ægløsningstidspunktet, eller er hyppige samlejer bedst.
Svar:
Ved normal sædkvalitet spille det næppe nogen rolle. hvis den er nedsat er det måske bedre at 'spare lidt sammen'.
Hvis man får foretaget en sædprøve, anbefaler laboratoriet gerne 2 dages 'abstinens' så der er lidt at undersøge.
.
Cyster ved graviditet

Cyster ved graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-01-07 12:00:00

Jeg er gravid i 8. uge, og blev i dag scannet, hvor gynækologen fandt en ca. 3 cm stor cyste på den ene æggestok. Jeg skal have foretaget en scanning i uge 12, hvor jeg vil kunne se om cysten er vokset. G. sagde, at man vil fjerne cysten i uge 13, hvis den var vokset. Vil der være nogle risici ved sådanne en opeation, og hvordan foregår det?
Svar:
Til lykke med din graviditet.
Den 'cyste' skal næppe fjernes. Egentlig taler vi kun om cyster, hvis de måler over 4 cm, så din er det man kalder en 'corpus luteumcyste' altså det gule legeme som er blevet hængende.
Man opererer helst ikke på gravide, så kun HVIS cysten skulle blive MEGET stor og genere, vil man overveje det.
Du bliver jo under alle omstændigheder nakkefoldsscannet i 12-13. uge på dit lokale sygehus.
Tag det bare helt roligt.
.
Vaccine mod livmoderhalskraeft

Vaccine mod livmoderhalskraeft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-01-07 12:00:00

Jeg har et spørgsmål vedr. den nye vaccine mod livmoderhalskræft. Jeg har hørt meget om den, men har ikke helt fundet ud af, hvem der helt præcist kan få den. Kan man som jeg, er snart 23 og har haft fast partner i snart 5 år, få en vaccine eller må man ikke have været seksuelt aktiv inden man får den?
Svar:
Vaccinen mod livmoderhalskræft - Gardasil - er beregnet til piger mellem 9 og 26 år. Selvfølgelig er det bedst hvis den bliver giver FØR pigerne bliver sexuelt aktive, men du skal da bare få den!
Det er ikke nødvendigt med celleprøve eller lignende forinden - selv om du jo snart bliver indkaldt når du bliver 23.
Desværre er den jo lidt dyr, omend medlemmer af "danmark" får tilskud. Man skal have 3 stik til tiden 0-2-6-måneder.
Mange gynækologer og også praktiserende læger er begyndt at vaccinere.
.
Hovedpine ved overgangsalder

Hovedpine ved overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-01-07 12:00:00

Da jeg var omkring de 46 år begyndte jeg at få en migrænelignende hovedpine, fortrinsvis over det højre men også en gang imellem over det venstre øje. Jeg er nu 48 år og rigtig godt træt af den grimme hovedpine, som hæmmer mig i min ellers travle hverdag med mand, og børn og et spændende arbejde. Min hovedpine kommer flere gange om måneden, men jeg har et helt klart billede af at den kommer omkring menstruation og omkring ægløsning, og den varer ca. 3-4 dage hver gang. Jeg får ikke kvalme og har på intet tidspunkt kastet op pga. migrænen.

Jeg har fået taget prøver for for højt stofskifte (som ikke viste noget unormalt), og P-piller er jeg begyndt at tage igen efter at være stoppet i ca. 5-6 år, da min mand er blevet steriliseret. Jeg blev enig med min læge om at prøve at tage P-piller for at se om det evt. kunne hjælpe på min hovedpine, eller i hvert fald gøre mine menstruationer mere regelmæssige, da de så småt var begyndt at blive uregelmæssige. Desuden har min læge givet mig propranolol, som skulle kunne forebygge migræne og hjælpe mod den hjertebanken, jeg ind imellem har - nogle gang slår det ligesom anderledes, specielt når jeg skal slappe af, og jeg har indimellem også svedeture.

Ingen af tingene har hjulpet, og nu skal der altså ske et eller andet, det kan ikke være rigtig, at jeg bare skal affinde mig med den migræne, specielt når jeg aldrig har lidt af det før (godt nok led min mor af migræne engang imellem, men der var langt imellem anfaldene, og hun fik det primært p.g.a. sit natarbejde og dermed følgende træthed).

Er jeg kommet overgangsalderen og kan min hovedpine være relateret til det. Hvad kan der gøres ved det? Skal jeg evt. i hormonbehandling, jeg vil gøre alt for at blive hovedpinen kvit.
Svar:
Alene p.g.a. dit CPR-nummer er du i overgangsalderen, den plejer at trække sig fra 45 - 55 år.
Det er underligt, at p-pillerne ikke hjalp på din migræne, hvis den var relateret til ægløsning (som p-pillerne jo fjerner) og menstruation.
Du kunne jo tage pillerne ud i et for også at fjerne 'menstruationen' (eller bortfaldsblødningen, som vi andre kalde det) og se om det hjælper.
De plejer også at hjælpe på hede-svedeture, hvis det er led i overgangsaldergener.
Hormonspiralen - Levonova - plejer også at være rigtig god mod hormonrelateret migræne og var måske også et forsøg værd.
Hvis intet hjælper, skal du nok behandles på helt anden vis end med hormoner evt. via en neurolog hvis din egen læge løber tør for idéer.
.

Slap blære

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-01-07 12:00:00

Jeg har en slap blære,så jeg kan tit ikke holde mig, men enten tisser jeg i bukserne, ellers må jeg løbe i haven midt om natten. Jeg har haft dårlig mave ca 1 år så jeg skal sidde på wc 1 time hver dag. Hvilket liv! Hvor er jeg træt af det, er der ikke noget hjælp at hente? Det er ret vigtigt, ja det er de andre personers spørgsmål selvfølgelig også.
Svar:
Du skal da ikke accepetere noget af dine to store problemer- desværre ved jeg ikke hvor gammel du er og kan derfor ikke give gode råd, men du skal da gå ned til din læge og få en henvisning dels til en mave-tarm specialist, dels til en gynækolog.
Og det kan ikke gå hurtigt nok!
.
Selvopløselige tråde efter operation

Selvopløselige tråde efter operation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-01-07 12:00:00

Jeg har netop fået foretaget en reduktion af mine indre kønslæber, af en meget dygtig læge på Holbæk hospital. Operationen forløb uden problemer, og jeg synes det er blevet rigtig pænt, selvom det stadig er hævet her fire dage efter operationen. Jeg blev, som de fleste andre, syet med selvopløselige tråde, som vist nok skulle opløse sig selv efter en 10 dage?
Men jeg synes det er begyndt at klø lidt, er det fordi de så småt er ved at opløse sig? Det er virkelig irriterende at man ikke bare kan klø igen, og det gør også ret ondt at gå rundt med sting mellem benene. Jeg har fået noget bedøvende gele af lægen, men synes ikke det hjælper så meget. Er der andet man kan købe på apoteket som kan hjælpe mere?
Svar:
Jeg håber da at lægen fortalte dig, at man kan fjerne trådene på femte dagen, hvis de generer!
.

Kønslæber

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-01-07 12:00:00

Min datter på snart 18 år er generet af alt for store indre kønslæber. Især når hun cykler. Hun har været til egen læge, som har henvist til Roskilde sygehus, men de afslår behandling endda uden at have set hende. Min datter er meget ulykkelig over afslaget. Skal/kan vi nu bede om henvisning til gynækolog?
Hvad koster en sådan operation på privathospital/gynækolog?
Svar:
Operation for for store indre kønslæber hører efter min mening ikke hjemme på et hospital, da det jo ikke er en 'sygdom' i egentlig forstand og mange hospitaler afviser derfor at udføre indgrebet.
De kunne måske have oplyst, at mange praktiserende gynækologer udfører indgrebet i lokalbedøvelse (se listen over gynækologer til højre). Med henvisning fra egen læge koster det ikke noget.
Hvis man vil bedøves fuldt, skal man på privathospital og hos mig ville det koste ca 10.000 kr. Sygeforsikringen 'danmark' ville refundere de 5.250 til en ambulant operation.
Men jeg foretager langt de fleste indgreb i lokalbedøvelse.
Man bliver bedøvet med tandlægesprøjten (lille tynd nål) i hver side, det stykke slimhinde der er for meget og som generer bliver klippet/skåret af og man syr med sting som forsvinder af sig selv.
Det første døgn skal hun bruge 'isbind' mod smerter og hævelse.
Det er vigtigt at fremhæve, at vi aldrig laver indgrebet, hvis de kun generer rent kosmetisk.
.
Irriteret livmoderhals

Irriteret livmoderhals

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-01-07 12:00:00

Jeg er en kvinde på 40 år og har født 4 børn. Min yngste er fra 2001 og jeg fik efter fødslen lagt en hormonspiral hos dig, dengang i Allerød.
DEn har jeg været glad for, men skulle så have den skiftet her i januar.
Jeg har ikke så god erfaring med de praktiserende læger og spiraler og ville helst til gyn. for at få den sat op. Min nye læge insisterede dog på, at det kunne hun sagtens.
Det var en rigtig dårlig oplevelse. Hun kunne ikke sætte spiralen op og virkede uerfaren og famlende. Det første hun sagde, da jeg lagede mig op, var at min livmoderhals så en lille smule irriteret ud og hvornår jeg havde fået taget celle-prøve. Det gjorde mig jo nervøs. Jeg har altid passet indkaldelserne, sidst for 1.1/2 år siden og der var alt ok.
Hun havde ikke tjekket dette i journalen før jeg kom og det var kun fordi, jeg insisterede, at hun tjekkede det inden jeg gik.
Da det ikke lykkedes for hende at sætte spralen op, gav hun mig en henvisning til en gyn.
Rødmen skulle jeg ikke være bekymret for, hvis det er noget skal jeg måske have et keglesnit og"så lever du fint i 20 år med det"...Jeg aner ikke hvad hun mente med det."Det er nok ikke noget", var hendes sidste bemærkning, da hun fortravlet sendte mig ud af døren.
En rigtig dårlig oplevelse som gjorde mig bekymret.
Min mand har lige haft halsbetændelse og røde og hævede slimhimder på penis.
Vagtlægen podede ham og sagde det var en virus, og at det var normalt at det også kunne påvirke slimhinderne dernede.
Kan det være det jeg har?
Lægen sagde at der var lidt rødmen.
Jeg har ikke pletblødninger eller andet. Jeg føler mig som jeg plejer. Jeg bestiller selvføgelig en tid hurtigt. Jeg vil jo også gerne have lagt spiralen, men det er dumt at gå og gruble over den slags en hel week-end, før jeg kan få en tid hos gyn. Det er sidste gang jeg går hos en praktiserende læge med mit underliv!
Svar:
Rødme eller irritation på livmoderhalsen ser vi tit, det gør man ikke noget ved, med mindre det giver pletblødninger eller lignende. Hvis du har en normal celleprøve for 1½ år siden, tror jeg ikke en kegleoperation kommer på tale.
Du er da velkommen til mig igen (nu i Rungsted) og få skiftet din Levonova. Adresse og telefonnummer fremgår af hjemmesiden til højre.
Præcis hvad din mand har fejlet ved jeg ikke, mange virussygdomme giver jo udslæt på slimhinderne både i den ene og anden ende.
.
Graviditet i overgangsalderen

Graviditet i overgangsalderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-01-07 12:00:00

Jeg er 45,5 år. Jeg har ikke fået børn, trods mange års forsøg og et stort ønske, der faktisk stadig er der! Men nu er min verden ramlet. Min kæreste gik i forgårs. I dag har jeg taget en menopausetest, som ikke giver megen tvivl om, at jeg er i overgangsalder, teststregen er mørkere en kontrolstregen. Jeg tog testen pga. nattesved, og at de sidste 2 menustrationer har været med kortere tidsinterval end normalt. Samme symptomer oplevede jeg for et par år siden, men i mellem de 2 perioder har mine menustrationer været normale, og jeg har taget ægløsningstests, som har vist, at jeg har haft ægløsning, vistnok hver måned. Jeg har fået hormonbehandling i forbindelse med barnløshedsbehandling, helt frem til sommeren 2005, hvor jeg aborterede i 12 uge. Jeg har været gravid naturligt 1 gang for 6 år siden, desværre uden for livmoderen, 1 gang med insimination for 2 år siden, men kun et par uger, og 1 gang med ivf., det var her jeg aborterede i 12 uge sommeren 2005. Mit spørgsmål er, om jeg nu må opgive mit store ønske om at få et barn? Jeg kunne jo være heldig at møde en anden mand, men kan jeg blive gravid, når jeg har de symptomer på overgangsalder som beskrevet? Jeg tænker, at hvis mine symptomer på overgangsalder er i perioder, og at jeg, ihverttilfælde indtil nu, har haft ægløsning imellem symptomerne på overgangsalder, måske kan blive gravid i "mellemperioderne". Min eks. kærestes sædkvalitet var ikke super, det kunne jo være, det var nemmmere at bliver gravid, hvis jeg mødte en mand med en bedre sædkvalitet?
Svar:
Umiddelbart tror jeg løbet er kørt, alene din alder gør det meget vanskeligt at blive gravid. Dine chancer (med en mand med normal sædkvalitet) er højst 5%.
Så er der den overgangsaldertest som er positiv. Jeg har talt med et firma som laver de tests og den slår ovre ved en FSH (FollikelStimulerende Hormon) på 25 og for at kunne blive gravid skal den helst være under 10.
Desuden er der problemet, at vi læger ikke længere må hjælpe dig, da du er over 45 år.
Så hvis du finder en ny mand, må I klare Jer selv.
Jeg vil foreslå, at du får taget en FSH som blodprøve under den kommende menstruation, er den over 25 ville jeg opgive foretagenet
.
Lovgivning gynækologisk undersøgelse

Lovgivning gynækologisk undersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-01-07 12:00:00

Mit spørgsmål drejer sig om lægeetik og lovgivningen.

For adskillige år siden fik jeg som 14-årig en gynækologisk undersøgelse af min læge, idet han mente at jeg burde få p-piller. Det skal siges at formålet med pillerne ikke var prævention, og jeg var også jomfru – hvilket min læge godt vidste. Min læges grund til at foretage undersøgelsen var at mærke min livmoder, inden jeg begyndte at tage pillerne.

Uden at gå for meget i detaljer om selve undersøgelsen kan jeg fortælle, at undersøgelsen har sat meget negative spor, som jeg den dag i dag stadig kæmper hårdt for at bearbejde.

Jeg synes, at det er generelt problem, at der synes at være forskellige holdninger angående hvornår, under hvilke forudsætninger og hvordan en undersøgelse skal foretages.

Jeg har derfor ganske enkelt brug for at få at vide, hvornår en læge bør/ikke bør og endnu vigtigere må/IKKE MÅ foretage en gynækologisk undersøgelse. Jeg er ikke bare ude efter din personlige mening men de generelle retningslinier, der forhåbentlig findes på området.
Svar:
Jeg er glad for, at du skriver at det er mange år siden, for det er i hvert fald ikke korrekt nu.
I loven - eller rettere Sunhedsstyrelsens retningslinier - står der dels at man ikke behøver gå til sin egen læge for at tale om prævention (man kan kontakte enhver praktiserende læge), dels at man ikke behøver at få foretaget en GU (Gynækologisk Undersøgelse). At foretage en GU på en jomfru (medmindre hun klager over et eller andet) opfatter jeg nærmest som en voldtægt eller i hvert fald et overgreb på mindreårig. Det er der INGEN grund til overhovedet.
Din læge var næppe sluppet godt fra det idag!!
.

Vandscanning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-01-07 12:00:00

Jeg var til alm. undersøgelse hos min gynækolog og gik derfra med besked om at komme igen til en vandscanning om 10 dage! Jeg var noget chokeret, måske fordi jeg ikke aner hvad og hvor meget det her indebærer. Er det noget alvorligt ect. Gør det ondt at få lavet en vandscanning? Hvordan foregår det? Jeg vil gerne høre mere om det, men ikke et eneste sted på nettet har jeg fundet nogle ''erfaringer'' fra andre kvinder! Kan du hjælpe?
Svar:
En vandscanning foretager man, hvis man har mistanke om noget indeni livmoderen, f.eks. en polyp (se billede).
Inden man scanner, lægger man et lille tyndt rør op i livmoderhalen og så sprøjter man sterilt saltvand igennem.
Vandet lægger sig som 'kontrast' omkring polyppen.
Det gør ikke ondt, men giver en masse oplysninger.
.
For lille skede?

For lille skede?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-01-07 12:00:00

Jeg er jomfru, men har fået en kæreste som jeg gerne vil gå i seng med. Vi forsøgte at øre det 3 gange her i weekenden, men kunne ikke. Min skede var alt for lille eller stram. Han kunne ikke komme op i mig. Kan den være for lille? Eller var jeg ikke våd/tændt nok?
Svar:
Det lyder ikke som om din skede er for lille, til gengæld er din mødomshinde nok lidt for stram eller for sej.
Bed din læge om en henvisning til en gynækolog, så får du ordnet det lille problem.
Der bliver lagt lidt lokalbedøvelse og derefter ridset lidt der hvor stramningen sidder og så er den ikke længere.
.
Celleforandringer og graviditet

Celleforandringer og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-01-07 12:00:00

Jeg har 2 gange med et halvt års mellemrum fået påvist atypiske celler i livmoderhalsen. Derfor blev jeg henvist til en gynækolog, hvor jeg fik foretaget kolposkopi og biopsier, hvilket viste lettere celleforandringer, hvilket ikke kræver keglesnit, men at jeg nu skal vente ca. 4 måneder for at se, om celleforandringerne går i sig selv igen. Problemet er, at min kæreste og jeg meget gerne vil have børn i nær fremtid. Jeg stoppede med at tage p-piller i november måned, og er nu blevet anbefalet at vente med at blive gravid til forholdene omkring celleforandringerne er afklarede. Jeg forestiller mig bare, at det kan tage lang tid før celleforandringerne er væk samt at det måske er noget der vil forsvinde og vende tilbage flere gange.
Vil det være meget uansvarligt af mig at blive gravid nu? Kan min alder i denne forbindelse have nogen relevans? vi er begge midt i 20''erne.
Svar:
Celleforandringer findes jo i flere grader, hvor du har fået påvist den aller letteste. Let dysplasi (som vi kalder det) behøver man ikke at gøre noget ved, de går tit 'i sig selv igen'.
Nu er det jo fordi du gerne vil være gravid, som det haster.
Jeg foreslår, at du går til lægen/gynækologen og bliver podet for HPV (den virus der laver celleforandringerne).
Hvis det er en af de 'slemme', dvs nr 16,18,45,31,33 eller et par stykker mere, synes jeg du skal vente til de 4 mdr er gået og du har fået taget nye prøver for at se, om det er blevet værre eller er forsvundet.
Har du ikke har en af de mere kedelige vira, så kan du bare blive gravid nu.
.

Ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-01-07 12:00:00

Min kæreste har for første gang prøvet at holde øje med sin ægløsning, men er ikke blevet helt sikker på dagen.
Hun havde den sidste menstruationsdag d. 25 nov. 2 dage senere end normalt.
Min kæreste´s cyklus er på 31 dage...hvornår vil ægløsningsdagen i December være..
Svar:
Man plejer at side, at hvis man har en cyklus på 28 dage (fra første dag til første dag), så har man ægløsning på 13-14. dagen.
Hvis ens cyklus et lidt længere, kommer ægløsningen som regel også et par dage senere, idet perioden fra ægløsning til menstruation er konstant (14 dage).
Så - frem med kalenderen, så finder du ud af det!
Ellers findes der ægløsningstests at købe på apoteket (fungerer ligesom graviditetstests).
.
Blødning 1 døgn efter sex

Blødning 1 døgn efter sex

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-01-07 12:00:00

Hej, jeg håber du vil hjælpe mig.
For et par måneder siden var jeg i seng med en ny fyr. efter 14 dage var vi sammen igen og efter den 2 gang bemærkede jeg en ændret kraftig lugt forneden som tog til. Jeg tog til lægen for at få en klamydiatest og denne var negativ. Hun sagde at min livmoderhals blødte bare hun rørte lidt ved den, men nævnte ikke at jeg skulle gøre noget ved det.
Lugten er der stadig, men lidt mindre. For et par dage siden var jeg i seng med en ny fyr og bemærkede at det gjorde lidt ondt når han ramte min livmoderhals.. Efter sex blødte jeg en del som fortsatte i et døgn og derefter blev aftagene.
Af ander bemærkninger så er jeg 10 dage hoenne i mine p-piller.. de første to piller jeg tog i denne omgang, tog jeg dobbelt pga pludselig vanddig diarre indenfor 4 timer. Jeg bruger Yasmin.
Skal jeg prøve at behandle med vivag eller hvad vil du syntes kunne være fornuftigt?
Svar:
Det er da rart at høre at du spiser p-piller, men hvad med kondom? Med dit lidt udfarende sexliv var det måske en idé!
Hver gang du har været i seng med en ny fyr (uden kondom) bør du podes for chlamydia.
P.t. kan du have en 'almindelig' infektion, siden din livmoderhals er så sart.
Hvad med celleprøve, har du fået taget det?
Hvis du er under 23 har du ikke fået indkaldelse endnu nemlig.
Infektioner på livmoderhalsen plejer jeg at behandle med Dalacin vaginalcreme.
.
Præventionsform for kvinder plus

Præventionsform for kvinder plus

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-01-07 12:00:00

Jeg er 47 år og skal have fjernet min spiral fordi "dens tid er udløbet"....jeg har faktisk ikke lyst til at få en ny spiral....men hvor store er chancerne for at blive gravid i min alder....ønsker ikke flere børn......har regelmæssige menstrationer og ingen tegn på at være kommet i overgangalderen.

Jeg er 46 år, har 2 børn på 19 og 21 år, og har levet sammen med en steriliseret mand i flere år og bruger derfor ikke prævention. Jeg har nu mødt en ny mand og vil høre hvad du vil råde mig til at gøre i forhold til prævention.
Den nye mand har 1 barn.
Svar:
Jeres spørgsmål var ret ens, så jeg svarer på begge to her.
Risikoen for at blive gravid som 46-47-årig er jo meget beskeden.
Men Maria - hvorfor lader du ikke spiralen sidde lidt endnu, den virker jo stadigvæk selvom den er udover de 5 år eller hvor længe den er beregnet til.
Til Lotte: Du kunne få taget en blodprøve (FSH) under en menstruation. Hvis den er over 25 behøver du ikke bruge prævention, ellers kan I måske bruge kondom lige omkring ægløsningen.
.
Hvorfor bliver jeg ikke gravid?

Hvorfor bliver jeg ikke gravid?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-01-07 12:00:00

Hejsa.. min mand og jeg har nu prøver at blive gravid siden sep.2005. Det er ikke lykkes endnu, kan det være fordi jeg tænker for meget over det ?
Svar:
Du giver mig lidt for få oplysninger om Jer til, at jeg kan svare ordentligt, men selvfølgelig skal I ikke vente længere, når der er gået mere end et år.
I må straks til lægen og få en henvisning (på jer begge to) til en gynækolog (se link til Find din gynækolog til højre).
Din mands sæd skal undersøges og du vil blive undersøgt og scannet og måske få taget blodprøver lidt afhængig af dit menstruationsmønster m.v. Måske får du også lavet en HSU (gennemskylning af æggelederne).
Afhængig af hvad disse forskellige resultatet bliver, vil man foreslå en behandling, så I også kan blive forældre.
.
Svamp ved blærebetændelse

Svamp ved blærebetændelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-01-07 12:00:00

Jeg har lige haft blærebetændelse, hvor jeg fik penicillin. (selexid)
Nu har jeg fået en frygtelig kløen i skridtet, er det svamp? Og kan det på nogen måde have noget med min kæreste at gøre?
Svar:
En del mennesker får svamp hver gang de får penicillin som antibiotika og det er helt sikkert det du har fået. Det giver kløe og svie og ofte tykt, grynet udflåd (hytteostagtigt).
Du kan enten prøve Canesten (stikpiller eller creme) som er receptfrit eller få en recept på f.eks. Fluconazol af din læge.
Det har ikke noget med din kæreste at gøre, mænd får meget sjældent svamp (selv hvis pigen har det).
Fremover bør du, hvis muligt, få andet end penicillin, hvis du skal have antibiotisk behandling.
.
Blødning i overgangsalderen

Blødning i overgangsalderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-01-07 12:00:00

Jeg er en 51-årig kvinde, der er midt i overgangsalderen. Har haft følgende forløb, først måneder med hedeture m.m., som nu er dejligt overstået, menstruationerne stoppede efter maj i 2006, men kom så pludselig tilbage i december. Derefter er de startet med kun 1 uges interval nu for tredie gang. Det føles på de andre symptomer nøjagtigt som når en alm. cyklus starter, men altså kun med en uge uden blødninger imellem. Jeg har symptomer med lidt tynde slimhinder osv. men ikke mere end at jeg har det fint. Føler mig ikke syg i øvrigt
Fik for nogle år siden undersøgt livmoder m.m. og havde ingen problemer overhovedet (ingen fibromer osv. osv.). Føler ikke jeg behøver at gå til læge. Synes du det er forsvarligt?
Svar:
Det er jo ikke et usædvanligt forløb det du beskriver, med menstruationsstop i ½ års tid og så derefter blødninger igen - men - jeg synes du skal til gynækolog og blive ultralydsscannet. Det er ikke normalt med blødninger hver uge. det er rimeligt lige at se, at det hele ser normalt ud.
Gør det det, er det op til dig om du vil behandles eller du vil lade naturen råde.
.
Gynækologisk undersøgelse som jomfru

Gynækologisk undersøgelse som jomfru

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-01-07 12:00:00

Jeg håber virkelig du kan besvare mit sprøgsmål hurtigst mulig.
Hvis man får en gynækologisk undersøgelse, springer ens jomfruhinde så?
Svar:
Man undgår såvidt muligt gynækologiske undersøgelser på jomfruer, men hvis det er nødvendigt, så har vi nogle meget små fine instrumenter, så det kan godt lade sig gøre uden at ødelægge jomfruhinden.

.
Herpes og celleforandringer

Herpes og celleforandringer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-12-06 12:00:00

Jeg har prøvet at lede i din brevkasse om sammenhængen mellem herpes og celleforandringer, men fandt ikke umiddelbart et svar.

Jeg har haft svære celleforandringer som blev fjernet for 2 år siden. Siden da har min celleprøve været normal og skal snart op igen og tjekkes. Dog fik jeg desværre også herpes genitalis for 2 år siden. Men er man mere tilbøjelig til at få celleforandringer igen når man har herpes? Der er nemlig tvetydige svar på nettet og jeg vil gerne vide om jeg skal være ekstra opmærksom på celleforandringerne end jeg allerede er. Nogle steder foreslår de en smear kontrol mere end 1 gang om året hvis man har herpes.

Måske kan du afklare om der er en sammenhæng og hvordan jeg ellers skal forholde mig.
Svar:
Man har de senere år fundet ud af, at celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft skyldes et virus - HPV = human papilloma virus.
HPV-infektionen er uhyre almindelig og hvis man undersøger alle kvinder i tyverne, er ca 80% HPV-positive. De fleste vira forsvinder af sig selv, men i nogle tilfælde er man inficeret med en af de HPV-typer som giver anledning til celleforandringer.
De hyppigste 'slemme' virustyper er nr 16, 18, 31, 33 og et par stykker mere.
Celleforandringer gradueres i lette, middelsvære og svære. De to sidste behandles med en kegleoperation, som jeg formoder, at du har fået foretaget. Det er et ganske lille indgreb som de fleste gynækologer foretager i lokalbedøvelse.
Herefter kontrolleres man ekstra i 5 år, hvorefter man kan gå tilbage til de sædvanlige 3-årlige celleprøver (Folkeundersøgelsen som alle får brev om hvert 3. år fra 23 - 59 år).

Nu spørger du om herpes kan give anledning til celleforandringer. Nej det kan de ikke, men man kan forestille sig, at hvis man har et aktuelt herpesudbrud på sin livmoderhals og der samtidig bliver taget en celleprøve, så vil der i svaret måske kunne stå 'atypiske' celler og det vil give anledning til de prøver man også får taget ved 'suspekte' celler (som er regulære celleforandringer).
Atypiske celler fås ved forskellige infektioner, svamp, bakterier og altså også virus, som herpes jo er. Svaret på vævsprøverne vil vise, at det ikke drejer sig om regulære celleforandringer, men blot en infektion.
.

Cyster

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-12-06 12:00:00

Jeg er en 21-årig kvinde der efter godt et halvt år med voldsomme menstruationssmerter opsøgte min læge. Han fandt ved undersøgelsen ''en stor cyste'' på min højre æggestok - formegentlig ''cystisk ovarie''. Det var vel og mærket ikke noget han sagde til mig, men til sin lille båndoptager, og han havde simpelthen for travlt til at fortælle mig hvad det hele går ud på. Han nævnte også at det ''godt kunne være en vandcyste, der bare skulle punkteres'', men han sad hele tiden og så noget chokeret ud - han havde bestemt ikke regnet med at finde noget suspekt.

Men efter et par søgninger på nettet er jeg for alvor blevet hylet ud af den. Umiddelbart lyder det som om, p-piller kan være ''kuren'' for vandcyster og polycystisk ovarie syndrom - men jeg har taget p-piller i 5 år, og det har åbenbart ikke hjulpet (måske tværtimod?)

Min mor og mormor har begge haft kræft i underlivet (præcis hvor og hvordan ved jeg ikke helt), og både min mormor og farmor er døde af hhv. brystkræft og kræft i maven. Alene den sygdomshistorie har gjort mig alvorligt nervøs.

Det skal i øvrigt siges at jeg i forbindelse med noget allergibehandling har fået foretaget en del undersøgelser på sygehuset - hjerte, lunger, blodsukker og en masse forskellige blodprøver. Alt så normalt ud. Burde det ikke kunne ses på blodbilledet hvis det var kræft, eller er jeg forkert på den?
Svar:
Det du har oplevet viser, hvor vigtigt det er at informere grundigt om det man finder ved undersøgelsen.
Du fortæller, at din læge har fundet en cyste på din æggestok - det er i sig selv ret almindeligt, men bør altid foranledige en ultralydsscanning hos en gynækolog for at bevise det.
Jeg håber du har fået en henvisning - se link til højre hvordan du finder den nærmeste gynækolog i din omegn.
I din alder er det jo uhyre sjældent, at cyster er ondartede, omend jeg forstår din bekymring med din familiehistorie.
Når du så går på nettet kan det være svært at hitte rede i forskellen på cyster på ovarierne (æggestokkene) og PCOs (polycystiske ovarier).
Cyster på æggestokkene er noget man tit ser, de kan komme og gå (vi siger tit: Kom igen om 6 uger og lad os se om ikke den er væk). Cyster kan tit behandles med p-piller et par måneder, hvis ikke de forsvinder af sig selv.
Tidligere prikkede man tit hul i dem og tømte dem, men de kom tit igen, så nu er man gladere for p-piller.
Hos lidt ældre kvinder plejer man at tage en blodprøve - CA 125 - som kan sige noget om hvorvidt cysten er godartet eller ej.
Den anden diagnose PCOs = PolyCystisk Ovariesyndrom er noget helt andet - det er noget ca 20% af alle unge kvinder lider af. Til os kommer de, fordi de har svært ved at blive gravide - se link.
De har ikke cyster på æggestokkene, men æggene (eller snarere ægblærerne) ligger nærmest som en perlekæde i udkanten af æggestokken, menstruationerne er sjælde og der er tit forhøjet mandligt kønshormon (testosteron).
Skal man ikke være gravid giver vi p-piller, vil man gerne være gravid, er det en mere kompliceret behandling - se link.

Altialt så tror jeg, at når du er blevet scannet, så løser det nok problemet og får dig forhåbentlig beroliget.
.

T-spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-12-06 12:00:00

Jeg har sammen med min kæreste beluttet at jeg skal prøve, at få en spiral. Tiden er nu bestilt hos egen læge, som anbefalede mig at købe enten cunova T 380 eller Flexi T - (jeg er 27 og har ikke født) . Hvad er forskellen på disse 2 og hvilken ville du anbefale? (har ikke kunnet finde så meget information om det på nettet).
Svar:
Principielt er der ingen forskel på de to spiraler, de kommer blot fra to forskellige firmaer.
Dog findes Flexi-T i 3 forskellige størrelser, hvor den mindste kan være god til piger, som ikke har været gravide (hvis livmoderen er ret lille). Jeg bruger den mest til teenagere som ønsker spiral.
I den alder kan det været hip som hap.
I min klinik har vi begge slags på lager og det har apotekerne sikkert også.
Begge kan sidde i 5 år (den lille Flexi-T dog kun i 3 år hvis jeg husker ret).
.

Hormontilskud

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-12-06 12:00:00

Jeg vil bare spørge om du synes det er en ide at forsøge at ta´hormoner. Jeg er 53 år, fik gigt da jeg kom i overgangsalderen. Jeg har de samme symptomer som min faster havde, med megen pine over lænden og hoften, knæ o.s.v. Jeg tænkte at spørge lægen om det var en ide at prøve hormoner. Men jeg kan se, at det måske ikke er så smart, da jeg også lider af migræne. Min faster endte med at falde totalt sammen af mangel på kalk, det begyndte også med en mystisk gigt, som ingen ved hvad er,men jeg har en rheumafaktor på 20 og tager salazopurin hver dag.
Svar:
Hvis du har leddegigt, så er hormoner en rigtig god idé og hvis du yderligere har familiehistorie til knogleskørhed - osteoporose, så er det endnu bedre.
M.h.t. migrænen, så må man prøve sig lidt frem, nogle får det bedre, andre værre. Nu ved jeg jo ikke om du er holdt op med at menstruere og i så fald hvornår?
Jeg håber du tager Calcium og vitamin D hver dag for knoglerne.
Tal med din læge om at prøve et hormonpræparat, først i 3 måneder 'på prøve' og derefter i måske 3-4 år.
.

Fibrom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-12-06 12:00:00

Har indtil for et par måneder siden kunnet klare hedestigninger m.v. ved at tage naturpræparater som silkepæon og salvie, men efter sidste menstruation, som blev meget lang og hvor der ikke er kommet en ny menstruation, er hedestigningerne tiltaget til 10, somme tider mere i døgnet.

Hvor lang tid skal jeg regne med denne fase?

hvilken type hormonbehandling vil du evt. anbefale?

Jeg har fået konstateret et 3 cm fibrom. Hvis livmoder fjernes p.g.a denne, hvilket indflydelse har det på ens samliv? og iøvrigt?

Kan et fibrom, være årsag til ondt i ryggen ved korsbenet?
Svar:
Aller først - et fibrom på 3 cm giver absolut ikke smerter og med mindre det sidder inde i livmoderhulen, heller ingen andre problemer - blødninger f.eks.
Hvis man får fjernet livmoderen, plejer det ikke at give problemer med samlivet, ofte kan det tværtimod bedres fordi problemet - f.eks. blødninger - er væk.
M.h.t. hvor længe du skal døje med hedeture, så findes der ingen som kan svare på det. Vi plejer at sige, at overgangsalderen kan vare mellem 45 og 55 år, men der findes kvinder som aldrig får en hedetur og der findes kvinder som har hedeture op i firserne (sjældent, men de findes).
Du kan læse med om overgangsalder på min hjemmeside.
M.h.t. hormonbehandling, så lyder det som om du ville have glæde af hormonbehandling, i hvert fald i en periode. jeg anbefaler at man prøver i 3-6 måneder og så ligesom gør op med sig selv om man har det bedre nu end før.
Da du stadigvæk har menstruation, skal du have en hormonbehandling som giver menstruation, en såkaldt sekvensbehandling. Der findes mange forskellige præparater på markedet, det vigtige er, at du får begge hormoner, altså både østrogen og gestagen.
Tal med din læge/gynækolog om det.
.

Mistet sexlyst

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-12-06 12:00:00

Jeg er en pige på 18 år, der har et par spørgsmål:

Jeg har haft den samme kæreste i tre år og vi har haft et godt sexliv indtil for et stykke tid siden. Problemet er at jeg har mistet sexlysten. Vi prøver tit på at have samleje, men i de fleste tilfælde må vi stoppe fordi jeg simpelthen ikke har lyst eller måske har jeg lyst i starten, men når vi så ”går i gang” forsvinder den. Jeg har taget p-piller i tre år. Jeg har aldrig fået en orgasme, men trods det plejer jeg at nyde sex med min kæreste.

Mit andet problem er at mine ydre kønslæber er hvide indvendige? jeg har været til gynækolog for et års tid siden og hun kunne ikke rigtig svare mig på hvad det skyldes, men hun sagde at hun havde oplevet det før. Jeg har ikke altid haft det, det kom først for et par år siden. Kan du fortælle mig hvad årsagen kan være? Håber virkelig du vil svare på mine spørgsmål.
Svar:
Din mistede sexlyst kan dels skyldes p-pillerne desværre, det ved man sker en gang imellem. Du kunne jo prøve at holde op i nogle måneder og se hvad der sker - eller måske bare skifte mærke til en mere lavdoseret pille.
M.h.t. de hvide kønslæber lyder det som det der hedder lichen sclerosus som jeg før har skrevet om. En sygdom man ikke ved hvad skyldes, men som behandles med binyrebarkhormoner (som creme) indtil slimhinderne er pænt lyserøde igen.
Jeg tror du må spørge igen.
.
Menstruationsgener

Menstruationsgener

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-12-06 12:00:00

Jeg har gennem de seneste 6 måneder oplevet kløe / svie i skeden ca. 1 - 2 døgn før min menstruation. Generne forsvinder igen når menstruationen begynder. Hvad kan det være?
Jeg fik menstruation i går. De første par dage plejer jeg kun at bløde en lille smule, og blodet er meget lyst. Men i dag er menstruationsblodet helt brunt. Jeg har læst, at det kan være brunt til sidst i en menstruation, men kan det også være det i begyndelsen?
Svar:
Menstruationens mængde og udseende kan variere fra kvinde til kvinde, om det er rødt eller brunt kommer til an på, hvor hurtigt blodet løber, så det kan skifte fra første til sidste dag og være lige normalt for det.
Nogle kvinder har forskellige gener op til menstruationen som forsvinder, så snart blødningen kommer i gang, det er også ret almindeligt.
Du kan prøve at bruge EcoVag kapsler med mælkesyrebakterier i de dage det står på, det plejer at hjælpe.
.
For tidlig fødsel efter keglesnit?

For tidlig fødsel efter keglesnit?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-12-06 12:00:00

Jeg er gravid i 33. uge og glæder mig til at blive mor for første gang. I 2001 fik jeg foretaget en kegleoperation og ved, at det kan medvirke til en for tidlig fødsel.

Mit spørgsmål er, om det er meget ofte, at man føder for tidligt efter en kegleoperation eller, om det er sjældent? Er der i øvrigt noget, i forbindelse med fødslen, som man skal være forberedt på efter denne type operation?
Svar:
Jeg har prøvet at undersøge sagen vedrørende for tidlig fødsel og keglesnit. Det har ikke været nemt.

I gamle dage, hvor et keglesnit var et større indgreb med indlæggelse på sygehus i en uge, operation i fuld bedøvelse, masser af blødning osv., var der risiko for at føde for tidligt efterfølgende. Nu foretager vi keglesnittet i lokalbedøvelse, ”ude i baglokalet”. Det tager 10 minutter og kvinden rejser sig op, og går hjem bagefter.

Efter et sådant indgreb er der ikke påvist nogen øget risiko for at føde for tidligt. Dog tilbyder en del fødesteder et ekstra check af livmoderhalsens længde i ca 24. uge. Så efter hvad jeg har kunnet læse mig til, er der ingen øget risiko.
.
Er jeg gravid efter at have glemt 1. P-pille?

Er jeg gravid efter at have glemt 1. P-pille?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-06 12:00:00

Jeg er en pige på 21 år, som regelmæssigt har taget p-piller i 6 år. Mit problem er, at jeg har taget den første p-pille efter min blødepause en dag senere, end jeg burde, altså efter 8 dage. Jeg havde sex med min kæreste to dage efter jeg startede på den nye pakning, men han kom ikke inde i mig.

Er der chance for, at jeg kan være gravid?
Svar:
Jeg tror næppe, det betyder noget. Men synes for en sikkerheds skyld, du skal bruge kondom resten af måneden, indtil du får menstruation igen.
.
Kan vi få en efternøler?

Kan vi få en efternøler?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-06 12:00:00

Jeg er 39 år og har 3 dejlige børn, men vi kunne tænke os en lille efternøler. Jeg ved, at der er øget risiko for Downs syndrom, så hvis jeg bliver gravid, vil jeg få foretaget fostervandsprøve. Men udover den risiko, er der så andre, jeg bør tænke over?
Tidligere er jeg blevet gravid meget hurtigt. Hvordan er chancerne for at blive gravid, nu hvor jeg nærmer mig de 40?
Svar:
Din chance for at blive gravid, når du har 3 børn i forvejen, er større, end hvis du aldrig havde været gravid. Man regner ellers med, at kvinder på omkring de fyrre kun har ca. 5% chance for at blive gravide.

Du behøver ikke nødvendigvis få foretaget en fostervandsprøve. Nu laver man en blodprøve (double-test) samt nakkefoldsscanning. Kun hvis risikoen her ser ud til at være forøget, foretager man fostervandsprøve.
.
Gravid efter sterilisation

Gravid efter sterilisation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-06 12:00:00

jeg (38 år) er blevet steriliseret med clips for nogle år tilbage, men overvejer nu et barn mere. Hvor stor er chancen for at æglederen genåbner sig selv, så en graviditet på naturlig vis kan lade sig gøre??
Kan man gå ind og "udvide" æglederen igen??
Vil det være en hurtigere og bedre mulighed at få taget æg ud til inseminering??
Svar:
Sterilisation er principielt et endegyldigt indgreb, dvs. man fravælger muligheden for at blive gravid igen.
Man kan blive steriliseret på flere forskellige måder, dels ved almindelig operation, hvor man fjerner et stykke af æggelederne, dels ved kikkertoperation, hvor man enten sætter clips på eller brænder et stykke af æggelederne.
Ved den 'gammeldags' måde skete det af og til at enderne fandt sammen igen og der blev skabt passage, så æg og sædceller kunne mødes.
Det er sjædnere med clips og brænding (forudsat at clipsene er placeret korrekt!), så den mulighed skal du ikke regne med.
Man kan godt genskabe passagen ved at lave en operation, hvor man fjerner det stykke æggeleder hvor clipsen sidder og syr enderne sammen igen.
Der er meget forskellige resultater m.h.t. graviditetsraten efter dette indgreb - kvindens alder spiller også ind og det er jo tit kvinder op imod de 40, som får lavet indgrebet.
Det koster ca 30.000 kr at få foretaget en sådan operation på et privathospital (det foretages næppe ret mange steder på de offentlige sygehuse).
Dine graviditetschancer vil være langt bedre, hvis du fik foretaget reagensglasbehandling, men også her må I selv betale, da det offentlige 'kun' betaler for barn nr 1.
Inseminering kommer ikke på tale, da dine æggeledere jo er lukkede.
.
Hormonbehandling ved forhøjet blodtryk

Hormonbehandling ved forhøjet blodtryk

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-12-06 12:00:00

Jeg er 46 år og vil gerne spørge dig, om jeg kan få hormonbehandling, når min overgangsalder begynder. Jeg har forhøjet blodtryk og får Norvasc ca. 7 mg. dagligt + 5mg Centyl?
På forhånd tak.
Svar:
Hvis dit blodtryk er velreguleret, skulle der ikke være noget, som hindrer en lavdoseret hormonbehandling, hvis du får behov for det. Men nu kan du jo se, om det bliver nødvendigt.
.
Vaccination mod livermoderhalskræft som voksen

Vaccination mod livermoderhalskræft som voksen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-12-06 12:00:00

Jeg ved, at man kan blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Men så vidt jeg har forstået, skal det gøres, når man er ung?
Jeg er 23 år og har en veninde, der har fået fjernet livmoderen og den ene æggeleder grundet livmoderhalskræft. Derfor er det et ønske for mig at blive vaccineret. Men kan man blive vaccineret som voksen, og hvis ikke, hvorfor?
Svar:
Den nye vaccine mod livmoderhalskræft, Gardasil, er lige godkendt til piger mellem 9 og 26 år. Så den kan du roligt få.
Man skal have 3 stk. (0-2-6 mdr). Er man medlem af danmark, giver de tilskud. Ellers koster hver sprøjte knap 1500 kr. I min klinik er vi begyndt at vaccinere.
.
Brystspænding efter 4 uger

Brystspænding efter 4 uger

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-12-06 12:00:00

Jeg fik en kirurgisk abort for 4 uger siden. Jeg blødte en dag og havde så lidt brunligt udflåd i halvanden uge ca. så nogle helt almindelige dage, hvorefter min menstruation kom. Jeg startede på p-piller den dag jeg havde fået foretaget aborten, jeg fik menstruation, næsten præcist, lidt brunt udflåd inden jeg var færdig med første p-pille brev. Alle symptomer er væk, undtagen brystspændinger, de gør lidt ondt endnu, men ikke som under graviditeten.
Er det hele som det skal være, eller skal jeg få taget en blodprøve ved lægen?
Håber du kan hjælpe mig!
Svar:
Det kunne vel være OK, men siden du skriver, må du være bekymret. Brystspænding kan man have i starten på p-piller, men så skal de forta sig. Sker det ikke, bør du gå til lægen.
I sjældne tilfælde kan man stadig være gravid efter en kirurgisk abort.
man kan gøre et af to ting:
Enten tage en blodprøve - s-HCG (graviditetshormonet), som bør være næsten 0 efter 6 uger
eller du kunne få en henvisning til ultralydsscanning hos en gynækolog.
.
Blærebetændelse uden bakterier

Blærebetændelse uden bakterier

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-12-06 12:00:00

Jeg er blevet skyllet i blæren med en slags medicin men det var så smertefuldt, så det blev kun gjort 2 gange. Der er blevet taget prøver af slimhinden i blæren, som viste blærebetændelse uden bakterier.
Svar:
Blærebetændelse uden bakterier er en ret sjælden, men meget smertefuld sygdom, som hedder Interstitiel Cystit (IC).
Den forekommer hyppigst hos kvinder (10 gange hyppigere end hos mænd) og ytrer sig som smerter i blæren.
Urinen bliver undersøgt og er blank, uden betændelse.
Diagnosen bliver stillet ved en kikkertundersøgelse af blæren, hvor man taget vævsprøver helt ned i muskulaturen og i mikroskopet ser for mange mastceller – en slags allergiceller.
Man behandler dels med blæreskylninger (DMSO eller Cystistat) eller også med allergipiller – Singulaire. Mange må få smertestillende medicin ved siden af.
Jeg har skrevet om sygdommen i Kontinensbladet og artiklen ligger på min hjemmeside, under interviews – artikler.
Under links kan du finde IC-foreningen.
.
Celleforandringer og graviditet

Celleforandringer og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-12-06 12:00:00

Jeg fik i august konstateret celleforandringer og blev derefter henvist til en kolposkopi undersøgelse. Da lægen skulle udtage prøverne, viste det sig at det ikke kunne lade sig gøre fordi jeg var for snæver, da jeg ikke havde født endnu, og han valgte derfor ikke at udtage prøverne da han mente at det ville gøre for ondt - er det normalt, at livmoderhalsen er så lukket? og kan jeg så overhovedet blive gravid? Istedet for at få udtaget celleprøver fik jeg derfor lavet et almindeligt celleskrab, og denne prøve viste ingen tegn på celleforandringer, dog skal jeg kontrolleres igen om et halvt år. Min kæreste og jeg kunne godt tænke os at få børn snart, men er det et dårligt tidspunkt nu inden den næste kontrol? Og hvad nu hvis jeg til denne kontrol igen får konstateret celleforandringer? Jeg er meget i tvivl, for jeg er i forvejen 27 og vil derfor gerne snart blive gravid.
Desuden har jeg meget uregelmæssig menstruation, og har de sidste par måneder oplevet pletblødninger en uge efter menstruationens ophør. Er uregelmæssighederne og pletblødningerne et tegn på sygdom og/eller forringer uregelmæssighederne mine chancerne for at blive gravid?
Jeg håber virkelig du vil hjælpe mig, da jeg er meget optaget af disse tanker.
Svar:
For det første så tror jeg kun du har haft atypiske celler og ikke regulære celleforandringer ellers var du ikke sluppet med en ny celleprøve.
Kolposkopien (kikkertundersøgelse af livmoderhalsen) laver man altid først.
Vævsprøver hører der i så fald til og hvis livmoderhalsen er lidt snæver, kan man lægge lidt lokalbedøvelse og åbne den en smule, så man kan få taget sine prøver.
Men da den nye celleprøve var OK, så er det fint med en gentagelse om ½ år.
Der er intet der forhindrer dig i at blive gravid hvis du gerne vil.
Til gengæld kan dit blødningsmønster være et problem, det er svært at blive gravid når man bløder, idet sædcellerne ikke er så glade for blod. Hvis det bliver ved, synes jeg du skal undersøges nærmere - og vær ikke bange for din snævre livmoderhals, sædcellen er den mindste celle, så den kan sagtens komme igennem!

Når vi nu er igang med celleforandringer vil jeg lige sige noget til Stenbukken, som også har skrevet.

Hun fortæller, at hun p.g.a. svære celleforandringer har fået foretaget keglesnit. Jeg har jo ved flere lejligheder fortalt, at det kan man få foretaget udenfor sygehuset i lokalbedøvelse.
Stenbukken skriver, at hun var indlagt og fik foretaget indbrebet i fuld bedøvelse - det viser blot at i et lille land som Danmark, kan ting foregå på forskellig vis.
Jeg må hellere sige, at på Sjælland foretager vi som regel indgrebet i lokalbedøvelse.
.
Hormonelle udsving ved P-ring

Hormonelle udsving ved P-ring

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-11-06 12:00:00

Har lige fået udskrevet p-ring (nuva) af min gynækolog. Kan jeg sætte den op med det samme, eller SKAL jeg vente til næste menstruation? Man kan evt. kombinere med kondom det første stykke tid? Min plan er at jeg fortsætter med ringen i tre måneder, da jeg altid får svamp, dårligt humør mv. når jeg har menstruation. Tror du at mine hormonelle udsving bliver mindre ved brug af P-ring? Det er belastende for familien (og mig selv), at være så svingende humørmæssigt alt efter hvor i cyklus jeg befinder mig. sidste spørgsmål: jeg har som sagt ofte svamp og dårligt lugtende udflåd, er belevt behandlet med alt muligt, men det kommer igen hver gang. Har du nogle gode råd?
Svar:
Til Lykke med din NuvaRing, den bliver du glad for.
Den skal sættes op under menstruation første gang, derefter kan man sagtens gøre som du har planlagt, nemlig at undgå menstruation og hormonelle udsving ved blot at skifte den ud hver tredje uge uden at holde pause.
Den vil nok ikke gøre hverken til eller fra med dit svampeproblem desværre, har du prøvet at tage nogle mælkesyre-vagitorier, f.eks EcoVag, de kan godt gøre forholdene i skeden mere surt.
Bakterier er ikke glade for et lavt pH.
.
Gendannet mødom

Gendannet mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-11-06 12:00:00

Jeg er en muslimsk pige, som har haft sex et par gange, eller det tror jeg ihvertfald. Han kom ikke så langt ind i mig, så derfor er jeg usikker. Desuden havde jeg menstruation, første gang jeg var sammen med en fyr og ved derfor ikke, om jeg er jomfru eller ej.
Et par spørgsmål trænger sig på, og jeg ved ikke, hvem jeg skal spørge. Derfor bliver jeg meget glad, hvis du vil svare på følgende:

Hvordan og hvor kan man blive checket, om man er jomfru eller ej?
Hvor kan man få syet sin mødom? Jeg har hørt, at man kan få gendannet sin mødom, men vil gerne vide hvor.
Svar:
Jeg synes, det lyder som om, du ikke er jomfru mere. Så du må hellere se at få sparet sammen og blive opereret. Det er ikke noget man foretager på sygehusene, endsige på sygesikringens regning.

Hos mig koster det 4.500 kr kontant. Der er formentlig mange gynækologer, som foretager indgrebet. Du kan på hjemmesiden gynaekologer.dk finde en gynækolog i nærheden af hvor du bor og så ringe og spørge om prisen m.m.
Indgrebet er lille, foretages i lokalbedøvelse og tager 10-15 minutter. Man syr med tråd som forsvinder af sig selv.
.
Celleforandringer

Celleforandringer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-11-06 12:00:00

Jeg fik i juni måned i år konstateret svære celleforandringer og fik lavet en kegleoperation, som desværre viste fokale invasive forandringer.

Jeg blev derfor henvist til et andet sygehus, der var specialiseret inden for området. Her fik jeg foretaget endnu en kegleoperation, men efterfølgende viste det sig, at der forsat var forandringer, som åbenbart var "kravlet" ned under kanten.

Jeg har endnu ingen børn, men vil gerne og lægen opfordrede mig til hurtigt at blive gravid. Det er jeg nu blevet efter to en halv måned. Men hvad nu hvis forandringerne tager til? kan man udføre endnu en biopsi, nu hvor jeg er 3 mdr henne?

Så vidt jeg kan forså, har de efter de to operationer taget ca. 6 cm, så hvordan kommer det til at gå mht. fødslen?
Min læge mener, at det er bedst at få et kejsersnit. Hvad mener du?
Med hensyn til graviditeten hvordan og hvornår kommer det til at foregå, hvis de vil sætte en ring fast om livmoderhalsen? Er der risiko for at tabe barnet?
Svar:
Du har da været uheldig med dine kegleoperationer, som jo plejer at helbrede en for celleforandringer. Men åbenbart sidder dine lidt dybere nede i vævet. Man kan godt tage biopsier, selv om man er gravid, det bløder bare lidt mere.
Der er ikke fjernet 6 cm af din livmoderhals. Den er fra begyndelsen kun 3-4 cm lang, og man fjerner som regel kun 1-1½ cm ved en kegleoperation.

Man kan, som du siger, sætte en ring (cerclage) omkring livmoderhalsen, hvis den ser ud til at udvide sig for tidligt i graviditeten. Og med din historie tror jeg, at de vil følge længden på din livmoderhals nøje med ultralyd-scanninger på sygehuset. Hvis den viser tendens til at blive kortere, lægger man en cerclage.

Selvfølgelig er der altid en risiko for at abortere, når forholdene ikke er optimale, men du får sikkert besked om at blive sygemeldt og aflaste. Hvorfor du skulle føde ved kejsersnit, forstår jeg ikke, det er vel ikke problemet, at livmoderhalsen ikke vil udvide sig, snarere tværtimod.
Du vil formentlig også blive undersøgt jævnligt i løbet af graviditeten for at følge celleforandringerne. Viser de tendens til at blive værre, vil man sikkert forløse dig før tid.
.
Menstruation efter abort

Menstruation efter abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-11-06 12:00:00

Jeg er 25 år og har taget p-piller siden jeg var 18 år. I foråret 2006 blev jeg glædeligt gravid kort efter at være stoppet med pillerne. Havde kun få symptomer på graviditet og blev derfor først testet positiv, da jeg var gået 2 uger over tid. Da jeg var ca. 10 uger henne, begyndte jeg at få lidt brunligt udflåd. Da dette havde stået på nogle dage, kontaktede jeg min læge, som sendte mig til skanning. Her kunne de fortælle mig, at graviditeten var gået til grunde allerede omkring uge 6. Jeg blev sat til at abortere medicinsk - frygtelige dage!

Blev så skannet 4 dage senere, hvor de konstaterede, at alt så fint ud. Jeg blødte i ca. 8 dage efter og derefter gik der 29 dage, før min næste menstruation kom. Det fik mig til at tro, at der var styr på det. Men nej, min næste menstruation kom først 8 uger efter, og nu er den igen gået over tid med ca. 1 uge. Graviditetstesten viser negativ. Det hele er meget svært, når man har et brændende ønske om at blive gravid. Jeg føler mig snydt fra resten af graviditeten.

Mit spørgsmål er, om det er normalt med uregelmæssig menstruation efter abort og om der er noget, jeg kan gøre for at få regelmæssig menstruation igen?
Svar:
Nej, det er ikke normalt med uregelmæssig menstruation efter p-pillestop. Tværtimod har systemet heldigvis tendens til hurtigt at fungere normalt igen.
Præcis hvad der er sket med dig, ved jeg ikke, men hvis du får en henvisning til en gynækolog, bliver ultralydscannet og måske får taget nogle hormonblodprøver, kan det være, at man finder frem til en forklaring.

Det kan også være, at en ganske lille hormonbehandling kan hjælpe dig med at blive gravid. Den nærmeste gynækolog finder du på hjemmesiden gynaekologer.dk.
.
Manglende sexlyst

Manglende sexlyst

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   13-11-06 12:00:00

Jeg har flere steder læst, at p-piller kan forårsage ændringer i ens sexlyst. Jeg har efter mit barns fødsel (kejsersnit) for 2 år siden fået p-pillerne Gracial. Om det er pillernes skyld, ved jeg ikke, men min sexlyst er dalet støt og er nu faktisk ikke eksisterende.
Samtidig med at sexlysten er faldet, er min frustration og skyldfølelse steget, da jeg har en dejlig mand, der selvfølgelig lider under min manglende lyst.
For ca. 1 år siden talte jeg med min læge om problemet, men han slog det hen og sagde, at det nok løser sig med tiden. Hvad skal jeg gøre?
Svar:
P-piller har af og til den kedelige bivirkning, at de tager sexlysten. Man kan gøre et af to: enten skifte til et andet mærke, det hjælper nogle gange, eller få en spiral i stedet for. Skulle ingen af delene hjælpe, hvilket heldigvis er sjældent, kan man give en ganske lille dosis testosteron, der er et mandligt kønshormon. Det skulle løse problemet. Det er mere almindeligt i udlandet, men kan også lade sig gøre i Danmark.
.
Fejlslagen intimkirurgisk indgreb

Fejlslagen intimkirurgisk indgreb

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-10-06 12:00:00

Jeg er en pige, der har taget p-piller i over et halvt år, men forleden glemte jeg en p-pille og gik i seng med min kæreste uden beskyttelse. Det var ca. 24 timer efter, jeg skulle have taget p-pillen. Jeg var i min 2. uge af p-pille pakningen.

Er der mulighed for graviditet?
Hvad er de mest normale tegn på, at man er gravid?
Svar:
Hvis man glemmer en p-pille et helt døgn, er der en lille mulighed for at blive gravid. Egentlig burde du have taget nødprævention, men det er for sent nu. Du bør beskytte dig på anden vis (kondom) resten af måneden sammen med p-pillerne og håbe det bedste. Får du ikke menstruation, som du skal, så få taget en graviditetstest hurtigst muligt.

Skulle det være så galt, at du er blevet gravid og ikke ønsker at fortsætte graviditeten, så husk at du kan ringe direkte til en gynækolog m.h.p. abort.
Du behøver ikke gå via din egen læge (dog er det ikke alle gynækologer, som foretager abort). Du kan se listen over gynækologerne i din region på hjemmesiden gynaekologer.dk
.
Klumper i menstruationsblodet

Klumper i menstruationsblodet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-10-06 12:00:00

Jeg har siden jeg fødte for 12 år siden haft voldsomme menstruationssmerter og store geleagtige klumper i mit menstruationsblod. Smerterne fortager sig umiddelbart efter klumpen/klumperne er væk, men tiltager så igen, når en ny klump presser på.

Jeg kan ikke bruge tamponer overhovedet og på trods af natbind, ryger de store klumper, på størrelse med en femkrone, ofte ved siden af. Jeg har fået Yasmin p-piller i snart 7 år, de tager det værste, men desværre plages jeg stadig af klumperne. Holder jeg p-pille pause øges generne kraftigt. Hvad kan klumperne skyldes?
Svar:
Det lyder mærkeligt, at du skulle bløde med klumper, når du får Yasmin p-piller, der plejer at give små, regelmæssige blødninger. Jeg synes, du skal bede om en henvisning til en gynækolog, som kan foretage en ultralydscanning af din livmoder. Det lyder som om, der sidder en polyp derinde. Det er ikke farligt og kan forklare dine gener.
Har du prøvet at spise Yasmin uden pause, for at se, hvad der sker?
.
Gravid efter manglende P-pille?

Gravid efter manglende P-pille?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-10-06 12:00:00

Jeg er en pige, der har taget p-piller i over et halvt år, men forleden glemte jeg en p-pille og gik i seng med min kæreste uden beskyttelse. Det var ca. 24 timer efter, jeg skulle have taget p-pillen. Jeg var i min 2. uge af p-pille pakningen.

Er der mulighed for graviditet?
Hvad er de mest normale tegn på, at man er gravid?
Svar:
Hvis man glemmer en p-pille et helt døgn, er der en lille mulighed for at blive gravid. Egentlig burde du have taget nødprævention, men det er for sent nu. Du bør beskytte dig på anden vis (kondom) resten af måneden sammen med p-pillerne og håbe det bedste. Får du ikke menstruation, som du skal, så få taget en graviditetstest hurtigst muligt.

Skulle det være så galt, at du er blevet gravid og ikke ønsker at fortsætte graviditeten, så husk at du kan ringe direkte til en gynækolog m.h.p. abort.
Du behøver ikke gå via din egen læge (dog er det ikke alle gynækologer, som foretager abort). Du kan se listen over gynækologerne i din region på hjemmesiden gynaekologer.dk
.
Gentagende svamp

Gentagende svamp

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-10-06 12:00:00

Jeg tror, jeg har fået svamp. Igen-igen. Det klør dernede, og det føles helt tørt til tider, og på andre tidspunkter har jeg rigtig meget udflåd. Men jeg havde det også for en måned siden. Blev behandlet med Canesten og efterfølgende tjekket hos lægen. Både sidste gang og denne gang har jeg for nyligt barberet mig dernede, og jeg spekulerer nu på om barberskummet kan have en indflydelse på, at jeg får svamp? Hvis ja, findes der så barberskum, som er mere skånsom eller er der andre metoder, der er bedre? Jeg har i mange år barberet mig dernede uden problemer, men jeg skiftede for 6 måneder siden p-pillerne ud med p-ring, og for 2 måneder siden fik jeg ny kæreste. Kan nogle af de ting have betydning? Håber på at finde ud af, hvad det er der sker dernede. Tidligere havde jeg svamp et par gange om året, nu har jeg det for anden gang inden for halvanden måned.
Svar:
Desværre har jeg ingen anelse om barberskum som er bedre eller værre m.h.t. svamp. Jeg synes da snarere det må have noget at gøre med din nye kæreste. Er det helt sikkert svamp? Har din læge podet dig? Når man får ny kæreste, får man også helt nye bakterier, svampe og andre mikroorganismer, som kroppen skal vænne sig til. Måske skulle du i en periode bruge mælkesyrebakterier, f.eks. EcoVag (findes også som sæbe), det kunne hjælpe dit pH i skeden at forblive surt, og det er godt mod infektioner af enhver art. Jeg tror ikke, at p-ringen (NuvaRing) har med sagen at gøre, den giver sjældent
gener. Skulle det vise sig at være svamp, synes jeg tabletbehandling (gennem munden) er mere effektivt. Der findes to forskellige præparater: Fluconazol og Sporanox, som begge er effektive.
.
Hormonbehandling

Hormonbehandling

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-10-06 12:00:00

Jeg er lidt fortvivlet og har brug for et råd. Jeg er 25 år og har igennem mange år haft meget svære menstruationssmerter. Jeg har været på p-piller, siden min menstruation startede, da jeg var 13 år, pga smerterne, med en enkelt undtagelse, hvor jeg forsøgte at stoppe, men uden god effekt.
Der har specielt de sidste par år været mange uregelmæssigheder i min menstruation, og ikke rigtig nogen cyklus, på trods af at jeg har været på p-piller.
Jeg har pletblødt nogle gange og haft så ondt, at jeg har måtte bryde grædende sammen. Jeg tager af andre årsager en stor dosis af smertestillende hver dag, men dette har ikke rigtig nogen virkning.
Jeg har siden februar i år gået hos en gynækolog ca. hver anden måned. Jeg har blandt andet fået lavet en scanning, der ikke umiddelbart viste noget, andet end at han kunne mærke, at jeg havde en del muskelspændinger i bækkenbunden. Samt forsøgt at køre adskillige p-pillepakker i træk. Dette synes ikke at have hjulpet, tværtimod har jeg haft meget ondt. Min fortvivlelse ligger i det, han nu har foreslået. Nemlig at der måske alligevel kan være tale om endometriose. Han har foreslået at jeg skal tage stilling til om, hvorvidt jeg vil have foretaget en laparoskopi eller afprøve en hormonbehandlingkur med et præparat ved navn Zoladex. Så er mit spørgsmål så til dig, om der er noget du vil foreslå frem for noget andet. For min umiddelbare holding, er efter at have læst om Zoladex, at det ikke ville være mit førstevalg. Eller kan du foreslå noget alternativt?
Svar:
Umiddelbart ser det ud som om, du kan have to problemer:
Dels siger du, at gynækologen har fundet spændinger i bækkenbunden (myoser eller infiltrationer). Det gør enhver smerte værre og bør behandles sideløbende med andre ting. Du har vel fået udleveret udspændingsøvelser håber jeg? Måske skulle du henvises til en fysioterapeut med forstand på den slags sager. Du kan få en henvisning fra din læge eller fra gynækologen.
Det andet problem er mistanken om endometriose (endometriose er kort fortalt livmoderslimhinde udenfor livmoderen, f.eks. på æggestokkene eller i bughulen. Disse steder bløder samtidig med den normale menstruation og kan give ret voldsomme smerter).
P-piller - gerne givet uden pauser - plejer at være en rigtig god behandling. For at stille den endelige diagnose, må man have foretaget en kikkertundersøgelse, hvor man med øjet nemt kan se om der er "endometriose-elementer" de før nævnte steder. Men da der altid er ventetid på den slags, ser jeg ikke noget forkert i, at prøve Zoladex i mellemtiden. Zoladex er et hormon, som ligner dem, vi producerer oppe i hypofysen og som får det hele til at gå i stå. Man kommer i en slags kunstig overgangsalder (bruges bl.a. meget som forbehandling før reagensglasbehandling). Det er også en god behandling af endometriose. Hvis du ikke bliver smertefri på 1 eller 2 gange Zoladex, tror jeg ikke du har endometriose. Du får næppe de store bivirkninger ved en kortvarig behandling (man giver en injektion om måneden). Problemet er at Zoladex er dyrt. Hvis ikke man er medlem af sygeforsikringen "Danmark" koster en sprøjte ca 1.700 kr.
.
Vaccination mod Hepatitis

Vaccination mod Hepatitis

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-10-06 12:00:00

Hej, jeg er 20 år gammel. Jeg har en dejlig kæreste, som jeg elsker rigtig meget, men problemet er, at han har hepatites B. Vi har kysset og alt det der, men jeg har ikke været i seng med ham. Jeg er virkelig nervøs for at blive smitter, og vil gerne vide, om det er muligt at blive smittet gennem spyt, hvad med oral sex?
Svar:
Jeg formoder, at når du siger, at din kæreste har hepatitis B, så har han den kroniske variant?
Hepatitis B skyldes en virus (ligesom Hepatitis A og C). Hos ca. en ud af 20 bliver den akutte Hepatitis til en kronisk form, hvor bæreren vil udskille virus, bl.a. gennem sæd, dvs. smitte ved samleje. Direkte kontakt med blod smitter også. I sjældne tilfælde kan man få smitten ved kys og dermed også ved oralsex.

I din situation ville jeg lade mig vaccinere mod Hepatitis B (man skal have en sprøjte 3 eller 4 gange), når du er færdigvaccineret, behøver du ikke tænke mere på det problem, men du må hellere se at komme igang, for det tager nogle måneder. Din læge kan vaccinere dig.
.

HCG tal

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   03-10-06 12:00:00

Spørgsmål:
Jeg har d. 20. september haft en spontan abort. Den 19.9 blev mit hcg tal målt til 9791 og den 27.9 til 7100. Jeg fik brev om, at den var fint faldende, men ikke nok. Jeg aborterede i ca. uge 7, men ved scanningen sagde de, at fostret ikke var større end i uge 5, så de troede, at den var gået til grunde der.
Jeg har nu idag fået taget en blodprøve igen, som jeg får svar på senere idag og håber den er meget mere faldende.
Jeg fik at vide, at den helst skulle være 2 og der er jo langt fra 7100 og ned til 2.
Jeg ser det positive i, at jeg ikke bløder mere og ingen mavesmerter mere.
Synes du, det er nogle meget høje tal eller er det helt normalt?
Svar:
Det er korrekt, at når alt graviditetsvæv er ude skal hormonværdien i blodet (HCG) være lav (<>
Ved en normal graviditet fordobles værdien hver anden dag. Tilsvarende falder den efter abort med 50% hver anden dag. Din værdi falder altså alt for langsomt. Det kan enten skyldes, at der
stadig sidder abortvæv i livmoderen, eller at du er gravid udenfor livmoderen. Det er derfor vigtig at holde øje med blodprøverne. Skulle værdien blive
liggende omkring samme værdi eller ligefrem stige, bør du ultralydscannes. Er livmoderen tom, kan man blive nødt til at foretage en kikkertundersøgelse for at se, om der sidder en graviditet i æggelederen f.eks.
Alt dette ved de selvfølgelig på sygehuset, så jeg regner med, at du er i
gode hænder.
.
Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-08-06 12:00:00

Jeg er 49 år - mine blødninger har altid været voldsomme og med mange gener. Det blev afhjulpet med p-piller i en ung alder og fungerede fint. Jeg fik for fire år siden forhøjet blodtryk, og min læge ville ikke længere give mig p-piller. Jeg fik igen voldsomme blødninger og her de sidste tre år har det været meget ustabilt. Nu går der indimellem kun 14 dage mellem mine blødninger. Jeg har prøvet med hormonbehandling pertulex - den første gang jeg tog dem blev blødningen væk så kom den igen og der var igen 14 dage imellem. Jeg er ikke til spiral, da jeg har et meget følsomt underliv. Jeg er i det hele taget meget panisk med underlivsundersøgelser, har du et godt råd?
Svar:
Ganske vist skriver du, at du ikke er til spiral, men den nemmeste måde at løse dit problem på er jo en hormonspiral - Levonova. Den tager blødningsproblemer uden videre. Et alternativ kunne være en brænding af slimhinden (TCER), men så skal du på hospitalet og bedøves og have foretaget en kikkertoperation. Men operationen plejer også at være effektiv.
.
Tvilling på æggestokken

Tvilling på æggestokken

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-08-06 12:00:00

Jeg er en pige på 31 år, som for 5 år siden fik fjernet en tvillingecyste ... desværre en af de store. Den havde ødelagt min højre æggestok, så den blev fjernet. Jeg fik at vide, at jeg sagtens kunne få børn. Går jo så ud fra, at lægen har kigget på den anden, den dag han opererede mig. Nu er min kæreste og jeg så nået dertil, hvor vi prøver at få børn. Har kun prøvet i 2 måneder. Men jeg kan bare ikke lade være med at tænke lidt på, om jeg har 100 % chance eller "kun" 50%, da jeg jo kun har en æggestok, for at blive gravid? Er sund og rask ellers. Og ville jeg kunne risikere at få en "tvilling" på den anden æggestok. Hvad siger dine lægelige erfaringerne der?
Svar:
Når man opererer kvinder for "tvillingcyster" eller dermoidcyster, som vi andre kalder dem, så kigger man altid den anden æggestok efter. En dermoidcyste er en godartet svulst, som består af en masse væv fra forskellige steder f.eks. nervevæv, skjoldbruskkirtelvæv, hår, talgkirtler osv.
Jeg har selv i forbindelse med et kejsersnit fjernet et næsten totalt tandsæt på den ene æggestok hos patienten! Det var lidt specielt. En æggestok er rigelig at blive gravid med, den overtager styringen, når den anden er væk, så jeg vil skønne, at du stadig har 100% chance for at blive
gravid.
.
Vaccination mod livmoderhalskræft

Vaccination mod livmoderhalskræft

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-08-06 12:00:00

Jeg har hørt i i radioen, at man kan vaccinere teenagere mod livmoderhalskræft. Jeg har en datter på 15, som ikke endnu har haft sin seksuelle debut Vil det være en ide at få hende vaccineret (jeg blev selv opereret for livmoderhalskræft for 4 år siden)?
Svar:
Ja, det ville da være en fin idé. Jeg tror dog ikke vaccinen er på markedet endnu, men den er lige på trapperne. Der kommer to mærker; Gardasil og Cervarix og begge er lige gode og 100% effektive.
Jeg regner med at alle praktiserende læger samt alle gynækologer snart får brev om, at vaccinen kan købes, så hold dig orienteret via egen læge. Vi forventer at den fremover vil blive givet samtidig med MFR-vaccinationen i 12-års alderen
.

To livmødre

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-06-06 12:00:00

Min kæreste og jeg har forsøgt at blive gravide i snart 5 år nu, stadig uden resultat. For et halvt år siden blev vi begge undersøgt. Kæresten fejler ikke noget, men de konstaterede at jeg har, hvad man i fagligt sprog kalder "dobbelt anlæg", altså to livmødre. Der tilsyneladende begge fungerer, kan mærke ægløsning skiftevis fra den ene og anden side. Hver livmoder har egen æggeleder og æg samt livmoderhals. Så gynækologen kan se to "indgange", når hun kigger op i mig.

Mit ønske om at få børn bliver større og større efterhånden som årene går, og man tænker nogengange om det da overhovedet vil lykkes ad naturlig vej. Kæresten er ikke så meget for at man skal blande sig i naturens gang, her tænker jeg på insemination etc.. Kender du til fænomenet, eller har du hørt eller læst om det? Er der andre kvinder som mig, og blev de gravide?
Svar:
Jeg ved godt det er længe siden du spurgte, men jeg faldt over dit spørgsmål idag.
Du er jo født med en misdannelse og det lyder som om du har 2 livmoderhalse og 2 livmødre. Nogle har også 2 skeder og andre har misdannelser i urinvejene. Man plejer lige at få checket nyrene når man finder noget i underlivet.
Tit finder man en sådan misdannelse helt tilfældigt, f.eks. ved et kejsersnit, hvor barnet ligger i sin livmoder og så er der endnu en livmoder ved siden af.
Andre gange får man mistanken ved en ultralydsscanning.
Det betyder jo også, at når man ikke vil være gravid og skal have prævention, så skal man f.eks. have 2 spiraler, en i hver side!
Og nu vi er ved det, du skal også ha taget 2 celleprøver - en fra hver livmodermund!
Nu håber jeg jo, at du har fået barn i mellemtiden, men ellers m.h.t. insemination, så ville man scanne dig og se på hvilken side du skulle have ægløsning og så inseminere dig i den rigtige livmoder.

.

Chlamydia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-06-06 12:00:00

Jeg er en kvinde på 30, der næsten lige er blevet single efter 10 års ægteskab.

Jeg har levet lidt vildt med øl, fis og hornmusik. Nu synes jeg, at det lugter surt fra skeden, og der er lige rigeligt udflåd. Det er hvidligt/klart, og jeg har ikke smerter nogen steder. Kan det være chlamydia?
Svar:
Hvis jeg var dig ville jeg skynde mig til lægen og blive podet for både det ene og det andet! Har du aldrig hørt om sikker sex? Lever man vildt, så SKAL man bruge kondom. Jo, du kan sagtens have fået chlamydia - det er ret almindeligt. Til gengæld er det nemt at behandle med 2 tabletter (1 gram) Zitromax.

.
Blødning i 14 dage

Blødning i 14 dage

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-06-06 12:00:00

Jeg er en pige på 25 år, som stoppede med at tage p-piller for ca. 2 mdr. siden, da vi ønsker graviditet. Jeg har taget p-piller igennem de sidste 7 år og haft nogenlunde regelmæssige og smertefri menstruationer.

Den første menstruation derefter kom til tiden.

For 15 dage siden begyndte jeg at bløde igen - en uge for tidligt i følge min cyklus. Jeg har nu blødt siden og er begyndt at blive lidt nervøs.

Jeg har haft lidt mavesmerter en enkelt dag - ellers har jeg hverken haft smerter eller følt ubehag.

Er det normalt eller vil du anbefale mig at søge læge? I givet fald - hvad gør lægen? Kan det evt. være en spontan abort?
Svar:
Når man bløder en eller to uger før tid, er det oftest, fordi man har sprunget sin ægløsning over. Det kan være, at dit system lige skal komme ordentligt igang efter p-pillerne. Jeg synes godt, du kan se tiden an en måneds tid (til den næste menstruation. Hvis den også kommer på forkert tidspunkt, synes jeg du skal gå til lægen.

Jeg synes ikke det lyder som en spontan abort.
.

Pletblødning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-06-06 12:00:00

Jeg er en pige på 24 år. Jeg bor sammen med min kæreste, som jeg snart har kendt i 10 måneder. I 5. måned besluttede vi os for, at jeg skulle droppe p-pillerne. Jeg fik så min mens den 22. januar og 3 måneder frem indtil her for 2 måneder siden, så gik jeg en uge over tid, dvs. den 30. Og næste måned kom det så også den 30., hvilket var i april måned. Nu har vi den 4. juni og jeg har endnu ikke fået det. Jeg pletbløder en gang i mellem og har smerter i maven, tendens til kvalme, men det noget, der kommer og går. Det mærkeligste var så, at da jeg have samleje med min kæreste i dag blødt jeg utroligt meget, og så troede jeg da, at jeg havde fået min mens, men da jeg gik ud på toilettet, opdagede jeg, at jeg ikke blødte mere. Jeg har taget en graviditetstest i går, som viste negativ. Jeg er lidt paranoia over, hvad der sker i mit (under)liv.
Svar:
Jeg synes, du hurtigst muligt skulle tage ned og tale med din læge, og hvis han eller hun ikke kan se, hvad der er galt, skal du videre til en gynækolog, som kan ultralydscanne dig. Man skal ikke gå rundt med smerter og kvalme og pletblødninger. Du bør nok også tage endnu en graviditetstest efter ca en uge. Det er jo bedre at få orden i sagerne hurtigst muligt, hvis du gerne vil være gravid.
.
Graviditetssymptomer uden graviditet

Graviditetssymptomer uden graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-06-06 12:00:00

Jeg har diverse forskellige symptomer på en graviditet. Voksende ømme bryster, min brystvorte er gået fra at være flad til at være spids, jeg har døjet med kvalme og træthed, hvilket dog er gået over igen. Min mave er begyndt at vokse, dog kun foran, som en lille topmave. Jeg har fået en svag streg fra kønsbenet op til navlen. Min brystkasse er udvidet (kan ikke lukke bhen mere.) Jeg er blevet stakåndet. Jeg kan indimellem mærke små bobler "slå/springe" mod mit maveskind. Det er ubehageligt, når nået strammer om min mave. Jeg får min menstruation hver måned, har den nu. Har taget 2 graviditetstest, 1 for 2 mdr. siden og en for en måned siden, begge negative. Har haft disse symptomer i ca. 3 måneder. Jeg bliver genert, når jeg sidder over for min læge og skal fortælle. Så nu prøver jeg dig.
Svar:
For det første skal du da ikke være genert overfor din læge, han eller hun er der for at hjælpe dig! Du fortæller ikke hvor gammel, du er, og hvad du bruger af prævention. Jeg mener, du skal have taget nogle blodprøver, bl.a. noget som hedder Prolactin. Din læge bør også lige trykke dig på maven for at mærke, om der er en grund til dine fornemmelser. Måske skal du ultralydscannes (mave og underliv) samt evt. have taget et billede af lungerne.

Afsted til lægen!
.
Ægløsning efter fjernelse af den ene æggeleder

Ægløsning efter fjernelse af den ene æggeleder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-06-06 12:00:00

Jeg har efter en graviditet uden for livmoderen fået fjernet den ene æggeleder. Jeg ved at der stadig er en nogenlunde god chance for at blive gravid igen, men bliver der nu kun frigivet et æg fra den tilbageværende æggeleder/æggestok hver anden måned, eller kommer der et æg derfra hver måned?
Svar:
Man har fjernet din ene æggeleder p.g.a. en graviditet udenfor livmoderen, men dine æggestokke virker jo lige godt for det. De vil levere æg som før, hos nogen kvinder er det hveranden gang fra den ene og den anden side, hos andre er det måske 3-4 gange fra den ene side og en gang fra den anden. Det er selvfølgelig nemmest at blive gravid, når du har ægløsning fra den side, hvor du har din æggeleder, men det kan godt lade sig gøre alligevel. Hvis der går for lang tid, vil jeg foreslå, at du får nogle hormoner, så du laver æg på begge sider hver gang.
.
Olivenolie til underlivet

Olivenolie til underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   02-06-06 12:00:00

Jeg var til gynækolog for kort tid siden, fordi min kæreste og jeg havde problemer med samleje, da mellemkødet mellem numsen og skeden gjorde ret så ondt. Det viste sig, der var små revner, og der var rødt. Hun bad mig om at smøre mig dernede med oliven olie og ikke have nogen form for sex i 3 månder. Jeg synes, det lyder lidt vildt. Og angående det med oliven olie har jeg prøvet det, men det giver mig svamp konstant, og det ville jeg ikke rende rundt og have i 3 måneder til vores næste tid.
Svar:
Jeg synes også det lyder helt vildt, at du skulle forbydes sex i 3 måneder. Olivenolie bruger jeg heller ikke til den slags. Som regel giver jeg noget creme, som hedder Kenalog comp. med Mycostatin, det plejer at tage den slags i løbet af en uges tid.

Hvis det revner og svier ved sex i mellemtiden, kan man smøre lidt lokalbedøvende gel på (Xylocain - fås uden recept).
.
Skræk for underlivsundersøgelse

Skræk for underlivsundersøgelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-06-06 12:00:00

Jeg er 34 år. Jeg har kun en gang fået en underlivsundersøgelse, først i 20erne og ikke er undersøgt for celleforandringer.

Jeg er bange for, at der skal være forandringer eller endda kræft. Men jeg tør ikke blive undersøgt pga. seksuelt misbrug. Og sårbarhed ved, at han skal se mig dernede. Samt jeg aldrig har fået en undersøgelse før. Min kæreste vil gerne, at jeg får p-piller, men det kræver jo en undersøgelse. Og jeg skal på badeferie og får menstruation, så jeg kan ikke bade, smart med p-piller så.

Håber at du kan hjælpe mig af sted til lægen.
Svar:
Hvis du er generet af at din åbenbart mandlige praktiserende læge skal undersøge dig, så find dog en kvinde! Enten en praktiserende læge eller en gynækolog.

Du behøver IKKE få en gynækologisk undersøgelse for at få p-piller, og du kan kontakte en hvilken som helst praktiserende læge for at få p-piller.

Til gengæld er det rigtig dumt ikke at følge de forebyggende undersøgelser for livmoderhalskræft. Du må se at komme afsted i en fart og derefter følge programmet med en prøve hvert tredie år, som du bliver indkaldt til. Undersøgelsen er helt smertefri og burde ikke give problemer, så se at komme AFSTED!
.

Hormonmangel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-05-06 12:00:00

Jeg er en pige på 26 og har problemer med min mens. Jeg stoppede for to et halvt år siden mine p-piller, som jeg ellers havde taget non stop i 8 år. Efterfølgende fik jeg ikke min menstruation. Efter et halvt år uden mens blev jeg henvist til en gynækolog. Hun sagde, at mine æggestokke sov, pga. at jeg ikke selv producerede østrogen og progesteron. Hun rådede mig til, at jeg måtte have hormon behandling. Hun anbefalede mig, at jeg skulle tage kraftigt hormon i 10 dage og så pause resten af måneden osv. - samme behandling, som kvinder i overgangsalderen får. Eller også ville hun have, at jeg begyndte på p-piller igen. Jeg havde ikke lyst til nogen af delene, da min mor både har haft brystkræft og livmoderkræft i en ung alder. Desuden ville jeg ikke starte på p-piller igen, da jeg netop var stoppet, fordi jeg ikke brød mig om de humørsvingninger, jeg fik af dem. Næsten et år gik, hvor jeg ikke havde mens, jeg tog forskellige kosttilskud og homøpatiske midler, og pludselig kom den svagt igen, men det er ofte med er par måneders mellemrum. Siden jeg stoppede med at tage p-piller er specielt min ansigtshud blevet meget dårlig. Jeg har fået mere sart hud og får let blodsprængninger, uren hud og irriterede øjne. Jeg har også fået en masse talgknopper på armene og lårene. Jeg er også begyndt at få grå hår, hvilket der ikke er nogen andre i min familie, der har fået i en tidlig alder! Jeg har en stærk formodning om, at det må hænge sammen med min mangel til selv at producere østrogen og progesteron. Jeg har ikke lyst til kunstigt hormon eller p-piller, da jeg gerne snart vil have børn, og desuden er bange for at få kræft. Derfor vil jeg gerne høre, om der ikke findes noget naturligt hormon tilskud som er mindre farligt og forstyrrende end de kunstige?
Svar:
Det var da noget rod med dig. Er du sikker på, at gynækologen sagde, at du hverken producerede østrogen eller progesteron? Det forekommer mig underligt. jeg tror, at du har PCOs (læs på www.pco-info.dk) . Polycystisk ovariesyndrom er netop karakteriseret ved manglende menstruationer og forhøjet mandligt kønshormon (dårlig hud, acne m.v.) Behandlingen er p-piller, indtil man vil være gravid og derefter ofte hormoner til hjælp med at lave æg. P-piller øger ikke risikoen for brystkræft og beskytter ligefrem mod kræft i æggestokke og livmoder. Til gengæld øger det riskoen for livmoderkræft kun at have menstruation en sjælden gang. Tror næppe, at homeopatiske midler kan hjælpe på det. Hvis du har PCOs (set ved ultralydscanning og evt blodprøver) og vil være gravid, skal du have sukkersygemedicin (Metformin), eller bør du tage p-piller, som også hjælper på din hud, f.eks. Diane mite eller Yasmin.
.
Kronisk blødning ved spiral

Kronisk blødning ved spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-05-06 12:00:00

Jeg er en sund pige på 18 år, som fik opsat kobberspiral i midt december, da jeg ikke tåler hormoner.

Nu er det bare sådan, at jeg siden opsættelsen har haft uregelmæssig menstruation og i perioder har blødninger. Blødningerne viser sig oftest kun i brunt sekret, men det er meget irriterende, da det er så meget, at man ikke kan gå med hvide trusser uden at frygte for, at man bløder igennem. Jeg har prøvet at være mere aktiv. Jeg har holdt mig stille i min læseperiode, og lige meget hjælper det. Jeg er begyndt at overveje, om min livmoder måske er for smal? Bør jeg få den fjernet? Skader det min livmoder hvis jeg ikke gør?
Svar:
Det lyder ikke som om, den spiral er noget for dig. Dog er det ikke den, der giver dig uregelmæssige blødninger, det er dit egen system. Men blødninger indimellem kan godt være den. Nu ved jeg ikke, hvilken spiral du har fået, men der findes altid en spiral til enhver livmoder. Selv bruger jeg tit en fin lille spiral - Flexi-T - til piger, som ikke har været gravide. Du skulle bede din læge om en henvisning til en gynækolog, så du kan få lavet en ultralydscanning, så man er sikker på, at spiralen sidder perfekt.

Hvorfor kan du ikke tåle hormoner? Det er der meget få kvinder, som ikke kan. P-piller ville jo sætte dine uregelmæssige menstruationer i system og forhindre mellemblødninger.
.
Smerter ved samleje

Smerter ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-05-06 12:00:00

Da jeg var 15 år, fik jeg en abort, og siden da har jeg haft svært ved at have sex med min kæreste, som jeg har været sammen med i 2 år. Det svier meget, og det gør ondt, når han trænger ind i mig. Vi er begge blevet testet for sygdomme, da jeg fik min abort. Jeg er nu 17 år. Vi har haft mange skænderier om det, fordi at han tror, at det er fordi, jeg ikke tænder på ham. Jeg bryder mig ikke om sex mere, da det gør så ondt hver eneste gang. Hvad kan der være galt?
Svar:
Det er jo meget tidligt at få en abort som 15-årig og jeg tror, det er den, som har sat sine spor. Du har formentlig det, vi kalder infiltrationer i bækkenbunden eller bækkenbundsmyoser. Det passer præcis med de gener, du har. Der findes udspændingsøvelser, som hjælper på det - men du må nok gå op til din læge og få en henvisning til en gynækolog. Måske skal du videre til en fysioterapeut med forstand på den slags. Dem findes der nogle stykker af rundt om i landet.
.
Kunne mit barn have overlevet?

Kunne mit barn have overlevet?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-05-06 12:00:00

For 2 uger siden fødte jeg vores alle sammens Nicolai. Jeg var i 29. uge og vågnede op og opdagede, jeg blødte. Jeg kom på sygehuset, og der gik en hel time, inden de lyttede til ham og fandt til stor sorg ud af, han var død. Moderkagen havde løsnet sig. Og jeg havde ikke haft nogle mistænkelige tegn på, dette ville ske. Spørgsmålene er mange, og de kører rundt i mit hoved igen og igen, derfor kommer de her.

Da jeg ankom på sygehuset var min mave helt hård, og det var den, indtil de lidt over en time efter tog vandet. Jeg tænker, en HEL time uden at lytte til ham, er det normal procedure? At bløde så vandet i wc´et bliver helt rødt, er vel advarsel nok om de på sygehuset skal råbe vagt i geværet, eller må man bløde så meget pludseligt? Nogle siger, at når maven bliver hård, så er barnet dødt, er det reelt nok eller bare en røversnak? På sygehuset sagde de, at det, de frygtede med maven var, at der stod meget blod derinde og livmoderen ville briste.

Jeg tænker jo meget, hvis de havde lyttet til ham ved ankomst til sygehuset, 20 min. efter jeg vågnede, ville han så have overlevet? Kunne han være reddet?

Hvor meget må moderkagen løsne sig, inden det er kritisk, og barnet ikke får tilført nok ilt. Hvor meget skal der til? Og når jeg bløder, havde moderkagen så løsnet sig kritisk nok til, at alt håb var ude?

Hvordan ser fremtiden ud? Hvis jeg/vi får mod på at prøve igen, hvor lang tid skal jeg så vente for, kroppen er helet optimalt op igen? Hvor stor er risikoen for en gentagelse? Har min krop fået en skade, som gør at moderkagen ikke har de optimale forhold? (Fik en abort 5 mdr. tidligere, inden denne graviditet. Ødelagde den noget i kroppen?)

Hvad er årsagen til, en moderkage pludselig løsner sig så sent i forløbet? Og sidst men ikke mindst, er det normalt at bløde i lidt over en uge, hvor blodet er blevet mere brunligt med små klumper, for pludselig, 1-2 dage, at blive til en masse nyt rødt blod for at aftage igen?

Jeg har 2 sunde og raske børn på henholdsvis 6 og 3 år. Alt forløb helt normalt og uden nogen komplikationer i begge fødselsforløb.

Ved godt det er en masse spørgsmål, men der er ikke meget at finde om dette emne nogle steder. Tusind tak. Håber inderligt at høre fra dig.
Svar:
Christine Feldings svar:
Da jeg ikke selv har så meget med fødsler at gøre mere, har jeg bedt min kollega Overlæge Nina Palmgren fra Gentofte Amtssygehus at besvare dit brev.

Med venlig hilsen
Christine Felding

Ninas svar:
Akut løsning af moderkagen ses ved 1-2% af graviditeter. Oftest opstår det som lyn fra en klar himmel uden forvarsel. Symptomerne kan være sparsomme, eller der kan opstå smerter og blødning og livmoderen bliver hård som i dit tilfælde.

Blødning i den sidste del af graviditeten er altid en meget akut situation, idet man ikke umiddelbart kan vide, om det er mor eller barn, der mister blod. Barnet har et meget lille blodvolumen og kan ikke tåle at miste ret meget blod, før det er truet, hvorimod en gravid kvinde har store reserver og kan tåle at bløde meget, uden det bliver kritisk.
Måden at skelne de to typer blødning er bl.a. at sætte en CTG (hjertelydsstrimmel) på den gravides mave, så man kan sikre sig, at barnet har det godt. Dette bør gøres så snart som muligt, hvis en gravid bløder kraftigt i anden halvdel af graviditeten.
Det er naturligvis altid svært at bedømme en situation, hvor man ikke kender alle detaljer og ikke selv har været til stede. Jeg kan ikke, ud fra de oplysninger jeg har, sige om dit barn kunne have overlevet. Det er meget forskelligt, hvad det enkelte foster kan klare og en løsning af moderkagen kan i nogle tilfælde forværres gradvis, hvorfor man vil vælge at handle hurtigt, hvis man mistænker en løsning af moderkagen. Der er dog også andre årsager til blødning i graviditeten, og diagnosen kan i nogle tilfælde være meget svær at stille.
Mit råd til dig er at prøve at se fremad, da du alligevel ikke vil kunne få svar på spørgsmålet, om dit barn kunne være i live, hvis der var handlet hurtigere.

Du har gennemgået 2 helt normale graviditeter og fødsler, forstår jeg, og det taler for, at der er rigtig gode muligheder for også en ny graviditet og fødsel. Du har dog en let øget risiko for løsning af moderkagen, når du har haft det tidligere. Dette gælder specielt, hvis der har været en ydre årsag til, at moderkagen har løsnet sig f.eks. forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning eller for meget fostervand. I sjældne tilfælde kan det ses i situationer, hvor den gravide har forstyrrelser i blodets størkne evne. Dette kan du få undersøgt, inden du bliver gravid igen, idet du kan få foretaget en såkaldt koagulations screening.

Det ville nok både af fysiske og psykiske grunde være godt at vente ½ til 1 år før du bliver gravid igen.
Der er ikke noget, der taler for, at din krop har taget skade af den abort, du har fået tidligere, og alt taler for, at du er fuldt ud i stand til at gennemføre en normal graviditet og fødsel.
.
Er jeg for gammel til at blive gravid?

Er jeg for gammel til at blive gravid?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-05-06 12:00:00

Jeg er 34 år og har i over 1½ år prøvet på at blive gravid.
Jeg har i forvejen 3 børn (4,6,10) og er alle gangene blevet gravid i løbet af 3-4 mdr.
Jeg skal nu for 4. gang insemineres, men har utrolig svært ved at forstå, hvorfor det denne gang ikke vil lykkes, når det de andre gange er gået så nemt.
Jeg er blevet undersøgt/skannet, og min mands sæd er blevet undersøgt og begge dele var ok.
Er vi bare blevet for "gamle"?
Svar:
Naturens luner er underlige somme tider. Umiddelbart virker det jo ikke som om, der skulle være nogen grund til, at du ikke kan blive gravid, og du bliver det sikkert også på et tidspunkt. Din alder er slet ikke noget problem - mange venter jo til de er et stykke op i trediverne med at få deres første barn. Jeg regner med, at du også i løbet af undersøgelserne har fået målt en FSH - en hormonblodprøve under menstruation - den siger lidt om æggenes kvalitet.
Men ellers - bare klø på, det skal nok lykkes.
.

Udflåd

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-05-06 12:00:00

Jeg har i ca. 3 uger haft en del udflåd, som er meget hvidligt og klumpet, nærmest en slags "hytteost-agtig" konsistens. Det lugter ikke af noget særligt, men det er meget generende, og jeg er bekymret for, om det kan være en kønssygdom? Jeg er 23 år og har regelmæssig sex med den samme partner, og jeg var indtil for 4 måneder siden på p-piller, men holdt op da jeg synes, min sexlyst forsvandt af det. Vi bruger nu kondomer hver gang i stedet.
Håber du kan give mig et svar på mit spørgsmål.
Svar:
Hytteostagtigt udflåd er næsten altid tegn på svampeinfektion, og som regel er det nemt at behandle. Man kan uden recept købe Canestencreme og stikpiller, og skulle det ikke være nok, kan din læge udskrive tabletter, som er meget effektive. Kønssygdomme får man jo ikke, hvis ingen af jer er hinanden utro!
.

Er jeg gravid?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-05-06 12:00:00

Håber virkelig, du vil svare på mit spørgsmål, for jeg har på det sidste gået og være lidt bekymret for, om jeg er gravid.
Jeg er i starten af 20’erne og har taget p-piller i 2 år. For lidt over en måned siden var jeg sammen med en fyr, og vi brugte kondom. Sådan noget kan jo godt være usikkert, og han fik heller ikke udløsning "i mig." Har da også haft min menstruation to gange efterfølgende, men jeg synes bare, der i medierne har været en del sager, hvor piger, som alligevel har haft deres menstruation, har været gravide. Jeg ved ikke helt, om det bare er mig, som er langt ude, men har gået og overvejet risikoen for det.
Svar:
Hvis man tror man er gravid, skal man da tage en graviditetstest, så skulle den pot være ude. De tests, man har nu om stunder, er meget følsomme. I dit tilfælde lyder det meget usandsynligt, at du skulle være gravid, selv om man i den kulørte presse hvert år læser om unge piger, som "har haft menstruation helt regelmæssigt og så føder på toilettet" eller lignende. Jeg tror her, de fortrænger, at maven vokser osv. Med både P-piller og kondom tror jeg, du kan være helt rolig.
.
Infektion i underlivet

Infektion i underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-05-06 12:00:00

Jeg skriver, da jeg er lidt desperat efterhånden. Jeg har gennem det sidste års tid været plaget af svamp og hudløse partier i underlivet efter sex. Er blevet behandlet med Canesten og Flucanasol (staves måske anderledes). Jeg fik sat hormonspiral op i december 05 - (har 2 børn) og siden da, har jeg haft en prikkende og stikkende fornemmelse i skeden. Jeg har været hos gynækolog, som har behandlet mig med Vibradox x1 og Metronidazol x2. Det har fjernet min hudløshed efter sex, men ikke ubehaget i skeden. Min mand fik samme kur begge gange. Jeg bruger Ecovag hver aften for at skabe stabilitet, men er stadig ikke fri for prikken og stikken. Hvad kan jeg gøre? Kan det være hormonspiralen, som gør mine slimhinder så følsomme, at jeg reagerer på alt? Jeg lever i fast forhold, spiser sundt, er normalvægtig osv. Min læge siger det er en bakterie, og derfor har jeg fået Metronidazol af 2 omgange, men når kuren er stoppet, så går der 1 uge, så mærker jeg det igen. Hvad kan jeg gøre, jeg er lidt desperat.
Svar:
Det var dog et besværligt problem du har!
Allerførst tror jeg ikke, at Levonova-spiralen har noget med sagen at gøre. Den skulle jo gerne sidde langt fra skeden. Jeg har heller ikke hørt, at man skulle kunne være overfølsom mod spiralen.
Det lyder underligt med stikken og prikken – er du blevet podet for svamp og bakterier og behandlet derefter? EcoVag (vaginalkapsler med 2 slags mælkesyrebakterier) plejer at være godt som forebyggelse.
Nogen gange kan pensling med Gentianaviolet hjælpe på den slags underlige gener – det har din gynækolog sikkert.. Ellers har jeg ikke flere forslag – bortset fra at hvis du virkelig mener, at det er kommet efter, at du fik Levonova, og du slet ikke havde noget inden da, så kan man blive nødt til (nærmest på prøve) at fjerne spiralen – og det ville jo være ærgerligt, for den hjælper jo på mange ting.
.
Jomfruhinden er der endnu

Jomfruhinden er der endnu

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-05-06 12:00:00

Jeg er ikke jomfru mere, men noget af jomfruhinden er der endnu. Det er som om den bare er sprunget over på midten, og så er der stadig noget af den i hver side. Det er ret irriterende, så hvad skal jeg gøre for at få det væk? Eller hvis jeg skal til lægen, hvad gør han?
Svar:
Det sker en gang imellem, at selv om man har været i seng med en fyr, så er jomfruhinden så sej, at den ikke går helt i stykker. Nogle gange hjælper det at prøve igen, men ellers må man til lægen. Jeg tror, de fleste praktiserende læger plejer at henvise den slags til en gynækolog, som kan ordne problemet i lokalbedøvelse.
.
Cyster på æggestokkene

Cyster på æggestokkene

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-05-06 12:00:00

Jeg er en ung kvinde på 20 år, som uheldigvis lige har fået at vide, at jeg har cyster på mine æggestokke. Og så har jeg lige nogle spørgsmål:

1. Hvor hurtigt vokser sådanne cyster? Er det noget jeg skal frygte?

2. Min kæreste og jeg vil gerne have et barn. Hvad er mulighederne? Og koster det noget?

3. Hvis vi gerne vil have mere end et barn, er det så på tide at gå i gang? Eller ville du mene vi skulle vente?
Svar:
Cyster på æggestokkene er tit noget, der kommer og går. Jeg formoder, at du er blevet ultralydscannet hos en gynækolog, siden du skriver sådan. Du har formentlig fået en tid til kontrolscanning 6 uger senere, eller måske har du fået en recept på p-piller at spise et par måneder. Vandcyster er jo som regel helt uskadelige. Hvor hurtigt de vokser ved man ikke. De kan forsvinde ligeså hurtigt, de kom.
M.h.t. at få børn, så skriver du ikke, hvor længe I har prøvet. I Jeres alder er det jo sjældent noget man skal have hjælp til.
Skulle I få behov for en gynækolog efter at have prøvet et par år uden held, så er det stadig gratis. Det kræver en henvisning til en gynækolog, som kan udrede og behandle jer (f.eks. med insemination).
M.h.t. at få flere børn, så kan I da nå en hel flok, hvis det er. Jeg synes jo, du er meget ung, men smag og behag er jo forskellige.
.
Manglende ægløsning

Manglende ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-04-06 12:00:00

Jeg kan se, at du tidligere har svaret på spørgsmål i denne kategori, men jeg vil nu alligevel spørge.
Jeg er en kvinde på 29 år, som stoppede med p-piller for 7 måneder siden, da min kæreste og jeg meget gerne vil have et barn.
Jeg har hele tiden efter p-pillestop haft reglmæssig menstruation, en cyklus på ca. 31-32 dage, men er ikke blevet gravid.
Jeg har i flere måneder forsøgt at teste hvornår jeg har ægløsning, men det er endnu ikke lykkedes mig at få et positivt resultat. I denne måned tester jeg på 15. dag og vil prøve at fortsætte indtil menstruation. Jeg har tidligere hos lægen fået taget en blodprøve, som indikerede at jeg løsner æg. Derfor virker det også mærkeligt, at jeg aldrig tester positivt?
Tror du bare kroppen er lidt længe om at få p-pillerne ud af kroppen, eller er der noget i vejen med mig? Det skal siges, at jeg efter jeg er stoppet med p-pillerne har oplevet en svagere menstruation, men en del uren hud.
Svar:
Ægløsningstests plejer at fungere, så det lyder lidt mærkligt at den ikke skulle slå om på 12-13-14 dagen. Specielt hvis du har fået foretaget en s-progesteron på ca 21-23 dagen - det er det hormon som kun findes efter ægløsning.
Jeg synes du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog, så du kan blive ultralydscannet for at se på æggene. Hvis man scanner dig på 12-13 dagen og ser en flot ægblære, kan man give dig en ægløsningssprøjte. Så er man helt sikker på, at ægget springer ud og så kan du blive gravid!
.
Hormoner, cancer og overgangsalder

Hormoner, cancer og overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-04-06 12:00:00

På grund af en fremskreden livmoderhalskræft fik jeg sidste år en stor dosis strålebehandlinger på mit underliv. ER idag raskmeldt. Men jeg fik i den forbindelse pga ventet overgangsalder hormoner. Jeg har taget femanor og Kliogest i en periode (ikke samtidigt). I ca 1 år har de virket fint for mig, men her de sidste 3 mdr har jeg lidt meget af svære hedeture, nattesved, hovedpine og tørre øjne. Fornyligt har jeg prøvet at stoppe med hormonerne og nu har jeg det meget bedre. Det er lidt den omvendte verden synes jeg ? Hvad er dit bud på det ? Lægerne på Riget har ikke noget svar, men anbefaler mig at fortsætte hormonbehandlingen da min skede er skadet af strålerne og jeg ikke vil have gavn af en tidlig overgangsalder. Håber du forstår mit spørgsmål. På forhånd tak. (p.s. jeg er 43)
Svar:
Til alle kvinder, som kommer tidligt i overgangsalder, enten af sig selv eller p.g.a. strålebehandling, anbefaler vi hormoner indtil ca 51-års alderen; dette a.h.t. hjerte-karsygdomme samt som forebyggelse mod knogleskørhed. De virker jo selvfølgelig også mod hedeture og tørre slimhinder. Kliogest er som regel en god behandling (femanor er det samme - blot en "piratkopi"). Hvorfor dine gener er kommet igen er svært at sige hvis du har spist det samme præparat hele tiden. Det burde heller ikke hjælpe, at holde op med hormonerne. Der sker ikke noget ved, at du ser tiden an nogle måneder og finder ud af hvordan det går.
A.h.t. dine slimhinder i skeden ville jeg dog foreslå lokal hormonbehandling (Vagifem eller Estring) i mellemtiden. På længere sigt kunne du måske prøve en lavere dosis - Activelle (halvdelen af Kliogest) eller måske Livial. Begge dele som forebyggelse.
I øvrigt til lykke med at du har overvundet kræften!
.
Smerter ved sex efter fødsel

Smerter ved sex efter fødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-04-06 12:00:00

I juni måned 2005 fødte jeg en stor dreng på knap 4 kg. Ved fødslen blev jeg klippet og fik en masse rifter, de var ca. 2 timer om at sy mig sammen igen. Nu ca. 1 år efter har jeg stadig meget ondt i det ar der er fra klippet og jeg kan ikke have sex med min mand uden at det gør pokkers ondt, så det faktisk ikke er til at holde ud, er det normalt at det skal gøre ondt så længe efter??

Kan man få gjort noget ved det??
Svar:
Selvfølgelig skal du ikke have ondt i arret så længe efter en fødsel og man kan garanteret gøre noget ved det. Gå straks op til din læge og bed om en henvisning til en gynækolog, det meste af den slags kan ordnes i det små uden at man behøver komme på hospitalet.
.
Smerter ved samleje

Smerter ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-03-06 12:00:00

Jeg er en pige på 35år, lever i fast par forhold på 16.år. Har 2 børn på 14 og 15½ år, som min mand er far til.
Mit problem er, at det stort set er umuligt for mig at gå i seng med min mand, det gør bare så pokkers ondt. Det føles som om han støder på noget midt i underlivet, til tider går smerten helt ned i endetarmen. Smerten generelt ville jeg beskrive som en borende kniv. Smerten er ikke noget der stråler ud til siderne, er kun i midten af underlivet og kan flere dage efter mærkes i både underliv og endetarm. Det eneste tidspunkt jeg ikke har haft ondt ved samleje er mens jeg var gravid. Der mærkede jeg intet, kan desværre ikke huske hvordan det var i mine teenager år. Jeg skal lige tilføje, at jeg har betændelse i mine tarme. Dette ses kun under microskopering og har prøvet en masse medicin uden nogen effekt. Som følge af tarm betændelsen lider jeg af diarre.
Håber virkelig du kan komme med en løsning på vores problem da det efterhånden tærer på vores forhold..
Jeg er selvfølgelig blevet undersøgt op til flere gange, også kikkert undersøgelse, men der var intet unormalt at se.
Svar:
For mig lyder det som om du er svært plaget af infiltrationer i bækkenbunden eller bækkenbundsmyoser. Det giver i hvert fald præcis den slags smerter du beskriver. Medicin hjælper ikke, der er ikke noget at se ved kikkertundersøgelse, til gengæld findes der et glimrende øvelsesprogram med udspændingsøvelser at få. Det er lavet af fysioterapeut Birthe Bonde, som også behandler den slags smerter. Der findes også andre fysioterapeuter rundt om i landet, som bruger samme principper. Har du været til gynækolog? ER der nogen som har trykket på musklerne i din bækkenbund? Du lyder som om du trænger til en henvisning til en fysioterapeut med forstand på underlivet!
.
Venusbue problemer

Venusbue problemer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-03-06 12:00:00

Jeg er en ung kvinde på 21 år. Jeg har et stort ”kosmetisk” og ikke mindst fysisk problem, der femmer min hverdag og mit forhold til min kæreste ubeskriveligt meget. (Vi har været kærester i snart 2 år). Det er ang. Mine nedre kønsdele. Det er lidt svært at forklare, tror det skal ses. Men da det ikke er muligt, prøver jeg at beskrive mit problem;
- Min Venus-bue buer rigtig meget udad, og der er overskydende fedt på den. (Altså der er meget hud og fedt, som man kan tage fat og rive voldsomt ud i - hvor Venus-buen jo ”normalt” går "lige" ned mod skedeåbningen).
Det vil sige, at det femmer mit sexliv utrolig meget. Både pga. at jeg er mere end flov over at se sådan ud, men også fordi den er så ”fed”, at det er meget svært at stimulere klitoris, både i forbindelse med samleje, men også i det hele talt.
Man sku´jo mene at det var naturligt, hvis jeg var overvægtig, at mine nedre kønsdele også var ”fede”, men jeg er en helt ”normalt” vægtig pige. Og min nedre kønsdele har altid set sådan ud, lige fra jeg var helt lille, dengang var det dog lidt værre.
For mit vedkommende ville det genere mig mindre hvis det kun var et kosmetisk problem, for det er jo alligevel kun min kæreste, og damerne i svømmehellen osv., der skal se mig for neden, men problemet slutter altså desværre ikke der, Snøft.
- Min skede åbning er nemlig også større end ”normalt, det vil sige at ligemeget hvad vi gør, så kan vi ikke få god og naturlig sex, ved det jeg er så ”stor” og våd, at det hele bare fedter rundt, hvis du forstår? Og det resulterer i at hverken min kæreste eller jeg får noget ud af det. Så kan man jo så sige at man kan pirre, ophidse og gøre hinanden godt på andre måder, men ved det at min klitoris som skrevet overfor, også har svært ved at blive stimuleret pga. ”formen” af min nedre kønsdel, gør det altså IKKE sexlivet nemmere.
- Jeg er altså virkelig ved at miste modet og lysten til at dyrke sex.
Jeg ønsker mig så inderligt et ”godt/normalt” sexliv. Men det at dyrke sex gør mig rent faktisk ked og ulykkelig. Tro mig, jeg ved godt at det et de færreste, vis sexliv er ”perfekt”, Men det er jo bestemt heller ikke det jeg forlanger eller stiller imod. Jeg ønsker mig bare af hele mit hjerte, et ”normalt” forhold til sex og ikke mindst til min elskede kæreste.

- Det er virkelig pinligt og ydmygende at indrømme at jeg har dette problem, så det er bestem ikke noget jeg ville reklamere med eller sige højt, hvis det ikke virkelig var et kæmpe problem og hindring for mit liv.

Håber virkelig du kan hjælpe mig, da mit problem er så stort at jeg konstant drømmer om det om natten.

Det jeg forstiller mig jeg skal have lavet er:
- ”Fedtsugning” på venus-buen.
- Fjernet overskydende hud, så det bliver strammet op.
- Formindsket min skedeåbning og muligvis også mine indre kønslæber.
Svar:
Det lyder ikke ret sjovt det der.
det første du skal gøre er at få en henvisning til en gynækolog for lige at få set på din anatomi. Visse af de ting du beder om, er det nok mest en plastikkirurg som kan hjælpe med - fedtsugningen f.eks.
Gynækologer kan godt stramme skedeåbningen sammen og lave kønslæberne mindre, men det var vel smart at få det hele ordnet på en gang.
Selv om vi ikke er ligeså avancerede som i USA - se f.eks. www.drmatlock.com om "designers vagina", så er der sikkert nogen som kan hjælpe dig
.

Nattesved

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-03-06 12:00:00

Jeg sveder meget når jeg sover, altså kun når jeg har menstruation eller er syg. Der kan ligge en hel sø på min mave, og det er ret ubehageligt. Det gør ingen forskel om jeg sover i nattøj eller uden. Vi har altid åbnet vinduet, og der er ikke varmt i soveværelset. Efter at ha' søgt lidt på nettet kan jeg se, at det tit er kvinder i overgangsalderen, der har samme problem. Men med mine 25 år, synes jeg det er lidt for tidligt :o)
Kan du gi' mig en forklaring på det?
Svar:
Jeg har lidt svært at forstå dit spørgsmål, men måske mangler der bare et "ikke" i første linie.
Nogle mennesker sveder mere end andre om natten. Har du fået målt dit stofskifte? Er du dansker eller indvandrer? Der findes jo andre sygdomme blandt indvandrere, tuberkulose f.eks., som giver nattesved.
Du skriver heller ikke om du er på p-piller, hvis du ikke er det, kunne det måske være en løsning.

.
P-ring og manglende sexlyst

P-ring og manglende sexlyst

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-03-06 12:00:00

Jeg håber virkelig du vil svare på mit spørgsmål, for jeg har prøvet div. debatrum mm, men ikke fundet svar. Jeg skal til at starte med p-ringen om nogle dage. Jeg er 22 (snart 23) år og har aldrig brugt noget hormonelt før. Nu har jeg så fået en dejlig kæreste og det samt at mine menstruationer er meget kraftige fik jeg til at beslutte mig for at prøve p-ringen. Nu er det bare, at jeg før i tiden har kæmpen med vægten, vejet ca. 30kg for meget, hvilket jeg har tabt og nu har fuld kontrol over min vægt på 62kg. Denne kontrol vil jeg ikke miste og derfor er det vigtigt for mig at vide, om kvinder kan tage meget på af p-ringen og hvad dine erfaringer er? Ligeledes er jeg meget bange for, om den skulle dræbe min sexlyst (?), da jeg elsker min kæreste og ikke kunne forestille mig ikke at have lyst til ham. Vi har et utrolig dejligt sexliv, som jeg for alt i verden ikke vil miste! Jeg har talt med min læge, men hun tog bare mit blodtryk og udskrev recepten og det lod ikke til, at p-ring var noget særligt for hende, men det er det altså for mig, især fordi min mor altid har talt om, at hormonelle metoder er usunde, hvilket jo har gjort mig skeptisk. Vil du ikke nok hjælpe med et par svar??? Det ville være så dejligt!
Svar:
Jeg synes ikke du skal være bange for at prøve P-ringen eller NuvaRing, som den hedder. Det er en rigtig god form for prævention og der er så lidt hormon i, som der overhovedet kan. Du kan hilse din mor og sige, at det ikke er usundt - en uønsket graviditet er langt værre.
Man tager heller ikke på af de lavdoserede former for p-piller, så vær heller ikke bange for det - det er gammel overtro. Du får sikkert et dejligt sexliv, hvor du ikke behøver at bekymre dig om noget som helst. M.h.t. slimhinderne er det korrekt at nogle få får tendens til tørhed, men jeg synes ikke at ringen er den værste til det. Lad være med at forvente ulykker, nyd friheden i stedet for.
.
Fosterundersøgelse for kromosomfejl

Fosterundersøgelse for kromosomfejl

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   07-03-06 12:00:00

Hej. Jeg er som 38-årig gravid-har i forvejen 2 dejlige raske piger på 6 år og så en lille størrelse på 10 mdr. Jeg er nu 9 uger henne, men skal jo snart tage stilling til fosterundersøgelse(har før fået foretaget mioderkageprøve). Vil gerne have en undersøgelse der viser om mit barn er fri for kromosonfejl osv., jeg er jo også lidt oppe i årene, så risikoen for dette er lidt højere,men har nu af min læge fået at vide, at man nu først laver doubletests og nakkefoldsscanninger i stedet for moderkageprøver. Men ER det lige så sikre metoder? Og hvad hvis man meget gerne vil vide barnets køn, skal man så på en privatklinik hvor de laver scanninger for at se barnets køn. Har læst om ultralydklinikken for gravidei Kbh. -Ja, jeg er lidt i tvivl med hvad jeg skal gøre! At risikoen for at abortere er på 1 %, hvis moderkageprøven laves er jo absolut ikke rart at tænke på, og det udelukkes jo ved doubletesten og nakkefoldsscanningen, men alligevel, hvad hvis resultatet her ikke er korrekt? Synes det er et svært valg. Håber du kan vejlede mig lidt. Venlig hilsen Den usikre.
Svar:
Allerførst - Til Lykke med din graviditet.

I det sidste år har der været lov på at alle gravide har ret til doubletest (blodprøve) samt nakkefoldsscanning i 11-14 uge. Desuden får alle tilbudt "misdannelsesscanning" i 20 uge.
Hvis man ved nakkefoldsscanningen får mistanke om f.eks. mongolisme, vil man blive tilbudt fostervandsprøve med den 1% risiko for abort der nu engang er.
Risikoen beregnes som en "risikovurdering" udfra blodprøven og nakkefoldsscanningen og er altså ikke en 100% sikkerhed, men efterhånden er erfaringen stor på alle sygehusene.
Din risiko med 3 raske børn i bagagen er jo ikke ret stor, det eneste de tæller negativt er din alder, som du jo ikke kan løbe fra.
Jeg synes du skal tage imod tilbuddet om nakkefoldsscanning og hvis risikovurderingen er tvivlsom, så få lavet den fostevandsprøve.
.

Kondylomer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-03-06 12:00:00

Jeg har fået 2 små knopper på skamlæberne, jeg tror det er kondylomer. Min kæreste og jeg har været sammen i 5 år og så vidt jeg ved, har vi da ikke været sammen med andre i den tid. Jeg har ikke set kondylomer på min kæreste, så jeg tror ikke han har dem....men hvordan har jeg så fået dem?? Kan han have smittet mig uden selv at have haft nogen synlige kønsvorter eller kan jeg have haft nogen for år tilbage uden at have opdaget det og så få et nyt udbrud nu??
Håber du kan hjælpe mig med at opklare det mysterium!
Svar:
Kondylomer eller kønsvorter skyldes en virus - HPV = Human PapillomaVirus. Den er meget almindelig og hos unge mennesker i tyverne er ca 75% inficeret. Ikke alle får dog kondylomer, selv om de er ret almindelige. Viruset kan ligge i kroppen i lang tid, så det kan være flere kærester siden, at du er blevet smittet. Hvis man er gravid vokser de hurtigere eller hvis ens immunsystem på anden vis er svækket. Selv om du har et par knopper behøver det jo ikke at være kondylomer - lad dog din læge se på det!
.
Menstruation i overgangsalderen

Menstruation i overgangsalderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-03-06 12:00:00

Jeg er 53 år, og har ikke haft menstration i ca. 1 år, men har nu fået lidt blødning og lidt ubehag som før i tiden. Jeg har haft en del hedeture, men ikke mere end jeg godt har kunnet takle. Jeg får ingen medicin af nogen art. Er det normalt at man igen får lidt blødning efter ca. 1 års pause.
Svar:
Normalt er vi jo ikke så glade for, at kvinder giver sig til at bløde et år efter menstruationerne er hørt op, og i gamle dage blev kvinden indlagt og fik
foretaget en udskrabning. Nu er det heldigvis nemmere. Du skal bare have foretaget en ultralydscanning af underlivet, så man kan se om din livmoder og æggestokke ser normale ud.
Som regel er det fordi man har "gemt" et æg eller to, nogen fortæller, at de kunne mærke en ægløsning ca 14 dage før blødningen kom.
Så i langt de fleste tilfælde er det ikke noget farligt, men det skal lige checkes.

.
Energi ved menstruation

Energi ved menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-03-06 12:00:00

Hvordan kan det være at jeg ca. en uge før min mens skal komme, pludselig får en masse energi og selvtillid. Det holder indtil min mens begynder, og så er jeg bare træt og energiforladt de næste 3 uger. Jeg tager p.piller af mærket Cilest. Jeg syntes ikke det er særlig sjovt, og jeg vil gerne vide om der er noget jeg kan gøre eller tage for at energien ikke ryger ned på nulpunktet igen?
Jeg er 44 år, og jeg har haft det sådan i nogle år.
Svar:
Det lyder lidt som det modsatte af PMS - men det er jo pudsigt, da der jo ikke
skulle være nogen udsving når du er på p-piller.
Har du prøvet at tage pillerne ud i et - altså skippe pausen og så se hvad der
sker med din energi - måske bliver den?
Så slipper du jo også for at bløde!
Ved du forresten at Cilest findes som P-plaster - EVRA - det er der tidligere
skrevet om her på sitet.
.
Smerter i urinrøret

Smerter i urinrøret

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-02-06 12:00:00

Jeg er en pige på 21 år der har haft problemer med mit underliv i snart et år nu. Det drejer som om smerter i urinrøret. Det er ikke konstante smerter, men det kommer og går i ugevis, der er ikke rigtig nogen sammenhæng mellem hvorfor de kommmer. Troede det måske var sex, da de opstod efter at jeg begyndte at dyrke regelmæssig sex med min kæreste, men har holdt pause med sex i 3 uger og de opstår stadig. De kommer mest om morgnen når jeg skal tisse, og så svier det ellers bagefter i flere timer. Jeg går i 3.g og dette har haft store konsekvenser for mig, da jeg det meste af året ikke har været i stand til at tage i skole. Jeg har gået til flere gynægologer og urologer men uden held.
Jeg er desperat efter dit råd, da dette problem overtaget mere og mere af min daglig dag. Jeg kan begynde at mærke at dette problem gør mig mere og mere deprimeret. håber du har et forslag til hvad det er og hvordan jeg kommer af med det...
Svar:
Det var da et ubehageligt problem du har fået. Når du siger, at du har været hos flere gynækologer og urologer, så er du vel blevet podet for alskens bakterier og blevet kigget op i urinrøret? Du skriver ikke om man har forsøgt nogen behandling? Din urin må også være undersøgt? En måde at "overleve" på (uden at det i øvrigt helbreder) er at købe en tube Xylocaingel (lokalbedøvelse) og sprøjte lidt op i urinrøret (der er en lille dut på tuben). Om ikke andet, så holder det svien væk så du kan få ro til at passe din skole. Og ellers må du igen tale med din læge om du er blevet færdigundersøgt, noget må der mangle!
.
Korrektion af skedeindgang

Korrektion af skedeindgang

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-02-06 12:00:00

Du skriver at der er kvinder, der har haft meget glæde af at få lavet et lille indgreb ved skedeindgangen , pga af slaphed efter fødsel.
Er det noget der kan foregå i lokal bedøvelse og er det kun slimhinden der korrigeres eller også muskelvævet?? Her i denne del af landet hvor jeg bor er det næsten umuligt at få et ordentligt svar og åbenbart tabubelagt. Hvis der var silikonebryster ,ja,så står alle døre åbne. Undskyld, det er fordi jeg er så frustreret over det.
Svar:
Jeg kan ikke huske, om jeg har skrevet noget om operation for slaphed efter en fødsel. men det er korrekt, at hvis man "gaber" kan man godt med et mindre indgreb blive "strammet lidt op". Først skal muskulaturen selvfølgelig være i orden ellers kan det være det samme, så bare igang med knibeøvelserne. Lidt afhængig hvor slemt det ser ud, må man derefter vurdere om det er noget der kan foregå i lokalbedøvelser, eller der skal mere til.
Uanset hvor du bor i landet findes der privatpraktiserende gynækologer, som ved hvad de taler om eller privathospitaler med gynækolog tilknyttet. Ring rundt og spørg!
.
Ægløsningtest

Ægløsningtest

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-02-06 12:00:00

Har prøvet at blive gravid de sidste 7 måneder uden held. Mine mensescyklus svinger mellem 27 og 32 dage. De sidste fire måneder har jeg brugt ægløsningstest for at bestemme mit ægløsningstidspunkt, men har kun haft en positiv test (i måned nummer to). Hvor sikre er ægløsningstest? Kan det passe at jeg ikke har haft ægløsning de tre af månederne selvom jeg har haft menstuation?
Svar:
Jo man kan godt have en næsten regelmæssig cyklus selv om man ikke har ægløsning. De ægløsningstests der er på markedet er rimeligt følsomme, så hvis ikke de slår ud, så har du nok ikke ægløsning. man kan også måle det ved en blodprøve (serum-progesteron) ca en uge før menstruationen, dvs på ca 21 dagen hvis ens cyklus er 28 dage.
Det kræver jo æg for at blive gravid, så hvis du får målt blodprøven og der ikke er tegn på ægløsning, skal du ikke vente længere, men bede din læge om en henvisning (på dig og din mand) til en gynækolog. Her vil man ved hjælp af hormoner kunne stimulere dine æggestokke. En gynækolog kan også scanne dine æggestokke; på ca 12. dagen (regnet fra menstruationens 1. dag) burde der være en pæn ægblære at se
.
Ægløsning efter dødsfødsel

Ægløsning efter dødsfødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-02-06 12:00:00

For 4 uger siden mistede jeg min søn i 32 uge ved en dødsfødsel.
Havde for 14 dage siden, smerter i den ene side. Kan det være ægløsning?
Havde beregnet at jeg så skulle have menstuation snart, er holdt op med at bløde efter fødslen. Og i går, skete det så at der kom blod, men i dag er det så væk igen... kan du forklare hvad der sker.. Har ømme bryster og hovedpine og træthed. Men min graviditetstest er negativ.
Svar:
Efter en dødfødsel kan der godt gå lidt længere tid end 4 uger før du får menstruation, systemet skal lige i gang igen. Fornuftigt at du tog en
graviditetstest, det var min første tanke. Som regel bliver man jo hurtigt gravid igen, så hvis det er planen, så tag det helt roligt. Men ellers skal du
passe på.
.
Hormonel ubalance

Hormonel ubalance

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-01-06 12:00:00

Jeg har en lang historie, og håber at du kan klar lægge nogle ting for mig!
Jeg har været igennem to komplicerede graviditeter, - pga lavt siddende moderkage og Kell-antistoffer. Siden min første graviditet har jeg været meget psykisk svag, i perioder let deprimeret og angst. Lige nu sidder jeg fast i noget min læge kalder stress, eller følgerne af et evt. chok efter alle de ting jeg har været igennem, som er skyld i lavt stresstærskel. Det startede med at min mens. var en uge forsinket, og det har ødelagt mig psykisk, hvilket jeg har prøvet en gang før.
I sidste uge, havde jeg og min mand et uheld, hvor kondomet sprang. Og jeg tog nødprævention. Jeg følte ret hurtig en indre ro, og tænker på om pillerne rettede op på en evt. hormonforstyrrelse.
Jeg er to gange blevet opereret for Endometriose.
Der er PCO i min familie, og jeg har en del uønsket hårvækst, evig sult, uden at tage på. Jeg er begyndt at motionere for at få stressen ud af kroppen, men tit så ryster jeg helt vild bagefter også selv om jeg tager en banan før.
Da jeg var til afslutnings kontrol for Endo. i Skejby, sagde de at de kunne se at der var godt gang i mine æggestokke (det var 3 dage før jeg fik min mens.) Men kan det være tegn på PCO.

Jeg har flere gange spurgt min læge om man kan måle en evt hormonforstyrrelse. Til det svarer han at det kan man ikke og at man heller ikke ved hvad normalen er for mig.
Ved ikke helt hvad jeg skal gøre, da jeg ikke er vild med igen, at bede ham om hjælp, nu hvor jeg lige er kommet igennem Endo-forløbet.
Svar:
Det lyder som om du er velbehandlet for endometriose (Skejby er jo et godt sted) og det er da også lykkedes dig at få to børn.
Sagde de ikke at du skulle tage p-piller, så endometriosen ikke kom igen? Det ville jo også forhindre uheld med sprungne kondomer!
Fortrydelsespillerne består af det samme som mini-piller. altså ren gestagen, hvis de gav dig ro, så var minipiller måske sagen.
At lægerne sagde at der var godt gang i dine æggestokke lyder helt normalt og tyder ikke på PCO, hvor de jo netop ikke fungerer optimalt, men kun en gang imellem.
Din læge har ret i at man ikke kan måle en hormonforstyrrelse, normalområderne er store og du har vel ikke noget udgangspunkt (hormoner taget for nogle år siden f.eks.) Hvis ellers din menstruation kommer rimeligt regelmæssigt, har du næppe nogen større "hormonforstyrrelse".
Uanset hvad kommer du ikke udenom at tale med din læge om sagen, evt. for at få en henvisning til en gynækolog. Men hvad med at prøve minipiller f.eks. Cerazette eller Mini-Pe (det samme som nødpræventionen) i nogle måneder, og se hvordan du har det på dem?
.
Spiral og tampon

Spiral og tampon

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   30-01-06 12:00:00

Hej, jeg er en 19 årig pige, som ikke har født, men alligevel ønsker kobberspiral (grundet komplikationer med både p-piller og mini-piller)
Hertil har jeg et par spørgsmål:
Må man gerne anvende tampon, når man har spiral?
Jeg ved at både blødninger og menstruationssmerter bliver kraftigere og stærkere ved brug af kobberspiral. Men er det kun værst i løbet af overgangsfasen, altså de første tre-fire måneder, eller må man forvente dette hele tiden?
Jeg har en veninde, som har haft spiral i to måneder nu. Hun fortæller, at der, ved samleje i bestemte stillinger opstår smerter i den ene side af underlivet. Kan spiralen godt være årsag til det?
Svar:
Spiral er en glimrende form for prævention, hvadenten man har født eller ej. Der findes en fin lille spiral - Flexi-T, som er specielt velegnet til piger, som ikke har været gravide. Man kan godt bruge tampon selv om man har spiral. Nogle bløder lidt mere, men ikke alle.
Man bør ikke kunne føle spiralen overhovedet, hverken ved samleje eller i andre situationer.
.
Gravid når kæreste har én testikel

Gravid når kæreste har én testikel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   29-01-06 12:00:00

Min kæreste og jeg har besluttet, at vi vil have et barn, og vi glæder os begge meget!
Nu er spørgsmålet så: Min kæreste er kun i besiddelse af én testikel - den anden er aldrig faldet ned - er chancen så mindre for at blive gravid? Eller produceres der så meget i en enkelt testikel, at det ikke skulle have noget at sige?
Svar:
Der er nogen gange problemer med testikler som ikke er faldet ned. Dette vil kunne afgøres ved en sædprøve, men jeg synes da lige I skulle prøve ½ åra tid først. Nej, den tilbageværende producerer ikke mere sæd (der vil altid være rigeligt med sædceller alligevel, det drejer sig om mange millioner pr milliliter). Bliver I ikke gravide efter ca ½ år, må din mand gå op til sin læge og bede om
en henvisning til laboratoriet m.h.p. en sædprøve.
.
Hårvækst i ansigtet

Hårvækst i ansigtet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-01-06 12:00:00

Jeg døjer meget med uønsket hårvækst i ansigtet, siden jeg var 18 år (er nu 27). Jeg har hørt, at det kan give mig problemer, når jeg skal have børn. Jeg har ikke talt med min læge om det, da jeg ikke har lyst til at sige det højt. Vil det give problemer?
Svar:
Øget hårvækst kan tyde på at du har for mange mandlige kønshormoner og det kan af og til give problemer, når man vil være gravid. Du skriver dog ikke noget om hvordan dine menstruationer er, er de regelmæssige skulle der ikke være de store problemer. Hvis du begynder på det og ikke bliver gravid i løbet af godt ½ år, synes jeg du skal bede din læge om en henvisning til en gynækolog. Du kan sagtens tale med din læge, han er der til det samme.
.
Hedestigninger efter blodprop

Hedestigninger efter blodprop

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-01-06 12:00:00

Jeg er 62 år gammel og efter en mindre blodprop i hjernen i 2004, besluttede jeg selv at holde op med hormonpiller.
Jeg gik på aftrapning, men har stadig store problemer med hedestigninger og mangel på søvn. Min læge har givet mig Catapresan, som jeg føler ingen virkning har.
Jeg er selvfølgelig heldig at jeg ikke arbejder mere, men hedeturene styrer mit liv, og jeg får også anfald af autismer som min læge kalder det.
Det er lige før, jeg overvejer at gå tilbage til hormonpillerne, selvom jeg ved det er en dårlig ide.
Hvad gør man??
Svar:
Du har ret i, at man anbefaler at holde op med hormoner, hvis man får en blodprop. Når det er sagt, så må man vel erkende, at man også skal have et godt liv. Du har jo gjort det rigtige, trappet ud og har derefter prøvet Catapresan, som virker på nogle. Har du også prøvet naturmedicin? F.eks. Remifemin eller Melbrosia? Det kunne du jo gøre, virker det heller ikke, så må du vel tilbage
på hormonerne. Måske kan du klare dig med en lille dosis med den alder du har.
.
Gravid med spiral

Gravid med spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-06 12:00:00

Jeg har en spiral som jeg fik lagt op for ca 4 år siden. Jeg har nu fundet ud af at jeg er gravid og vil spørge til om, om spiralen skal fjernes og om jeg derefter vil abotere? Jeg har lige afsluttet min uddannelse som sygeplejerske og det var ikke helt planen at min mand og jeg ville have nr. 3 barn nu, men nu hvor det er sket vil vi selvfølgelig gerne have barnet, og håber derfor ikke at spiralen medfører en provokeret abort.
Svar:
Det er jo ærgerligt, at blive gravid, når man nu mener man har beskyttet sig efter alle kunstens regler og jeg synes egentlig det er sjældent at kvinder bliver gravide med spiral. Sidder den korrekt?
Man anbefaler, at få fjernet spiralen ved graviditet. Det giver en smule øget risiko for at abortere, men risikoen er større hvis spiralen bliver siddende.
Så hvis snoren er der, synes jeg du skal få spiralen fjernet og håbe på det bedste.
.
Brystspændinger

Brystspændinger

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-01-06 12:00:00

Jeg er 23 år. I samråd med min læge stoppede jeg med minipiler pr 1/11-05, da jeg ikke har haft min menstruation i 1 1/2 år, og det derfor ikke længere var forsvarligt at benytte minipiller. Før minipiller havde jeg en p-stav, jeg havde ikke regelmæssig menstruation og blødte næsten ikke ret meget. Jeg har før p-staven prøvet p-piller, men jeg fik meget migræne af dem og vil derfor helst ikke benytte p-piller igen. Siden jeg stoppede med minipiller har jeg pletblødt 2 dage og haft meget ømme og spændte bryster og brystvorter. Jeg kan næsten ikke have bh på og tåle berøring. Jeg benytter pessar nu som prævention. Kan mine smerter skyldes PMS eller skal jeg søge egen læge for ydeligere undersøgelse?
Svar:
Jeg forstår ikke helt hvorfor du blev rådet til at holde op med minipillerne. At du ikke havde menstruation var vel nærmest en fordel ikke sandt! 20-25% af piger der bruger minipiller eller p-stav har ikke menstruation. Det skyldes at
slimhinden i livmoderen bliver så tynd, at der ikke er noget at bløde af. Så skriver du om brystspændinger og pletblødninger - du er vel ikke gravid? Har du taget en test? Hvis den er negativ, synes jeg du skal starte op på minipillerne ved næste menstruation. PMS er jo nogen gener som kun findes mellem ægløsning og menstruation (læs det der blev skrevet om PMS her på oestrogen for nogle dage siden). Link:
http://www.oestrogen.dk/show_page.asp?PageID=14962
.
Brunt udflåd og vindæg

Brunt udflåd og vindæg

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   12-01-06 12:00:00

Jeg har nu prøvet at spørge min læge, afsnit G2, hvor jeg har været indlagt til udskrabning, men intet svar der kunne berolig mig, så jeg håber du kan hjælpe.
Jeg er en pige på 27 år og min mand og jeg har forsøgt at blive gravid siden dec 2003.
Det lykkes efter en del brunt udflåd mellem mens i juli 2005, men glæde var kort. Omkring midten af august fik jeg brunt udflåd og lidt smerter. Min læge sagde, at det sikkert var normalt for mig, da jeg jo havde døjet lidt med det inden.
Det stoppede for så at tage til i midten af september, hvilket resulterede i en akut scanning 3 dage før planlagt.
Da vi kom til sygehuset måtte de beklage, men der var intet foster, kun en lille pose med fostervand, så jeg fik en tid til udskrab dagen efter.
Muligvis et vindæg.
Men hvorfor udstøder kroppen ikke i sådan situation?
Jeg er nu 3 mdr efter gravid igen (6+0), men fik for en lille uge siden igen begyndende brunt udflåd, som ikke har været siden udskrabningen. Min læge siger at hun kan ikke stille så meget op, udover at tage blodprøver og følge om hormontallet stiger.
Men så vidt jeg kan læse min til på nettet (?!), stiger hormontallet selv ved vindæg? Passer det? I så fald virker denne metode jo ikke?
Jeg har intet psysiks overskud til at vente til at få svar til midt marts. Har jeg andre muliheder for at vide, hvad det skyldes og om min graviditet denne gang indeholder et foster?
Svar:
Et vindæg (vi kalder det missed abortion eller abortus inhibitus) er som du skriver en tom fostersæk. Enten har der ikke været et foster, eller også er det gået til grunde. Hvis ikke man gør noget vil kroppen ordne det selv, enten som
spontan abort eller også forsvinder det bare lige så stille.
Vi læger prøver bare at få det overstået lidt hurtigere ved at foretage en udskrabning.
M.h.t. den nye graviditet skal du selvfølgelig ikke vente til marts, du skal gå til din læge og bede om en henvisning til en gynækolog, så du kan blive
ultralydscannet. På skærmen kan man se fosterhjerteaktion i 7 uge og der er du jo nu. Da du ydermere har haft brunligt udflåd har du krav på at blive scannet. Blodprøver er ikke til nogen hjælp i denne situation. Desværre ved jeg ikke hvor du bor, men de fleste gynækologer tager akut imod gravide som bløder.
.
Pletblødning og graviditet

Pletblødning og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-12-05 12:00:00

For knap 3 måneder siden, da jeg var ca. 9 uger henne i en gravididtet, fik jeg foretaget en udskrabning, fordi graviditeten var gået til grunde. Efter udskrabningen blødte jeg et par uger, og som tiden gik blev blodet/udflådet mindre og mere pletblødningsagtigt, og det begyndte også at blive mere mørkt og ligne gammelt blod. Men det stoppede aldrig. Ca. 8-9 uger efter udskrabningen fik jeg min menustration, som var meget kraftig, uregelmæssig og længerevarende end normalt. Det er nu knap 3 uger siden, men der kommer stadig lidt pletblødning eller gammelt blod engang imellem. Min mand og jeg vil gerne forsøge endnu en graviditet, men kan jeg overhovedet blive gravid, så længe jeg stadig bløder??
Svar:
Nej, det er ikke normalt at bløde/pletbløde så længe efter en abort. Det lyder nærmest som om der sidder noget væv tilbage. Du bør få foretaget en ultralydsscanning hos en gynækolog (få en henvisning fra din læge) samt eventuelt en blodprøve for at se om graviditetshormonet (HCG) er helt i bund.
Det er vanskeligere at blive gravid medens man bløder (men ikke umuligt), sædceller kan ikke lide blod.
.
Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   18-12-05 12:00:00

Jeg fødte for 11 måneder siden en pige i 31. graviditetsuge. Hun blev født ved akut kejsersnit, fordi jeg havde alvorlig svangerskabsforgiftning (præeklampsi MG). Jeg havde på det tidspunkt været indlagt i 10 dage, og jeg havde det til sidst så dårligt, at jeg måtte forløses.

Jeg har siden forsøgt at få information om svangerskabsforgiftning og årsagerne dertil, fordi jeg stadig har det meget svært med den måde, hvorpå min graviditet endte. Jeg er meget opsat på at blive gravid igen og drømmer naturligvis om en helt normal graviditet og fødsel næste gang. Men jeg ved ikke helt, om jeg tør, for selvom min datter i dag har det godt, har det været et virkelig hårdt forløb.

De læger, jeg har talt med om mit forløb, har alle haft forskellige bud på, hvad svangerskabsforgiftning skyldes, og hvor stor risikoen er for, at det sker igen for mig. Har jeg ret i min antagelse om, at man simpelthen mangler viden om emnet?

Jeg har fået oplyst, at overvægt, sukkersyge, højt blodtryk og høj alder betyder større risiko for svangerskabsforgiftning. Jeg var 29 år, da jeg blev gravid, og jeg har aldrig været overvægtig, haft sukkersyge eller for højt blodtryk.

Til gengæld ved jeg også, at risikoen for svangerskabsforgiftning er stor, når man har haft det én gang. Men der er åbenbart meget delte meninger om, hvor stor risikoen for en ALVORLIG svangerskabsforgiftning er. Et par læger har sagt til mig, at det næppe vil blive så alvorligt næste gang, og at der er stor chance for, at jeg vil kunne gå tiden ud og føde helt normalt. Andre læger har sagt, at dette på ingen måde er sikkert.

Endvidere er jeg blevet anbefalet, at der går minimum to år fra fødslen, før jeg bliver gravid igen. Jeg fik vist imidlertid ikke at vide hvorfor.

Med fare for at blive endnu mere forvirret vil jeg gerne spørge dig, hvad du mener om mine chancer for en normal graviditet næste gang. Og er der noget problem i at føde vaginalt, når man først har født ved kejsersnit?
Svar:
Det er et stort og relevant spørgsmål du stiller og da jeg ikke til daglig har med fødsler at gøre mere, har jeg bedt min veninde Nina Palmgren - overlæge på fødeafdelingen på Gentofte Amtssygehus - hjælpe mig med at besvare det så fyldigt som muligt.

Svangerskabsforgiftning eller præeclampsi (som vi andre kalder det - før hed det graviditetstoxæmi) er jo en underlig tilstand. Symptomerne er, som du sikkert har oplevet forhøjet blodtryk, protein (æggehvidestof) i urinen og ofte væskeansamlinger (ødemer) forskellige steder, oftest på benene, senere også i ansigtet. Stort set alle organer hos både den gravide og hos fosteret kan blive påvirket. I værste fald udvikler moderen kramper (eclampsi) og da er risikoen stor for at både mor og barn dør. Dette ser man stadigvæk jævnligt i u-landene.
Behandlingen går derfor ud på at holde blodtrykket nede med blodtryksmedicin, dette mindsker ødemerne, samt belastningen af nyrere (og derved mindsker man æggehvidestoffet i urinen). Det mindsker også risikoen for at moderkagens funktion bliver dårlig og dermed at ernæringen til fosteret forringes (der kan f.eks. komme forkalkninger eller blodpropper i moderkagen). Nogle kvinder kan behandles ambulant, andre som du, må indlægges. MG betyder magnu gradu - altså i svær grad.
Risikofaktoerne er dem du nævner; højt blodtryk, sukkersyge, overvægt m.v., men tilstanden ses også uden disse årsager. Man ser det hyppigst hos førstegangsfødende. Æg- og sæddonation øger også risikoen.
Selve ÅRSAGEN er dog ikke helt klar. Der er enighed om at de er en defekt funktion af overfladen på indsiden af blodkarrene. De kommer også en forstyrrelse i moderkagens funktion, idet blodforsyningen mellem mor og barn ikke er normal. Moderkagen fungerer dårligere og fosteret vokser dårligere.
Man tror også på at der kan være arvelige faktorer som spiller ind eller immunologiske (antistoffer).

Nina mener ikke der er holdepunkter for, at man skal vente 2 år med at få næste barn. Til gengæld er det vigtigt, at blodtrykket skal være helt normaliseret før man går igang igen. Risikoen for at du igen får svangerskabsforgiftning er forøget med mellem 10-30% og for at du igen får den svære form ca 10%. Til gengæld er chancen for en helt normal graviditet mindst 70%!!!
Hun foreslår, at du får lavet "thrombofiliscreening" og "screening for autoantistoffer" før din næste graviditet for at vurdere risikoen (begge dele er blodprøver).
Hun anbefaler tæt kontrol i et svangreambulatorium fra ca 20. uge og blodtryksmåling, urinundersøgelser samt ultralydscanning med måling af blodgennemstrømningen i navlesnoren fra 24. uge.

Man kan godt føde normalt efter et kejsersnit, men der er en let øget risiko for nyt kejsersnit.

Nina Palmgren tilbyder, at tage sig af dig i kommende graviditet (hvis du bor i Storkøbenhavn - region øst), eller du er velkommen at ringe til hende og få en snak. (Gentofte Amtssygehus; tlf: 3977 3977)
.
Smerter ved samleje

Smerter ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   17-12-05 12:00:00

Jeg håber du måske kan give mig/os et råd.
Jeg kan ikke have sex med min kæreste uden at det gør ondt.
De første 2 år gjorde det aldrig ondt, men her det sidste år - gør det næsten ondt hver gang - hvilket betyder, at jeg prøver bevist/ubevist at have sex.
Jeg er ret sikker på, at det er musklen nede i senen, der spænder - i starten er den helt snørret sammen, men vi kan godt få den løsnet en del, men åbenbart ikke nok.
For hver gang han går ud og ind går det ondt.
Jeg forstår det ikke, hvorfor jeg ikke kan slappe af i den muskel - og jo flere gange vi prøver - jo mere får jeg ubevist ikke lyst til sex - elsker stadig alt det der hører sex med, men bare ikke det sidste.

Ha du et godt råd, så jeg kan være sammen med ham uden at spænde så meget ?
Svar:
Det lyder virkelig som om du lider af bækkenbundsmyoser - spændinger i musklerne omkring skeden. der findes glimrende øvelser for det, tal med din læge/gynækolog, øvelserne kan rekvireres hos fysioterapeut Birthe Bonde, som er expert i den slags. Hvorfor nogle kvinder for bækkenbundsmyoser/infiltrationer i bækkenbunden ved man ikke altid, men det vigtigste er at behandle tilstanden.
.
Sprunget jomfruhinde

Sprunget jomfruhinde

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-12-05 12:00:00

Jeg tror jeg har et problem. Jeg er jomfru, og på en måde bange for at hav sex første gang, for jeg har hørt at det gør sindsygt ondt. Jeg er i tvivl om min jomfruhinde er sprunget, selvom jeg ikke har haft sex, for den er i hvert fald ikke i den nederste del af skeden. Er det normalt at hinden sidder ca 13-16 cm oppe? Der er ihvertfald nærmest en væg, som ikke føles som en hinde, men nærmere bunden af skeden. Hvis jeg har så lille en skede, er der vel ikke plads til at en dreng kan trænge op i mig?
Svar:
Egentlig tror jeg slet ikke du behøver at være bekymret. Mødomshinden (eller jomfruhinden) sidder ca en cm ind i skeden og er ikke en hinde i egentlig forstand, idet der jo altid vil være en åbning, så menstruationsblodet kan komme ud. Hvis du kan få fingrene 13-16 cm op (en normal skede er ca 10-12 cm lang), så er åbningen stor nok og så er du i hvert fald i bund og så skulle der være rigelig plads til en normalt udrustet dreng.
Men husk nu at bruge kondom - også første gang!
.
Revner ved samleje

Revner ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-11-05 12:00:00

Det er meget generende og svir og gør ondt. Vi har prøvet alt lige fra glidecreme til vaseline, hormoncreme og forskellige stilinger men ingenting hjælper. Jeg har haft den samme kæreste i næsten 5 år og har ikke altid haft problemet. Jeg spiser p-piller men har skiftet mærker nogle gange og er tidligere blevet behandlet med tetracykliner for min urene hud. Min gynækolog har anbefalet mig at få lagt et lille snit forneden for lidesom at gøre lidt mere plads. Da jeg ellers ingen gener har mener han ikke at det er en sygdom. Jeg er dog meget i tvivl om en operation virkelig er den eneste mulighed og er ikke så meget for at blive skåret i "dernede". Er dette en normal procedure/indgreb eller kan der være bivirkninger såsom at jeg senere hen pludselig vil blive for slap dernede?
Svar:
Revner ved samleje er et kendt og til tider besværligt problem. I hvilken
forbindelse er det opstået? Ved p-pilleskift? Nogen gange må man bruge spiral
istedet for, så huden kan blive "sig selv" igen.
Man kan nogle gange med held fjerne revnen, er det ikke det du skal? Jeg tror
ikke du skal være bange for at blive for slap, det har jo noget med
bækkenbundsmuskulaturen at gøre, og den rør man ikke ved. Problemer er jo
overfladisk.
Jeg ville nok have prøvet med Oxyplastine (den franske salve), som vi er mange
der er glade for, men jeg ved ikke om netop din gynækolog kender den. Den
helbreder de mest mærklige ting.
.
Ildelugtende vagina

Ildelugtende vagina

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-11-05 12:00:00

Jeg var på p-piller fra jeg var 16 år og frem til januar-februar i år efter mit pille stop stoppede min menses helt, og kom først tilbage for ca. 3 mdr. siden. Den første menstruation gik som den skulle, men den næste kom igen et par dage efter den var stoppet, og fortsatte i 3-4 dage inden den igen stoppede. Dette er et par uger siden.

Nu har jeg pludselig opdaget en ubehagelig dunst der minder mig om lugten i min farfars grisestald. Mit udflåd er en anelse gult, og der kommer en del af det. (så jeg kan mærke jeg er "våd" efter en time eller 2)

Det skal nok lige nævnes at jeg fik en ny kæreste for et par mdr. siden og vi bruger kondom. Inden ham, har jeg ikke haft sex (med andre) i ca. 1½ år.

Er der noget man kan skylle/spule sig med, eller findes der noget håndkøbsmedicin?
Svar:
Du skal skynde dig op til lægen og blive podet for chlamydia og måske også svamp. Det lyder som en infektion (selv om konsekvent kondombrug skulle
beskytte) og det skal undersøges. M.h.t. menstruationerne, så lad være med at holde op med p-pillerne før du vil være gravid, det lyder meget rodet.
.
Chance for graviditet med gemt livmoder

Chance for graviditet med gemt livmoder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-11-05 12:00:00

Jeg er 31 år og vi har i 8 mdr prøvet at blive gravide uden held. Jeg er ret overbevist om at jeg har ægløsning og min menstruation er regelmæssig.
Jeg har ifbm gynækologiske undersøgelser og keglesnit fået at vide at min livmoderhals ligger og "gemmer" sig helt ovre i den ene side, og den er svær at undersøge.
Kan dette betyde noget for mine chancer for graviditet?
Altså at sæden simpelthen ikke kommer derop hvor den skal?
Svar:
Sædceller har det med altid at finde vej - de har indbygget kompas! Hverken en kegleoperation eller det at livmoderhalsen drejer lidt skævt skulle således have nogen betydning. De fleste plejer at blive gravide indenfor et år, skulle der gå længere tid, bed din læge om en henvisning til gynækolog.
.
Gravid efter ufrivillig abort

Gravid efter ufrivillig abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-11-05 12:00:00

Jeg er en kvinde på 26 år. I august smed jeg mine p-piller, og blev meget hurtigt gravid, desværre havde jeg en spontan abort i 10. uge, for lige omkring 6. uger siden. Mit problem er at jeg stadig ikke har blødt. Nu gruer jeg for, om jeg er blevet gravid allerede. Min kæreste og jeg har kun haft sex to gange siden med kondom, men begge gange er det sprunget. Så hvis jeg er nu er blevet gravid igen, uden at have fået menstruation en eneste gang siden udskrabningen, er der så overhovedet nogen chance for at det kan blive en vellykket graviditet?
Svar:
Det er jo altid trist at abortere, når man er ønsket gravid. At du ikke har fået menstruation kunne jo tyde på, at du var gravid igen - se at få taget
en graviditetstest i en fart. Der er ingen grund til at tro, at du ikke skulle kunne gennemføre en normal graviditet. Det svære er selvfølgelig
terminsberegningen, når man ikke har en sidste menstruation at gå ud fra, men hvis du bliver scannet af en gynækolog, så er det heller ikke noget problem, et foster i lille størrelse er nemt at lave terminsberegning på.
.

Grim forneden

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   01-11-05 12:00:00

jeg er meget generet af små bumser på mine balder og udvendige kønslæber, det værste er næsten at nogle af dem bliver til virkelig store bylder(især hvis jeg har cyklet meget eller haft stramme bukser på) det påvirker virkelig mit sexliv for jeg føler mig grim og ulækker. er der noget man kan gøre ved det??? der må da findes en creme eller noget!!
er det egentlig normalt eller er det bare mig der er uheldig!?
Svar:
Det du lider af hedder hidrosadenit på lægesprog. Oversat betyder det betændelse i svedkirtler - et noget misvisende navn, idet betændelsen egentlig sidder i hårsækken. Man ser det ofte hos flere medlemmer af samme familie, mest hos kvinderne. Hidrosadenit kan sidde i armhulerne, i furen mellem kønsdele og lår, på balderne og kan være kombineret med acne.
Visse p-piller kan hjælpe, f.eks. Yasmin eller Diane mite som indeholder anti-mandlige kønshormoner. Jeg ville foreslå, at du fik en henvisning til en hudlæge m.h.p. evt. forebyggende behandling. Akut behandling af bylder foretages hos kirurger, gynækologer eller måske plastikkirurger.
.
Risiko for tvillinger og handicappet barn?

Risiko for tvillinger og handicappet barn?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-10-05 12:00:00

Jeg har tre børn, 1 single og tvillinger. Vi kunne egentlig godt tænke os et til barn, men jeg ved at min krop og min mand ikke kan klare at få tvillinger igen. Ved du noget om hvor store chancerne er for at få tvillinger igen? Jeg er næsten 38, og tvillingerne er nu 6 ½ år (de yngste). Derudover er jeg også bekymret for at få et handicappet barn, er det rigtigt at chancerne for at få et handicappet barn stiger i jo højere moderens alder er?
Svar:
Der er to spørgsmål du stiller.

En ting er risikoen for tvillinger - den er minimal. Du skriver ikke om dine tvillinger er enæggede eller tveæggede, eller om der er tvillinger i din familie, men alt andet lige er risikoen lille.
Noget andet er risikoen for misdannelser m.v. i din alder. Det er korrekt at risikoen for mongolisme, som jo er den hyppigste form for misdannelse, stiger efter 35-års-alderen. Men nu er det jo sådan i Danmark, at alle får tilbudt en "screening", dvs undersøgelse for netop kromosomsygdomme.
Alle bliver tilbudt en blodprøve (double-test) samt en nakkefoldsscanning mellem 11-14 uge. Skulle denne test vise mistanke om sygdom hos fosteret, får man tilbudt en fostervandsprøve.
Dette er et landsdækkende tilbud - så gå bare igang!

.
Graviditet og Imurel

Graviditet og Imurel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-10-05 12:00:00

Det er et medicin jeg har taget da jeg har morbus crohn. og nu vil jeg gerne være gravid, og min læge anbefaler derfor at stoppe med imurel. men jeg synes der er for mange forskellige svar på dette, og det gør mig forvirrende. Ved du noget om det, eller kan du henvise mig til en der gør?
Svar:
Imurel er jo et "immunsupprimerende " middel, som du får for din tarmsygdom: Mb. Crohn. Nu ved jeg ikke hvor slem din sygdom er - er du opereret? Hvor længe har du haft den osv.? Når man slår op i bøgerne står der at man helst skal ha været ude af Imurel i 3 måneder før man blive gravid, men der står også, at man kan anvende det under graviditet, hvis det er nødvendigt.
Jeg synes du skal spørge på den afd. du går til kontrol på, de må have nogle retninslinier. For både Mb. Crohn og Colitis ulcerosa (en anden hyppig tarmlidelse) gælder, at nogle får det bedre i graviditeten, andre får forværring, så man skal have sin stamafdeling med på idéen.
.
Utroskab og underlivsproblemer

Utroskab og underlivsproblemer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   28-10-05 12:00:00

Jeg har indledt en diskussion, med en speciallæge i forum´et på www.subsex.dk
Han påstår at underlivsproblemer hos raske kvinder faktisk kun opstår hvis én af parterne er utro. Jeg kunne godt tænke mig at høre din holdning til hans indlæg? Er det ikke osse ret svært for en mand at komme hjem med fremmede bakterier, med mindre at han går direkte fra den ene til den anden kvinde?
Svar:
Jeg ser mange kvinder med diverse underlivsproblemer, uden at man dermed kan sige, at hverken hun eller hendes mand har været utro. Bare behandling med antibiotika for halsbetændelse el.lign ville kunne give underlivsproblemer. Hvis man ustandselig mistænker sin partner hver gang man har et problem, så ender det med et dårligt parforhold.
Chlamydia er en anden sag - den kan man kun få ved direkte kontakt.
.
Er barnløshed arveligt?

Er barnløshed arveligt?

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-10-05 12:00:00

Jeg er 25 år og er netop stoppet med mine p-piller. Jeg har aldrig tidligere været gravid, men nu er min kærste og jeg blevet enige om, at vi gerne vil til at stifte familie. Min kærestes søster har haft svært ved at blive gravid og har været i behandling for dette. Hun er gravid nu. Min fars søster er barnløs og har været i behandling for dette, dog uden resultat. Jeg har spurgt min mor, om hun havde problemer med at blive gravid med min søster og jeg, og det har hun ikke haft. Mine tanker går derfor på, om vi bør bekymre os om, om banløshed er arveligt i vores famile? Kan man få taget en blodprøve eller andre prøver, som kan afklare dette?
Svar:
Barnløshed er ikke arveligt i den forstand, men nogle "tilstande" har det med at gå igen i visse familier, f.eks. PCO (PolyCystisk Ovariesyndrom) som jeg før har skrevet om flere gange. Hvis du har regelmæssig menstruation fejler du næppe noget. Men ellers synes jeg ikke I skal bekymre Jer før I overhovedet har prøvet, så giver det da først problemer. Man kan ikke med en blodprøve se, om man kan få børn eller ej. Skulle det gå så galt, at I prøver et år eller mere uden held, kan I få en henvisning til en gynækolog
.
Progesteronsalve

Progesteronsalve

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-10-05 12:00:00

Jeg er en kvinde i overgangsalderen, 54 år og har ikke haft menstruation i ca 1 år. Jeg synes, jeg døjer en del med hedeture, hovedpine og nedsat seksuel følsomhed og har i den forbindelse fået ordineret progesteronsalve (fra Glostrup Apotek)af min læge. Progesteron havde jeg læst om her på nettet, så recepten blev udskrevet på min foranledning. Andre hormonbehandlinger er jeg mindre interesseret i, da min mor døde af brystkræft. Da Glostrup Apotek selv blander salven findes der ingen indlægsseddel og derfor har jeg nogle spørgsmål til anvendelsen af salven:

1. Har fået oplyst at jeg skal indgnide 6 cm salve i albuebøjningen. Er det korrekt? Skal de 6 cm fordeles på samme arm eller må jeg tage 3 cm på begge arme?

2. Hvor længe skal jeg anvende salven? Uden pauser eller med 6 dages pause hver 3. uge?

3. Hvad er forskellen på naturligt baseret prostagencreme og så den creme/salve, jeg har fået udleveret?

4. Hvilke evt. bivirkninger har cremen?
(Jeg har søgt på nettet, men kan ikke finde flere relevante oplysninger om cremen).
Svar:
Vedr. Progesteroncreme, som laves "magistrelt" på Glostrup Apotek. Så vidt jeg ved er det ligegyldigt, hvor man smører det på, om det er arme eller ben.
På de tyske indlægssedler jeg har set (I Tyskland er det meget brugt) anbefaler de 3 ugers brug og en uges pause - rationalet bag dette forstår jeg ikke helt, men det står der.
Det er da naturligt baseret creme du får, de andre "naturlige" progesteroncremer jeg har set på nettet indeholder ikke ægte progesteron.
Bivirkninger er der nok ikke mange af. M.h.t. brystkræft tror jeg ikke det er undersøgt, til gengæld har man jo ved den "almindelige" hormonbehandling fundet ud af, at det mere er gestagenerne (progesteronlignende stoffer), som er kræftfremkaldende snarere end østrogenet. Ren østrogen er der f.eks. ingen risiko ved at få (men kan kun gives til kvinder, som ikke har sin livmoder).
.

Ømme bryster

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-10-05 12:00:00

Det har før været sådan op til min menses ca op til en uge før og så aftaget men sådan er det ikke mere. Det er dog aftaget lidt den seneste uge men jeg er stadig øm. Kan det have noget med overgangsalderen at gøre? Jeg har ingen sønderlige tegn på overgangsalder. Min menses har sprunget over ca 1 - 2 gange om året de sidste 3 år.
Svar:
Ømme bryster er jo meget ubehageligt. Du har før haft det som PMS (altså mellem ægløsning og menstruation) og nu er det mere, efter hvad jeg kan forstå.
Kommer der noget ud gennem brystvorten? I så fald synes jeg du skal få målt en s-Prolactin. Det er et hormon, som har noget med mælkesekretion at gøre. En måde at slippe for det ville være at tage nogle p-piller, som tog generne - jeg plejer at anbefale Yasmin.
.
Udskydning af menstruation

Udskydning af menstruation

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-09-05 12:00:00

Jeg er 49 år og bruger ingen form for prævention da jeg er blevet steriliseret for en del år siden. Jeg er klar over at man kan udskyde sin menstruation ved at undlade pause når man tager p-piller, men ... Hvordan foregår det når man ikke tager p-piller. Jeg bløder temmelig kraftigt og ville gerne udskyde det en gang imellem. Hvis jeg starter med p-piller lige før eller under menstruation, vil det så stoppe menstruationen med det samme eller hvordan fungerer det? Jeg er godt klar over jeg skal til min gynækolog for at få en recept men det ville være rart at vide lidt på forhånd og jeg har absolut intet kunnet finde på nettet om netop dette problem. Hvor længe skal jeg evt. tage pillerne og hvor ofte kan jeg gøre det.
Svar:
Det er korrekt, at man kan udskyde (eller forhindre) menstruationen ved at fortsætte med p-pillerne i længere tid. Hvis man som du ikke er på p-piller i forvejen, starter man på mens. 1 dag og fortsætter så bare indtil ferien er ved at være forbi. Det skal endelig være såkaldt monofasiske p-piller, dvs. dem hvor pillerne er ens hver dag, ellers går den ikke.
.

Overgangsalder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-09-05 12:00:00

Jeg har brugt LEVO NOVA spiral i 10 år og har fået den fjernet for 3 1/2 md. siden p.g.a. forskellige gener i "blærevejene". (det er en længere historie) Da jeg fik den fjernet fik jeg den kraftigste menstruation jeg kan mindes og præcis samme dato har jeg haft det 2 gange siden. Men nu kommer mit spørgsmål. Denne måned har jeg ikke haft det. Der er ikke kommet så meget som en dråbe, så jeg tænkte på om det kan holde så hurtigt op - lige fra den ene gang til den anden.
Jeg har alle andre symptomer på overg. alder bortset fra hedeture, som jeg er blevet forskånet for (endnu da).
Svar:
På et eller andet tidspunkt skal menstruationerne jo stoppe og hos de heldige stopper den fra den ene dag til den anden. Du kan dog ikke vide dig sikker endnu, blot fordi den er sprunget en måned over. Skulle den komme igen for fuld kraft, synes jeg du skal overveje en ny Levonova (hormonspiral). Den har ikke noget med "blærevejene" at gøre. Det virker jo som om du har været glad nok for de to Levonovaer du har haft og skulle hedeturene blive alt for voldsomme, er den god i forbindelse med hormonbehandling, idet du så kan få lidt ren østrogen ved siden af som gelé, plaster, næsespray eller tabletter.
.

Falsk mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-09-05 12:00:00

Jeg fik for et stykke tid siden en ny mødom.. Hvilket er jeg godt eftersom jeg er en muslimsk pige som skal giftes her om 2 mdr... Men.. Nu er jeg bange for at min kommende mand finder ud af at den er falsk, når vi har samleje første gang.. For jeg har hørt at når han trænger ind, så er der risiko for at han kan mærke at skeden er udviddet.. Passer det...??? Håber du forstår mit spørgsmål.. På forhånd tak.
Svar:
Du skal slet ikke være bange for at din kommende mand kan opdage noget, det passer IKKE at skeden er udvidet, fordi man har haft samleje. Han vil tro, at du er den jomfru han gifter sig med og lad ham endelig fortsætte med det! Held og lykke!
.
Prævention efter fødsel

Prævention efter fødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   22-09-05 12:00:00

For 4 måneder siden fødte jeg en datter ved kejsersnit. Inden graviditeten tog jeg p.piller i over 10 år (jeg er 28 år). Efter fødslen har jeg endnu ikke fået menstruation, trods det jeg kun ammede den første uge. Er det almindeligt at menstruationen endnu ikke er kommet?
Jeg skal nu igang med prævention igen, men er i tvivl. Min læge siger jeg kan begynde på p.piller nu selvom menstruationen ikke er kommet. Men jeg er ikke sikker på at jeg ønsker p.piller igen grundet hormoner og kunstig menstruation. Jeg overvejer istedet spiral, da min kæreste og jeg planlægger at forsøge at opnå graviditet igen om et års tid. Mine tvivl omkring spiral er, at jeg har hørt det kan være farligt for underlivet og påvirke chancen for fremtidig graviditet.
Hvad vil du foreslå: p.piller eller spiral?
Svar:
Jo det er lidt underligt, at du ikke har fået menstruation når du ikke ammer. Dt er vel ikke sådan, at du allerede er gravid igen? Det synes jeg lige du skal udelukke først.
Hvilken form for prævention du skal bruge før næste graviditet er jo lidt op til dig. Hvis du før har haft det godt på p-piller og planlægger ny graviditet om ca et år, synes jeg du skal bruge et af de udmærkede lavdoserede præparater som findes. Enten det mærke du brugte før, eller f.eks. NuvaRingen (p-ringen). Hvis ikke du vil have "kunstig" menstruation, så tag dem dog ud i et, så får du slet ikke menstruation!
Spiral er jo nemt og giver sjældent problemer og selv om den kun skal sidde et år, bliver det jo billigere end p-piller. Om spiral er farligt? Nej, det er den ikke. Det er korrekt, at man ser flere underlivsbetændelser med spiral end p-piller, men det er fordi p-piller beskytter mod infektioner. Begge dele er altså gode alternativer, så det er lidt med smag og behag.
.
Modermærke eller skønhedsplet

Modermærke eller skønhedsplet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-09-05 12:00:00

Jeg er 16 år og det har længe gået mig på at jeg har en skønhedsplet/modersmærke et meget privat sted. Omkring den ydre kønslæbe, men dog ikke så langt nede.Jeg har det meget dårligt med det, jeg synes det er utrolig pinligt. Jeg er bekymret for, jeg måske har fået kraft i den, da den de sidste par år er blevet meget større. Ja faktisk er den ved at falde af. Men jeg tør simpelthen ikke at sige det til mine forældre, eller læge. Jeg er også stadig jomfru, og det er det eneste der holder mig fra det,er fordi jeg synes det er så pinligt. Mit spørgesmål til dig, er om du ved, om det er muligt, at jeg kan få den fjernet, men uden mine forældre eller læge skal vide noget om det.
Svar:
Selvfølgelig skal du opsøge en læge og få set på pletten - det behøver ikke at være din egen læge, måske en vikar. For øvrigt har din egen læge tavshedspligt og siger ikke noget til dine forældre. Det lyder som om man kan fjerne den i lokalbedøvelse. Bed din læge om en henvisning til en gynækolog, så skulle det hurtigt være ordnet. Det er næppe noget farligt, kræft i din alder er uhyre sjældent, men man skal da ikke gå rundt med noget der generer.

.
Nuvaring eller Implanon

Nuvaring eller Implanon

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-09-05 12:00:00

Jeg har nu for første gang besluttet mig for at prøve en hormonbaseret prævention. Jeg har lige været til lægen, hvor jeg bestemte mig for at prøve nuvaringen, da jeg ikke synes om at skulle spise p-piller (er bange for at glemme en pille).

Da lægen remsede alle mulighederne op, nævnte han også Implanon. Da jeg ikke tidligere havde hørt om det, blev det ikke mit valg... men min nysgerrighed blev vakt, så jeg har læst lidt om det på nettet.

Det lyder jo dejligt at man kun skal tænke på prævention hver 3. år, men noget af det der bekymrer mig lidt er den udeblevne menstruation! Derudover har jeg læst, at mængden af frigivet hormon til kroppen er noget større det første år end det sidste... Kan det betyde større risiko for bivirkninger i det første år? Og større risiko for graviditet det sidste år? Hvordan bliver man opmærksom på en evt. graviditet under brug af Implanon, når menstruationen allerede er udeblevet?

Min første indskydelse da jeg hørte om Implanon var, at det nok var til kvinder, der havde født... men er det lige så velegnet til yngre kvinder (jeg er 25 år)?

Hvad ser du af fordele og ulemper ved hhv. Nuvaringen og Implanon?
Svar:
Begge præparater er fremragende præventionsformer for såvel kvinder som har født, som piger der aldrig har været gravide. NuvaRing ligner jo P-piller mest, idet den indeholder begge de kvindelige kønshormoner; østrogen og gestagen. Dosis er dog lille i forhold til almindelige p-piller og sikkerheden er stor da man jo ikke så nemt "glemmer" ringen. Implanon indeholder kun gestagen og svarer dermed til minipiller. Det giver ikke helt så god blødningskontrol, ca 20-25% får slet ikke menstruation og andre får en del pletblødninger. Begge metoder er sikre og man behøver ikke være bange for graviditet. Jeg mener pinden som vi kalder den afgiver nogenlunde den samme mængde gestagen hver dag og sikkerheden er i hvert fald i top i de 3 år den er godkendt til.
.
Slap efter fødsel

Slap efter fødsel

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-09-05 12:00:00

jeg er en pige på 29 og fødte for to år siden en datter. alt forløb ukompliceret dog havde jeg svært ved at presse hovedet ud og hovedet lå derfor i skedeåbningen længe mens det brændte og sveg og føltes som om kødet sprak og blev udspilet utrolig voldsomt. jeg fik et lille klip også, men da udviddelsen foregik så langsomt var det næsten ikke nødvendigt. problemet er at jeg efterfølgende har været utrolig flittig med bækkenbundsøvelser, har også ammet og gjort alt simpelthen for at genoptræne dernede. i følge lægen er alt fint og det tror jeg såmænd også. problemet er at min mands og mit sexliv er fuldstændig anderledes. jeg har altid hørt at man selvfølgelig bliver udviddet af en fødsel men at det trækker sig sammen igen og bliver som før hvis man ikke har fået skader og laver sin bækkenbundsøvelser. vi gik sent i gang med at have sex netop fordi jeg ville være helt optrænet. men jeg er meget udviddet forneden. hånden på hjertet kan jeg dårlig mærke ham selv nåår jeg strammer alt hvad jeg kan. det er IKKE som jeg var før det er sikkert. min mand har under pres indrømmet at jeg er blevet meget slap forneden, og jeg har bargt det på tale med mine veninder som alle har indrømmet det står til på samme måde hos dem. hvorfor er dette et tabu, at man bliver såå udviddet efter en fødsel, at ens sexliv er forandret fuldstændig. kan man gøre noget overhovedet? jeg er så bange for at få barn nummer to da jeg ikke vil udviddes yderligere. min pige var ikke stor og hendes hoved lille. tænk hvis den næste bliver et stort barn og jeg bliver endnu løsere forneden. jeg fortryder bitterligt at jeg ikke fik kejsersnit da jeg har meget svært ved at leve med at have så slap en skede. jeg føler faktisk mit sexliv er blevet ødelagt. jeg er også lidt arrig over at man som kvinde først finder ud af den slags bagefter. at det er sådan et tabu. er det bare noget jeg må affinde mig med. kan jeg gøre noget ved det her? hvis du vil anbefale stillinger hvor man mærker hinanden mere, hvilke er det så. på forhånd tak.
Svar:
Det lyder da kedeligt, at dit sexliv er blevet så anderledes og dårligt efter en fødsel. Du skriver at du har genoptrænet din bækkenbund, har nogen checket, at det er de rigtige muskler du har optrænet? Er du virkelig gabende forneden eller føler du det kun? Hvis du er, så skal du skynde dig at få de børn du vil have og så derefter få lavet et lille plastisk indgreb og blive "strammet op". Det hjælper mange kvinder i din situation. Prøv at tale med en gynækolog om det, måske er det ikke mere end at det kan foretages i lokalbedøvelse. Dog kan man ikke føde den normale vej efter indgrebet.
.
Cyste på æggestokken

Cyste på æggestokken

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   05-09-05 12:00:00

Jeg er netop kommet hjem fra sygehuset efter kontrol af en cyste på højre æggestok som ved et tilfælde blev fundet for en måned siden, hvor jeg blev henvist fra egen læge til kontrol for om jeg var gravid udenfor livmoderen. Da cysten blev opdaget var den 4,7 cm og nu måler den 6,5 cm. Lægen der scannede mig idag til kontrollen sagde at alt ellers var fint - mit blodprøveresultat fra første tjek var fint ( 34 ifht til de tilladte 35 - og jeg var gravid på tidspunktet hvilket åbenbart kan forhøje denne værdi ) men af en eller anden grund er jeg bare super bange nu. Jeg skal have lavet en kikkertoperation og jeg er bare så nervøs. Jeg er 31 år har 3 børn og er ellers sund og rask. Føromtalte graviditet er grundet andre omstændigheder afbrudt og efter dette indgreb er jeg påbegyndt p-piller igen. Skulle p-piller ikke kunne få en sådan cyste til at forsvinde? Hvad hvis cysten brister nu den er så stor? Jeg er dybt frustreret utryg og bange og selvom alle i min nærvær forsikrer mig om at det ikke er noget at være bange for så er jeg det alligevel. Kan du berolige mig lidt??
Svar:
Cyster på æggestokkene er jo meget almindelige, hvadenten man er gravid eller ej. Din blodprøve - CA 125 - er jo normal, det er den der siger noget om man skal være bange for om cysten kan være ondartet eller ej. Mange ting kan give en forhøjet CA 125, bl.a. graviditet.
Jeg synes det er en god idé at du har fået p-piller, tit forsvinder cyster af den grund. Du bør selvfølgelig blive scannet før en evt. kikkertoperation og med lidt held kan du bare gå hjem igen. Måske skal du have p-pillerne 1-2 mdr. før cysten forsvinder.
.
Endometriose og graviditet

Endometriose og graviditet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-08-05 12:00:00

Jeg har for lidt over et år siden ved laparoskopi fået konstateret endometriose i meget mild form. Forud for det havde jeg forsøgt at blive gravid i et halvt års tid uden held, og derfor blev passagen gennem æglederne undersøgt ved samme lejlighed. Alt så fint ud, fik jeg at vide, og siden jeg også har en provokeret abort i journalen skulle det nok kunne lade sig gøre at blive gravid igen. Efter undersøgelsen blev jeg sat på P-Piller (Lindynette), men efter 5 mdr stoppede jeg for jeg gerne ville videre i barneprojektet. Nu, efter 9 mdr, er der stadig ikke nogen graviditet, og jeg er blevet helt i tvivl om jeg overhovedet får ÆL mere. For nyligt læste jeg at monofatiske kombinationspiller kan give årelange forsinkelser i forhold ÆL for sådan en gammel kone som mig på 34 år, der aldrig har fået børn. Kan det passe? Tester jeg for ÆL får jeg sjældent andet end et spor af en streg nr 2, sidste gang var der dog et voldsomt udslag i 2 dage! Jeg er ved at være godt frustreret men er også i tvivl om jeg bare er alt for utålmodig. Er det på tide at gå igang med en udredning? Vil lægen evt. henvise mig? Er der hjælp at hente for endometrioseramte til en graviditet? Hvor gode chancer er der? Jeg er iøvrigt sund og rask, lever sundt og har en BMI på 22 og min mand har 2 børn fra et tidligere ægteskab.
Svar:
Endometriose (livmoderslimhinde "forkerte" steder, f.eks. på æggestokkene, i bughulen m.v.) er i sig selv et problem, når man gerne vil være gravid, men det virker jo ikke som om du er så hårdt ramt. P.piller er jo en god behandling for at holde endometriosen nede. P-piller giver ikke langtidsvirkning hvad angår ægløsning. Du bør få foretaget en blodprøve (s-progesteron) på ca 21. dagen i din cyklus, så man kan se om du har ægløsning. Har du ikke det, skal du stimuleres med hormoner for at blive gravid. Barnløshedsbehandling er en specialistopgave, så du bør henvises til en gynækolog. Du kan læse mere om endometriose og barnløshed m.v. på www.endo.dk. Endelig, som du selv siger, så er du jo ikke helt ung, så du bør ikke vente længere.
.
Blødning efter abort

Blødning efter abort

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-08-05 12:00:00

Jeg er en 39 årige kvinde som i juni fik en abort , jeg var utrolig ked af at skulle tage dette svære valg, men min alder, astma overvægt m,m fik mig til at beslutte dette.
Siden min abort har jeg haft kraftige mens hver gang, samt en gang underlivsbetændelse, det er som om min blødning bliver kraftigere for hver gang jeg har haft det siden aborten.
Dette påvirker mig meget psykisk, men også fysisk da jeg er super træt den uge det står på. Jeg har måtte købe de største tema bind, men trods det bløder jeg igennem flere gange om dagen.
Før aborten havde jeg kun almindelig blødninger. Kan der være sket noget under aborten?
Svar:
Umiddelbart skulle en provokeret abort ikke ændre noget ved dit blødningsmønster, det virker jo som om du bløder regelmæssigt? Det er nok snarere et tilfældigt sammentræf, idet menstruationerne ofte bliver kraftigere jo ældre man bliver. Den bedste løsning for dig er en hormonspiral (Levonova), den ville løse både dit blødningsproblem og dit præventionsproblem. Tal med din læge om det, mange praktiserende læger kan selv sætte den, ellers kan du blive henvist til en gynækolog.
.
Betændelse i livmoderen

Betændelse i livmoderen

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-08-05 12:00:00

Jeg håber, du kan svare på mine spørgsmål :
Jeg har 2 gange inden for 1 år fået konstateret betændelse i livmoderen (behandlet med Flagyl) jeg har begge gange spurgt min læge, hvad dette skyldes, men hun har ikke kunne give mig noget svar.
Jeg er blevet test for celleforandring & klamydia, jeg havde ingen af delene.
Jeg plet-bløder en hel del mellem mine mens. og har nu for 3. gang skiftet p-piller (Cilest, Econ, Gracial), til trods for alle disse problemer med mit underliv og manglende svar fra min læge, vil min læge ikke give mig en henvisning til en gynægolog, hun slår det hen med, at vi jo lige må se tiden an....
Håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Du skriver desværre ikke hvor gammel du er, men med det blødningsmønster, som åbenbart ikke kan styres af P-piller (og alle de 3 mærker du har prøvet er gode), bør du bestemt ses af en gynækolog, som kan foretage en ultralydscanning - evt. en vandscanning - for at se om du har en polyp siddende oppe i livmoderen. Den ville nemlig give præcis de symptomer du skriver om og polypper er meget almindelige. Hvorfor du har betændelse i livmoderen ved jeg ikke, men spørger mig selv - har du det hvis Flagyl ikke hjælper? (Underlivsbetændelse er sjældent medens man spiser p-piller). Hvis din læge har en kompagnon, så prøv at snak med vedkommende om en henvisning, ellers er alternativet at skifte læge.
.
P-piller og epilepsi

P-piller og epilepsi

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-08-05 12:00:00

Min datter har epilepsi, og får medicin både Orfiril og Lamictal. Jeg har hørt at man skal passe på med P-piller i den situation. Ville det være bedre til hende med Spiral?
Hun blir snart 18 år. Jeg er i syv sind. Håber du kan hjælpe.
Svar:
Såvidt jeg kan se, er der ingen fare ved de to midler og P-piller, så det er op til dig og din datter. Men der findes små fine spiraler til piger som ikke har været gravide, så hvis hun vil have færre piller at huske på, kunne en spiral - Flexi-T - også være en god idé. Eller hvad med en p-stav - Implanon. Der findes mange forskellige ting at vælge mellem.
.
Fjernelse af æggeleder

Fjernelse af æggeleder

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-07-05 12:00:00

Jeg er 41 år og har i de sidste mange år forsøgt at blive gravid uden held. Efter udredning på en fertilitetsklinik er det nu besluttet at min venstre æggeleder skal fjernes, idet den ser en smule udvidet ud på røntgenbilledet. Fjernelse af æggelederen skulle forøge chancen fior graviditet ved IVF behandling. Desværre er min mand tøvende overfor valg af IVF behandling og derfor spørg jeg - hvis det ender med at jeg kommer i IVF behandling pga min mands modvilje - om den æggeleder der er tilbage kan "tage sig af" begge æggetokke - altså opfange det befrugtede æg, hvis jeg skulle være så heldig ?
Svar:
Grunden til at man fjerner syge æggeledere før IVF-behandling (reagensglasbefrugtning) er, at aflukkede æggeledere kan virke nærmest som en sugetragt, dvs. at når man har placeret det eller de befrugtede æg i livmoderen, så ryger det ud i æggelederen.
I din situation er det derfor en god idé at evt. også sterilisere dig på den anden side.
M.h.t. hvordan æggelederne ter sig i forbindelse med IVF, så er et af formålene netop at undgå dem. Ægget bliver placeret, der hvor det skal være. Jeg tror at IVF er en rigtig god idé i din alder, du må se at få din mand overbevist!
Held og lykke.
.

Diana mite

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-07-05 12:00:00

Du har i et tidligere svar skrevet: "Diane mite giver man helst kun ½ år p.g.a. den øgede risiko for blodpropper". Hvor farligt er det at tage Diana mite hele tiden? Jeg er 26 år. Min læge ser ikke noget problem i det, MEN nu er jeg blevet i tvivl om hvad jeg skal tro - ville nødig ende med at få en blodprop.
Svar:
Problemet med Diane mite - som ellers er en god p-pille til behandling af acne og øget hårvækst - er, at firmaet har advaret om den øgede risiko for blodprop i ben og lunger og bedt os om at skifte folk over på et andet præparat, f.eks. Yasmin, som også har de nævnte egenskaber. Jeg er enig i, at det er svært at sige til en kvinde som har fået Diane mite i 5-10 år at det er farligt, så nogle gange nøjes jeg med at bede hende bruge støttestrømper når hun skal ud og flyve o.lign.Men jeg oplyser altid om risikoen.
.
Ømt fødselsar

Ømt fødselsar

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-07-05 12:00:00

Jeg har født 2 gange - første gang blev jeg klippet - anden gang for 2 år siden - sprækkede jeg i det gamle ar. Efter den sidste fødsel har arret været meget ømt - jeg kan ikke cykle en tur uden at jeg får meget ondt i arret. Samtidig har jeg meget udflåd ved ægløsning med deraf følgende svien og kløen. Er det vulvodyni? Kan man evt. få rettet op på det tykke ar (det føles som en pølse på kanten af skedeåbningen)? Jeg har ikke kunnet finde noget litteratur omkring fødselsar, så er det meget ualmindeligt at få ondt i det?
Svar:
Jeg mener slet ikke man skal finde sig i et ømt fødselsar, som regel kan man nemt ordne det ved et mindre indgreb, hvor man fjerner det gamle arvæv og laver et nyt, mindre ar. Nogle gange kan det hjælpe blot at pensle arret med lapis. Bed din læge om en henvisning til gynækolog m.h.p. at vurdere om det kan foretages i lokalbedøvelse.
M.h.t. udflåd ved ægløsning så er det nærmest "normalt" at det øges i de dage, men ikke at det svier og klør. Det har intet med vulvodyni at gøre. Nu skriver du ikke hvilken form for prævention du bruger, visse former kan afhjælpe netop det problem - tal med gynækologen om det samtidig.
.
Neogynon P-piller

Neogynon P-piller

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   24-07-05 12:00:00

Jeg læste indlægget omkring p-piller og blodpropper her på hjemmesiden, og blev ærlig talt temmelig bekymret. Du nævnte nemlig at der kun er et "gammelt" præparat tilbage på markedet og det er Neogynon. Lige præcis det mærke som jeg tager. Er der forbundet nogen særlig risiko ved den pille? Jeg har læst at den "opfører " sig anderledes end mange af de andre præparater, da den også bruges som fortrydelsespille, dvs. man bliver gravid og så går pillen ind og "annullerer" graviditeten. Hvor mange af de andre præparater forhindrer graviditet. Disse ting fik jeg ikke noget at vide om af min læge, og det er jeg lidt fortørnet over nu, da jeg synes det virker som et skrapt præparat. Grunden til jeg fik det for måske to år siden var, at jeg tog gynera, men med dem kunne jeg ikke springe mine pauser over når jeg havde brug for det, for blødningerne kom alligevel. Jeg bad om noget stærkere og fik Neogynon.
Jeg mistænker lidt Neogynon for at give mig nogle slemme migrænelignende hovedpineanfald, som jeg får i de dage hvor jeg holder pause med mine piller. Særlig en bestemt dag, to dage før jeg skal starte på pillerne igen, kan jeg ikke holde noget ud pga. dundrende hovedpine. Ofte bliver jeg også helt hysterisk, sur og meget meget ked af det og kan græde over ingenting.
Jeg overvejer stærkt at holde nogle måneders pause med p-pillerne, da jeg ikke synes det er rart at have det sådan. Og så overvejer jeg at starte på nogle mildere igen bagefter, men vil jo gerne kunne springe pauserne over når jeg skal på ferie osv. Hvordan kan det være at Gynera ikke var stærke nok til mig? Kan det være fordi jeg er ret overvægtig? Har jeg nogen grund til at være bekymret over Neogynon?
Svar:
Det er rigtigt at du får et af de "gamle" 1. generations P-piller - Neogynon. For det første bruges de ikke længere som abortpille, nu bruges kun ren gestagen (levonorgestrel) 2 tabl à 750 mikrogram (Postinor eller NorLevo). Det du tænker på er Tetragynon som for længst er gået ud. Alle P-piller virker mod graviditet på op til flere måder, bl.a. ved at forhindre ægløsning, ændre slimhinden i livmodern samt ændre slimen i livmoderhalsen. Dette gælder også minipiller.
Generelt bruger vi nu så lavdoserede p-piller som muligt, men nogle har så mange blødningsproblemer, så man er nødt til at bruge de ældre, som du får. Som jeg skrev er faren ved at være gravid langt større end at spise p-piller, medmindre man er positiv for faktor V Leiden-mutationen.
Du skriver ikke om du kan tage Neogynon ud i et uden at få gennembrudsblødninger eller om du slipper for hovedpinen hvis ikke du holder pause?? Det kan jo være sådanne ting som kan være med til at vælge den p-pille som passer bedst. Jeg giver også Neogynon i nogle tilfælde (og mange af os spiste jo den slags i årevis, da vi var teenagere). Er man ung og sund og rask og ikke-ryger og har normalt blodtryk og ikke kendskab til blodpropper (i ben og lunge) i familien, mener jeg ikke der er den store risiko.
.
Levonova spiral

Levonova spiral

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   19-07-05 12:00:00

Jeg er begyndt på P-piller, men har meget kvalme og bryder mig ikke om tanken om at spise hormoner. Jeg er 43 år. En gynækolog anbefalede mig Levonova og hertil har jeg en række spørgsmål: Jeg formoder, at jeg får mindre hormon i kroppen af levonova end jeg gør ved p-piller, hvor stor er forskellen? Er der færre eller flere bivirkninger end ved p-piller? Hvis jeg skifter fra p-piller til levonova eller omvendt, skal jeg så indstille mig på en ny tilvænningsperiode med ekstra kvalme f.eks hvad p-pillerne angår? Ændrer levonova på menestruationens regelmæssighed? Jeg har læst, at menestruationer for mange kvinder forsvinder helt, når man får opsat levonova. Samtidig er der nogen, der mener, at menestruation er en udrensning, som er god for kroppen, men det er måske bare en myte? Får man levonova opsat hos egen læge eller er der valgmuligheder?
Svar:
Jeg kan ikke forstå hvorfor du ikke kan bruge pessar efter en keglesnitsoperation, hvem har dog bildt dig det ind?
P-piller lyder ikke som nogen god idé for dig. Levonova er til gengæld en rigtig god form for prævention for langt de fleste kvinder. Den indeholder kun et hormon - gestagen (minipillehormonet), som afgives i en meget lille daglig dosis inde i livmoderen, dvs. kun en mikroskopisk del kommer ud i kroppen, om nogen overhovedet.
Levonova ændrer ikke på din cyklus, men sommetider gør den livmoderslimhinden så tynd, at der ikke er noget at bløde af - dvs. man får ikke menstruation. Det er de fleste kvinder meget tilfredse med. Så kan man kalde det en bivirkning eller en fordel! Den "udrensning" du taler om, er ganske rigtigt en myte i forbindelse med P-piller eller anden form for hormonel prævention, kun i naturlig cyklus er den vigtig.
Nogle praktiserende læger og alle gynækologer kan opsætte spiralen - spørg din læge ad.
.
Ufrivillig barnløs

Ufrivillig barnløs

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-07-05 12:00:00

Jeg er en Q på 27 år, jeg og min kæreste skal giftes næste år i april. Henrik er 26 år. Vi har i snart 6 år prøvet at blive gravide uden held. Jeg har gennemgået en kikkertoperation, de fandt intet, kun noget med at mine tarme var groet sammen, men det skulle ikke have betydning. Henrik er også blevet tjekket, i 2001 gennemgik vi 3 insemeneringer uden held. Vi er nu sendt videre i systemet, til Odense sygehus med følge af kunstig befrugtning. I 2002 satte vi projeket barnløshed i bero, og der er siden ikke sket noget. Jeg har aldrig taget p-piller el.lign da vi har en sygdom i familien der hedder venetrombose( ikke stavet rigtigt) vi mangler et stof i blodet der gør, at vi ikke kan tåle hormonerne.

Jeg begyndte at bløde allerede som 13 årig, hver måned er yderst smertefuld med kramper, kvalme og lammelse fra knæ og i ryggen, tit har jeg ikke kunnet holde på et arbejde pga 1-2 sygemeldinger i hver måned, hvem gider også have sådan een..

Nu er mit spørgsmål, kan smerterne have gjort mig steril ?

Jeg har altid lidt meget af underlivssvamp, min læge/gynækolog har spist mig af med medicin, men det kommer ligeså hurtigt som medicinen ophører. Min gynækolog foretog en udskrabning på mig for et par år siden. Indenfor det sidste år har jeg nu også smerter i forbindelse med min ægløsning.

Jeg var hos gynækologen i onsdags og han sagde alt så fint ud, men han kiggede nærmest ikke på mig. Jeg blev scannet og så "trykkede" han på 3 muskler i mit underliv som gjorde ekstremt ondt, de var åbenbart anspændt.

Hvordan kan man fastslå sygdommen endometriose ?

Håber du kan hjælpe
Svar:
Det var da en trist historie du skriver om og der er flere ting du nævner:

1. Bækkenbundsmyoser - ikke for at det har noget med barnløshed at gøre, men det skaber tit problemer alligevel. Hvis det gør ondt når man trykker på musklerne i din bækkenbund, så har du infiltrationer i bækkenbunden - bækkenbundsmyoser og det skal kureres med udspændingsøvelser, dem fik du nok med fra gynækologen eller du blev sendt til en fysioterapeut med forstand på den slags.

2. Endometriose - det har du ikke, det ville man have set ved kikkertundersøgelsen. Dine symptomer kunne dog tyde på det - mange smerter ved ægløsning og menstruation. Har du bedt om kopi af din journal og set hvad der står?

3. Man bliver ikke steril af smerter.

4. Venetromboserne - du har nok det som hedder faktor V Leiden mutationen, det er en ret hyppig genetisk faktor (knap 10% af befolkningen har den) og den disponerer for blodprop i ben og lunger og til disse kvinder fraråder man P-piller.

5. Underlivssvamp. Hvis du har det så tit, så bed gynækologen om at få sendt en prøve til Statens Seruminstitut - de er interesserede i den slags prøver, laver ekstra undersøgelser m.v. og finder ud af den helt rigtige behandling.

6. Vedrørende problemet med at blive gravid - overlad dig trygt i hænderne på lægerne på fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital - de er helt OK.
.
Blærebetændelse

Blærebetændelse

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-07-05 12:00:00

Jeg har født 2 børn senest for 1 år siden og siden jeg var 16 år har jeg lidt at hyppige blærebetændelser.
Det offentlige system har jævnligt undersøgt mine nyrer og urinveje og jeg har også været hos mange gynækologer idet jeg efter de mange pencillinbehandlinger lider at nærmest kroniske underlivssmerter, svamp osv. Problemerne opstår som hovedregel efter samleje med min mand som jeg ligeledes har været seksuel aktiv med siden jeg var 16 år.
Nu er jeg så efterhånden desperat da det rent ud sagt ødelægger mit liv. jeg er konstant på pencillin, svampekure, og vores sexliv er meget berørt til stor ærgelse for os begge.
Jeg kan ikke gå stramme bukser, det skal være bomuldsbukser og trusser, jeg kan ikke gå i svømmehal både pga af klorvandet og pga jeg ikke kan have badetøj i polyester på osv osv.
Har i nogle ideer eller løsninger på mit problem?
Svar:
Såvidt jeg kan læse udfra dit brev, har du mange forskellige problemer, som ikke nødvendigvis hænger sammen. Hyppige blærebetændelser udredes på den måde du beskriver, med undersøgelse af blæren og nyrene og man giver af og til langtidsbehandling med lavdosis antibiotika i 3-6 mdr.
Problemet er selvfølgelig, at antibiotikabehandling hos nogle giver svamp i efterforløbet og det skal jo så også behandles. Jeg vil foreslå, at du i forbindelse med antibiotikabehandling næste gang prøver at forebygge svampen ved at holde miljøet surt i skeden, f.eks. med Eco-Vag, som indeholder mælkesyrebakterier.
De kroniske underlivssmerter er et andet problem man tit ser ved langvarige underlivs/blærebetændelser. Det er smerter som tit vedvarer efter at infektionen er behandlet og som ofte giver netop smerter ved eller efter samleje. Det er ret nemt at undersøge for, det kan enhver gynækolog i hvert fald. Behandlingen af bækkenbundsmyoser er udspændingsøvelser (og ikke mere penicillin).
.

Condylomer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   08-07-05 12:00:00

Jeg har fået konstateret kønsvorter, og har surfet på nettet om alt mulig information, men jeg kan ikke blive helt klog på det med hensyn til smitte.. er det rigtig forstået at har man først fået smitten/viruset, så vil man fremover kunne smitte sin partner hvis man ikke bruger kondom. Jeg tænker sådan, at når jeg får mig en fast kæreste, og ikke ønsker at bruge kondom mere, vil han så blive smittet? Eller smitter det kun i udbrud?
Svar:
Condylomer eller kønsvorter skyldes virusinfektion med HPV-virus. Denne virustype er i familie med det HPV-virus som forårsager celleforandringer på livmoderhalsen (og livmoderhalskræft), men er ikke farligt. Op imod 75% af alle unge er på et tidspunkt smittet med HPV-virus af forskellig type, så man kan ikke bruge sit liv på at gå rundt og være bekymret for det.
Condylomer smitter stort set kun medens de er der, ligesom fingevorter. Man anbefaler at bruge kondom indtil vorterne er væk, men ikke derefter. Det er korrekt at viruset så bliver overført, men det må man leve med.
M.h.t. den type HPV-virus som laver celleforandringer er man igang med at vaccinere småpiger, for at på længere sigt prøve at udrydde sygdommen livmoderhalskræft, men da condylomer er godartede vil de ikke komme ind under dette program.
Condylomer behandles på forskellig vis: Man kan pensle dem med Podofyllin (Condyline, Wartec) eller Aldara, man kan brænde, fryse eller klippe dem væk eller hvis de er meget udbredte kan man laserbehandle dem.
HUSK at sikker sex med kondom ikke kun beskytter mod HIV, men også mod chlamydia og condylomer!
.
Blødning ved sex

Blødning ved sex

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   06-07-05 12:00:00

Jeg har aldrig blødt under sex, ikke engang første gang. Jeg har haft sex regelmæssigt i mange år nu, og jeg har aldrig oplevet det før. Er det normalt, og hvad kan det skyldes..? Jeg er på p-piller, så det var ikke menstruation, og det stoppede kort tid efter. Jeg er lidt urolig.
Svar:
Alt andet lige er det ALDRIG normale at bløde i forbindelse med samleje. Du skal selvfølgelig gå op til din læge og blive undersøgt aller først og få foretaget celleprøve, blive podet for chlamydia m.v.. En lille polyp på livmoderhalsen ville kunne bløde som du beskriver til f.eks. Hvis ikke lægen kan finde en oplagt årsag, bør du henvises til en gynækolog m.h.p. en ultralydscanning.
.
Store kønslæber

Store kønslæber

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   15-06-05 12:00:00

Det er meget irriterende og ubehageligt, de bliver altid klemt og det er aldrig rart at have undertøj på. Når jeg har løse bukser på kan jeg også mærke hvordan mine lår gnider sig imod dem, meget væmmeligt og stramme bukser er heller ikke noget de trives med.
Jeg vil rigtig gerne ha dem opereret, men hos en med erfaring.
Hvem vil du anbefalle?
Når man læser om sådanne operationer står der altid at der er en risiko for at miste følsomheden, men hvor stor er risikoen?
Er der andre ting man skal være opmærksom på når man vælger at få det gjort?
Jeg vil også gerne vide hvor gammel du synes man skal være?
Mange siger jo at man skal være færdig med at vokse før man får det gjort.
Hvad kan der ske hvis man få det lavet mens man stadig vokser?
Håber du vil hjælpe mig med alle mine spørgsmål.
Svar:
Du skriver ikke hvor gammel du er, men der er ikke nogen præcis aldersgrænse nedad. Jeg skal operere en på 14 år i næste uge. Den yngste jeg har sendt til operation på hospital (på børnekirurgisk afd.) var 10 år.
Jeg har stor erfaring og det har sikkert mange af mine kolleger også. Vi opererer når de ydre kønslæber generer ved sport o.lign. ikke p..g.a. det kosmetiske.
Jeg laver det næsten altid i lokalbedøvelse, så man skal acceptere at blive stukket med en nål. Bagefter anbefaler jeg "isbind" (fugigte gammeldags tykke bind, lagt i fryseren) det første døgn. Hvis man bliver opereret af en med erfaring er der ingen problemer med følsomheden bagefter. Tal med din læge og bliv henvist til en gynækolog.
.
Smerter under samleje

Smerter under samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   14-06-05 12:00:00

Hejsa. Jeg prøver nu at skrive til dig, da jeg ikke længere ved hva jeg skal stille op. Jeg er en pige på 21 år. Jeg dyrkede sex for første gang da jeg var 18 år siden har jeg haft samleje højst 10 gange. Hver eneste gang har det gjort pokkers ondt! ( det skal lige siges at det har været med forskellige partnere, så størrelsen kan jo ikke have noget at sige). Jeg har efterhånden mistet lysten til sex, da jeg er blevet bange for at det også vil gøre ondt næste gang, og næste gang osv. smerterne er både indre og ydre. allerede ved forspillet(petting) begynder jeg at få en brændende og sviende fornemmelse ved mine indre kønslæber og når vi så kommer til selve "akten" får jeg enorme indre smerter. Samtidig har jeg meget svært ved at slappe af, da det føles som om jeg skal på toiletet. jeg har endnu ikke kunnet gennemføre et samleje uden disse voldsomme smerter, og samtidig kan jeg heller ikke konsentrere mig om at gøre det godt for min partner, da jeg ikke kan abstrahere fra smerten! efter samlejet er jeg voldsomt hævet, mine indre kønslæber +klit er måske 2-3 gange størrelsen. Jeg får også svamp hver gang jeg har haft samleje (hvilket er endnu en vigtig faktor der gør jeg ikke har lyst). Jeg har fået lavet en g.u hos min læge, da jeg tænkte om det evt. kunne være svamp eller måske en form for kønssygdom, men hun kunne heller ikke se noget usædvanligt/unormalt. Er efterhånden ved at ha opgivet nogensinde at få et velfungerende sexliv/forhold. Håber virkelig du kan hjælpe mig, da jeg er frygtelig frustreret og fortvivlet!
de bedste hilsener fra skorpion 21 år.
Svar:
Du skal se at få en henvisning til en gynækolog hurtigst muligt. Det første der falder mig ind, når jeg læser din historie, er vulvodyni. Du har i hvert fald en del af symptomerne; smerter, svien og brænden ved berøring bl.a. Du har sikkert også fået infiltrationer i bækkenbunden i løbet af de 3 år.
Det bedste er, at få en tid hos en gynækolog og så møde op med hævelse og svamp m.v., så der er noget at "vise frem". det gør det nemmere for os andre.
.
Beregning af ægløsning

Beregning af ægløsning

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   11-06-05 12:00:00

Jeg er en pige på 27 år der siden oktober sidste år, har prøvet at blive gravid. I de første 3 måneder uden p-piller kom min menstruation på 28. dagen + /- en dag. Så steg min cyklus til 31 dage og nu de sidste tre gange er der gået mellem 35 og 40 dage imellem blødningerne. Jeg har derfor svært ved at beregne min ægløsning. Har prøvet ægløsningstest, men disse har ikke givet mig noget svar, jeg kunne bruge til noget. Er det mig der er hysterisk eller vil det være reelt nok at opsøge min læge, selvom vi kun har prøvet i 8 måneder?
Svar:
Jeg synes bestemt du skal gå til lægen med dit problem. Jeg tror nemlig ikke du har ægløsning og så bliver man jo heller ikke gravid. Det lyder som om du har PCO (PolyCystisk Ovariesyndrom), en ret almindelig tilstand (findes hos ca 20% af kvinder i fertil alder). Læs mere på www.pcoinfo.dk. Behandlingen er til dels sukkersygemedicin, til dels hormoner for at lave æg. Men det kan en gynækolog hjælpe dig med.
.
Progesteron creme

Progesteron creme

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   10-06-05 12:00:00

Vi er nogle kvinder i overgangsalderen der har brugt ProgestaCare i snart et halvt år, og dermed kunnet undvære hormoner på resept.
Nu har vi fået problemer med at skaffe cremen fra Norge.
Den er lavet af yamsroden og vi vil helst undgå igen at skal tage hormonpiller, da de jo kan være kræftfremkaldende.
Et er at lægemiddelstyrelsen forbyder salget i Danmark, men hvorfor kan den så ikke bare blive reseptpligtig ?
jeg undrer mig ...
Svar:
Naturlægemidler er aldrig på recept i Danmark og derfor kan ProgestaCare heller ikke blive det. Det skulle dog ikke være noget problem at købe det over nettet og det bliver det jo tit billigere af. At sige at hormoner kan være kræftfremkaldende synes jeg er lidt kategorisk, de beskytter jo også mod visse former for kræft, hvis ret skal være ret. Og det har du ingen garanti for med naturlægemidler, da de aldrig er videnskabeligt undersøgt. Til gengæld kan det være farligt at bruge naturlægemidler, hvis man glemmer at oplyse om det, når man skal opereres, f.eks.
.
Manglede blødninger

Manglede blødninger

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   31-05-05 12:00:00

Jeg er en pige på 38 år. Jeg holdt for 4 mdr. op med P-piller og min mand og jeg har siden brugt kondom - ikke nogen permanent løsning. Jeg har altid fået min menstruation til tiden, men nu er der gået mere end halvanden måned over tiden. Jeg er ikke gravid, og har været hos min læge, der siger, at jeg bare skal have tålmodighed og vente.
Kan dette virkelig passe ? Jeg har ikke fået en underlivsundersøgelse eller lign. og jeg føler mig bare rigtig utilpas i min egen krop. Skal jeg vikelig bare vente til det kommer og hvor længe skal jeg vente ? Hvad med denne venteperiode - er jeg sikker på ikke at kunne blive gravid eller hvordan skal jeg forholde mig? Jeg skal lige tilføje at vi har en søn på 7 år, jeg har fået 2 keglesnit tidligere, og har taget P-piller indtil for 4 mdr. siden, hvor det endelig blev konstateret at jeg ikke kunne tåle dem pga. migræneanfald.
Svar:
Selvfølgelig er det ikke normalt ikke at have menstruation i 4 måneder efter P-piller-ophør. Jeg synes du skal se at få en henvisning til en gynækolog m.h.p. ultralydscanning, så man kan se hvordan livmoder og æggestokke ser ud. Der findes jo nogle, som går i overgangsalder tidligt. Man kan også måle dit FSH (FollikelStimulerende Hormon), det er en blodprøve, som siger noget om hvordan æggestokkene fungerer (eller rettere hvor meget hypofysen (oppe i hjernen) skal "piske" på æggestokkende for at få dem til at bestille noget. Er værdien under 10 er du ikke i overgangsalder (og kan stadig blive gravid), er den over 40-50 er du i overgangsalder. Er den der imellem, kan den svinge lidt op og ned. Det kan gynækologen vejlede dig om.
.
Spontane aborter

Spontane aborter

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-05-05 12:00:00

Hej! Jeg er 35 år og aborterede spontant for en måned siden i uge 10+1, men embryoet var angiveligt dødt omkring uge 6. Mit hcg er stadig >10 - hvor lang tid varer det normalt, før det er helt nede? Blødningen ophørte for mere end to uger siden. Det var min tredje spontane abort på halvandet år, men kun de to sidste er blevet bekræftet af lægen, så jeg får ingen udredning endnu. Kan begrundet mistanke om en hormonforstyrrelse ikke føre til en udredning inden tredje bekræftede abort...? Det er en opslidende tanke at skulle igennem det hele en gang til - især hvis man har en ide om, hvad der er galt.
Svar:
Hvis man skal udredes for "habituel abort", dvs. 3 spontane aborter i træk, så skal der være "bevis" for graviditeten, men det er nok med en positiv graviditetstest. Derefter kan man blive henvist til en gynækolog. Så foretager forskellige undersøgelser og blodprøver og eventuelt henviser til Rigshospitalet (hvis man bor på Sjælland) til behandling. En del af disse undersøgelser er ganske dyre og derfor kræves det 3 aborter.
Men - man kan jo starte i det små - måle FSH og LH under menstruation (overordnede hormoner fra hypofysen oppe i hjernen) samt progesteron på ca 21 dagen (ved en cyklus på 28 dage).
En gynækolog kan foretage ultralydscanning med vand for at se om livmoderhulen ser normal ud. Videre undersøgelser f.eks. kromosomanalyser på dig og din mand m.v. er dyre, så det er først næste trin. Du skriver jo ikke om du har børn eller det er de første graviditeteter. Det spiller også ind i vurdering og udredning.
M.h.t. hvorlænge HCG-værdien kan være positiv (> 10) så kan der snildt gå 6 uger, den skal bare falde hele tiden ellers sidder der noget tilbage.
.
To mulige fædre

To mulige fædre

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   26-05-05 12:00:00

Jeg er gravid og er i 26 uge. Der er to mulige fædre. Den 8 dec 2004 havde jeg samleje med min exkæreste ved midnatstid. Den 9 dec kunne jeg tydeligt mærke, at jeg havde ægløsning omkring kl 14.00. Samme dag, dvs d 9 dec, havde jeg samleje med en helt anden mand ved midnatstid. Hvem er sandsynligvis faderen - hvor er muligheden størst - tror du ?? Hilsen den uvidende og frustrerende kvinde på 26.
Svar:
Desværre må du vente til barnet er født og I alle får foretaget en blodprøve (med mindre du udnævner en til at være faderen). Sagen er nemlig, at sædceller ofte lever i 3 døgn og ægget i et døgn, så derfor kan begge mænd være far til dit barn.
.

Ny mødom

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   25-05-05 12:00:00

Jeg er en muslimsk pige, som skal giftes til næste år, og da jeg for et år siden havde et fast forhold til en fyr, tænkte jeg ikke så meget over konsekvenserne, og vi havde samleje. Nu er jeg rigtig bange for, at min mand opdager det, når vi bliver gift, og jeg er bange for, at mine forældre opdager det. Og jeg har det meget, meget skidt med det, for jeg fortryder det virkelig, virkelig meget nu. Jeg ved bare ikke, hvor jeg skal gå hen? Og hvor meget det koster? Og om ens forældre nogensinde kan opdage det gennem papirer? Og hvor lang tid det tager? Jeg håber, du kan hjælpe mig, det ville være den største hjælp nogensinde.
Svar:
At genskabe en mødom er et ganske lille indgreb, som nogle gynækologer og plastikkirurger laver. Jeg laver en del selv. Det koster hos mig 4.500 kr. kontant, og du kan bestille tid på 39 64 19 49.
Indgrebet foretages i lokalbedøvelse.
.

Udflåd

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   23-05-05 12:00:00

Jeg er en kvinde på 33 år og er lige blevet mor for anden gang. Desværre har jeg været akut indlagt 2 gange på 2 måneder efter fødslen pga. infektion i underlivet. Det har været et hårdt forløb og jeg er psykisk også noget påvirket af det. Men fysisk har jeg haft noget gulligt udflåd efter at jeg er kommet hjem. Tror det er helt normalt. Fik noget svamp pga. antibiotisk behandling. Men jeg er selvfølgelg bange for at infektionen i underlivet skal komme igen, og holder derfor meget øje med udflådet. Nu har jeg oplevet lidt brunt udflåd, som en tommelfinger negl, og nu er jeg jo bange for at det blusser op igen...Kan det skyldes noget andet? En gammel blødning fra mine slimhinder? De har været meget sårbare....
Svar:
Til lykke med barn nr 2. Du skriver ikke hvor længe siden det er du har født. Barselsfloddet varer ca en måneds tid. Mange har sarte slimhinder i nogle måneder p.g.a. det lave østrogeninhold i blodet (hele kroppen ligger i dvale efter fødslen og i ammeperioden) og de bliver først helt normale, når menstruationerne går igang igen. Nogle har det så slemt, at de har behov for nogle lokale hormonstikpiller i ammeperioden. De sarte slimhinder kan i sig selv forårsage udflåd, evt. med lidt blødning. Tal med din læge om det. Du skriver ikke om du er begyndt at bruge prævention igen. Man kan bruge såvel minipiller, som de lavdoserede p-piller medens man ammer og de beskytter også mod underlivsbetændelse.
.
Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   21-05-05 12:00:00

Jeg har haft menses d 4-12-04 varighed 14 dage med kraftig blødning + lidt blødning, sådan lidt blandet. Når jeg syntes det var ved at være overstået gik det igang igen og ebbede langsomt ud.

Menses igen 9-5-05
Kraftig menses, men efter en uge, lidt svagere og nu bare lidt rødlig blodig siven, eller nærmest lidt mere eller det går væk en halv dag. Der har været smerter ved starten af menses, til det er gået rigtig igang efter nogle dage. Som veer !
Jeg er blevet undersøgt af lægen den 17-2-05 hvor der ikke var noget unormalt, men fik at vide jeg kunne få en menses igen , måske. Det er så det jeg har nu, går jeg ud fra. Jeg har haft regelmæssig menses lige til jeg fyldte 56/1/2 hver 30 dag.

Er lidt urolig over det, med lidt blødning, så ikke noget og så lidt igen, fordi jeg har været vandt til, at det var sygdomstegn at bløde i utide.
Jeg er klar over at jeg er ved at stoppe, men ved ikke rigtig om det er rigtigt det der sker.
Jeg har ikke humørsvingninger mere, men har haft lidt depresive ture i sterten af de 57 år, det er slut nu, har det meget godt og ingen svedeture, men lidt nervøst hektisk følelser, når jeg bliver stresset, som går væk hurtigt igen, men det er også aftagende og har faktisk kun været der denne mensesperiode. Var værre i starten af det fyldte 57 år.
Det blev lidt langt, dette, men håber på et svar .
Svar:
Det er jo usædvanligt at have regelmæssig menstruation indtil 56 ½ år og at der så kommer lidt rod i systemet er heller ikke ualmindeligt - MEN, når du skriver at du er undersøgt hos lægen, så håber jeg du mener, at du er blevet ultralydscannet hos en gynækolog? Man kan ikke uden videre acceptere blødningsproblemer hos en kvinde på din alder. Det bør i hvert fald lige undersøges, så hvis ikke du har været til gynækolog, få en henvisning af din læge. Det næste er om du vil have gjort noget ved det, for det kan man selvfølgelig også. Da det mest sandsynligt er et hormonelt problem (med mindre man finder en polyp, de er ret almindelige), så skal problemet også løses med hormoner, enten med en hormonspiral eller med piller for at sætte blødningerne i system. Men som sagt, forinden bør du scannes og nok få foretaget en prøve oppe fra livmoderen (udsugning).
.
Præventionsformer

Præventionsformer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   20-05-05 12:00:00

Jeg er en ung kvinde som efter mange års fast parforhold ønsker en både lidt mere sikker og lettere form for prævention end kalendermetoden med de "sikre" perioder og kondom. Jeg har undersøgt alle muligheder og har udelukket pessar, da det er lidt bremsende for samlejet - især hvis lysten opstår spontant.

Jeg er 27 år og har endnu ingen børn og ønsker det heller ikke de næste par år. Jeg er faktisk mest opsat på at få spiral, da jeg ikke bryder mig om tanken om de hormoner der er i p-piller og de bivirkninger de kan medføre, såsom nedsat sexlyst, vægtøgning, udslæt osv. Men en bruger her på sitet har sagt følgende om spiral: "Såvidt jeg har hørt og læst skulle den med tiden fjerne mange af de små "hager" der er i din livmoder som gør at et befrugtet æg kan sætte sig fast. Med andre ord, den dag hvor du gerne vil blive gravid...kan du få svært ved det + risikoen for abort er mange gange større."
Derfor er jeg lidt i vildrede. Vil jo ikke ødelægge mit underliv og nedsætte mine fremtidige muligheder for børn.

Jeg har derfor også overvejet minipiller, da der er mindre hormonelle stoffer i dem end almindelig p-piller og bivirkningerne er også mindre. De indeholder kun gestagen - men så vidt jeg ved er gestagen det mandlige kønshormon. Har det nogen betydning for kroppen? Her tænker jeg på øget hårvækst og udvikling af mandelige "træk"...

Jeg er temmelig forvirret og har snart læst alt på nettet om de forskellige muligheder. Man kan vel ikke bruge p-skum alene som prævention?
Svar:
Man skal ikke lytte for meget til andre end fagfolk - du har hørt mange forkerte ting:

1. P-skum er alt for usikkert at bruge alene som prævention.
2. Minipiller indeholder gestagen og det har absolut intet med mandlige kønshormoner at gøre. Gestagener er syntetiske stoffer svarende til det progesteron vi laver efter ægløsningen. Det giver IKKE skægvækst og dyb stemme. Minipiller er en slags mild p-pille og det nyeste - Cerazette er ligeså sikker som p-pillerne.
3. Bivirkninger ved p-piller er små og få. Enkelte tager lidt på i vægt, medens andre taber sig (men de klager jo ikke) Udslæt har jeg aldrig hørt om. Nedsat sexlyst er der nogle der får, men kun få.
4. Du skriver om spiraler, at nogen her på sitet har talt om modhager m.v. Det er da noget værre vrøvl! En spiral sidder i livmodern som et fremmedlegeme, som afgiver kobber. Dette forhinder det befrugtede æg i at sætte sig fast. Hvis man hiver spiralen ud og venter en menstruation, er hele slimhinden væk og bliver genopbygget i næste cyklus og er helt klar til at modtage et befrugtet æg. Der findes små fine spiraler til piger som ikke har været gravide. Abortrisikoen er heller ikke forøget. Jeg tror da at en spiral ville være en god idé til dig.
.
Smerter i underlivet

Smerter i underlivet

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-05-05 12:00:00

Jeg er en kvinde der blive 30 til sommer. Jeg er 173 cm og vejer for meget - 106 kg, men har dog tabt mig en del... Igennem de sidste par år har jeg haft store problemer med mit underliv og sidste år skete det at jeg blødte så meget, at min blodprocent faldt til 4,3 hvilket jo er alt for lavt. I sammenråd med min læge blev vi enige om at lægge en spiral op (Levonova) da jeg ikke kan tåle p-pillerne. Den har hjulpet utroligt på blødnings problemet, men nu lider jeg af kraftige smerter i min venstre side. Det virker som om at smerten stråler ud fra æggestokken. I december sidste år blev jeg indlagt med disse voldsomme smerter og blev scannet og meget andet uden at lægerne fandt noget unormalt. Jeg fik tilbudt at de kunne fjerne spiralen igen, men da jeg så var nervøs for igen at komme til at bløde voldsomt, sagde jeg nej tak til dette. Nu sidder jeg så stadig med mine smerter som fylder ca halvdelen af min uge, hvor jeg ikke er i stand til at hygge mig med venner og familie eller passe mit job ordentligt. Jeg er træt og ked af at mit underliv kommer til at fylde så meget i min hverdag på den ufede måde... Håber at du evt med nye øjne kan give mig et godt råd.
Svar:
Sikke et held at du har fået en Levonova (hormonspiral), det er jo en dejlig opfindelse. M.h.t. dine smerter, så er du jo blevet undersøgt og ultralydscannet, men er du blevet undersøgt for infiltrationer i bækkenbunden (bækkenbundsmyoser), det tror jeg du fejler. Det kan helbredes af en fysioterapeut med forstand på de sager, eller ved at du selv laver nogle øvelser. Da jeg ikke ved hvor du bor, kan jeg ikke give dig råd om hvor du skal henvende dig. Fysioterapeut Birthe Bonde på Østerbro i København har lavet et fantastisk øvelsesprogram. Din læge må kunne hjælpe dig!
.
Lange menstruationer

Lange menstruationer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   09-05-05 12:00:00

Jeg har de sidste 3 perioder haft lange menstruationer ca. 14 dage. Jeg bruger ikke p-piller. Tidligere var mens. kun ca 7 dage. Mit spørgsmål er nu om jeg godt kan have ægløsning samtidig med at jeg bløder?? Jeg vil gerne være gravid.
Jeg er blevet scannet da min læge havde mistanke om graviditet uden for livmoderen (ingenting)og fik samtidig foretaget celleskrab (ok).
Håber at du kan hjælpe
Svar:
Man kan godt have ægløsning selv om man bløder, men problemet er, at sædceller ikke er så glade for blod, så det er nok sværere at blive gravid.
Du kunne bede din læge om en recept på Cyklokapron, som er et middel til at stoppe blødninger med, måske kunne det hjælpe. Jeg formoder, at du er blevet scannet hos en gynækolog? I så fald, prøv at blive scannet på ca 12 dagen, så kan man se om du laver æg.
.
Gravid ved keglesnit

Gravid ved keglesnit

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-05-05 12:00:00

HEj, jeg er en kvinde på 25 år, som for ca. 6 måneder siden, fik lavet en keglesnitsoperation. Herefter har jeg været til 2 kontrolcheck, hvor de begge har vist atypiske celler. Jeg skal nu have lavet en kikkertundersøgelse.
Mit spørgsmål, er om man går ind og laver et keglesnit igen og i så fald om det betyder noget for mulighederne for at blive gravid, da min egen læge har sagt, at det kan betyde, at jeg vil få sværere ved at holde på et foster, hvorimod min gynækolog ikke rigtig kan give mig et ebtydigt svar.
Svar:
Atypiske celler efter et keglesnit er ikke ensbetydende med celleforandringer, det kan skyldes svamp eller virus. Af og til må man lave endnu et keglesnit, men det plejer ikke at give problemer i en efterfølgende graviditet, da man jo kun som regel fjerner det yderste af livmoderhalsen og den som oftest er lang nok.
Er du heldig, er de nye vævsprøver normale, så bliver det slet ikke nødvendigt.
.
Naturlig graviditet ved små follikler

Naturlig graviditet ved små follikler

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   16-04-05 12:00:00

Jeg er netop fyldt 35 år og har ingen børn, men vil gerne have det. Jeg har været gift, men vi gik fra hinanden fordi min mand ikke ville have børn indenfor de næste 5 år eller måske slet ikke.
Jeg vil spørge om der er nogen steder hos læge/gynækolog, hvor jeg kan få at vide om jeg skal "skynde mig" at blive gravid.... Det handler egentlig om at få en tryghed for om naturlig graviditet er muligt. Jeg har været gravid da jeg var 22 år, har kun fået p-piller (yasmin) i ca. 2 år da jeg var 31-33.
I 2000 blev jeg undersøgt hos gynækolog, der viste at jeg havde en lille tendens til små follikler.
Jeg har de sidste 1½ år døjet med let uren hud. Har netop efter lægens anvisning genopstartet med yasmin, måske dianemite. Jeg håber dette er nok til at rådgive - mit spørgsmål er egentlig - er der øget risiko for at jeg ikke kan få børn og hvor kan jeg søge hjælp og råd for at blive tryggere.
Svar:
Chancerne for at blive gravid begynder at falde efter de fyldte 35 år. Når du sige at gynækologen har talt om små follikler, mener du så PCO - PolyCystisk Ovariesyndrom? Du skriver ikke noget om dit menstruationsmønster, når du ikke tager P-piller. Men du har måske lidt forøgede mandlige kønshormoner da du skriver, at du har uren hud?
Du burde kunne få svar på dine spørgsmål hos en gynækolog, men man laver jo ikke de store udredninger, med mindre du aktivt forsøger at blive gravid.
.
Celleforandringer

Celleforandringer

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-04-05 12:00:00

Jeg fik for ni år siden konstateret celleforandringer, moderate. Fik dem frosset væk. Gik derefter til check hvert år. Efter fire år og en enkelt fødsel var den gal igen. Min datter var på det tidspunkt seks måneder. Denne gang var der tale om svær dysplasi. Fik ret hurtigt efter foretaget et keglesnit. Randen var ikke fri, man vurderede at der var moderate celleforandringer, men gør intet idet jeg igen er gravid. Efter min søns fødsel ca. ni måneder senere startes op med check igen. De næste fem år er der ingen celleforandringer. Sidste år i november konstateres der ved den rutinemæssige undersøgelse igen svære celleforandringer. Jeg får i starten af december lavet endnu et keglesnit. Igen er randen ikke fri for celleforandringer. Midt i februar i år får jeg lavet en ny biopsi for at checke om der stadig er celleforandringer. Det er der - svære celleforandringer. Min livmoder samt resten af livmoderhalen bliver fjernet i marts i år. Man laver et sikkerhedssnit på en cm. Af skeden. Patologerne undersøger "resterne", og der er lette til moderate celleforandringer i snittet. Ligeledes er der en viruslignende tilstand i halsen og livmoderen. Lægerne på Kolding Sygehus har ikke tidligere været udsat for lignende tilfælde.
Har du et råd? Jeg skal have lavet celleprøver igen i april.
Svar:
Det er jo en kedelig historie med alle de mange gange celleforandringer. Du skriver ikke, om du har skiftet partner undervejs og dermed fået tilført nye virus. Ofte er HPV-virus (Human Papilloma Virus) årsag til celleforandringer og der findes nærmere 100 forskellige typer, hvoraf de fleste er uskadelige, men nogle mere ubehagelige.
Sandsynligvis er du nu helbredt. En ting er, at du måske altid vil have selve viruset i skeden, men det er kun på livmoderhalsen det laver celleforandringer. At du får taget celleprøve igen er nok mest for en sikkerheds skyld. Men du har ret, det er ikke en helt almindelig historie.
.

Tvilling

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   04-04-05 12:00:00

Jeg har lige fået fjernet en dermoid cyste på den ene æggestok. Den var stenhård og de havde besvær med at få den ud. Den havde en diameter på 8 cm, er det en stor cyste??Vil du godt forklare lidt om begrebet Tvilling og hvorfor det kommer. Kan man forvente det kommer andre steder feks i livmoderen?? Jeg er 41 år og var i overgangsaldren, så den anden æggestok blev også fjernet. Følger æggelederne også med??? Jeg kom i hormonbehandling med femanor, det er vel godt nok??. Mit humør er meget dårligt her en uge efter operationen.
Svar:
Det er da en pænt stor dermoidcyste du har fået fjernet - de kan variere mellem ½ cm op til 40 cm (sjældent). Dermoidcyster (eller tvillinger som de også kaldes) er en næsten altid godartet svulst/cyste. Den kan sidde mange forskellige steder i kroppen: Hjerne, næse, rygmarv, ryggens nedre del eller ansigtet. Som gynækolog ser jeg den i æggestokkene. Den forekommer mest mellem 20- og 40-års alderen, men findes også medfødt.. Ca 15% af kvinderne har dem i begge æggestokke.
Dermoidcysten opstår i en primitiv ægcelle, hvor udviklingen kan give mange forskellige slags væv. Hyppigt ser man hår, talg, tænder, knogle, skjoldbruskkirtel eller nervevæv.
Jeg har opereret mange dermoidcyster, den pudsigste var i forbindelse med et kejsersnit, hvor jeg fjernede et næsten komplet tandset fra den ene æggestok!
Man får tit mistanken ved ultralydscanning af underlivet. Tit finder man dem "tilfældigt, dvs, de har ikke givet symptomer. Når man finder dem, bliver de fjernet, enten ved almindelig operation eller gennem kikkert (hvis ikke de er for store). Du skriver ikke hvordan du blev opereret. Hvorvidt man fjerner æggelederne samtidigt er lidt tilfældigt, de har jo ingen funktion mere, så hvis det er teknisk nemmere, så tager man dem med.
Behandling med hormoner er nærmest en selvfølge i din unge alder - du bør tage dem til du er omkring 51 år. Femanor (eller Kliogest som originalpræparatet hedder) er OK, det indeholder både østrogen og gestagen (som du skal have, da du stadig har din livmoder i behold). Efter nogle år kan du prøve at komme ned på den halve dosis, så hedder tabletterne Activelle.
.
Sammenhæng mellem acne og chlymadia

Sammenhæng mellem acne og chlymadia

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-03-05 12:00:00

Jeg har efter at have undersøgt min medicin, lagt mærke til at det medicin jeg får mod acne(tetracyklin 'dak') også bliver brugt som medicin mod clamydia infektion. Kan acne være forudsaget af clamydia? Eller på nogen anden måde have en sammenhæng?
Jeg fik konstateret clamydia ca. lidt over et halvt år efter at min acne startede (men har måske gået med det ca. det halve år.) Jeg spørger fordi jeg er frustreret over, at jeg ikke kan finde en årsag til min acne.
Svar:
Der er INGEN sammenhæng mellem acne og chlamydia. Acne (bumser) er jo en betændelse i talgkirtlerne oftest i ansigt, samt på bryst og ryg og da Tetracyklin er et antibiotikum, bruger man det i behandlingen af (slem) acne. P-pillerne Diane mite og Yasmin er også en god behandling. Hvorfor nogen får flere bumser end andre er der vist ingen der ved - til en vis grad er det arveligt.
Til behandling af chlamydia - som er en seksuelt overført sygdom - bruger jeg Zitromax 1 gram til begge parter (det er et andet antibiotikum), men nogle bruger Tetracyklin.
.

Hedeture

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-03-05 12:00:00

Jeg er 54 år og har taget homoner siden 1998. P.g.a. udmeldingerne i pressen om farligheden heraf, har jeg langsomt trappet mig ud, men hedeturene er uudholdelige. Jeg får en ca. hver 2. time. Nætterne er forfærdelige og om dagen føler jeg mig derfor meget træt.
Naturlægemidler virker overhovedet ikke på mig. Jeg har prøvet alle tilbuddene på hylderne, men uden virkning.
Jeg er tilfældigt faldet over et svar i en lægebrevkasse, hvor en kvinde (på 69 år)ønsker at stoppe med hormoner. Lægen tilråder hende at få ordineret CATAPRESAN til afhjælpning af de hedeture, der evt. måtte opstå.
Kan du fortælle lidt om dette middels virkning, og om det måske kunne være noget for mig.
Svar:
Du spørger om Catapresan kan være dig en hjælp mod dine hedeture. Med den mængde du beskriver, tror jeg det desværre ikke, men du kan da prøve.
Catapresan er egentlig et middel mod forhøjt blodtryk. I en lille dosis (25 mikrogram x 2 stigende til 50 mikrogram x 2) kan det bruges mod hedeture, men det hjælper (ligesom naturmedicin) ikke på alle.
Jeg er da mere interesseret i om du går jævnligt til mammografi (med ultralydscanning af brysterne) - jeg sender mine patienter ca hvert andet år og er der brystkræft i familien, får de lavet ultralydscanning alene de mellemliggende år.
Så er hormoner heller ikke farligere - ved kombination af østrogen og gestagen brugt i mere end 5 år, får 8 flere ud af 10.000 kvinder brystkræft. Så talmæssigt er det få.
Hvis man får REN østrogen (du skriver ikke om du har din livmoder eller ej), er der INGEN øget risiko for brystkræft.
.
Grim lugt ved samleje

Grim lugt ved samleje

Stillet af:  Anonymt spørgsmål sendt   27-03-05 12:00:00

Jeg har et yderst ubehageligt, prekært problem, som jeg vil dele med dig i håb om at du kender til det/ og evt. løsningen af det:
Jeg har lagt mærke til, inden for det sidste år ca., at ved samleje kommer der en meget grim, modbydelig lugt fra min skede. Min mand måtte jeg presse lidt for at få ham til at indrømme at